27 Μαΐου 2009

Σφαιρική αντίληψη των πραγμάτων

Είναι της μόδας τελευταία, κάθε γνωστός δημοσιογράφος που συνεντευξιάζεται, να ερωτάται και την άποψή του για τα μπλογκ. Τελευταίο κρούσμα η Όλγα Τρέμη, η οποία έδωσε συνέντευξη στη Lifo της περασμένης εβδομάδας και είπε τα εξής:

"Καταρχάς, μιλώντας για τα blog -αν και δεν μπαίνουν όλα στο ίδιο τσουβάλι- έχω μια ένσταση. Δεν θεωρώ ότι συμβάλλουν στην ενημέρωση και, κυρίως, δεν θεωρώ ότι συμβάλλουν σε αυτό που θα περίμενα από ένα blog: να αρχίσει έναν ουσιαστικό διάλογο για τα μεγάλα ζητήματα της εποχής ή για απόψεις στις οποίες μπορεί να υπάρξει ισχυρός αντίλογος. Τα περισσότερα λειτουργούν με μια διάθεση υβριστική και ισοπεδωτική και μάλιστα ανώνυμα, γιατί αυτά που σας λέω εγώ για τα blog τα λέω επώνυμα".

Δεν μπαίνουν μεν όλα στο ίδιο τσουβάλι, μας λέει η γνωστή ανκοργούμαν, ωστόσο η δική της αντίληψη για τα μπλογκ μια χαρά τα βάζει όλα στο ίδιο τσουβάλι, αγγίζοντας παρεμπιπτόντως και το γνωστό θέμα-καραμέλα της ανωνυμίας. Και συνεχίζει, καθώς ο συνάδελφός της τη ρωτάει αν τα μπλογκ επηρεάζουν το κλίμα: "Δεν είμαι σίγουρη. Είναι νωρίς ακόμη. Ένα μεγάλο κομμάτι που αφορά τα media είναι κατεξοχήν εσωτερικής κατανάλωσης. Και ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζονται τα ζητήματα απευθύνεται στην ταπεινότερη αίσθηση του ανθρώπου".

Προφανώς η κ. Τρέμη λέει "μπλογκ" και στο μυαλό της έχει το Τρωκτικό, το press-gr και άλλα παρόμοιου ύφους και αισθητικής. Μόνο που αυτή δεν είναι η πλήρης εικόνα, κάθε άλλο θα έλεγα. Το blogging ως φαινόμενο αφορά δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας πλέον, κι αν λογαριάσουμε και τις νεότερες πλατφόρμες του microblogging (twitter κλπ.), πιθανόν να πρόκειται για εκατοντάδες χιλιάδες. Το να σχηματίζεις άποψη, και μάλιστα τόσο κατηγορηματική, για ένα φαινόμενο τέτοιας ευρύτητας από πέντε-δέκα δείγματα, δημοφιλή ίσως αλλά όχι απαραίτητα αντιπροσωπευτικά, αν μη τι άλλο φανερώνει αδυναμία να συλλάβεις την πλήρη εικόνα -αδυναμία αδικαιολόγητη για δημοσιογράφο αυτής της κλάσης.

Σε ένα δεύτερο πλάνο, μου προξενεί πάντοτε απορία το γεγονός ότι οι καθιερωμένοι δημοσιογράφοι των θεσμικών μήντια (όχι όλοι, βέβαια) δείχνουν να νιώθουν πως απειλούνται από τα μπλογκ. Αντί να προσπαθούν να ερμηνεύσουν το φαινόμενο, υπεραπλουστεύουν και με ευκολία το υποβαθμίζουν. Αντί να εκλάβουν το citizen journalism (σχηματικά χρησιμοποιώ τον όρο) σαν πρόκληση για να επανεξετάσουν και να βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο δημοσιογραφούν, το εκλαμβάνουν σαν απειλή -ή τουλάχιστον έτσι δείχνουν. Και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί.

Στο δικό μου φτωχό μυαλό, όλα αυτά τα θαυμαστά διαδικτυακά μέσα είναι ένα ευπρόσδεκτο συμπλήρωμα των παραδοσιακών καναλιών ενημέρωσης και όχι ένα υποκατάστατο. Είναι ο χώρος στον οποίο μπορεί κανείς να βρει απόψεις για τα πράγματα, διαφορετικές οπτικές γωνίες, τώρα πια ακόμα και ειδήσεις που θάβονται από τα θεσμικά ΜΜΕ για διάφορους λόγους. Και το μόνο που χρειάζεται είναι ένα καλό φιλτράρισμα -που όμως, για να είμαστε ειλικρινείς, χρειάζεται ούτως ή άλλως και όταν διαβάζεις την οποιαδήποτε εφημερίδα και όταν παρακολουθείς το οποιοδήποτε δελτίο στην τηλεόραση.

Απ' όλο αυτό το ενδιαφέρον υπερσύνολο, η κ. Τρέμη εστιάζει μόνο στο μικρό υποσύνολο, στη βρώμικη πλευρά, στην ισοπέδωση, τους υβριστές και την "ταπεινή αίσθηση". Για να μην πω τίποτα χειρότερο, ας πω μονάχα ότι πρόκειται για εξαιρετικά κοντόφθαλμη οπτική.
Γιατί αυτή η οπτική; Ίσως την απάντηση να τη δίνει η ίδια η κ. Τρέμη. Ερωτά ο συνάδελφός της: "Τα παρακολουθείτε;" και απαντά η ανκοργούμαν: "Όχι ιδιαίτερα. Δεν έχω χρόνο να τα παρακολουθώ. Αν είναι κάτι σημαντικό, με ενημερώνουν".

Άποψη έχει η κ. Τρέμη, και μάλιστα κατηγορηματικά υποτιμητική, αλλά αντίληψη ιδία δεν έχει. Ό,τι της μεταφέρουν οι συνεργάτες της. Εντάξει, ας το αφήσω ασχολίαστο -μη γίνω κι εγώ ισοπεδωτικός και υβριστής...


.

9 σχόλια:

  1. Δεν αντελήφθην γιατί μας απασχολεί το τι λέει για εμάς η κυρία Τρέμη, ιδίως από τη στιγμή που την ίδια ως πολυάσχολη και 'επιτυχημένη' τηλεπερσόνα εικάζω ότι καθόλου δεν την απασχολεί το τι άποψη έχουμε εμείς γι' αυτή. Αφήνοντας στην άκρη τη μεγάλη αυτή ένσταση, έχω να πω, όσον αφορά στο press-gr, στο Τροκτικό και στα παρόμοια κίτρινα 'λουλούδια' του ίντερνετ, ότι όχι μόνο η κυρία Τρέμη αλλά και διάφοροι μη μπλόγκερς γνωστοί μου όποτε τους μίλησα για μπλογκς αυτά είχαν να μου αναφέρουν: αυτά ήξεραν. Γιατί; Ποιος ξέρει. Αλλά για να επανέλθω στην ανκοργούμαν του ποστ, όταν είπε ότι 'ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζονται τα ζητήματα απευθύνεται στην ταπεινότερη αίσθηση του ανθρώπου' δε μπορεί, στην τηλεόραση θα αναφερόταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όπως και κάθε άλλος φιλόδοξος και εν συνεχεία "καταξιωμένος" πολίτης αυτής της χώρας, έτσι και η κα Τρέμη, μπορεί να έχει άποψη επί παντός επιστητού, ανεξάρτητα και αδιάφορα από το γεγονός ότι δεν γνωρίζει τίποτα από την ουσία του θέματος.

    Επίσης, αγαπητέ χασοδίκη, φυσικά και απειλούνται οι δημοσιογράφοι - έτσι όπως ορίζονται σήμερα - από τα μπλογκς, διότι στην κοινωνία της πληροφορίας, η πληροφορία είναι το πολυτιμότερο αγαθό και μέχρι πρότινος εκείνοι είχαν το ... μονοπώλιο. Πρόσθεσε και το γεγονός ότι μέχρι και την εμφάνιση των μπλογκς και ενδεχομένως και του διαδικτύου, εκείνοι είχαν και την αποκλειστική ευθύνη της διαχείρισης της πληροφορίας, τότε αντιλαμβάνομαι και δικαιολογώ το φόβο τους. Δυστυχώς όμως για αυτούς το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω ...

    Στην πολυφωνική δημοκρατία μας, πρέπει μεν να ακούγονται πολλές φωνές (κατά προτίμηση οι επιλεγμένες ή του όχλου), δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να ακούγονται και πολλές απόψεις και τα μπλογκς δυστυχώς έχουν δώσει βήμα στην άποψη του καθενός που θα επενδύσει λίγο από το χρόνο του, γράφοντας.

    Προσωπικά δεν με απασχολεί τι πιστεύει η κα Τρέμη για τα μπλογκς και για ο,τιδήποτε άλλο, όσο δε για την ταπεινότερη αίσθηση στην οποία απευθύνονται τα μπλογκς, αρκεί νομίζω αντί άλλου, να θυμίσουμε την υπόθεση ... DVD.
    Στου κρεμασμένου το σπίτι δεν μιλούν ούτε για σκοινί, ούτε για σαπούνι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "θα περίμενα από ένα blog: να αρχίσει έναν ουσιαστικό διάλογο για τα μεγάλα ζητήματα της εποχής ή για απόψεις στις οποίες μπορεί να υπάρξει ισχυρός αντίλογος. "

    Σαν αυτόν που διεξάγεται στο δελτίο που παρουσιάζει η ίδια, για παράδειγμα;

    Επίσης, αν έχει στο μυαλό της τα βλογ που αναφέρεις, δεν βλέπω και μεγάλη διαφορά να έχουν από το δελτίο της και τα συναφούς ποιότητος δελτία και εκπομπές.

    Τέλος, θεωρείς πως όλα αυτά λέγονται αφελώς και όχι εκ του πονηρού; Όχι επειδή τα βλογς έχουν συμβάλει στο να μην έχουμε ανάγκη την "πληροφόρηση" της Τρέμη και των διαφόρων του φυράματός της;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μια λεπτομέρεια: αυτά τα "μπλογκ; α, ναι, κάτι μου είπαν" των μεγαλοσχημόνων, τ' ακούω λίγο βερεσέ. Την εποχή του "σκανδάλου" press-gr πολλοί άνθρωποι των ΜΜΕ και πολιτικοί είχαν ομολογήσει ότι άρχιζαν την ενημέρωσή τους από τα μπλογκ, εννοώντας φυσικά τα κίτρινα μπλογκ. Το αφ' υψηλού υφάκι "Ω, μα εγώ δεν τα παρακολουθώ αυτά τα μην πω" το κρατούσαν για το παράθυρο των 8.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αχ βρε Χασοδίκη μου,
    είχα μια σκασίλα τι σκέφτεται για τα blog η κ. Τρέμη!!!
    Πάντως είναι αλήθεια ότι υπάρχουν blog που συναγωνίζονται τον κιτρινισμό πολλών ΜΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Μερόπη: Και που δεν θα έπρεπε να λέγονται "blog" αγαπητή, αλλά "δημαγωγικές εφημερίδες του διαδικτύου", όπως ομολογούν με ειλικρίνεια μερικές... :-)

    @Γεράσιμος: Αγαπητέ, αυτά ξέρουν - γιατί αυτά έχουν την τρελλή επισκεψιμότητα! Εδώ ισχύει αυτό που λέω και για τα ΜΜΕ: Ποιός κάνει την ύπαρξη της κιτρινίλας δυνατή; Αν βλέπαμε 5 εκατομύρια τον Τσίμα ή τον Αυγερόπουλο και καθόλου τις κιτρινίλες, τι νομίζεις οτι θα έψαχναν να βάλουν στο πρόγραμμα τους οι καναλάρχες;


    @Χασοδίκη: Συμφωνώ με την Εσκαρίνα - όταν χάνωμεν το (σοβαροφανές συνήθως) μονοπώλιον μας, μας πιάνει ένα σύγκρυο... :-)

    (Εν τω μεταξύ, το επάγγελμα του δημοσιογράφου είναι όπως και του πολιτικού: Δεν έχει κανένα κριτήριο, δεν είναι υποχρεωτικό να έχεις κανενός είδους σπουδές ή εκπαίδευση, δεν είναι καν απαραίτητο να είσαι εγγράμματος... Ότι δηλώσει ο καθείς...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βρε χασοδίκη, μη χασομεράς με τη χασογράφο.

    Αν η Τρέμη τρέμει την ελευθερία των μπλογκερ, δικό της πρόβλημα. Όταν η άποψή της πάρει διαστάσεις, τότε ας της διαθέσουμε τον πολύτιμο χρόνο μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για να είμαι ειλικρινής, μεγάλη μου σκασίλα τι άποψη έχει η κ. Τρέμη για τα μπλογκ και εν πάση περιπτώσει εγώ το ίδιο θα συνεχίσω, να γράφω ή να μη γράφω, ανεξάρτητα από την άποψή της.

    Ωστόσο, αυτό το απαξιωτικό της ύφος των χιλίων καρδιναλίων που αποτυπώνεται στη συνέντευξη με ενοχλεί. Πρωτίστως ως αναγνώστη ιστολογίων και όχι ως μπλόγκερ. Και στο μεταξύ, είτε μας αρέσει είτε όχι, οι απόψεις της κ. Τρέμη (του Πρετεντέρη, του Χατζηνικολάου κλπ κλπ) παράγουν απόψεις, ασφαλώς σε μεγαλύτερη κλίμακα από οποιοδήποτε μπλογκ. Μου φάνηκε λοιπόν σκόπιμο να δώσω μια απάντηση, παρόλο που συμμερίζομαι εν πολλοίς τις αντιρρήσεις σας, ιδίως της Θεοδότας για τον χαμένο χρόνο και της Κρότκαγια για το "εκ του πονηρού" ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το καινούργιο το ακούσατε ; Χθες το βράδυ, στην εκπομπή του Παύλου Τσίμα, η Όλγα Τρέμη είπε, μεταξύ άλλων, ότι θα ήθελε ενα ντιμπέιτ, στο οποίο οι δημοσιογράφοι θα είχαν το ρόλο του διαμεσολαβητή ανάμεσα στους πολίτες και τους πολιτικούς. Είναι άξιο απορίας με ποια κριτήρια θεωρεί ότι εκείνη μπορεί να εκφράσει τον πολίτη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)