16 Μαρτίου 2009

Άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε

- Ο Φ. Κουβέλης θα είναι υποψήφιος ή δεν το επιτρέπει το καταστατικό σας;

- Δεν είμαι αφελής να μη θέλω τον Φώτη, όπως και όλα τα άξια στελέχη, σε θέση μάχης στις επόμενες εκλογές. Ακούστε, το καταστατικό ζήτημα στο οποίο αναφέρεστε ούτως ή άλλως δεν θα αφορά την επόμενη εκλογική μάχη. Οταν έρθει η ώρα του, θα το αντιμετωπίσουμε όπως πρέπει.


*********************

Οι Βουλευτές και οι Ευρωβουλευτές μετά από 2 θητείες (ελάχιστος χρόνος παραμονής 6 χρόνια) δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι. Μετά τη διακοπή μπορούν να είναι για άλλες 2 θητείες. (Άρθρο 13, παρ.ε' του Καταστατικού του Συνασπισμού).

*********************

Για την αξία του πολιτικού Φώτη Κουβέλη, όπως και του ανθρώπου Φώτη Κουβέλη, στο μέτρο των όσων γνωρίζω γι' αυτόν, δεν έχω καμία απολύτως αντίρρηση στα όσα λέει ο Αλέξης Τσίπρας.

Έχω όμως ένα θεματάκι όταν διαπιστώνω ότι διαστρεβλώνεται η πραγματικότητα τόσο εύκολα, για λόγους επικοινωνιακής ή άλλης σκοπιμότητας. Το καταστατικό του Συνασπισμού είναι ένα κείμενο δημοσιευμένο στο διαδίκτυο, οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται μπορεί να ανατρέξει σε αυτό και να δει τι προβλέπει και με ποιες προϋποθέσεις. Και με το συμπάθειο, αλλά δεν βλέπω από πού προκύπτει ότι το καταστατικό αυτό ζήτημα "δεν αφορά την επόμενη εκλογική μάχη": αυτό αποτελεί ερμηνεία Τσίπρα, την οποία θα χαρακτήριζα (με μια νομικογενή λατινικούρα) contra legem.

Το ερώτημα δεν είναι αν θα θέλαμε τον Φώτη Κουβέλη υποψήφιο στις επόμενες εκλογές -προσωπικά θα τον ήθελα, και θα τον ήθελα και βουλευτή στην επόμενη Βουλή. Το πραγματικό ερώτημα όμως είναι, κατά πόσο ένα κόμμα που διεκδικεί την ψήφο του ελληνικού λαού για να μπει στη Βουλή και ενδεχομένως στην Κυβέρνηση, δηλαδή για να νομοθετήσει και να εφαρμόσει νομοθεσία, μπορεί να εφαρμόζει επιλεκτικά τη δική του εσωτερική νομοθεσία.

Το καταστατικό ενός κόμματος, οποιουδήποτε κόμματος, δεν είναι αγία γραφή. Αν το κόμμα ως συλλογικός πολιτικός φορέας κρίνει ότι κάποιες διατάξεις του το δυσκολεύουν, ότι δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της στρατηγικής του, τις αλλάζει. Αν δεν τις αλλάξει, όμως, το να τις εφαρμόζει κατά το δοκούν δεν συνιστά σοβαρή πολιτική πρακτική. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, βέβαια.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο θα μπορούσε να τεθεί και το ερώτημα, αν τελικά ο Συνασπισμός είναι κόμμα αρχών ή προσώπων. Αν ισχύει το πρώτο όλη αυτή η φιλολογία είναι άσκοπη, αν ισχύει το δεύτερο... Προτιμώ να μην συνεχίσω.

Η ακροτελεύτια διάταξη του καταστατικού πάντως είναι η εξής (τονισμός δικός μου): "Η εφαρμογή του καταστατικού του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ βασίζεται στην πολιτική βούληση, την ωριμότητα, το αίσθημα ευθύνης και τη δημοκρατική και κοινωνική ευαισθησία των μελών του".

Όπερ έδει δείξαι.


.

11 σχόλια:

  1. αχ μωρέ Χασοδίκη, να ήταν αυτό το πρόβλημα, καλά θα ήταν.
    Έχεις δίκιο, αλλά ειλικρινά, αν όλα τα άλλα ήταν εντάξει, προσωπικά θα έλεγα σπολάτη γι'αυτό το πταίσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προσωπικά αναρωτιέμαι, και μάλιστα από τότε που ψηφίστηκε το συγκεκριμένο Καταστατικό, τι νόημα έχει η καταστατική κατοχύρωση και όχι μια "απλή" πολιτική πρόβλεψη ενός μέτρου που δεν αντιστοιχεί στις αντίστοιχες ρυθμίσεις του Πολιτεύματος, από ένα μεμονωμένο κόμμα...
    Τι νόημα έχει να επιβάλλεις, καταστατικά, θητεία βουλευτών στο κόμμα σου τη στιγμή που αυτή δεν κατοχυρώνεται για τα άλλα κόμματα; Μήπως αποδυναμώνεις πολιτικά το χώρο σου επιλέγοντας -καταστατικά- ότι σε 2-3-5 χρόνια, ό,τι και αν συμβαίνει στο συνολικό πολιτικό σκηνικό εσύ θα επιμένεις σε ό,τι κάποια στιγμή έκρινες και θεσμοθέτησες ως εσωτερικό σου Σύνταγμα;
    Φυσικά, αν δεν σκεφτείς επ' αυτού και επιμείνεις να κρατήσεις ενεργή -και μάλιστα καταστατικά- την πρόβλεψή σου, ισχύει απόλυτα ό,τι γράφετε. Αν θες να είσαι στοιχειωδώς συνεπής και σοβαρός...

    ΥΓ Πάντως, η συζήτηση ακόμα και η αντιπαράθεση στο ΣΥΝ, νομίζω ότι θα ήταν καλύτερο να γίνει για τα πολιτικά θέματα που όντως χωρίζουν το κόμμα στα δυο που δεν είναι πάντα οι δυο κυρίαρχες τάσεις, έτσι μπετοναρισμένες όπως εμφανίζονται... Αν μη τι άλλο διότι οι πολίτες ενδιαφέρονται για την πολιτική. Και σωστά.
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα συμφωνήσω με την krotkaya μέχρι και στα σημεία στίξης (ωραία λέξη το σπολάτη· κρίμα που δεν χρησιμοποιείται συχνότερα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Krotkaya και π2

    Η εύκολη αντίρρηση είναι πως, αν όλα τα άλλα ήταν εντάξει, το συγκεκριμένο θέμα δεν θα ανέκυπτε καν, ή τουλάχιστον όχι στο σημείο να απασχολεί τα παραπολιτικά των εφημερίδων.

    Επιμένω όμως ότι εδώ υπάρχει σοβαρότερο θέμα: ο Τσίπρας ξαφνικά βαφτίζει το κρέας ψάρι, κάπως σαν τους συνταγματολόγους του ΠΑΣΟΚ όταν προσπαθούσαν να μας πείσουν για το συνταγματικώς παραδεκτό της υποψηφιότητας της Φώφης. Ε, χρειάζεται λίγο κράξιμο, ιδίως όταν (δύο γραμμές πριν) τονίζει ότι δεν κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί.

    Πέραν του μείζονος, που είναι η τήρηση των αρχών από ένα κόμμα που προβάλλεται ως κόμμα αρχών.

    @Λάμπρος Τσουκνίδας

    Συμμερίζομαι τους προβληματισμούς σας. Πράγματι, η σκοπιμότητα ύπαρξης μιας τέτοιας διάταξης πατερναλιστικού χαρακτήρα δεν μου είναι απόλυτα προφανής, αν και θα ήμουν πρόθυμος να ακούσω επιχειρήματα υπέρ της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υποπτεύομαι πως η διάταξη εξυπηρετεί την εξής λογική:
    Να δείξει το συγκεκριμένο κόμμα ότι δεν έχει στους κόλπους του βολεμένους "επαγγελματίες" βουλευτές που ζουν και πλουτίζουν από τη βουλευτική έδρα, όπως συμβαίνει σε άλλα κόμματα, αλλά ότι μετά τη βουλευτική θητεία, επιστρέφουν στις δουλειές και τα μετερίζια τους.

    Ωραίο το κόνσεπτ, πλην όμως:
    1. έτσι μπορεί να παροπλίσεις άξια στελέχη που έχουν να προσφέρουν στη Βουλή, χάριν της τυπολατρείας.
    2. Αν δεν γίνεις τυπολάτρης, τότε "πέφτεις σε λάθη" σαν αυτά που αναφέρονται στο ποστ.

    Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

    Επίσης, αναρωτιέμαι αν η διάταξη δεσμεύει και τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ (που εκπροσωπείται πολύ λίγο στη Βουλή, βέβαια, αλλά καλό θα ήταν να το ξέραμε).

    Επιμένω πάντως ότι άλλα θέματα είναι ουσιαστικότερα, όπως η μετεκλογική τακτική, τα κολλητιλίκια με το ΠΑΣΟΚ, η στάση μέσα στο κίνημα, οι εσωτερικές αψιμαχίες που λαμβάνουν διαστάσεις μη παραγωγικού διαλόγου, αλλά στείρου φραξιονισμού κλπ κλπ.

    Αντιλαμβάνομαι την νομικής φύσης εμμονή του Χασοδίκη, και δεν διαφωνώ.
    Αλλά προτιμώ να μην διυλίζω τον κώνωπα, καταπίνοντας την κάμηλο. Και η κάμηλος έχει λάβει διαστάσεις ελέφαντα πια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ένα από τα πολλά ελαττώματα της φυλής είναι και αυτό:
    Κανείς δεν εννοεί αυτά που λέει, και
    κανείς δεν λέει αυτά που εννοεί!
    (παρά μόνο, για όσο μας συμφέρει.... )
    Η “ρήτρα” στο καταστατικό του Συνασπισμού είναι πολύ καλή , το δε δίλημμα ( και του krotkaya) δεν το θεωρώ πραγματικό!
    Και εκτός βουλής ο Κουβέλης μπορεί να συμμετέχει και να προσφέρει πολλά, ίσως μάλιστα και περισσότερα, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες,, αρκεί να το θέλει ο ίδιος αλλά και το κόμμα του, επίσης και η αντικατάσταση θα βοηθήσει στην ανάδειξη νέων προσώπων, εκτός και αν δεν θέλουν νέα πρόσωπα.......

    Μακάρι να είχε ανάλογη πρόβλεψη και το Σύνταγμα. ( όπως προβλέπει για τον πρόεδρο της δημοκρατίας...).
    Άλλωστε, για πόσους θα είχατε στενοχωρηθεί, που δεν θα είχαν δικαίωμα επανεκλογής, από τις εκατοντάδες των πολιτικών που γνωρίζετε;;
    ΥΓ. Αν πεις "σπολάτη" για το ένα, "σπολάτη" για το άλλο, και περιμένεις πρώτα να "λύσεις" τα "μεγάλα" προβλήματα την πάτησες!!! (πάντως το "σπολάτη" δοξάστηκε σήμερα :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπάρχει και η άποψη που γράφτηκε στο ΒΗΜΑ της Κ ότι τώρα δεν προκειται να υπάρξει θέμα.
    Λέει:
    Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα θεωρητικό ενδεχόμενο, καθώς για να ισχύσει η επίμαχη διάταξη θα πρέπει να παρέλθει μία εξαετία από τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης, δηλαδή από το 2005, όταν άλλαξε το καταστατικό του ΣΥΝ. Με πιθανότερη δε την εκδοχή να προκηρυχθούν εθνικές εκλογές προ του 2011, οπότε συμπληρώνονται τα έξι χρόνια του προβλεπόμενου ελάχιστου χρόνου παραμονής ενός βουλευτή στη θέση του, όλη η φασαρία που έχει ξεσηκωθεί στην Κουμουνδούρου επί τούτου είναι μάλλον στον αέρα.

    http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=259380

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Krotkaya

    Ομολογώ ότι έχω πολλές εμμονές νομικής φύσης, αλλά αυτή δεν είναι μία από αυτές :)

    Νομίζω ότι είναι πολιτικό ζήτημα ουσίας το να (μη) μας λέει παραμύθια ο αρχηγός ενός κόμματος, ένα, και το να σέβεται το κόμμα την εσωτερική του νομιμότητα, δύο. Συμφωνώ ότι όλα τα ζητήματα που αναφέρεις είναι ουσιαστικά επίσης, αλλά δεν θεωρώ το συγκεκριμένο λιγότερο ουσιαστικό.

    @Glam

    Κατά πρώτον, είναι Η krotkaya :)
    Επί της ουσίας: δεν είμαι σίγουρος αν αυτές οι διατάξεις (περί υποχρεωτικής αποστρατείας) είναι πράγματι επιθυμητές ή όχι. Μου φαίνονται λιγάκι πατερναλιστικές, όπως λέω και παραπάνω. Εννοώ ότι η μη ανάδειξη νέων προσώπων οφείλεται σε εγγενείς παθογένειες του πολιτικού συστήματος, τις οποίες αφήνουμε τελικά απείραχτες όταν απλώς βάζουμε όρια στις θητείες. Αντιμετωπίζουμε το σύμπτωμα και όχι την ασθένεια, δηλαδή.

    @αθεόφοβος

    Καλά, είναι κι αυτή μια άποψη, αλλά προσωπικά μου φαίνεται εξαιρετικά... δημιουργική ερμηνεία του καταστατικού (το οποίο πουθενά δεν λέει ρητά τέτοιο πράγμα βέβαια).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Άσχετον;;;
    Μπορεί και σχετικόν...

    Καλωσασβρήκα...

    Έχω φτιάξει, με την βοήθεια και άλλων μπλογκιστών και μπλογκιστριών, έναν κατάλογο από 36 κοινωνικοπολιτικά ψέμματα και παρακαλώ εσάς και τους φίλους σας να έρθετε και να τα αξιολογήσετε/ψηφίσετε για να αναδειχτούν τα 7 μεγαλύτερα: psemmatapsemmata.blogspot.com

    Λαοάρεστον έργον θα είναι!
    Τρέξατε, τρέξατε...
    Η προθεσμία λήγει... λήγει... λήγει...
    μα φυσικά... την ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ λήγει !!!
    {του 2009...} στις 12 τα μεσάνυχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. αυτό άλλωστε είναι το μόνο πρόβλημα του κόμματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)