30 Ιανουαρίου 2009

...του Καράμπελα


Με ποδοσφαιρικά θέματα δεν έχω ασχοληθεί ποτέ σε τούτο το μπλογκ, ίσως γιατί πια δεν ασχολούμαι ιδιαίτερα ούτε με το ίδιο το ποδόσφαιρο. Εξακολουθώ να δηλώνω φίλαθλος του (Μ)ΠΑΟΚ, αλλά περισσότερο από κεκτημένη ταχύτητα, για λόγους συναισθηματικούς και ιστορικούς, παρά για ο,τιδήποτε άλλο. Μια στις τόσες θα δω κανένα ματς στην τηλεόραση -και τέρμα.

Παρόλα αυτά, δεν θα ήθελα να αφήσω ασχολίαστο το προχτεσινό επαναληπτικό παιχνίδι μεταξύ Άρη και ΠΑΟΚ για το κύπελλο. Όχι ότι το παρακολούθησα ολόκληρο, κάτι πεντάλεπτα μόνο, κι αυτά μου δημιούργησαν τόσο μεγάλα χασμουρητά που αποφάσισα ότι δεν άξιζε τον κόπο: οι δύο κατά τεκμήριο καλύτερες ομάδες της Θεσσαλονίκης, και από τις καλύτερες υποτίθεται της Ελλάδας, έπαιξαν μέσα σε δύο εβδομάδες τρία ματς, τριακόσια αγωνιστικά λεπτά μεταξύ τους, χωρίς να πετύχουν ούτε ένα γκολ. Αν λογαριάσουμε και τον αγώνα του πρώτου γύρου του πρωταθλήματος, έχουμε ένα σύνολο εξήμιση ωρών μπάλας με απολογισμό ένα γκολ όλο κι όλο -κι αυτό από σπόντα. Τι ποδόσφαιρο να δεις και τι να φχαριστηθείς;

Αλλά το προχτεσινό ματς έφτασε στα πέναλτι. Και τα πέναλτι, όπως και να το κάνουμε, έχουν μιαν άλλη γοητεία. Απάνθρωπη μεν, γοητεία δε. Το σκηνικό που θυμίζει μονομαχία ανάμεσα στον τερματοφύλακα και τον εκτελεστή, ο περιορισμός του δράματος από ένα γήπεδο εκατό μέτρων σε μια απόσταση έντεκα βημάτων, τα ψυχολογικά παιχνίδια, η βεβαιότητα ότι τώρα πια το θέμα δεν είναι "να κερδίσει ο καλύτερος", θα κερδίσει αυτός που στην πρόσθεση ψυχραιμία + κωλοφαρδία θα πετύχει το μεγαλύτερο άθροισμα. Τα πέναλτι έχουν γεννήσει ήρωες της μιας βραδιάς που έμειναν στην ιστορία, όπως ο τρομερός Χέλμουτ Ντουκαντάμ, ο Ρουμάνος γκολκίπερ που χάρισε ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών στη Στεάουα πιάνοντας τέσσερα πέναλτι στον τελικό με τη Μπαρτσελόνα. Έχουν περάσει πάνω από είκοσι χρόνια από τότε -αλλά είναι αδύνατον να έχεις δει αυτό το ματς και να έχεις ξεχάσει τον Ντουκαντάμ.

Αφού λοιπόν και το προχτεσινό Άρης-ΠΑΟΚ έφτασε στα πέναλτι, άναψα τσίγαρο και στήθηκα μπροστά στην τηλεόραση. Μπάλα δεν είδαμε, ας δούμε τουλάχιστον λίγο θριλεράκι.

Αλίμονο, όμως, οι δύο ομάδες κατάφεραν ακόμα και το θρίλερ να το μετατρέψουν σε σούπα. Κανένα σασπένς, καμία ανατροπή, κανένα προσπέρασμα, τίποτα που να αξίζει να μείνει στη μνήμη. Ένα φλατ πράγμα από την αρχή μέχρι το τέλος. Κάτι πήγε να γίνει όταν στο 3-3 αστόχησε για τον ΠΑΟΚ ο Σορλέν -αλλά το σασπένς δεν κράτησε ούτε ένα λεπτό: ο Χαλκιάς και το δοκάρι αποκατέστησαν την ισορροπία.

Και μετά ακολούθησαν άλλες δέκα εκτελέσεις εύστοχες, η μία πίσω από την άλλη. Και να βλέπεις τους τερματοφύλακες να πέφτουν περισσότερο για τις ανάγκες της σκηνοθεσίας παρά για να αποκρούσουν, και να σκέφτεσαι "όχι ρε γαμώτο, αυτοί θα σουτάρουν μέχρι αύριο", και "άντε να τελειώσει αυτό το μαρτύριο", και το μαρτύριο να μην τελειώνει. Ήταν προφανές, κάποιος έπρεπε να στείλει την μπάλα έξω, δεν υπήρχε άλλος τρόπος. Και κλήρωσε στον Καράμπελα.

Ο αμυντικός του Άρη φαινόταν ότι δεν τό 'χει από την ώρα που έστηνε την μπάλα. Βιαστικά, τσαπατσούλικα, με νευρικές κινήσεις, τελικά την άφησε πάνω στην άσπρη βούλα, πήρε λίγα βήματα φόρα... και σούταρε στα πουλιά. Τέλος. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ τρέχουν να πανηγυρίσουν, αλλά δεν ξέρουν ποιον να συγχαρούν. Τον Χαλκιά που έφαγε οκτώ, τα μισά όρθιος; Τον νεαρό Αθανασιάδη που στάθηκε τυχερός ένα πέναλτι πριν από το μοιραίο; Τον εαυτό του ο καθένας, αφού άλλωστε όλοι πλην Σορλέν έβαλαν κι από ένα;

Τίποτα, τζίφος. Ήρωας δεν υπήρξε στο έργο, κι επομένως η κάθαρση του τέλους έμεινε μισή. Μόνο μοιραίος υπήρξε, ο καημένος ο Καράμπελας. Αλλά εμένα μου έμεινε η απορία: το πέναλτι το έχασε από αδεξιότητα ή λόγω αυτοσεβασμού; Μήπως δηλαδή ένιωσε ντροπή που έπαιρνε μέρος σ' αυτό το χάλι, μήπως σκέφτηκε όπως εγώ, "άντε να τελειώσει αυτό το μαρτύριο", μήπως ξύπνησε μέσα του ο πιτσιρικάς που έπαιζε μπάλα για την χαρά του παιχνιδιού και κοιμήθηκε ο επαγγελματίας που παίζει μόνο για το συμβόλαιό του;

Προφανώς όχι. Αλλά θα μου άρεσε να ήταν έτσι: σ' αυτό το κακοπαιγμένο έργο, ο Καράμπελας θα ήταν ο μόνος που θα άξιζε τον σεβασμό μας.




(φωτό από το goalday.gr)

ΥΓ: Όσοι δεν έχετε τίποτα καλύτερο να κάνετε αύριο το βράδυ, συντονιστείτε 8 με 10 στο radioneverland.gr ν' ακούσουμε μαζί τις μουσικές του Django Reinhardt και άλλων θιασωτών του τσιγγάνικου σουίνγκ.


.

11 σχόλια:

  1. Εξαιρετική ιδέα. Αλλά αφήνει μια δυσάρεστη επίγευση στους παλαιούς και νεόκοπους (όπως εγώ) ποδοσφαιρόφιλους η σιγουριά όλων μας πως μια τέτοια αντίδραση είναι πλέον εφικτή μόνο σε μυθοπλαστικό επίπεδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι εγώ δηλώνω ΠΑΟΚ αν και ασχολούμαι όσο κι εσύ και μάλιστα λιγότερο. Είδα λίγο την παράταση (έκανα άφοβα ζάπινγκ διότι ήξερα ότι δεν πρόκειται να μπει γκολ) και μετά τα πέναλτυ.
    Πιο πολύ με ξενέρωσε που η κάμερα έπιανε δεξιά και αριστερά κάτι καράφλες, ήταν πολύ αστείο!
    Βέβαια ο Άρης έναν έλληνα έβαλε να εκτελέσει πέναλτυ και αυτός έστειλε την μπάλα στην Αριστοτέλους.
    Πιο πολύ χάρηκα διότι στην δουλειά έχω δύο σκουλήκια που μου αρέσει να πειράζω!
    Έπειτα από την παγκοσμιοποίηση και του ποδοσφαίρου, βλέπω μόνο champions league. Εκεί το προϊόν είναι πολύ καλό και κάποια ματς είναι εκπληκτικά.

    Αν το ματς πήγαινε ισόπαλο στα πέναλτι και αφού είχαν εκτελέσει όλοι πέναλτυ, νομίζω ο νικητής θα αναδεικνυόταν έπειτα από κλήρωση (στρίψιμο κέρματος). Κάνω λάθος;
    Ή θα εκτελούσε και ο Σάντος, ο γιατρός, ο φυσιοθεραπευτής, ο εκπρόσωπος της θύρας 4, ο Κούδας κ.λπ.;;;;

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ντζάνγκο Ράινχαρτ... respect κ. συνάδελφε...
    Δυστυχώς το Σάββατο έχω μια πρόσκληση από 8... :(
    Θα πρέπει να κοιτάξω πώς γράφουμε εκπομπές από ιντερνετικό ραδιόφωνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κι όμως ο Καραμπελας δεν μου φαινεται κακος παίκτης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @doctor

    Να σου πω, δεν ξέρω τι λέει ο κανονισμός. Νομίζω ότι ξανασουτάρουν οι παίκτες σε τυχαία σειρά, αλλά δεν είμαι και σίγουρος.

    @Σπύρος

    Αν ηχογραφηθεί η εκπομπή θα στη στείλω!

    @Γιάννης

    Καλός είναι ο καημένος, αλλά το πέναλτι που χτύπησε ήταν για τα πανηγύρια. Τα έχουν κάνει και άλλοι καλύτεροι αυτά, βέβαια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το επόμενο θα το χτυπούσαν οι τερματοφύλακες και μετά ο ...Ζαγοράκης και ο ....Σκόδρας. Και ύστερα θα πανηγύριζαν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Τα έχουν κάνει και άλλοι καλύτεροι αυτά, βέβαια..."

    Κάποιοι έχουν γίνει και διαφήμιση :-)
    "To 1994 αποφάσισα να χτυπήσω ένα πέναλτι"... keep walking ...

    Μάλιστα η εντύπωση που προσωπικά έχω σχηματίσει είναι ότι η παράδοση θέλει τον "παιχταρά" του αγώνα συνήθως να χάνει το πέναλτι ενώ αντίθετα τον παίκτη με τον πλέον καταστροφικό παιχνίδι να το βάζει ή ακόμα καλύτερα να βάζει γκολ από το πουθενά λίγο πριν το τέλος. Θεία δίκη ή ισορροπία, όπως το πάρει κανείς. Γι’ αυτό το ποδόσφαιρο (δυστυχώς όχι το Ελληνικό), είναι για μένα μεγάλη υπόθεση, όχι μόνο αθλητική.
    Το Ζήπεδο (όπως λένε και τα «Κριτικάτσα») είναι μια μικρή κοινωνία όπου πέρα από τις "ψιλές" που πέφτουν που και που και που δυστυχώς τονίζονται περισσότερο απο τα θετικά, ακούει και βλέπει κανείς μερικά από τα πιο ευρηματικά συνθήματα, τις καλύτερες ατάκες.
    Το πανό των φίλων του Ηρακλή την περασμένη αγωνιστική που κυκλοφορεί emailικώς (μάλιστα θα μπορούσε να είναι και φωτό σε κάποιο post σου) ήταν όλα τα λεφτά:
    «Νικήστε, όχι για μας ... ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΥΚΑΡΙΑΡΑ ΤΗ ΜΑΝΑ ΜΑΣ !!!!»
    :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΜΠΑΟΚ και ξερό ψωμί :))
    ΧΑΛΑΡΑ ΡΕ !!

    ΔΕ ΜΠΑΛΑΛΑΪΚΑ ΛΙΝΚΣΣ:

    MPAOK1

    MPAOK2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγώ δεν ασχολούμαι καν με το ποδόσφαιρο, αν και ο μπαμπάς είναι ΑΡιανός. Ωστόσο, όπως είπες, ακόμα και το θρίλερ κατάντησε b movie.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)