24 Οκτωβρίου 2008

Στο καλό και να μας γράφεις

"Θα συνεχίσω με οδηγό πάντοτε τις αρχές που ορίζουν τη ζωή μου".

Ήταν τέτοια εποχή περίπου, το 2002. Λίγες μέρες μετά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, χάζευα κάποιο τηλεοπτικό πάνελ που ανέλυε τα αποτελέσματα της κάλπης. Καλεσμένος από την πλευρά της Ν.Δ. ήταν ο Ρουσόπουλος, από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ δεν θυμάμαι, νομίζω ο Σκανδαλίδης.

Σε κάποια φάση της κουβέντας ο Θόδωρος σηκώνει έναν χάρτη της Ελλάδας, βαμμένο σε έντονο μπλε χρώμα, με μερικές πράσινες νησίδες: τα αποτελέσματα στις νομαρχίες. Με το γνωστό του ειρωνικό, αντιπαθητικό υφάκι, έθεσε το ρητορικό ερώτημα: "Όλο αυτό το μπλε δεν το βλέπετε κύριε υπουργέ; Δεν σας ανησυχεί όλο αυτό το μπλε;".

Θυμάμαι χαρακτηριστικά το στιγμιότυπο, διότι ήταν η πρώτη φορά που ένιωσα σιχαμάρα για τον Ρουσόπουλο.

Την εποχή εκείνη ήταν ακόμα φρέσκος στην πολιτική. Την εποχή εκείνη είχαμε ακόμα αναμνήσεις από τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία. Και θυμόμασταν ότι, αν ήταν ο ίδιος οικοδεσπότης της εκπομπής και κάποιος καλεσμένος του έκανε τέτοιου είδους φτηνιάρικα επικοινωνιακά κολπάκια, δεν θα δίσταζε να του τραβήξει το αυτί. Αλλάξαν οι καιροί όμως, και ο Θόδωρος μπήκε στην μακρά σειρά εκείνων που δεν έχουν πρόβλημα να γλείψουν εκεί όπου έφτυναν.

"Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι αντιλαμβάνεται τους λόγους που οδήγησαν τον κ. Ρουσόπουλο στην απόφαση αυτή, η οποία φανερώνει αυτοσεβασμό και πολιτικό ήθος".

Στην έννοια του πολιτικού ήθους περιλαμβάνεται και το να απευθύνεσαι στο κοινοβούλιο, στους εκλεγμένους εκπροσώπους του ελληνικού λαού που βαυκαλίζεσαι ότι υπηρετείς, με έναν δακρύβρεχτο φιλιππικό της δεκάρας, και αμέσως μετά να αποχωρείς. Δίχως να περιμένεις να ακούσεις απαντήσεις, τάχα μου για λόγους "πολιτικής ευθιξίας", στην ουσία όμως επειδή βαθιά περιφρονείς τη διαδικασία του ελέγχου, επειδή θεωρείς τον εαυτό σου ανώτερο όλων αυτών των τιποτένιων που τα έβαλαν μαζί σου, επειδή δεν το θεωρείς απαραίτητο, όταν πετάς το γάντι, να περιμένεις να δεις αν θα το σηκώσει κανείς.

Αρχές, αυτοσεβασμός, πολιτικό ήθος. Τρίχες.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν ο Καραμανλής θα τολμήσει στις επόμενες εκλογές να εκθέσει τον εκλεκτό του συνεργάτη στην κρίση του λαού. Ή αν θα προτιμήσει να τον προφυλάξει στην ασφαλή εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, όπως τις προηγούμενες φορές. Έτσι, βρε αδερφέ, για να δούμε τι λέει και το εκλογικό σώμα για τις αρχές και το πολιτικό ήθος του καλού του υπηρέτη...

Για την ώρα, άντε γεια, Θόδωρε Ρουσόπουλε, και να είσαι σίγουρος ότι δεν θα μας λείψεις καθόλου.





ΥΓ: Εύχομαι καλό Σαββατοκύριακο σε όλους, και καλό τετραήμερο στους πιο τυχερούς. Το μεσημέρι φεύγω για Όλυμπο -τα ξαναλέμε από Δευτέρα :)


.

17 σχόλια:

  1. Για την ώρα, άντε γεια, Θόδωρε Ρουσόπουλε, και να είσαι σίγουρος ότι δεν θα μας λείψεις καθόλου.

    Για την ώρα όπως είπες. Διότι έχω την εντύπωση ότι όπως θα λέγαμε σε απλά ελληνικά, that's not the last we see of him...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θέλω να δω τώρα, ποιο κανάλι θα τον προσλάβει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Γεράσιμος

    Ναι, φοβάμαι ότι έχεις δίκιο.

    @dmast

    Όχι τίποτ' άλλο, αλλά παραιτήθηκε και η Μάρα και δεν είναι καλό για τα παιδιά να μην βλέπουν κανέναν στο σπίτι να δουλεύει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να περάσεις καλά χασοδίκη και να προσέχεις διότι ο Ρουσόπουλος λέγεται ότι θα καταφύγει σε ορεινό όγκο το τετραήμερο για περισυλλογή και δημοσιοτητο-αποτοξίνωση.
    Πρόσεχε μην τον συναντήσεις!!!

    Δεν θα μου λείψει καθόλου, μα καθόλου!
    Ελπίζω να ξαναγίνει δημοσιογράφος, διότι ως τέτοιος μου ήταν συμπαθής.

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πρέπει, πάντως, να το παραδεχθούμε ότι επρόκειτο για ιστορική στιγμή:

    Ήταν η τρίτη φορά που ο Θεόδωρος πάτησε στη Βουλή (οι άλλες δύο στις ορκωμοσίες) και η πρώτη που ανέβηκε στο βήμα να μιλήσει...

    Είχαμε το γιο του αγωγιάτη, εμφανίστηκε ο γιος του σανοπώλη, τώρα να και ο γιος του ταχυδρόμου! Ο λαϊκισμός δεν γνωρίζει (κομματικά) σύνορα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και εγώ επλίζω να ξαναγίνει δημοσιογράφος, διότι έτσι είχε περισσότερες συμπάθειες, μεταξύ των άλλων και τη δική μου. Αλλά αυτή η απουσία αυτοκριτικής εκ μέρους του ήταν επιεικώς απαράδεκτη. Αναφέροντας, μάλιστα, ότι ο κ. Παπανδρέου είναι από οικογένεια πολιτικά ισχυρή (ή όπως αλλιώς το διετύπωσε), κάρφωσε και τον άμεσο πολιτικό προϊστάμενό του, τον κ. Πρωθυπουργό, δηλαδή, αλλά και αρκετούς ομόσταβλους συναδέλφους του, όπως τις κ.κ. Μπακογιάννη και Καλαντζάκου, τον κ. Παπαληγούρα και άλλους. Ελπίζω ως δημοσιογράφος να ανακαλύψει, εκτός των άλλων, και το μέτρο στο λόγο και τις πράξεις.
    Καλό τετραήμερο, τυχερέ, εγώ θα αράξω σπίτι μου με ολίγη από γραφείο, διότι τρέχουν οι δουλειές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. δε τους γαμείς...

    με το σμπάθειο, ε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είστε όλοι σας πολύ κακές!!!!!! με τον Θόδωρο. Επειδή αυτός, από γιός ταχυδρόμου, κατάφερε να κυβερνήσει την Ελλάδα 4 χρόνια, χωρίς κανείς να τον πάρει μυρωδιά!!!
    Αιδώς Αργείοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χασιδίκη,

    τα Βαρδούσια είναι αγαπημένα. Τα έχω κάνει σε όλες τις συνθήκες. Να πάμε και μαζί σύντομα πριν γίνουν χιονοδρομικό....

    Έχει δει κανείς την σπιταρόνα του Τεό στο Καπανδρίτι?? Και εγώ γιος χασάπη είμαι αλλά μένω σε διάρι...και με νοίκι...

    Και αυτό γιατί δεν έγλειψα ποτέ κατουρημένες ποδιές, ούτε πήρα πιπες τον μισό κομματικό μηχανισμό. Αλλά για αυτό σύντροφοι έχουμε το κέφάλι ψηλά και ξυπνάμε με το κούτελο καθαρό.

    Και ελπίζω να καταλάβει αυτός ο λαός ότι οι εκλογές πρέπει να είναι κάθε μέρα και όχι κάθε τέσσερα χρόνια, μια ευκαιρία να πάμε στο χωρίο.

    Συγνωμμη σύντροφοι αλλά πόση ποσότητα πολιτικού ήθους μπορώ να δεχθώ την μέρα?? Πάντως όχι πολύ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σαγήναψε η εξουσία το Θόδωρο και τον πήρε μαζίτης. Του έδωσε, του έδωσε κι'άλλα, κι'άλλα...όσα μπορούσε του έδωσε.
    Μετά αυτός ήθελε κι άλλα.
    Αυτή δεν είχε άλλα να δώσει σ'αυτόν, δεν μπορούσε. Έχει κι αλλού να πάει, της ζητάνε κι'άλλοι να δώσει.
    Έφυγε κι έμεινε ο Θοδωρής μόνος.

    -Αυτός δεν κατάλαβε. Γύρισε το κεφάλι πίσω και ζήτησε...καιτα ρέστα!

    Από ποιόν τα ζητάς θΟΔΩΡΉ; Από ποιόν;
    Στα είχε πεί ο Καφάβης.

    Δεν το άνοιξες το γράμμα. Ούτε καν το κοίταξες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τα σχόλια του πόστ καταπληκτικά. Πίπες, εξουσία, λαγνεία και δρυγιάδες που πίπτουν. Και όλα αυτά για το Θόδωρο., το γιο του ταχυδρόμου. Στην επόμενη σκηνή μπαίνει ο Νίκος Ξανθόπουλος με τον βοηθό του, τον νομάρχη Ζορό κρατώντας ελληνικές σημαίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλή ορειβασία Χασοδίκη μου,
    και να μη σκέφτεσαι εκεί ψηλά το Ρουσόπουλο και σου ρθει καμιά ζάλη. Χα χα χα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ο πολιτικός διασυρμός του Θοδωρή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, δεν είναι αποτέλεσμα εκτόνωσης ούτε εύρεσης εξιλαστήριου θύματος.
    Η γνώμη μου είναι, ότι σε μια τόσο ρευστή κατάσταση, η "ατμόσφαιρα" εύκολα αλλάζει μεριά. Αρκεί να βρεθούν ορατοί φάροι, που βρέθηκαν όπως φαίνεται, σε μερικά πρόσωπα της ιστορίας μας.

    Στην περίπτωσή μας, οι "άρχοντες" σκόνταψαν σε ισχυρό τοίχο. Υπάρχουν, εν δυνάμει, πολλές ισχυρές ηθικές προσωπικότητες που δεν ανέχονται άλλο αυτή την κατάσταση. Η αντίδραση ξεσπά σε ανύποπτο χρόνο. Η ζωή και η ιστορία αυτό έχει δείξει...
    Η ιστορία αυτή θα γραφτεί στην ιστορία και θυμηθείτε το, ότι δεν θα ξεχαστεί.
    Τόσα χρόνια που ξυλεύουμαι, κάτι μας έμεινε.
    Αλίμονο σ'αυτούς που όλα τα βλέπουν ίσωμα και δεν διακρίνουν τις λεπτές διαφορές.
    Η ιστορία δεν έχει στόμα, έχει υπομονή και καταγράφεται, έστω κι'αργά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Είδα στις εφημερίδς ότι 'αίσιο τέλος' είχε η περιπέτεια ορειβάτών στον Όλυμπο. Ελπίζω να μην ήσουν κι εσύ ανάμεσά τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλή εβδομάδα σε όλους.

    @doctor

    Ευτυχώς, δεν τον συνάντησα πουθενά. Αν πάντως ήταν στον Όλυμπο, υποπτεύομαι ότι θα είχε κρυφτεί στου Παπά τ' Αλώνι :)

    @nikos10

    Ιστορική στιγμή τω όντι.

    @περιούσιος

    Αμ δεν ήταν τετραήμερο... Κατά τα άλλα, σωστή η παρατήρηση για τα τζάκια.

    @ανώνυμε α'

    Άμα είναι με το συμπάθειο...

    @salvatore1789

    Ε όχι και κανείς δεν τον πήρε μυρωδιά. Ο κόσμος το είχε τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι, που λέει ο λόγος.

    @ανώνυμε της 25/10

    Θα πρέπει πάντως να πούμε ότι ο Ρουσόπουλος δεν ήταν καθόλου συμπαθής στον κομματικό μηχανισμό. Ήταν προσωπική επιλογή του Καραμανλή, χωρίς παρελθόν στο κόμμα, και οι πούροι νεοδημοκράτες τον έβλεπαν με μισό μάτι, όπως προέκυψε και τις τελευταίες εβδομάδες.
    Χιονοδρομικό στα Βαρδούσια; Ελπίζω πως όχι...

    @Σπίθας

    Συμφωνώ και με τα δύο σχόλια.

    @Βασικός Μέτοχος

    Αυτό το επεισόδιο μάλλον είναι προγραμματισμένο για αύριο.

    @Μερόπη

    Ευχαριστώ!

    @Γεράσιμος

    Όχι, εντάξει. Εμείς ήμασταν σε άλλη μεριά του βουνού, μάθαμε για την ομάδα που εγκλωβίστηκε μόλις φτάσαμε από τα παιδιά του καταφυγίου. Ευτυχώς τέλος καλό-όλα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @e-lawyer

    Το σχόλιό σου μπορεί να είναι δικαιολογημένο αν αναφέρεται στους κομματικούς συνοδοιπόρους του Ρουσόπουλου, αλλά εδώ, σε αυτό το μπλογκ, είναι επιεικώς άστοχο. Ούτε εγώ ούτε οι επισκέπτες είχαμε ποτέ τον Ρουσόπουλο στο απυρόβλητο, και δεν βλέπω γιατί αποτελεί ξύλευση της δρυός, ή σκύλευση του κουφαριού, αν προτιμάς, η παρούσα ανάρτηση επ' αφορμή της παραίτησής του.
    Και με την ευκαιρία, εσύ, σαν πολίτης και σαν νομικός, τι σκέφτεσαι για έναν υπουργό που αποχωρεί από το κοινοβούλιο αμέσως μόλις τελειώσει την ομιλία του; Ότι επιδεικνύει αυτοσεβασμό, αρχές και πολιτικό ήθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)