06 Οκτωβρίου 2008

Στιγμιότυπα: Κτίριο 4




Οι δύο φωτογραφίες που βλέπεις, Μοναδικέ μου Αναγνώστη, τραβήχτηκαν σήμερα το πρωί στα δικαστήρια της Ευελπίδων, στο κτίριο 4, από τα μισά της σκάλας που ανεβαίνει από το ισόγειο στον πρώτο όροφο.

Στον οποίο πρώτο όροφο βρίσκεται το γκισέ που παραλαμβάνει τις αιτήσεις έκδοσης πιστοποιητικών περί μη δημοσίευσης διαθήκης. Υπό κανονικές συνθήκες, η ουρά μπροστά στο γκισέ σπάνια ξεπερνάει τα δέκα άτομα. Σήμερα, σε καιρούς κτηματολογίου και μετά από λουκέτο μιας εβδομάδας (τέσσερις ημέρες απεργίας των δικαστικών υπαλλήλων και μία αργία Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, βοήθειά μας), η ουρά απλώθηκε σε όλο το πλατύσκαλο, σε όλο το μήκος της σκάλας, και έφτασε μέχρι την κεντρική είσοδο του κτιρίου με τάσεις επέκτασης και προς τα έξω. Ναι, οι δύο φωτογραφίες απεικονίζουν την ίδια ουρά.

Μπροστά σε μια τέτοια εικόνα, Μοναδικέ μου Αναγνώστη, η αυθόρμητη πρώτη αντίδραση είναι να κάνεις μεταβολή και να πάρεις δρόμο. Αλλά έλα που δεν γίνεται, οπότε στήνεσαι και περιμένεις στωικά, για να διαπιστώσεις ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα όσο φαίνονται (χρόνος αναμονής 20 λεπτά και κάτι, τυπικός για ταχυδρομείο και διόλου ασυνήθιστος για τράπεζα).

Παρόλα αυτά, δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ότι τελικά, με όλη τη γκρίνια μας για τη γραφειοκρατία και τις ουρές, φαίνεται ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτές. Και το λέω αυτό διότι το συγκεκριμένο πιστοποιητικό, όπως και μια σειρά άλλα πιστοποιητικά που εκδίδουν τα πρωτοδικεία, μπορεί να το ζητήσει κανείς και από το κοντινότερο ΚΕΠ γλιτώνοντας (συνήθως) την ουρά, αλλά και το δρομολόγιο μέχρι την Ευελπίδων (που παρεμπιπτόντως σήμερα είχε τρελή κίνηση).

Έτσι όμως προφανώς χάνεται όλη η νοστιμιά του πράγματος, γιατί δεν μπορείς να ξεφυσάς αγανακτισμένος κάνοντας αέρα με ένα ντοσιέ στο χέρι και μουρμουρίζοντας "μα είναι κατάσταση αυτή;", "μα επιτέλους, στη Ζιμπάμπουε είμαστε;" και άλλα τέτοια γλαφυρά, ούτε να ανταλλάξεις τερπνές αλλά και ωφέλιμες απόψεις με την κυρία μπροστά σου σχετικά με το πόσο άχρηστοι είναι όλοι οι πολιτικοί, πού έχει φτάσει η ακρίβεια στην αγορά και τι καλά που τους τα λέει ο Λαζόπουλος τις Τρίτες.

Θα μου πεις, Μοναδικέ μου Αναγνώστη "κι εσύ ρε έξυπνε που το ξέρεις το κόλπο, γιατί πήγες και στήθηκες στην ουρά"; Καλή ερώτηση. Δυστυχώς, εγώ και οι άλλοι συνάδελφοι της γενιάς μου πληρώνουμε τις αμαρτίες των δικηγόρων της προηγούμενης γενιάς, τότε που δεν υπήρχαν ΚΕΠ, διαδίκτυα και τηλεφωνικά κέντρα. Τότε που, αν χρειαζόσουν ένα πιστοποιητικό από το Πρωτοδικείο, ο μόνος τρόπος ήταν να πας επί τόπου και να το ζητήσεις. Και πού να τρέχεις; -καλύτερα να πεις στον δικηγόρο σου να στο πάρει.

Σημειωτέον, ο πελάτης θεωρεί αυτονόητο ότι γι' αυτήν τη δουλειά δεν οφείλει να πληρώσει, διότι -στο δικό του φανταστικό σύμπαν- ο δικηγόρος είναι κάθε μέρα-όλη μέρα στα δικαστήρια (το ότι "τα δικαστήρια" δεν είναι σε ένα μέρος, αλλά διάσπαρτα σε όλη την Αττική αποτελεί επουσιώδη λεπτομέρεια) και εν πάση περιπτώσει δεν είναι κόπος να πάει να ζητήσει ένα πιστοποιητικούλι εκεί πέρα, έτσι δεν είναι; Και βέβαια, ο δικηγόρος αφού ξέρει τα κατατόπια το πιστοποιητικό θα πρέπει να το πάρει χτες -"αν ήταν να περιμένω δεκαπέντε μέρες, ρε χασοδίκη, πήγαινα και μόνος μου" (!).

Έτσι είναι. Όχι, δηλαδή, άμα θες, πήγαινε πείσε εσύ τον πελάτη ότι είναι αλλιώς.

Μ' αυτά και μ' αυτά, Μοναδικέ μου Αναγνώστη, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην Ελλάδα θα παραμείνει όνειρο απατηλό για τα επόμενα πενήντα χρόνια τουλάχιστον, μέχρι δηλαδή να ολοκληρωθεί το απαιτούμενο paradigm shift και να καταλάβει ο κόσμος ότι δεν χρειάζεται να μην πληρώνει δικηγόρο για δουλειές που μπορεί να κάνει μόνος του (ε;). Οπότε και το Κράτος δεν έχει κανέναν λόγο να βιάζεται να δημιουργήσει υποδομές...

Σε χαιρετώ

Χασοδίκης


.

31 σχόλια:

  1. Μάχιμη ανάρτηση από συνάδερφο και συναγωνιστή:

    Και που να δεις τι γινόταν στο 7!!!
    Στις Εταιρείες!!! Η ουρά έφτανε στο .... 9!!! Πιστοποιητικά και καταθέσεις εταιρειών!!! Θα ξαναπάω αύριο 8.30 το πρωί να πάρω σειρά!!!

    Και όπως σχολίασε και κάποιος που του είπανε πόσο πρέπει να περιμένει στην ουρά:
    "Ρε δε με γ...... καλύτερα να μη πάει χαμένη κ η μέρα μου...."

    ΤΟ ΣΚΕΦΤΗΚΑ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΩ ΤΟ ΤΗΛ. ΠΡΟς ΣΤΙΓΜΉΝ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διόρθωση από παθόντα, κατά τα άλλα συχνό πελάτη των ΚΕΠ: Ασφαλώς για το γεγονός ότι για πολλά πιστοποιητικά τρέχουμε στην αρμόδια υπηρεσία αντί να πάμε στο ΚΕΠ φταίμε εμείς οι πολίτες. Το συγκεκριμένο πιστοποιητικό όμως αποτελεί εξαίρεση, γιατί από το ΚΕΠ το παραλαμβάνεις τουλάχιστον δύο με τρεις εβδομάδες αφού είναι έτοιμο (ή τουλάχιστον έτσι με ενημέρωσαν εμένα), με αποτέλεσμα, μέσα στον πανικό σου να ξεδιαλύνεις την απίστευτη γραφειοκρατική εμπλοκή που προκαλεί ένας θάνατος, είναι στην πραγματικότητα συμφέρον από πλευράς διαχείρισης του χρόνου να τρέξεις στην Ευελπίδων να το παραλάβεις μόνος σου. Αυτό εξάλλου σε συμβουλεύουν οι ίδιοι οι υπάλληλοι του ΚΕΠ.

    Αντίστοιχη διδακτική εμπειρία από το ΚΕΠ της γειτονιάς μου. Έχοντας συνηθίσει σε ταχύτατη εξυπηρέτηση, πήγα να ζητήσω ένα έγγραφο που θα μπορούσα αρκετά γρήγορα να πάρω και από τον Δήμο. Με έκπληξή μου είδα ουρά συνηθισμένης δημόσιας υπηρεσίας. Όταν ρώτησα τον λόγο, μια μπαϊλντισμένη υπάλληλος μου εξήγησε ότι το συγκεκριμένο ΚΕΠ, όπως και πολλά άλλα, λειτουργεί πλέον και απόγευμα, χωρίς όμως να προσληφθούν πρόσθετα άτομα για τη δεύτερη βάρδια (!). Το αποτέλεσμα είναι ότι, σε κάθε βάρδια, υπάρχουν ακριβώς οι μισοί υπάλληλοι για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο.

    Ηθικόν δίδαγμα: Το paradigm shift πράγματι θα αργήσει να το εμπεδώσει ο κόσμος. Ας το εμπεδώσουν όμως πραγματικά οι ιθύνοντες που (υποτίθεται ότι) το προωθούν και μετά θα είμαι αυστηρότερος με την γιαγιά που πηγαίνει στο γκισέ αντί να πάρει τη σύνταξη από το ΑΤΜ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να προσθέσω και κάτι άλλο: τα ΚΕΠ (κατα τα άλλα μεγαλοφυής ιδέα για την εποχή τους) δεν είναι παρά το πρώτο βήμα για την περίφημη ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Προς το παρόν λειτουργούν ως βολικοί μεσάζοντες: ζητούν οι υπάλληλοι του ΚΕΠ αντί για εμάς το έγγραφο από την αρμόδια υπηρεσία και εμείς το παραλαμβάνουμε χωρίς να τρέχουμε στο άλλο άκρο της πόλης (ή και σε άλλη πόλη). Κατά τα άλλα η διαδικασία παραμένει εν πολλοίς παραδοσιακή: τζίφρες, τηλέφωνα, νέες τζίφρες. Η πραγματική ηλεκτρονική διακυβέρνηση θα απαιτούσε και άλλα πράγματα, όπως ηλεκτρονική επικοινωνία μεταξύ των φορέων του δημοσίου, πιστοποιημένες ηλεκτρονικές υπογραφές και άλλα δύσκολα κόλπα, που είναι λίγο δύσκολο να πετύχει ένα κράτος που βάζει όλα του τα (ηλεκτρονικά) αυγά στο ίδιο (υπό χρεωκοπία) καλάθι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σαλβατόρε, απ' όσο είδα οι ουρές ήταν γενικώς αυξημένες σήμερα -λογικό, μετά την απεργία, όπως και μετά από εκλογές κλπ.

    π2, με το ηθικό δίδαγμα συμφωνώ, αλλά είναι και γεγονός ότι πολύς κόσμος αρνείται να ξεμάθει ό,τι έχει μάθει, με ό,τι αποτελέσματα αυτό συνεπάγεται. Θα θυμάσαι ότι ο ανεκδιήγητος Νάκος προ καιρού παρολίγον να καταργήσει τα ΚΕΠ ως περιττή πολυτέλεια.
    Και καλά η γιαγιά, αλλά ο συνομήλικός μου επιχειρηματίας που με παίρνει κάθε τρεις και πέντε να του βγάλω πιστοποιητικό μεταβολών της εταιρείας (γιατί "το ζητάει η τράπεζα"); Αυτόν δεν μπορώ να τον δικαιολογήσω με τίποτα.

    Όσο για το πιστοποιητικό: δυο με τρεις εβδομάδες αφού είναι έτοιμο; Υπερβολικό μου ακούγεται. Μήπως εννοούσαν δύο με τρεις εβδομάδες σύνολο; Εγώ πάντως το ζήτησα σήμερα και ημερομηνία παραλαβής μου δώσανε 23/10, δηλαδή 17 ημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όσο για το δεύτερο σχόλιο, έχεις και πάλι δίκιο. Έτσι είναι, αλλά αυτό το ντεμί-στάδιο είναι απαραίτητο στα πλαίσια μιας προσπάθειας να βγει ο πολύς κόσμος από τη λογική του γκισέ και να οδηγηθεί σε άλλα κανάλια.
    Σε μία χώρα όπου μεγάλο μέρος του οικονομικά ενεργού πληθυσμού είναι ψηφιακά αναλφάβητο (ή, εν πάση περιπτώσει, ημιγραμματιζούμενο) η πραγματική ηλεκτρονική διακυβέρνηση έχει χαμηλή ζήτηση, και αναμενόμενα παραμερίζεται ως πολυτέλεια για λίγους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος από τον οποίο είμαι πολύ περίεργος να δω πώς θα βγούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και όμως, ήταν δύο με τρεις εβδομάδες αφότου θα ήταν έτοιμο. Ο χρόνος ποικίλλει από ΚΕΠ σε ΚΕΠ ανάλογα με το διαθέσιμο προσωπικό, ενώ εξαρτάται και από την ημέρα του μήνα που καταθέτεις την αίτηση, αφού ο υπάλληλος που είναι επιφορτισμένος να παραλαμβάνει τα έγγραφα με το μηχανάκι του (ως ντελίβερυ μπόυ) πηγαίνει συγκεκριμένες ημέρες του μήνα στην κάθε δημόσια υπηρεσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν είναι έτσι, καλύτερα να πας αυτοπροσώπως να το πάρεις (και στο πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης, που λέει ο λόγος).

    Ξαναδιαβάζοντας το ποστ συνειδητοποιώ ότι μπορεί -κατά μία έννοια- να παρεξηγηθεί: φαίνεται σαν να ισοκατανέμει το βάρος της ευθύνης ανάμεσα σε πολίτη και πολιτεία για το έλλειμμα δημοκρατικής διακυβέρνησης.

    Ο σκοπός δεν ήταν αυτός ακριβώς, αλλά αν οι ευθύνες του κράτους είναι τεράστιες, πρωτεύουσας σημασίας και πολλάκις καταγεγραμμένες, για τις δικές μας ευθύνες δεν πολυγίνεται κουβέντα και εκεί θέλησα να το πάω. Έχοντας κατά νου περιπτώσεις ανθρώπων της γενιάς μας που δεν τους περνάει καν απ' το μυαλό ότι μπορούν π.χ. να πάρουν φορολογική ενημερότητα από το σπίτι τους (αλλά τα features του facebook τα παίζουν στα δάχτυλα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λυπάμαι περισσότερο τον Σαλβατόρε από σένα Χασοδίκη... γιατί μετά από την ουρά του κτιρίου 7, έπρεπε να αντιμετωπίσει και τις διαβόητες Ξανθές Των Εταιρειών, που είναι πιο τρομαχτικές από την Κρουέλα Ντε Βιλ και πιο αγενείς από οδηγό Καγιέν.
    If you know what I mean...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πόσο με εκνευρίζουν οι ουρές και τι μου θύμισες τώρα!

    Όσο για τα ΚΕΠ, ο π2 τα λέει περίφημα...

    Καλή δύναμη σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οδηγοί Καγιέν: ήθελα και να'ξερα, η εταιρεία που τα πουλάει τα δίνει μόνο σε γαϊδούρια και επιδειξίες;;;

    Μα τέτοια ομοιότητα στην (ελεεινή) οδηγική συμπεριφορά;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανταπόκριση από την συμπρωτεύουσα:

    Κατάσταση πανομοιότυπη (τηρουμένων των αναλογιών). Ουρές τεράστιες παντού! Διερχόμενοι δικαστές να θαυμάζουν την υπομονή των ανόητων στην ουρά (και οι ανόητοι στην ουρά να υπολογίζουν τις συνέπειες στην καριέρα τους αν "χωθούν" στους δικαστές)...

    Τα ΚΕΠ είναι μία εξαιρετική λύση, μόνον όμως αν δεν βιάζεται ο ενδιαφερόμενος. Διαφορετικά, στην ουρά!

    17 ημέρες για ένα πιστοποιητικό; Υποθηκοφυλακείο κατάντησε η Ευελπίδων ή κάνω λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συνάδερφοι αν δεν κάνω λάθος ο Κ.Δ. ορίζει την προτίμηση της εξυπηρέτησης των δικηγόρων έναντι των πολιτών, κι αυτό διότι ο χρόνος τους ... κοστολογείται! Αλλά ακόμη και στις φωτοτυπίες κάτι τέτοιο ... συζητείται!
    Τί να συζητάμε? Μέχρι αύριο το πρωί θα λέμε τον πόνο μας και τελειωμό δεν θά χωμε...
    Το πρόβλημα χασοδίκα όπως κατάλαβα ότι λες δεν είναι οι υπηρεσίες ή οι ουρές αλλά η παρουσία πολιτών στις ουρές. Πολιτών που δεν ξέρουν, έχουν αναίδια, νομίζουν ότι είμαστε ίσοι (!!!), εκνευρίζουν τους πάντες με την ασχετοσύνη τους, ενώ δεν μπορούν να προσδιορίσουν τι ακριβώς θέλουν. Είναι όλοι αυτοί οι κάφροι που υποστηρίζουν την αχρησία των δικηγόρων. Και φυσικά κανένας υπάλληλος δεν ευτήχησε μ αυτούς.

    Παρεπιτόντως η ξανθιά στο 7 στις εταιρείες συνάδελφέ μου, είναι θεά. Τις τα δίνω έτοιμα και σε τρια έχω τελειώσει. Κάποια στιγμή πρέπει να της προτείνω να βγούμε, αν και παντρεμένη...

    ¨οχι αγάπη μου, δεν τη ξέρω, μια γνωστή είναι *&^%$##
    ............συγνώμη εεεεεεε να κάτι λέμε με τα παιδιά... οοοοοοοοχι το λαπτοπ!!!!!!!!!!!!!!
    παρεξήγηση...... μη........ ΠΟΝΑΕΙ ααααααααααααααααααααααααααχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχ
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. den thelw na skeftomai ti tha dw ayrio pou exw kai 4 kai 2.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ζήτησα πιστοποιητικο σπουδών από ΚΕΠ Αθηνας για σχολή Θεσσαλονίκη. απαντηση: συνήθως οι σχολές αργούν πολύ ή ούτε καν ανταποκρίνονται στις αιτήσεις μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @συνάδελφος

    Καλά, δεν θα διαφωνήσω.

    @Δόκτωρ

    Νά 'ταν μόνο οι Καγιενάδες...

    @nikos10

    Το υποθηκοφυλακείο αυτόν τον καιρό ξεπερνάει τις 40 ημέρες. Μάλλον χρησιμοποιούν κλειδωμένο αλγόριθμο σε συνεννόηση με την Ευελπίδων!
    Όσο για τη βιασύνη, εντάξει, πέραν ακραίων περιπτώσεων σαν αυτή που αναφέρει πιο πάνω ο π2, και με δεδομένο τον χρόνο εξυπηρέτησης των ίδιων των υπηρεσιών, 3-4 μέρες διαφορά νομίζω ότι αντέχεται.

    @gsus

    Οπλίσου με υπομονή και ένα θερμός με καφέ.

    @mecomitsos

    Αλλουνού παπά ευαγγέλιο αυτό. Υπάρχουν επίσης υπηρεσίες που καθυστερούν σκόπιμα την παράδοση εγγράφων στα ΚΕΠ για να μη χάνουν το γρηγορόσημο (έχουν γράψει παλιότερα οι εφημερίδες).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. "Έτσι όμως προφανώς χάνεται όλη η νοστιμιά του πράγματος, γιατί δεν μπορείς να ξεφυσάς αγανακτισμένος κάνοντας αέρα με ένα ντοσιέ στο χέρι και μουρμουρίζοντας "μα είναι κατάσταση αυτή;", "μα επιτέλους, στη Ζιμπάμπουε είμαστε;" και άλλα τέτοια γλαφυρά, ούτε να ανταλλάξεις τερπνές αλλά και ωφέλιμες απόψεις με την κυρία μπροστά σου σχετικά με το πόσο άχρηστοι είναι όλοι οι πολιτικοί, πού έχει φτάσει η ακρίβεια στην αγορά και τι καλά που τους τα λέει ο Λαζόπουλος τις Τρίτες."

    Πες τα χρυσόστομε. Στο κτηματολογικό γραφείο εκατό φορές έχω προτείνει δειλά δειλά και ντροπαλά "θα μπορούσατε να υποβάλετε και ταχυδρομικώς την δήλωσή σας" (παραλείπω την ηλεκτρονική δήλωση, μπας και με ξορκίσουν με καμιά αγιαστούρα), για να εισπράξω την αδιαφοροποίητη απάντηση, από νέους και γέρους, πλούσιους και φτωχούς,άνδρες και γυναίκες, "δε βαριέσαι, καλύτερα να έρθω εδώ, να' χω και το κεφάλι μου ήσυχο". Την θέλει την ταλαιπωρία του ο Έλληνας, ασυζητητί.

    Αθ. Αναγνωστόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. αγαπητοί συνάδελφοι το Υποθηκοφυλακείο Αθηνών δίνει πιστοποιητικό μεταγραφής σε τρεις (!!) μήνες για παλιούς τίτλους και αυτο συμβαίνει γιατί όλοι οι γέροι είναι πεπεισμένοι ότι πρέπει να το πάρουν για το κτηματολόγιο ! οι απεγνωσμένες προσπάθειές μου να τους μεταπείσω τις δυόμιση ώρες που κάθισα στην ουρά μαζί τους έπεσαν στο κενό! μου φαίνεται ότι αρέσει στα γερόντια η αναμονή και η ταλαιπωρία γιατί αποκτά νόημα η ζωή τους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αθανάσιε, εγώ ήθελα να την υποβάλω ηλεκτρονικώς, αλλά την πάτησα γιατί λέει η πληρωμή του τέλους κτηματογράφησης πρέπει να γίνει με πιστωτική κάρτα -κι εγώ δεν έχω. Κι επειδή το ταχυδρομείο της περιοχής μου συνεπάγεται τουλάχιστον μισή ώρα ουρά οποιαδήποτε ημέρα, ή θα τα πάω μόνος μου, ή θα τα δώσω σε φίλο συνάδελφο και θα ξεμπερδεύω δια της πλαγίας. Sad but true.

    Ανώνυμε συνάδελφε, σ' αυτό φταίει ολίγον και το ΥΠΕΧΩΔΕ. Τι θα πει "προαιρετικά έγγραφα"; Με βάση τη λογική του ελληνικού Δημοσίου, είναι σαν να τους λέει "φέρ' το κι αυτό γιατί δεν ξέρεις τι γίνεται".
    Επαναλαμβάνω πάντως ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ή κυρίως τα γερόντια. Στο κάτω κάτω ένας άνθρωπος 70 χρονών δεν περιμένεις να μάθει από ίντερνετ και η-γκόβερνμεντ, αλλά νέοι άνθρωποι και με κάποια εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες (ακόμα νέες;) που δεν το ψάχνουν έστω.

    Σαλβατόρε, εσένα δεν σου απαντώ γιατί αντιλαμβάνομαι ότι έχεις φουρτούνες. Όταν ξεμπερδέψεις τα ξαναλέμε LOL!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Περαστικά, κύριοι συνάδελφοι! Αυτά ακούω και λέω "χωριό μου χωριουδάκι μου", δικηγόρος επαρχίας γαρ! Πάντως, η αλήθεια είναι ότι θα έπρεπε κάποια στιγμή να τακτοποιείται το θέμα με τα ταχυδρομεία ή τις ηλεκτρονικές αιτήσεις. Αλλά τότε άντε να εξηγήσεις στον πελάτη ότι κόπιασες και έτσι και να του ζητήσεις να σε πληρώσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αν "τρόμαξες" με την ουρά σήμερα, περίμενε όταν πας για την παραλαβή, και να αρχίζει από "Κ" ο/ή μακαρίτης!!! την έβλαψες...(ήδη τα ντοσιέ είναι 3 και μέχρι τέλος του μήνα θα έχουν γίνει 6, μόνο για το "Κ" ....)
    Παρεμπιπτόντως , δεν πλησίασα καν σήμερα , ούτε απέξω!
    Γενικά πάντως, όλο το σύστημα έχει φρακάρει όπως ήταν φυσικό άλλωστε,
    και στα Κ.Ε.Π. ακόμη περισσότερο, περίμενε να δεις πότε θα σου το φέρουν!!
    Στο Υπ/κειο οι αιτήσεις για το "μεταγραφής" φτάνουν τις 30.000 Χιλ.!! όχι σε 3 μήνες, ούτε σε 13 δεν πρόκειται να βγούνε (με την τωρινή κατάσταση, χωρίς υπερωρίες ή επιπλέον προσωπικό...)

    Και, μεταξύ μας, μερικές συμβουλές ίσως χρήσιμες .....
    Για το Κτημ/γιο οι καλύτερες ώρες 2- 4 μ.μ. Καλό είναι να “ τσεκάρεις” τα σημεία που ενδιαφέρουν στο συμ/λαιο για να μην ψάχνει ο νομικός να τα βρει, δεν είναι προς όφελος σου να κουράζετε και καθυστερεί!!( Εναλλακτικά προτείνω την ταχυδρομική αποστολή, απάντηση σε 20- 30 ημέρες , ανάλογα με την εταιρεία)
    Για μεταγραφή συμ/λαιου στις 11.55 , παίρνεις νούμερο και ....φεύγεις, ξαναγυρνάς στις 2.30 μ.μ.
    Για αίτηση πισ/κου Π.Μ.Δ.Διαθήκης στις 12.55
    Για παραλαβή πισ/κου Π.Μ.Δ.Διαθήκης στις 3 μ.μ.
    (Το 4 κτίριο ανοιχτό μέχρι τις 4 -5 μ.μ. όλες τις άλλες ώρες γίνετε χαμός)
    Με το Π.Μ.Αποποίησης , δεν έχω βρει λύση ακόμη, τίποτα ιδέες;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. "Με το Π.Μ.Αποποίησης , δεν έχω βρει λύση ακόμη, τίποτα ιδέες;;"

    ..από το γενικό αρχείο το παίρνεις σε 2 εβδομάδες αν υποβάλεις υπεύθυνη δήλωση βεβαιώνοντας ο ίδιος το (πιστοποιητέο) γεγονός! Αν τους βάλεις να ψάξουν, 45 ημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αυτό που είπες για το γρηγορόσημο (ότι καθυστερούν επίτηδες για να μην το χάσουν) μου έφερε στο νου και το λόγο για το οποίο δεν εφαρμόζεται γρηγορότερα η ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Που είναι βέβαια πρωτίστως τα organisational issues που εγείρει η εφαρμογή της. Που με την σειρά τους κάνουν τρομερά δύσκολη την τεχνική υλοποίηση. Δηλ. δεν πρόκειται για μια απλή διασύνδεση μεταξύ των υπηρεσιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Μάγ'α μου η ου'ά στο 4 για διαθήκες έχει φθαθει ..... στο 5!!!!!!!! Αιθχος!!!!!
    Σόρρυ δεν έχω δόντια ... πια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @περιούσιος

    Κοίτα να δεις: αφού δεν μας πληρώνουν που δεν μας πληρώνουν γι' αυτές τις δουλειές, τουλάχιστον να μας τρώνε λιγότερη ώρα.

    @glam

    Ευτυχώς είναι στο Γ. Και ευχαριστώ εξ ονόματος όλων των συναδέλφων που επισκέπτονται το μπλογκ για τα tips :)

    @Κουκοδήμος

    Ομοίως!

    @spiretos72

    Δεν λέει κανείς ότι είναι απλό, αλίμονο. Αλλά αν σκεφτούμε το κόστος της παραδοσιακής γραφειοκρατίας (σε χαμένες ανθρωποώρες, άσκοπες μετακινήσεις, φθορά σφραγίδων και ταμπόν, κατανάλωση σινικής μελάνης, συρραφίδες για τα συρραπτικά κλπ) είναι μια αναγκαία λύση και the sooner the better.

    @salvatore1789

    Για τα δόντια μπορείς να πας εδώ. Όσο για την ουρά, πάλι καλά να λες, θα μπορούσε να έχει φτάσει στο 2 απέναντι (τον κακομοίρη τον gsus σκέφτομαι...).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα
    είθαι θεός!!!
    (Το Θ στο θεός κανονικά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Κατά ένα μαγικό τρόπο και ενώ ήθελα να γράψω για κάτι τελείως διαφορετικό, νομίζω ότι απαντώ και στο γιατί επέλεξες να στηθείς στην ουρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Άγγελε (καλωσεξανασμίξαμε και) τηρουμένων των αναλογιών, αρκετά εύστοχος ο παραλληλισμός... Κλείνω ραντεβού για ψυχανάλυση ASAP :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @κουκοδημος: Ευχαριστώ , πάντως και εκεί η καλύτερη ώρα είναι στις 1.15 μ.μ. αφού έχει κλείσει. ( μπαίνεις από την είσοδο , από την μεγάλη ράμπα! φυσικά κατεβαίνεις και επί τροχών!!)

    xasodikis:
    Παρακαλώ, τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Εν τω μεταξύ αναρωτιεμαι που πανε ολα αυτα τα εσοδα απο τα μεγαροσημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Στη μεγάλη χαβούζα πίσω από το Εφετείο, ώστε τα εγγόνια μας να δουν επιτέλους τη Μεταστέγαση των Δικαστηρίων (το γράφω με κεφαλαία, γιατί είναι κάτι σαν την Παλινόρθωση ή τη Μεταπολίτευση).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)