03 Σεπτεμβρίου 2008

Η επιστροφή του λήσταρχου Νταβέλη

Για τα περίφημα φορομπηχτικά μέτρα Αλογοσκούφη έχουν γραφτεί ήδη τόσα πολλά, που οποιαδήποτε περαιτέρω αναφορά ίσως περιττεύει (μια καλή και αρκετά ευσύνοπτη ανάλυση υπάρχει εδώ). Θα αρκούσε ίσως να πει κανείς ότι τζάμπα τα πτυχία του: δεν νομίζω ότι χρειάζεται να έχει βγάλει κανείς το Λόντον Σκουλ οφ Εκονόμικς για να κατεβάσει τέτοιες, χμ, έξυπνες ιδέες.

Θα ήθελα όμως να σταθώ σε ένα σημείο που μου φαίνεται ότι δεν έχει τονιστεί αρκετά: το κατά πόσο τα μέτρα αυτά, ιδίως η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, είναι σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Όπως είναι γνωστό, το Σύνταγμά μας κατοχυρώνει την αρχή της ισότητας (άρθρο 4). Ως ειδικότερη έκφραση αυτής της αρχής, η παράγραφος 5 του άρθρου αυτού προβλέπει ότι "οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους", διάταξη που θεωρητικά αποτελεί το θεμέλιο του φορολογικού μας συστήματος.

Προφανώς η διάταξη αυτή δεν στερεί από τον κοινό νομοθέτη την ευχέρεια να διαφοροποιεί τον τρόπο φορολόγησης ορισμένων κατηγοριών εισοδημάτων για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, ενθάρρυνσης της οικονομικής ανάπτυξης, καταπολέμησης της ανεργίας κλπ. Το αντίθετο μάλιστα: η εξισωτική φορολογική αντιμετώπιση, π.χ. ο ενιαίος συντελεστής 25 % που έχει στο παρελθόν καταγραφεί ως πρόθεση της παρούσας κυβέρνησης, μπορεί βάσιμα να υποστηριχθεί ότι αντίκειται στο Σύνταγμα αφού σε μεγάλο βαθμό αναιρεί αυτό το "ανάλογα με τις δυνάμεις τους" της πιο πάνω διάταξης.

Κατ' ανάλογο τρόπο, η πρόβλεψη διαφορετικού αφορολογήτου ορίου για μισθωτούς-συνταξιούχους και διαφορετικού για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που ίσχυε μέχρι φέτος, θα πρέπει κατ' αρχήν να θεωρηθεί συνταγματικά επιτρεπτή, μολονότι είχε σαν αποτέλεσμα δύο φορολογούμενοι με το ίδιο εισόδημα, ένας επαγγελματίας και ένας μισθωτός, να καταβάλουν διαφορετικό φόρο: με μια πρόχειρη ματιά στο βιβλιαράκι της εφορίας με τις οδηγίες για τη συμπλήρωση της δήλωσης, βλέπουμε ότι ένας μισθωτός με εισόδημα 12.000 ευρώ δεν πλήρωνε φέτος καθόλου φόρο, ενώ ένας επαγγελματίας με το ίδιο εισόδημα θα πλήρωνε 225 ευρώ.

Με τα νέα μέτρα, όμως, και εφόσον η κλίμακα παραμείνει κατά τα λοιπά ως έχει, τα 225 ευρώ γίνονται αμέσως αμέσως 1.275. Και εδώ το πράγμα αρχίζει να αλλάζει. Εδώ πλέον οι Έλληνες πολίτες παύουν να συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις και ανάλογα με τις δυνάμεις τους: και διάκριση υφίσταται, και δυσαναλογία. Και καλό είναι να θυμόμαστε ότι μισθωτοί δεν είναι μόνο οι χαμηλόμισθοι των 800 και των 1.000 ευρώ το μήνα: υπάρχουν και μισθωτοί των 2.000 ευρώ, όπως υπάρχουν και διευθυντικά στελέχη, επίσης μισθωτοί, με πολύ υψηλότερα εισοδήματα: γιατί αυτοί θα πρέπει να φορολογούνται πολύ λιγότερο από έναν επαγγελματία με το ίδιο εισόδημα;

Η δικαιολογία που εφηύρε ο Αλογοσκούφης είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής: τρίχες κατσαρές, λέω εγώ, και ξεδιάντροπο ψέμα που δεν θα έπρεπε να πείθει ούτε νήπια. "Πατάσσω την φοροδιαφυγή" σημαίνει ότι εντοπίζω εισοδήματα που αποκρύπτονται και τα φορολογώ. Τα νέα μέτρα αποτελούν αντίθετα μια έμπρακτη ομολογία της κυβέρνησης και των φορολογικών μηχανισμών ότι αυτό δεν μπορούν να το πετύχουν, γι' αυτό και επιλέγει ο Αλογοσκούφης να φορολογήσει σκληρότερα τα εισοδήματα που ήδη δηλώνονται. Το αποτέλεσμα θα είναι, μοιραία, ακόμα μεγαλύτερη έξαρση της φοροδιαφυγής: ο κάθε φορολογούμενος που θίγεται από το νέο καθεστώς θα προσπαθήσει λογικά να αποκρύψει μέρος των εισοδημάτων του, εφόσον μάλιστα έχει διαπιστωθεί η ανικανότητα της εφορίας να τον εντοπίσει -και ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στους φοροφυγάδες, με άλλη μια περαίωση, τελευταία και αυτή όπως και οι προηγούμενες.

Άλλο εξωφρενικό: Σύμφωνα με τις πιο φρέσκιες δηλώσεις του Αλογοσκούφη, το αφορολόγητο θα διατηρηθεί για τους "επαγγελματίες" που αμοίβονται μεν "με μπλοκάκι", αλλά στην πραγματικότητα έχουν μόνο έναν εργοδότη. Επίδειξη δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας, απέναντι στη πολυθρύλητη "γενιά των 700 ευρώ" -μόνο που με αυτόν τον τρόπο εισάγεται και νέα διάκριση αμφίβολης συνταγματικότητας: πέρα από την διάκριση ανάμεσα σε διαφορετικές κατηγορίες φορολογουμένων (μισθωτοί-μη μισθωτοί), τώρα εισάγεται και διάκριση μέσα στην ίδια (φορολογική) κατηγορία των μη μισθωτών!

(Παρένθεση: αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να επιδείξει ευαισθησία για τη "γενιά των 700 ευρώ", θα όφειλε να χρησιμοποιήσει το φορολογικό σύστημα για να εντοπίσει τους εργοδότες που μετέρχονται αυτό το τέχνασμα ώστε να παρακάμπτουν την εργατική νομοθεσία και να αποφεύγουν την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών -τέχνασμα που ο ίδιος ο Αλογοσκούφης παραδέχεται ότι εγείρει "ζήτημα παρανομίας". Αλλά σιγά...)

Θα πει κανείς ότι όλη αυτή η συζήτηση περί αντισυνταγματικότητας είναι ακαδημαϊκή και κουβέντα να γίνεται: δεν είναι έτσι όμως. Βεβαίως, απευθείας προσφυγή κατά διάταξης νόμου δεν επιτρέπεται. Επιτρέπεται όμως προσφυγή κατά του εκκαθαριστικού σημειώματος που στέλνει η εφορία, δικαίωμα που έχει ο φορολογούμενος εφόσον διαφωνεί με το ποσό του φόρου που του καταλογίστηκε. Και εκεί μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι ο υπολογισμός του φόρου έγινε με βάση διατάξεις που αντίκεινται στο Σύνταγμα, και το Δικαστήριο οφείλει να κρίνει τον ισχυρισμό αυτό.

Αναμφίβολα είναι μπελάς, αναμφίβολα είναι χρονοβόρα διαδικασία, αναμφίβολα σημαίνει έξοδα, και το αποτέλεσμα δεν είναι σίγουρο. Είναι όμως ένας δρόμος άμυνας, ίσως ο μόνος διαθέσιμος, εφόσον τελικά τα μέτρα ψηφιστούν και εφαρμοστούν. Σε ό,τι με αφορά, αυτόν τον δρόμο σκοπεύω να ακολουθήσω, κι ας είναι για την τιμή των όπλων. Το προτιμώ χίλιες φορές από το να κάτσω με σταυρωμένα χέρια και να παρακολουθώ άλλη μία προσπάθεια ενός αποδεδειγμένα ανίκανου υπουργού και μιας αποδεδειγμένα ανίκανης κυβέρνησης, που τάχα θα εξοικονομούσαν δέκα δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από την περιστολή της σπατάλης του Δημοσίου και θα χτυπούσαν τη φοροδιαφυγή, να βγάλουν τα σπασμένα από του κασίδη το κεφάλι -ιδίως όταν ο κασίδης είμαι εγώ.

Μήπως, λέω μήπως, και οι ωραίοι κοιμωμένοι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων θα έπρεπε να αναλάβουν καμιά σχετική πρωτοβουλία, αντί για τα συνήθη δελτία τύπου και την αποχή που προκήρυξε ο ΔΣΑ για τις 8 και 9 Σεπτεμβρίου (πριν δηλαδή ανοίξουν τα Δικαστήρια); Λέω εγώ τώρα...


.

20 σχόλια:

  1. ΠΕΣ ΤΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

    ΑΙ ΣΙΧΤΙΡ ΠΙΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Χασοδίκα, καλωσήλθατε!

    Ολίγες παρατηρήσεις στο ορθότατο κείμενό σου:

    1)Αντιστρέφοντας το παράδειγμα που χρησιμοποιείς, υπάρχουν και "ελεύθεροι επαγγελματίες" που αμείβονται με 400, 500 και 600 ευρώ μηνιαίως, όπως υπάρχουν και ελεύθεροι επαγγελματίες (όχι σπάνια, εργοδότες των προηγούμενων) που έχουν εισοδήματα δεκάδων και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ το χρόνο. Γιατί όλοι αυτοί να μπουν στο ίδιο τσουβάλι;

    2) Ο ελεύθερος επαγγελματίας που δήλωνε π.χ. 10.000€ εισόδημα, ενώ το πραγματικό ήταν πενταπλάσιο, γιατί τώρα να δηλώσει το πραγματικό; Δε θα ψάξει, αντιθέτως τρόπο να δηλώσει ακόμη λιγότερα, τώρα που δεν θα υπάρχει το αφορολόγητο; Όπως λες και εσύ, δεν θα επιτευχθεί πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά σκληρότερη φορολόγηση των ήδη σκληρά φορολογούμενων.

    3) Πρόσεξε μία περικοπή των δηλώσεων Αλογοσκούφη: "...στον νέο και στη νέα, που φορολογείται ως μηχανικός έχοντας σύμβαση έργου σε ένα εργοδότη ή σε διαδοχικούς εργοδότες, θα δώσουμε τη δυνατότητα να δηλώσει ότι θέλει να υπαχθεί, παρότι κόβει Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, στην κλίμακα του αφορολόγητου των 10.500 ευρώ".
    Αν εσύ ήσουν ο εργοδότης του νέου ή της νέας, δεν θα έσπευδες να του ξεκαθαρίσεις να μην σκέφτεται να κάνει αυτού του είδους τη δήλωση; Έτσι θα παταχθεί η φορολογία και η αδήλωτη μισθωτή εργασία;

    Να με συγχωρεί η χάρη του τσάρου της οικονομίας μας (τρομάρα του...), αλλά τέτοιου είδους μέτρα θα μπορούσε να τα σκεφτούν και άνθρωποι όπως ο κύριος Λιάπης ή ο κύριος Γιακουμάτος! Από έναν καθηγητή του London School of Economics (τρομάρα του ξανά...) θα περίμενα κάτι καλύτερο.

    Υ.Γ.: Αποχή κατά τη διάρκεια των δικαστικών διακοπών! Τι να σχολιάσω τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νίκο, μην το λες αυτό το τελευταίο. Σκέψου να έχεις πάρει δικάσιμο στο τμήμα διακοπών με προτίμηση (!) και να υποχρεωθείς να απέχεις (!!!). Σατανικό (και ο πελάτης να σε κυνηγάει με αλυσοπρίονο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ χασοδίκη, το λαμπρό αυτό νομοσχέδιο έχει και άλλα ωραία, όπως την περιβόητη περαίωση. Ειλικρινά θα ήθελα να μάθω αν αυτή η εννοια συναντάται σε άλλα κράτη, συμπεριλαμβανομένων αυτών της αφρικανικης ηπείρου. Με την περαιωση το κρατος απλως σου λεει: "Αγαπητέ φορολογούμενε, μπορεί και να είσαι έντιμος, αλλά επειδή με το δαιδαλώδες φορολογικό νομικό καθεστώς, μπορώ να σου βρω παρατυπία ανά πάσα ώρα και στιγμη, δώσε κατι παραπάνω και καθάρισες". Μήπως είναι λίγο εκβιασμός αυτό το πράγμα;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ καλή ανάλυση, πραγματικά διαφωτιστικό το ποστ. Μου άρεσε η ιδέα σου για την αντιμετώπισή του Αλογοφεσιού. Την βρίσκω πολύ λογική. Ωστόσο πραγματικά με θλίβει το γεγονός ο,τι θα το κάνεις "για την τιμή των όπλων". Οταν ένας δικηγόρος γνωρίζει εκ των πρότερων ο,τι είναι πολύ δύσκολο να βρει το δίκιο του, φαντάσου πόσο δύσκολο είναι να το πιστέψουν (και να το πράξουν) οι υπόλοιποι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λύπη κ οργή...
    Πότε ήταν άραγε η τελευταία φορά που αισθανθήκαμε από κάποιον Έλληνα (ας πούμε μόνο) υπουργό αυτό το 'προσπαθώ να σκεφτώ κάτι' για την αντιμετώπιση μιας "κρίσης"?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Γιάννης

    Ασφαλώς και είναι λίγο εκβιασμός, ειδικά όταν βασίζεται στο δεδομένο (που το γνωρίζει ο φορολογούμενος) ότι η δικαιοσύνη στη χώρα μας, ιδίως η διοικητική, σέρνεται σε ρυθμούς συνταξιούχου σαλίγκαρου. Επιπλέον όμως επιβραβεύει τον μεγάλο φοροφυγά, που καθαρίζει με ψίχουλα, και ως εκ τούτου παράγει ακόμη περισσότερη φοροδιαφυγή.

    @Πίκος Απίκος

    Γι' αυτό φωνάζω και χτυπιέμαι για τους δικηγορικούς συλλόγους: είναι επιστημονικοί φορείς, και επιπλέον επαγγελματικές ενώσεις τα μέλη των οποίων θίγονται βαρύτατα από τα μέτρα. Αντί να βγάζουν (μόνο) δελτία τύπου, θα προτιμούσα να ερευνήσουν τα περί αντισυνταγματικότητας (που τα υποστηρίζουν ούτως ή άλλως), δόξα τω γιαραμπή ειδικοί στο φορολογικό δίκαιο υπάρχουν, και να δημοσιεύσουν μια επιστημονική τεκμηρίωση που θα μπορούσε να χρησιμεύσει σαν μπούσουλας στην κοινωνία.

    @irie ant

    Κρίση; Ποια κρίση; Εδώ όλα βαίνουν καλώς, η ανάπτυξη τρέχει με διπλάσιους ρυθμούς από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η οικονομία ανθεί, η ανεργία μειώνεται σταθερά (λέει ο Αλογοσκούφης). Γιατί να προσπαθήσει να σκεφτεί ο άνθρωπος, που είναι και κουραστικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μα πώς, αγαπητέ Χασοδίκη;

    Φυσικά και έγινε σοβαρή μελέτη από τους συνδικαλιστικούς μας ηγέτες. Η οποία κατέληξε στο ότι το νομοσχέδιο είναι αντίθετο στην προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας!!!

    Προφανώς, ο συντάκτης της επιστολής βαρέθηκε να μελετήσει το Σύνταγμα μετά την πρώτη του σελίδα!

    Χασοδίκη, μάλλον είσαι διδάκτωρ φορολογικού δικαίου. Αλλιώς δεν εξηγείται πώς πήγε το μυαλό σου στην παραβίαση της φορολογικής ισότητας...

    Την ίδια στιγμή, ο υπουργός μας συνεχίζει ανενόχλητος το κόψε-ράψε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό δεν είναι πια νομοσχέδιο, είναι κουρελού. Ανυπομονώ να το δω τυπωμένο -αν κρίνω από παλιότερους φορολογικούς νόμους, κόβω το κεφάλι μου ότι ο συγκεκριμένος δεν θα διαβάζεται καν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τι να πεις για τον Κο υπουργό που μεταξύ των πρώτων δηλώσεων του ήταν "....Δεν πιστεύω στις αποδείξεις ...." (ευνοώντας τις αποδείξεις που είναι υποχρεωμένοι όλοι οι επαγγελματίες να κόβουν) αφήνοντας το Σ.Δ.Ο.Ε. και άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς να καταρρεύσουν.
    Άντε τώρα να μαζέψεις τα λεφτά!
    Τον βλέπω γρήγορα να παίρνει πόδι, αλλά το κακό έγινε.
    Μήπως και ο πρωθυπουργός μια από τα ίδια δεν είναι, τόσα χρόνια βλέπει τις εισπράξεις να πάνε κατά διαόλου, και τίποτα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εγώ πάλι δεν τον βλέπω καθόλου να παίρνει πόδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ένταξει ρε παιδιά μην βαράτε όλοι τον Αλογοσκούφη, δεν ασκεί προσωπική πολιτική.

    βαράτε τους ολους μαζί ;)

    Πάντως το μέτρο της περαίωσης ισχύει και σε άλλες χώρες. Εγώ πάντως το προτιμώ εάν και δεν φοροδιαφέυγω λόγω του χαμηλού κόστους ευκαιρίας. Τα διαφυγόντα κέρδη του να μου κάτσουν οι ΣΔΟΕτζήδες 3-4 μέρες στο σβέρκο είναι μεγαλύτερα.

    Πάντως κ. Χασοδίκα, το ότι το flat tax είναι αντισυνταγματικό είναι πολύ ενδιαφέρουσα θεώρηση.
    Πάντως το σύνταγμα δεν αναφέρεται σε προοδευτική φορολόγηση, άρα ο ενιαίος συντελεστής είναι μάλλον αποδεκτός. η διαφορετική μεταχείριση μισθωτών-ελ. επ. είναι πιο ενδιαφέρουσα. κρατάτε μας ενήμερους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Άγγελε:

    Το μέτρο της περαίωσης μπορεί όντως να ισχύει και σε άλλες χώρες, όπως λες, αλλά σε άλλες χώρες ισχύουν φαντάζομαι και άλλα πράγματα που δεν ισχύουν εδώ. Ειδικός δεν είμαι, οπότε δεν υπεισέρχομαι σε περισσότερες λεπτομέρειες. Στην Ελλάδα, πάντως, με τον τρόπο που εφαρμόζεται η περαίωση (κάθε τρεις και λίγο εξαγγέλλεται και μία "τελευταία"), γεννάει ακόμη περισσότερη φοροδιαφυγή και αυτό κάποια στιγμή θα έπρεπε να προβληματίσει τους υπεύθυνους (;), έτσι δεν είναι;

    Όσο για τον ενιαίο συντελεστή και τα θέματα συνταγματικότητας εν γένει: δεν λέω ότι είναι οπωσδήποτε αντισυνταγματικός, λέω ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να υποστηριχθεί, διότι το "ανάλογα με τις δυνάμεις τους" που λέει το Σύνταγμα, κατά την προσωπική μου ερμηνεία, σημαίνει ότι όσοι έχουν μεγαλύτερες... δυνάμεις θα πρέπει να συνεισφέρουν κάτι τις παραπάνω.
    Σε κάθε περίπτωση, αυτά τα θέματα μόνον η δικαιοσύνη μπορεί να τα κρίνει αυθεντικά, εμείς απλώς εκφέρουμε απόψεις προς συζήτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. κ. Χασοδίκα μου,

    προφανώς και εκφέρουμε απόψεις για συζήτηση και περισυλλογή. τι καλυτερο άλλωστε;

    Όσον αφορά το αντισυνταγματικό του θέματος (δεν είμαι νομικός, εσείς ηξέυρετε καλύτερα), ίσως κάποιος να υποστηρίξει ότι ο ενιαίος και ουχί ο προοδευτικός συντελεστής είναι ο ορθός.

    Π.χ. με 19% ενιαίο συντελεστή (βλέπε Σλοβακία)συνείσφέρουμε όλοι "την ίδια αναλογία δυνάμεων". Αντίθετα με τον προοδευτικό συντελεστή εγώ συνεισφέρω 10% και εσύ π.χ. 40%. Θα μπορούσες λοιπόν να υποστηρίξεις ότι αυτή η μεταχείριση είναι άδική και αντισυνταγματική.

    Στην μακροοικονομική επιστήμη υπάρχει μεν αιτιολόγηση υπέρ του προοδευτικού συντελεστή, αλλά πιστέυω ότι σε ένα δικαστήριο
    ο ορισμός "ανάλογα με τις δυνάμεις τους" θα έδινε σοβαρά επιχειρήματα σε όποιον π.χ. θα αρνείτο να πληρώσει φόρο 40%.

    Πιστεύω μεγαλύτερες πιθανότητες "πολιτικής επιτυχίας", θα είχε μια άρνηση καταβολής φόρου, εάν το Δημόσιο δεν θα ήταν σε θέση να παρουσίασει ισολογισμό για το σύνολο των δραστηριοτήτων του. Φαντάζομαι σαν φορολογούμενος, θα έπρεπε να έχω το δικαίωμα να παίρνω αναφορά και για το τελευταίο σέντσι μου, άντε να κρύψουμε και πέντε κονδύλια της Εθνικής Άμυνας αλλά ώς εκεί.

    τι λένε τα κιτάπια σου επί αυτού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Να σου πω την αλήθεια, δεν το έχω ερευνήσει σε βάθος. Απ' όσο ξέρω όμως, άρνηση καταβολής των φόρων με αυτό το σκεπτικό δεν είναι επιτρεπτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. μα προφανώς και δεν θα είναι "επιτρεπτή", ή για να μιλήσουμε με την ορολογία της εποχής, θα είναι ανήθικη.

    μιλάμε καθαρά για πράξη "civil disobedience".

    μάλλον με επηρέασε ο Χένρυ Θορώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αυτοι ειναι οι φοροφυγαδες δικηγοροι κ Υπουργέ....
    ΝΑ ΤΟΥΦΕΚΙΣΘΟΥΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΑ.............


    Επί συνόλου 20.210 εγγεγραμμένων μελών του ΔΣΑ , 4.950 δικηγόροι δεν είχαν ούτε μία παράσταση στα δικαστήρια, 4.818 δικηγόροι είχαν από 1 έως 5 παραστάσεις, 6.916 δικηγόροι δεν έκαναν ούτε ένα συμβόλαιο ενώ 4.630 δικηγόροι πραγματοποίησαν μέχρι 2 συμβόλαια. Τέλος 3.416 δικηγόροι μέχρι 7 έτη δικηγορίας δηλώνουν εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο των 9.400, τους οποίους ο ίδιος υπουργός με σχετική ΚΥΑ θεωρεί δικαιούχους ειδικού χορηγήματος ως αδύναμη κοινωνική κατηγορία.

    ΘΕΜΙΣΤΟΠΟΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΤΙ ΝΤΡΟΠΗ..............
    ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΆ ΜΕΤΡΆ 'η ΜΑΣ ΠΉΡΑΝΕ ΤΑ ΜΕΤΡΆ...
    Δεν προλάβαμε να γυρίσουμε από τα "μπάνια του λαού" και ήλθαν τα νέα για την επιχείρηση "σκούπα " στις τσέπες μας ,άλλα και τα καινούργια δυσάρεστα από αμετροεπείς Υπουργούς που χωρίς ντροπή εκφράζουν ,ατιμώρητοι.-
    Έτσι η φοροεπιδρομή στοχεύει μικρά εισοδήματα και νέους ανθρώπους κυρίως. Είναι λοιπόν αυτοί τα τρωκτικά ή εκείνοι που επιδεικτικά σκορπούν τον πλούτο και προκαλούν ατιμώρητοι το κοινό αίσθημα?
    Σιγά που το πρόβλημα της οικονομίας μας είναι εκείνοι οι επαγγελματίες που δεν δηλώνουν εισοδήματα κάτω των 10.000€ ,δεν είναι όμως οι "σκαφατοι " που "γεννήθηκαν πλούσιοι" αν και οι ίδιοι δεν δούλεψαν ποτέ.
    Όποιος θέλει, γιατί δεν θέλει κανείς να σταματήσει με το μαχαίρι την φοροδιαφυγή κάποιων ελεύθερων επαγγελματιών (γιατρών ,δικηγόρων,μηχανικών κλπ ) ας προβλέψει ότι η προσκόμιση απόδειξης τους αποτελεί νόμιμο φορολογικό έξοδο.
    Και τότε θα δούμε τα άμεσα αποτελέσματα.
    Αυτό όμως το μέτρο ,όπως και κάθε μέτρο αντικειμενικοποίησης του φορολογικού συστήματος δεν συμφέρει τους κ.κ εισηγητές των εκάστοτε φορολογικών μέτρων ,αφού οι ίδιοι (και οι ομότεχνοι φορομπήχτες συνεταίροι και συνεργάτες τους)αποβλέπουν μέσω των συμβιβασμών και ελέγχων ,όχι στην αύξηση των εσόδων του Κράτους αλλά στον προσωπικό μέσω της δωροληψίας πλουτισμό τους .Αυτούς τους κηφήνες που διαχρονικά συμβουλεύουν τους Υπουργούς δεν τους ξέρουμε ,ούτε θα τους μάθουμε ποτέ ,αν και διαχρονικά επιτελούν με επιμονή και υπομονή το "θεάρεστο " έργο τους υπέρ της αγίας τσέπης τους και των ομότεχνων τους.Όταν θα βγουν οι αποφάσεις του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των μέτρων που εισηγήθηκαν ,αυτοί θα σφυρίζουν αδιάφορα και θα διοχετεύουν στα "παπαγαλάκια τους" ότι φταίει η δικαιοσύνη που θέλει να τινάξει στον αέρα τον κρατικό προϋπολογισμό.
    Αλήθεια με την ευκαιρία τι έγιναν οι εσχάτως αποκαλυφθέντες "λαδωμένοι" Εφοριακοί?Συνεχίζουν να προσφέρουν κοινωνικό έργο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Θεμιστόπολε, ευχαριστώ για την υπενθύμιση των στοιχείων που αφορούν τον κλάδο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Κύριε Χασοδίκα,

    Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στην Ελλάδα η φοροδιαφυγή είναι ευρέως διαδεδομένη και οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί διαβλητοί και ανεπαρκείς. Όμως, μόνο για αφελείς προορίζεται ο ισχυρισμός του κ. Αλογοσκούφη ότι καταπολεμά την φοροδιαφυγή με τα νέα μέτρα. Απλώς, εισπράττει ένα καλά υπολογισμένο χαράτσι με την κατάργηση του αφορολογήτου, και προφανώς, μόνο σε αυτό αποβλέπει, γαιτί δεν μπορεί να κλείσει αλλοιώς τις τρύπες του σπάταλου κράτους. Διότι, τον εκ συστήματος φοροφυγά, πόσο τον θίγει άραγε ότι θα πληρώσει 1000 ΕΥΡΩ παραπάνω? Ενώ τον πραγματικά μικρό ελεύθερο επιχειρηματία, τον διαλύει.

    Το δυστύχημα είναι ότι και τα δύο κόμματα εξουσίας καταφεύγουν στις ίδιες ακριβώς μεθόδους για να φοροεισπράξουν, ψηφίζοντας άπειρα φορολογικά νομοσχέδια μετά την μεταπολίτευση, χωρίς να καταφέρουν τίποτα άλλο εκτός να αποθαρρύνουν κάθε νέα επένδυση. Τα δε κόμματα της αριστεράς, εγκλωβισμένα στην ξύλινη γλώσσα τους, καμμία ρεαλιστική πρόταση δεν έχουν να προτείνουν. Και στις εκλογές, ο λαός ψηφίζει κάθε φορά το πιο φανταχτερό περιτύλιγμα, γνωρίζοντας το σάπιο περιεχόμενο και κοιτάζει να επιβιώσει με τον ίδιο τρόπο που επιβίωνε επι τουρκοκρατίας (χωρίς ντουφέκια όμως...) απέναντι σε μια Διοίκηση που αποτελεί κληρονομία της.

    Με εκτίμηση

    Βαγγέλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)