28 Ιουλίου 2008

Πάρε κόσμε

Και βέβαια, όταν σύσσωμος ο κόσμος της Δικαιοσύνης φωνάζει και διαμαρτύρεται για την θεσμοθετούμενη κατάργηση του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων την Τρίτη, ο πολυμήχανος και ικανότατος υπουργός Αλογοσκούφης πετάγεται σαν από μηχανής θεός και δίνει τη λύση την Πέμπτη: μπουκώνει τους δικαστικούς με κατοστάευρα, ελπίζοντας να το βουλώσουν.

Λύση εγνωσμένης αποτελεσματικότητας, αφού δοκιμάστηκε πέρισυ σε πραγματικές συνθήκες (βλ. τριχίλιαρα στους πυρόπληκτους) και δούλεψε μια χαρά.

Και βέβαια ο υπουργός είχε έτοιμη την απάντηση: η κυβέρνηση απλώς εφαρμόζει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Σωστό. Άλλωστε είναι παγκοίνως γνωστό το πόσο σέβεται ειδικά αυτή η κυβέρνηση τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης -τόσο, που ένα από τα πλέον καίρια μέτρα που έχει λάβει ήταν να καταργήσει την υποχρέωση του Δημοσίου να εφαρμόζει μία σειρά από αυτές (ασφαλιστικά μέτρα, προσωρινές διαταγές κλπ).

Και βέβαια ο χρόνος που επιλέχθηκε ήταν εντελώς τυχαίος, με την υπόθεση της Ζήμενς να σέρνεται, με την κατάργηση της Αρχής του Ζορμπά και με πρόσφατες τις ποινικές διώξεις για την υπόθεση του Γερμανού.

Για να δούμε. Να ελπίζουμε άραγε ότι και οι Δικαστές θα θεωρήσουν πως η κυβέρνηση απλώς έκανε αυτό που είχε υποχρέωση να κάνει, επομένως δεν συντρέχει κανένας λόγος για τους ίδιους να ανταποδώσουν την αβρότητα, που δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως τέτοια; Θα το δούμε από Σεπτέμβριο, υποθέτω, όταν θα επανέλθουν οι ολομέλειες των δικαστηρίων από τις παραλίες. Στο μεταξύ, όμως, δικαιούμαστε κι εμείς να κάνουμε πονηρές σκέψεις με το μυαλό μας: μια φορά κι έναν καιρό, η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκούσε να είναι τίμια -έπρεπε και να φαίνεται. Σήμερα που, όπως δείχνουν τα πράγματα, η γυναίκα του Καίσαρα δεν είναι κι απαραίτητο να είναι τίμια, το να φαίνεται είναι μάλλον περιττή πολυτέλεια.


.

15 σχόλια:

  1. Η αλήθεια είναι πως οι αυξήσεις των δικαστικών (που καθ' εαυτές δεν τις βρίσκω εσφαλμένη κίνηση, παρά τις περί του αντιθέτου λαϊκίστικες κραυγές), αναδίδουν έντονα την αίσθηση ότι η κυβέρνηση απλώς τους χρυσώνει το χάπι της κατάργησης της αυτοδιοίκησης των δικαστηρίων. Για να δούμε πόσο "θεσμικά" σκέφτονται οι δικαστές μας όταν τους κουνάνε και μερικά πενηντόευρα κάτω από τη μύτη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μ@λ@κ@ στο χω πει λάθος δουλειά κάνουμε.
    Έχω ένα φιλαράκι ψιλοάσχετο δικηγόρο ο οποίος εδώ και δυο μήνες παιδεύεται να δώσει εξετάσεις για δικαστής... Άμα τα καταφέρει τη βάψαμε...
    Όσοι το μάθανε τραβούσαν τα μαλλιά τους. Για να καταλάβεις πιστεύει ότι ο Καραμανλής έφερε την ηθική πίσω στην πολιτική ζωή του τόπου.... (και εξαφάνισε την πολιτική...)
    Τεσπά ελπίζω να τον σταματήσουν οι ψυχολόγοι από τους οποίους λένε υποχρεωτικά περνάει κάθε υποψήφιος... εντάξει αμά πει αυτό με τον Καραμανλή κοπήκε σίγουρα...

    Προχθές ρωτούσα έναν δικαστή στο 2 στο δεύτερο για κάτι σε μια αγωγή και πιάσαμε την κουβέντα. Συμπαθητικός ήταν με έχει δικάσει και μια φορά, κατηρτισμένος... Μου έκανε εντύπωση ότι δεν τον έκαιγε τόσο το μισθολογικό όσο η πρόσληψη νέων δικαστών. Με κούφανε που είπε ότι λόγω εγκυμοσύνης πολλών δικαστίνων έχουν ξεσκιστεί στις υπηρεσίες. (ξέρεις 8-10 σκοπιά,μετά διώρο αγγαρία - όχι αγγαρία παιδί μου άοπλη υπηρεσία λεγεται - μετά θαλαμοφύλακας 12-3 μετά πάλι σοπέτο 3-5 κλπ. Ξέρεις π.π. κ@λ@ εμπλοκή...)

    Συμπέρασμ: Οι δικαστές κάνουν πολύ σεξ. Λόγω πολλών γεννήσεων τίθεται ανάγκη αύξησης αποδοχων για αντιμετώπιση οικογενειακών βαρών. Κάθε άλλη σκέψη είναι εκ του πονηρού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά τα λες, φίλτατε Χασοδίκη. Πλέον αυτή η Κυβέρνηση δεν τηρεί καν τα προσχήματα. Ήταν εκπληκτικά εύγλωττη αυτή η πολιτική καρότου και μαστιγίου απέναντι στους δικαστές.

    Θα εντόπιζα, επιπρόσθετα, μια πονηρή διάθεση των πολιτικών να απαξιώσουν στο μυαλό τού κοσμάκη τη Δικαιοσύνη γενικώς και τους λειτουργούς της, να δημιουργήσουν τεχνητές εστίες αντιθέσεων (του στυλ "τα παίρνουν από μένα για να τα δώσουν σε αυτούς").

    Πάντως, γενικώς τόσο οι δικαστές όσο και οι βουλευτές (όπως και οι γιατροί και οι εκπαιδευτικοί) πρέπει να αμείβονται καλά. Το πόσο καλά, όμως, είναι και θέμα συγκυριών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Σπύρος

    Για να μην παρεξηγηθώ, κι εγώ πιστεύω ότι καλώς δίνονται οι αυξήσεις. Και βέβαια, ότι είναι δεδομένη η υποχρέωση της κυβέρνησης να συμμορφωθεί στην απόφαση του Μισθοδικείου. Αλλά να, πώς να το κάνουμε, αυτό το τάιμινγκ με βάζει σε σκέψεις.

    @Σαλβατόρε

    Δεν μου κάνει εντύπωση πάντως. Για πολλούς δικαστικούς, σημαντικός λόγος να προτιμήσουν τον κλάδο είναι το ωράριο -σε σύγκριση με το μη ωράριο της δικηγορίας. Αν καταλήγεις με το ένα χέρι να γράφεις αποφάσεις και με το άλλο να ταΐζεις τον μπέμπη, φασκελοκουκούλωστα...

    @netpen

    Κι εμένα μου πέρασε από το μυαλό η πρόθεση της απαξίωσης, για τον επιπλέον λόγο ότι οι μέλλουσες εξελίξεις στα ουκ ολίγα ανοιχτά δικαστικά μέτωπα που ενδιαφέρουν την κυβέρνηση θα κρίνονται σε κάποιον βαθμό υπό το πρίσμα αυτής της κυβερνητικής "απλοχεριάς". Η θεωρία του κοινωνικού αυτοματισμού σε νέες εφαρμογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα συμφωνήσω ότι οι δικαστές πρέπει να αμείβονται καλά, μόνο που αδυνατώ να προσδιορίσω αυτό το "καλά". Εν πάσει περιπτώσει, εκτός από καλύτερα αμειβόμενοι, είναι προτιμότερο να εισάγονται στη Σχολή Δικαστών και περισσότεροι, αφού στα μεγάλα αστικά κέντρα καλούνται να χειριστούν τεράστιες δικογραφίες παράλληλα με άλλες υποθέσεις, ελλείψει προσωπικού, πράγμα, που καθιστά αδύνατο να αποδώσουν σωστά (και βλέπουμε να εκδίδουν τραγικές αποφάσεις). Α, και θα ήθελα να υπήρχε και ένα σύστημα, που να τους καθιστά καλύτερα καταρτισμένους, διότι το υπάρχον αφήνει την κατάρτισή τους στους ίδιους με τα γνωστά αποτελέσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Περιούσιε, στην Επαρχία είναι χειρότερα, πίστεψέ με. Οι ελλείψεις είναι τραγικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. έτσι κι αλλιώς, η δικαιοσύνη πάντα τυφλή ήταν. τώρα μάλλον είναι και έγγυος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @περιούσιος και @netpen

    Συμφωνώ σε όλα.

    @Κροτ

    Εγκυμονεί κινδύνους, όπως θα έλεγε και το γνωστό κλισέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Επανερχόμενος και επειδή πάντα το μπλοκ του Χασοδίκη δίνει βάση για πολιτική κουβέντα, προσωπικά δεν έχω ξαναδει και πολύ περισσότερο ξαναδιαβάσει για κυβέρνηση που να έχει τέτοιο δάκτυλο στην Δικαιοσύνη. Και όχι απλά κυβερνητική... ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ Δικαιοσύνη. Κι όποιος παρεξηγηθεί... χεστηκα. Λέγανε και για το ΣΤΕ την περίοδο των Ολυμπιακών αγώνων αλλά αυτό ήταν στη λογική του κατεπείγοντος. Εξάλλου υπήρχε και το Ε' τμήμα του Δέγλερη αλλά αυτό είχε γίνει "ανεξάρτητο κράτος".
    Συγνώμη αν πολιτικοποιώ το θέμα αλλά πρόσωπα και θεσμοί όπως ο Εισαγγελέας θεωρώ ότι λειτουργούν και κινούντε με μεσσιανικές απόψεις και λογικές για το ρόλο της Δικαιοσύνης. Προσωπικά αντιλαμβάνομαι την ταύτιση των περισσότερων δικαστών σε μια αρκετά συντηρητική φόρμα αλλά διαισθάνομαι ότι αποτελούν μάλλον την δική μας "νεοσυντηρητική θρησκευτική" παράταξη. Το εκκλησάκι στον Άρειο πάγο λέει πολλά...
    εν κατακλέιδι και για να κινήσω και συζήτηση - αν επιθυμεί και ο οικοδεσπότης - φρονώ πως αυτή τη στιγμή τους υψηλούς θώκους της Δικαιοσύνης κατέχουν Δικαστές οι οποίοι αισθάνονται μια συμπάθεια για τις ιδέες περί ηθικής και Πολιτικής και Δικαιοσύνης όχι με τη μορφή της κριτικής αλλά της επέμβασης. Αυτούς τους Δικαστές επιχειρεί να δελεάσει Η παρούσα Κυβέρνηση και να χρησιμοποιεί κατά το δοκούν με στόχο την συνεχή κριτική της πολιτικής με βάση την "ηθική" της στάση. Κάτι που δεν είναι βέβαια πολιτική.... και δεν γεννά αποτελέσματα όπως καταδεικνύουν και τα 4 χρόνια εξουσίας τηε Ν.Δ. Από την άλλη οι ίδιοι Δικαστές κατέχονται από μια αδικαιολόγητη ομολογώ απέχθεια για πολιτικές και απόψεις αντίθετες στο πολιτικό τους (!!!) πιστεύω και γενικά σε κάθε τι που αντιδρά στην "δική" τους πολιτική θέση, και την οποία θεωρώ πως την καθορίζει το σεμνα και ταπεινά που είπε κάποιος προ 4ετίας. (π.χ. βλέπε και τη στάση του Α.Π. στην δίκη Βασιλάκη - η οποία και δημοσιεύεται στο τελευταίο Νομικό Βήμα - όπου φορμαλιστικά έκριναν αόριστη την αναίρεση).
    Ευχαριστώ για το χώρο και συγνώμη για το σεντόνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @netpen

    Είναι όπως τα λες. Κατοικώ σε μεγάλο αστικό κέντρο της επαρχίας και προ 4ετίας είχαμε ξεμείνει από δικαστές. Από τότε, είμαστε εμείς καλύτερα και τα περιφερειακά Πρωτοδικεία, που υπάγονται στο Εφετείο μας ακόμα χειρότερα(χωρίς δικαστές, δηλαδή).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Επειδή έχω χάσει επεισόδια Χασοδίκη μου, τι έγινε με την κατάργηση του αυτοδιοίκητου ψηφίστηκε ήδη??? Όσο για τους μισθούς των δικαστών κι εγώ πιστεύω ότι έπρεπε να δοθούν. Δεν μπορούν να παίρνουν οι Δικαστές λιγότερα χρήματα από τους Υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Salvatore

    Το πρόβλημα ξεκινάει κατά τη γνώμη μου από το γεγονός ότι η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης είναι a priori σχετική, αφού οι κεφαλές των ανωτάτων δικαστηρίων διορίζονται από την εκτελεστική εξουσία. Αλλά αυτή η κουβέντα είναι τεράστια και φοβάμαι πως, αν την κάνουμε τώρα, τέλη Ιουλίου και με τα μυαλά στις παραλίες, θα πάει χαμένη. Από Σεπτέμβρη με το καλό.

    @Μερόπη

    Δεν είμαι σίγουρος αν ψηφίστηκε ή αν είναι να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες. Με τροπολογία και σε τμήμα διακοπών, βεβαίως βεβαίως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Λίγο άσχετο αυτό που θα πω, αλλά συζητώντας με πολλούς συναδέλφους που θέλουν να γίνουν δικαστές, αυτό που τους ελκύει είναι η μονιμότητα και ο σταθερός μισθός, όχι δηλαδή κάποια ιδεαλιστική αντίληψη περί απονομής του δικαίου κλπ κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @γιάννης
    Μη σου κάνει εντύπωση. Ξέρεις πολλούς αστυνομικούς που έγιναν αστυνομικοί για να υπερασπίσουν το νόμο; ή μήπως στρατιωτικούς; Τι απαιτήσεις να έχεις μετά; (αυτό ήταν όντως άσχετο :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)