26 Μαΐου 2008

Whatever words I say...

...I will always love you,
I will always love you...


Κυριακή απόγευμα, κάποιος ραδιοφωνικός παραγωγός μου στέλνει πεσκέσι το "Lovesong" των Cure την ώρα που ανεβαίνω προς το τελεφερίκ. Και λίγο πιο πάνω, καθώς γυρίζω τα καγκέλια του δρόμου που σκαρφαλώνει προς την Πάρνηθα, το "Unforgiven" των Metallica. Τέτοιες ωραίες παλιατζούρες μου αρέσει να τις ακούω στο ραδιόφωνο. Κι έτσι, με Cure και Metallica, η διαδρομή προς το Μπάφι γίνεται ακόμη πιο ευχάριστη.

Ώρα 7:30, τελειώνουμε τους καφέδες μας στο καταφύγιο, παίρνουμε τα υλικά και δρόμο για το πυροφυλάκιο.
Το πυροφυλάκιο (θέση "Σκίπιζα")

Ώρα 8 και κάτι, φτάνουμε στη Σκίπιζα κι αμέσως βλέπουμε καπνό να αιωρείται πάνω από τα Οινόφυτα. Η πυροσβεστική το ξέρει ήδη, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, αλλά όποιος καεί στον χυλό φυσάει και το γιαούρτι: όλο το βράδυ θα έχουμε ένα μάτι στραμμένο εκεί, για τον φόβο της αναζωπύρωσης.

Καπνός πάνω από τα Οινόφυτα


Το εργαλείο της δουλειάς


Για την ώρα, το άλλο μάτι χαζεύει τον ήλιο να βυθίζεται κάπου πίσω από τις κορφές του Κιθαιρώνα...

Ηλιοβασίλεμα


Πέφτει το βράδυ. Η ατμόσφαιρα είναι εξαιρετικά διαυγής, αριστερά στο βάθος τα φώτα της Σαλαμίνας, προς τα δεξιά το Σχηματάρι και πίσω, πιο μακριά, η Χαλκίδα. Ψηλά επάνω, το χείλος από το "κατσαρολάκι" της Μεγάλης Άρκτου σημαδεύει το Αστέρι του Βορρά.

Η Εύβοια και στο κέντρο η κορφή της Δίρφης


'Ωρα 2:10 τα ξημερώματα. Βγαίνω από τον υπνόσακο, ντύνομαι και παίρνω τα κιάλια. Ησυχία, αεράκι, ψύχρα. Κάτω στην πόλη κοιμούνται με ανοιχτά παράθυρα.

Τα φώτα στο Σχηματάρι από ψηλά


Ώρα 3 και κάτι, ώρα να ξυπνήσω τον Κώστα. Πριν ξαναχωθώ στον υπνόσακο, προλαβαίνω να δω το φεγγάρι να σηκώνεται πάνω από τα έλατα πίσω μας...

Οι υπηρεσίες :)


Ώρα 6 το πρωί. Από το βάθος του Αιγαίου, δεξιά μας, ο ήλιος ανατέλλει. Μαζεύουμε τα σακίδια, έναν καφέ παπορίσιο στο πόδι και πίσω στο μονοπάτι μέχρι τα αυτοκίνητα. Πέρασε κι αυτή η βάρδια...

Γλυκοχαράζει...

Στο μονοπάτι του γυρισμού


Ώρα 8 περίπου. Κολλημένος στην κίνηση, ή μάλλον στην ακινησία, της Εθνικής. Το διάλειμμα τέρμα, τα κεφάλια μέσα. Αυτή είναι η πραγματικότητα, οι κόρνες, το μποτιλιάρισμα, οι εξυπνάκηδες οδηγοί που αλλάζουν λωρίδες μήπως φτάσουν δυόμισυ λεπτά νωρίτερα... Ανάβω ένα ακόμα τσιγάρο. Όχι, σήμερα δεν θα συγχιστώ, θα πάω ήρεμα σπίτι, θα αφήσω το σακίδιο, θα βάλω τα ρούχα της δουλειάς, και μια καινούργια εβδομάδα θα αρχίσει...

Καλή εβδομάδα.



ΥΓ: "Μας έπρηξες ρε φίλε με την Πάρνηθα!", θα μπορούσε να είναι μια εύλογη αντίδραση. Σκέφτομαι όμως το εξής: σε τούτη την πόλη έχουμε μαζευτεί κάτι παραπάνω από τέσσερα εκατομμύρια νοματαίοι. Σ' αυτά τα τέσσερα εκατομμύρια, είναι υπερβολικό να ελπίζεις ότι θα μπορούσαν να βρεθούν χίλιοι, όχι περισσότεροι, χίλιοι άνθρωποι, που να δώσουν ΕΝΑ βράδυ από το καλοκαίρι τους για να φυλάξουν το βουνό; Πεντακόσιοι έστω; Εκατό; Δέκα;

Και -δεν μπορώ, θα την γράψω την κακιούλα μου...-, επειδή πολλή επανάσταση βλέπω να κυκλοφορεί στην ελληνική μπλογκόσφαιρα, ποικίλων πολιτικών αποχρώσεων, μήπως σύντροφοι, μήπως λέω βρε αδερφέ, πριν σώσουμε τον κόσμο, να κοιτάζαμε να σώσουμε το λιγοστό οξυγόνο που μας έχει απομείνει;

Και πάλι καλή εβδομάδα.


.

12 σχόλια:

  1. Σωστός ο χασοδίκης. Το ίδιο σκέφτομαι να κάμω κι εγώ στην άδειά μου. Στην Πίνδο, πιθανότατα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ζήλεψα που θα 'μενες εκεί και νόμιζα τώρα που ΄μεινες οτι θα ζηλεύω ακόμη πιο πολύ! Αλλά...να ‘σαι καλά ρε μπαγάσα...μας έστειλες!
    Νιώθω λες και ξύπνησα εγώ ‘κει πάνω το πρωί κ την ώρα που τεντώνομαι μες τον υπνόσακο από το τρανζιστοράκι δίπλα μου να ακούγεται το ‘Love Song’!
    Μας έστειλες Πάρνηθα! Kανονικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συνάδερφε δεν έχω σκοπό να διαφωνήσω. Η απάντησή σου με κάλυψε πιο πριν. Έκανα λάθος. Συγνώμη αν επέμενα...

    Χαίρομαι που τουλάχιστον ένας Νίκος Φυλάττει Θερμοπύλες σε αυτή τη χώρα (και δεν εννοώ την Δικαιοσύνη, αυτή την φυλλάει ο Αλέξης...)

    Αλλά τι θα γίνει ρε φίλε μου κάθε μέρα εκεί θα ξεροσταλιάζετε? Που θα πάει ρε πούστη μου. Δε θα πεινάσετε? Δε θα νυστάξετε? Δε θα πάτε για κανα κολοτσίγαρο? Δε θα πάτε για χέ...? Ε! Μια ευκαιρία ψάχνουμε να αποκοιμηθείτε. Ε ρε τι έχει να γίνει. Έχω τη μπετονιέρα έτοιμη και τον Υπάλληλο της Πολεοδομίας πληρωμένο. Δίπλα σας θα το χτίσω ρε! Και φυλαττε όσο θέλετε. Ξέρεις ποιος είμαι γω ρε?
    (δε Ξέρεις αλλά και δε θα μάθεις)

    Πατε καλά ρε? Εμείς κάψαμε και χτίσαμε όλη την Ελλάδα. Εσείς θα μας εμποδίσετε!! Εμείς κινούμε οικοδομικά και οικονομικά αυτή τη χώρα εδώ και 50 χρόνια. Και θα ρθείται εσείς που μεγαλώσατε με τα λεφτά τα δικά μας να μας κάνετε υποδείξεις. Τσού ρε! Ξέρεις πόσοι τρώνε από μας ρε? Τι θες δηλαδή να καταστρέψεις την οικονομία? Είσαι Κομμουνιστής ρε? Είσαι προδότης του έθνους? Εσείς βοηθάτε τα Σκόπια ε? Αναρχοκομμουνιστοληστοσυμμορίτες!!!
    Άει σιχτίρ τα πα και ξεθύμανα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρε δε ντρέπεσαι!!! Σιγά μη σ' έπιασε ο πόνος για την Πάρνηθα. Για τις γκόμενες ανέβαίνεις εεεε!! Αν παρατηρήσει κανείς το χαρτάκι, είστε δύο άνδρες, εσύ και ο Κώστας και τέσσερις (4) γκόμενες!!! Η Μπιάνκα, η Όλγα, η Στέλλα και η Ελένη. Και καλά κάνετε το γερμανικό 2-4 για ξεκάρφωμα!!! Ντροπή...
    Υ.Γ. Μήπως υπάρχει καμιά θεσούλα και για μένα? Με το αζημίωτο ε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπαγάσα, χώρια από μένα ανέβηκες ε;
    Και μάλιστα μαζί με φίλες μου, και με τη σειρά μου τον Κώστα - δεν το 'ξερα να 'ρθω κι εγώ...
    Θα κάνω τα ανάλογα παράπονα στους συντονιστές!

    Πάντως οι περιγραφές σου είναι εξαιρετικές. Μακάρι να έρθει κι άλλος κόσμος να το βιώσει από κοντά, είναι εξαιρετική εμπειρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στην ταινία με το Βέγγο του προ-προηγούμενου ποστ μου, όταν πάει στο χωριό του ο πρώτος που συναντά είναι ένας χωριανός που τον ενημερώνει ότι αρκετό από το γύρω δάσος κάηκε, και τώρα αυτός και άλλοι φρουρούν με βάρδιες όσο απέμεινε. Εν έτει 1978 θυμίζω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Σκύλος

    Πολύ καλή ιδέα.

    @irie ant

    Κοίτα, υπάρχει άφθονος χρόνος να ανέβεις κι εσύ. Δεν περισσεύει κανείς, σε διαβεβαιώ.

    @salvatore

    Και μετά από το (διπλό) ευτράπελο ξέσπασμα του καλού συναδέλφου, επιστρέφουμε στην κανονική ροή του προγράμματός μας!

    (και δύο παρατηρήσεις, μια εύθυμη: Αν καταφέρεις να ανεβάσεις μπουλντόζα στη Σκίπιζα, ευχαρίστως κάθομαι να με χτίσεις στα θεμέλια και να σηκώσεις από πάνω πενταώροφο!

    Μια σοβαρή: Ούτε Θερμοπύλες φυλάττω, ούτε τέτοια εντυπωσιακά. Κάνω αυτό που νιώθω ότι πρέπει να κάνω, κι αυτό που μπορώ. Και μόνον.)

    @Σπύρος

    Το φταίξιμο στον Ηλία, που κανόνισε τις βάρδιες... Αλλά πιστεύω ότι δεν θα μας λείψουν οι ευκαιρίες (υποθέτω ότι κι εσύ μετά την Κούβα θα είσαι λίγο σε φάση "διακοπές στη Σκίπιζα" :)))

    @Γεράσιμος

    Στην προκειμένη περίπτωση, πάντως, ο ΕΔΑΣΑ το φύλαγε το δάσος και πριν καεί. Αλλά δυστυχώς, οι δυνατότητες ενός σωματείου εθελοντών έχουν και κάποια όρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αφού δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτε πια από τη δημόσια "μηχανή" (πολύ μπάου χάζουζ αντίληψη για την Ψωροκώσταινα), ας το ρίξουμε στον εθελοντισμό. Κάτι θα σώσει. Τουλάχιστον εμάς, ότι δεν καθίσαμε με τα χέρια σταυρωμένα. Πάντως, εδώ, στο Σειχ Σου που κάνανε μια αναδάσωση της συμφοράς, αρχίσανε να γεμίζουνε τις πλαγιές με κάτι τσιμεντένιες σκάλες (!) για να πάει πού ακριβώς ο περιπατητής, δεν ξέρω.
    Μπράβο, βρε Χασοδίκη μου πάντως. Ωραίο το οδοιπορικό. Κι αυτό με την Πίνδο μου έβαλε ιδέες για το καλοκαίρι. Έτσι κι αλλιώς μια Βάλια Κάλντα πάντα τη ζούμε καμία βδομάδα. Να μην είμαστε κούτσουρα ξερά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δώρα, τις σκάλες μάλλον τις φτιάξανε για να ανεβαίνει ψηλά ο περιπατητής και να βουτάει μετά σε κανένα γκρεμό με το κεφάλι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μπράβο και πάλι μπράβο. Και για το κείμενο και για τις όμορφες φωτογραφίες (εξελίσσεσαι σε ένα πολύ καλό φωτογραφικό μάτι ρε μπαγάσα). Συνέχισε να μας αφυπνίζεις δίνοντας το παράδειγμα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @pikos apikos

    Σ' ευχαριστώ για τα σχόλια, αλλά απελθέτω απ' εμού τέτοιοι ρόλοι παραδείγματος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. παιδάκια, η κατάσταση που έχετε φτιάξει στην πάρνηθα είναι βρόμικη... Πέντε καλόπαιδα το παίζεται καθοδηγητές σε όλους εμάς που πραγματικά αγαπάμε την φύση. Φτάσατε καλόπαιδα να ζητάτε να απαγορευτεί η ελεύθερη πρόσβαση στο βουνό. ΕΞΩ Ο ΕΔΑΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΥΡΗΝΑ ΤΗΣ ΠΑΡΝΗΘΑΣ, ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΨΕΥΤΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)