19 Μαΐου 2008

Da mihi factum, dabo tibi jus

Πριν από κάτι μήνες λέγαμε με αφορμή την υπόθεση του λεγόμενου "παραδικαστικού κυκλώματος" ότι το μεγάλο πρόβλημα της Δικαιοσύνης δεν είναι ούτε το παραδικαστικό κύκλωμα, ούτε οι επίορκοι μέτοχοί του. Ότι υπάρχουν άλλα, σοβαρότερα προβλήματα -το φερόμενο ως κύκλωμα είναι απλά ένα σύμπτωμα, ακραίο σίγουρα και επικίνδυνο, αλλά πάντως σύμπτωμα, ενός οργανισμού άρρωστου που αφήνεται να αργοπεθαίνει.

Την Παρασκευή διάβασα στην Ελευθεροτυπία την είδηση ότι το Τριμελές Κακουργοδικείο Χανίων, σε δίκη για κατοχή και χρήση χασίς, αποφάνθηκε περί της ενοχής του κατηγορουμένου πριν καν ακούσει την εισαγγελική πρόταση -και βέβαια, πριν ακούσει και την υπεράσπιση του κατηγορουμένου. Και όχι μόνον αυτό, αλλά του επιμέτρησε και την ποινή -κοινώς, του έραψε το κουστούμι. Αυτό τουλάχιστον κατήγγειλαν οι δικηγόροι του κατηγορουμένου, και την καταγγελία τους υιοθέτησε και ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων, που κήρυξε αποχή των μελών του από τα δικαστήρια για την εβδομάδα που διανύουμε.

Μεμονωμένο συμβάν; Πιθανόν. Αλλά ποιος μπορεί πλέον να το πει με βεβαιότητα;

Κάνω μια δουλειά που με υποχρεώνει κατ' αρχήν να έχω εμπιστοσύνη στη δικαστική εξουσία. Στην αμεροληψία της, την ακεραιότητά της, την εντιμότητά της. Έχω όμως πλέον αρκετά χρόνια στο κουρμπέτι ώστε η εμπιστοσύνη αυτή, αν δεν έχει κλονιστεί εντελώς, να έχει δεχτεί ισχυρά χτυπήματα σε ουκ ολίγες περιπτώσεις. Έχω δει δικαστές να ξεφυλλίζουν δικογραφίες ή να χαζεύουν το ακροατήριο την ώρα που αγορεύει ο συνήγορος υπεράσπισης -που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να τον ακούν προσεκτικά. Έχω διαβάσει αποφάσεις όπου σημαντικές ενστάσεις δεν απαντώνται καθόλου από τον δικαστή, που όμως έχει ανακαλύψει ισχυρισμούς που κανένας δεν προέβαλε, και τους έχει βάλει και στο σκεπτικό του! Έχω ζήσει την ειρωνία, την αδιαφορία και την έλλειψη αντίληψης της δικαστικής ή εισαγγελικής έδρας. Και δεν μπορώ να τα αγνοήσω.

Σίγουρα, υπάρχουν εκατοντάδες δικαστές που κάνουν καλά τη δουλειά τους. Υπάρχουν χιλιάδες αποφάσεις που αποδίδουν πραγματικά δικαιοσύνη, χωρίς να περνάνε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων: θες γιατί δεν ενδιαφέρουν την κοινή γνώμη, θες γιατί θεωρείται αυτονόητο ότι ο Δικαστής αποδίδει Δικαιοσύνη σε κάθε περίπτωση -τη δουλειά του κάνει, δεν θα του πούμε και μπράβο. Σίγουρα, περιστατικά όπως το καταγγελόμενο χτυπάνε αμέσως στο μάτι και είναι κατάλληλα για δημοσιογραφική αξιοποίηση, για φιλιππικούς και δεκάρικους, για αναθέματα και κατάρες.

Από την άλλη, όμως, τα δυσάρεστα κρούσματα έχουν γίνει πλέον πάρα πολλά για να τα ξεπερνάμε χαρακτηρίζοντάς τα απλώς "μεμονωμένα". Κάθε τρεις και λίγο, κάποιος κάνει τσακωτή την υποτίθεται τυφλή Δικαιοσύνη να κρυφοκοιτάζει. Και πολλά μεμονωμένα περιστατικά, άμα τα βάλει κανείς όλα μαζί, κάνουν μια συνήθεια. Ή όχι;

Κάθε καινούργιος Υπουργός Δικαιοσύνης θέτει ως πρωταρχικό του στόχο την επιτάχυνση των μηχανισμών απονομής της. Και λογικά, εδώ που τα λέμε, γιατί οι καθυστερήσεις είναι απαράδεκτα μεγάλες για πολιτισμένο κράτος. Ωστόσο δεν αρκεί οι κρίσεις των δικαστών να είναι γρήγορες -προέχει να είναι ορθές. Και γι' αυτό το τελευταίο, που κανονικά είναι το πρώτο, δεν βλέπω να πολυστενοχωριέται κανένας υπουργός.


.

9 σχόλια:

  1. Αναγράφω τα παρακάτω γιατί

    Πιστεύω πως έχεις απόλυτο δίκιο

    Ομως μην ξεχνάς ότι μπροστα

    Σε πινάκιο 18 υποθέσεων για

    Τριμελή Πλημμελειοδικεία και

    Ογδόντα υποθέσεις για Μονομελή

    Λίγο δύσκολο να μην κοιμηθεί

    Ο δικαστής. Σίγουρα τους ξέφυγε...

    Πάντως αν στα Ποινικά δεν υπάρχει

    Ολοκληρωμένη καταγραφή πρακτικών

    Υπάρχει πάντα η πιθανότητα

    Λάθους στις αποφάσεις.Θεληματικού ή

    Οχι.

    Συναδερφός.

    Υ.Γ. Στα κεφαλαία διαβασεις γνωστό - κόβω το κεφάλι μου ότι τον έχεις πετύχει σε Τριμελή - Πρόεδρο Πρωτοδικών, τυπολάτρη μέχρι αηδίας, που προ μηνός έβαζε τους αστυνόμους να συλλαμβάνουν ασκουμένους...
    Αν χτυπήσει κινητό στο παίρνει και άμα δεν σε γουστάρει έχεις ΄χασει από χέρι.... Μάντεψε και κέρδισε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό το κείμενο, και ακόμα πιο καλός ο λατινικός τίτλος - λέω να τον κορνιζώσω, να τον βλέπουν μερικοί πελάτες που ζητάνε τον ουρανό με τ' άστρα έχοντας μηδέν στοιχεία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βεβαίως και είναι μεμονωμένο περιστατικό: αν αληθεύει αυτό που διάβασα κάπου αλλού, ο Πρόεδρος είχε γράψει την "απόφασή" του επάνω στο φάκελο της δικογραφίας! Ε, δεν νομίζω ότι συνηθίζεται αυτό, ακόμη και μεταξύ των (μάλλον πολλών) δικαστών που ανεβαίνουν στην έδρα έχοντας ήδη αποφασίσει.

    Αλήθεια, οι άλλοι δύο δικαστές της σύνθεσης του εφετείου είχαν συμμετάσχει στην "έκδοση" της "απόφασης";

    Κατά τα λοιπά, προσυπογράφω απολύτως: έχει γίνει κανόνας η αδιαφορία και η άσχημη αντιμετώπιση του δικηγόρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @salvatore

    Ωραία ακροστιχίδα...

    @Σπύρος

    Καλή ιδέα αυτή.

    @nikos10

    Ναι, εντάξει, σαν περιστατικό μπορεί να είναι πρωτότυπο, αλλά αναφέρομαι στην ουσία: την εκ των προτέρων λήψη απόφασης.

    Ο συγκεκριμένος, απλά το παραξήλωσε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ Χασοδίκη,

    νιωθω οτι ειμαι σε ένα τέλμα και αντι σαν δικηγόρος να με πιάνεις από τα μαλιά και να με σώζεις, μου πατάς το κεφάλι με το πόδι και με βουτάς στο βούρκο πιο βαθιά...
    Απονομή δικαιοσύνης, ισότητα, τιμωρία ένοιες που έχουμε ξεχάσει..
    Στο βασίλειο της ανομίας όλοι αυλικοί...
    Εχω σκάσει αγαπητοί, που θα πάει αυτοί η κατάσταση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και προσφάτως απέκτησα γρήγορο ιντερνετ στο σπίτι ώστε να παρακολουθώ τις αγορεύσεις του φίλτατου Χασοδίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λύκε μου μη στενοχωριέσαι, τα πρώτα 100 χρόνια είναι δύσκολα. Μετά, ή συνηθίζεις ή πεθαίνεις...

    Καλορίζικο το γρήγορο ίντερνετ, θα τα πούμε σύντομα πιστεύω στην αγαπημένη μας Πάρνηθα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να χαίρεσαι που δεν είσαι και γυναίκα...
    Ξέρεις τι είναι να σε αντιμετωπίζει η έδρα σαν το χειρότερο πουτανάκι επειδή απλώς δεν έχεις μουστάκι και δεν είσαι 280 κιλά?
    Μοιράστηκα προχτές ταξί από την Ευλεπίδων με "δικαστική λειτουργό" (μη χέσω), η οποία, όταν άρχισε ο ταξιτζής να κάνει πλάκα, του την έκοψε λέγοντας "εγώ δεν είμαι καμιά πορνοδικηγορίνα για να μου μιλάτε έτσι" (!!!!!)
    Άντε συνεννοήσου μετά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά ομολογουμένως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)