23 Μαΐου 2008

Ράλλυ Αναισθησίας

Δυστυχώς η εβδομάδα μας θα κλείσει άσχημα -με γαμωσταυρίδια.

Την επόμενη εβδομάδα ξεκινάει το 55ο Ράλλυ Ακρόπολις. Το οποίο, ανάμεσα στις άλλες του διαδρομές, περιλαμβάνει και μια ειδική διαδρομή που θα πραγματοποιηθεί στην Πάρνηθα, από Αυλώνα προς Βούτημα και Δερβενοχώρια.

"Με δεδομένη την περσινή καταστρεπτική πυρκαγιά στην Πάρνηθα, και τη διατάραξη στην οικολογική ισορροπία που αυτή επέφερε, θεωρούμε ότι η προώθηση μίας τέτοιας διοργάνωσης στα όρια προστασίας του ορεινού όγκου δε μπορεί παρά να κρίνεται ως πλήρως άστοχη. Οι λόγοι για αυτό βρίσκονται στις άμεσες επιπτώσεις της διοργάνωσης στο οικοσύστημα, στην επιδεικνυόμενη αδιαφορία προς τις προσπάθειες των εμπλεκόμενων φορέων προστασίας και αποκατάστασης του οικοσυστήματος, αλλά και στην πρόκληση προς το δημόσιο αίσθημα την ίδια στιγμή που οι απλοί πολίτες καλούνται να περιορίσουν τη χρήση της περιοχής -ακόμα και για ιδιαίτερα ήπιες δραστηριότητες- προς χάριν της προστασίας της.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι οι διαδρομές έχουν χωροθετηθεί σε μη-καμένες περιοχές στις οποίες σύμφωνα με όλα τα μέχρι σήμερα ερευνητικά αποτελέσματα φαίνεται πως έχουν βρει καταφύγιο οι πληθυσμοί της πανίδας της περιοχής. Στους πληθυσμούς αυτούς ασκούνται ήδη έντονες πιέσεις από την οικιστική επέκταση, και η εν λόγω διοργάνωση όχι απλώς θα προσθέσει έναν ακόμα παράγοντα όχλησης, αλλά θα λειτουργήσει ενθαρρυντικά και για την συνέχιση των ήδη υπαρχόντων παράνομων δραστηριοτήτων μηχανοκίνητου αθλητισμού στη Πάρνηθα".

Αυτά αναφέρει το WWF Ελλάς σε σχετική ανακοίνωσή του-επιστολή προς τους αρμόδιους φορείς, συμπληρώνοντας πιο κάτω ότι οι αντιρρήσεις δεν προβάλλονται τώρα, τελευταία στιγμή, αλλά έχουν διατυπωθεί ήδη από τον Φεβρουάριο, ότι ο φορέας διαχείρισης του Δρυμού έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά για τη διεξαγωγή της διαδρομής, καθώς επίσης ότι οι διοργανωτές του Ράλλυ έχουν προχωρήσει σε δημόσιες ανακοινώσεις και διαφημίσεις της διοργάνωσης μολονότι οι σχετικές αδειοδοτήσεις εκκρεμούν (η επιστολή φέρει ημερομηνία 19 Μαΐου, για του λόγου το αληθές οι χάρτες του Ράλλυ βρίσκονται εδώ).

Ό,τι και να πει κανείς θα είναι λίγο, με κάθε αφορμή η Πολιτεία αποδεικνύει ότι οι μεγαλόστομες παπαριές τύπου "ό,τι ήταν δάσος θα ξαναγίνει δάσος" πρέπει να μπαίνουν από το ένα αυτί και να βγαίνουν από το άλλο...

Καλό Σαββατοκύριακο


.

9 σχόλια:

  1. Σήμερα άκουσα στο ράδιο πάντως πως, «μετά τη γενική κατακραυγή» δε θα γίνει αγώνας σε αυτήν την ειδική διαδρομή.

    Είχε προηγηθεί επιμονή εκ μέρους των διοργανωτών, «να διεξαχθεί για να μην εκτεθεί η χώρα μας». (Ντόινγκ!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι; Μακάρι να έχεις δίκιο, εγώ δεν άκουσα καθόλου ειδήσεις σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δηλαδή ρε συνάδερφε για να καταλάβω. Εμείς που τόσα χρόνια πάμε και παρακολουθούμε το Ράλλυ παλιά στην Φθιώτιδα, στα υπέροχα δάση του Παρνασού και τώρα στην Αττική στην Πάρνηθα, τί ακριβώς θα καταπατήσουμε??? Έχουμε τρελαθεί? Δηλαδή από τί ακριβώς κινδυνεύει? Θα τρομάξουν τα πουλάκια? Θα καταπιεστεί ο πληθυσμός? Αν αφήσω το αυτοκίνητό μου πιο κάτω και πάω με τα πόδια τι θα πάθω? Γιατί δηλαδή επειδή κάηκε το δάσος πρέπει να το απομονώσουμε? Προσπαθώ να καταλάβω. Σε παρακαλώ εξήγησέ μου. Αν είμαι λάθος να το δεχτώ. Αλλά σε τίκατέστρεψε ο μηχανοκίνητος αθλητισμός και ειδικά το ράλι ακτόπολις που γίνεται μια φορά το χρόνο την Πάρνηθα? Μήπως κάνετε την τρίχα τριχιά? Αντιθέτως είναι μια καλή ευκαιρία κάποιοι από εμάς να αντιληφθούν το εύρος της καταστροφής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ salvatore 1789:

    1. Ναι, θα τρομάξουν τα πουλάκια (και τα ελαφάκια, και άλλες δεκάδες είδη άγριας πανίδας που ζουν στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας). Ναι, θα καταπιεστεί ο πληθυσμός τους. Η Πάρνηθα είναι χαρακτηρισμένη από το 1969 ως καταφύγιο άγριας ζωής. Η έννοια του καταφυγίου άγριας ζωής είναι να προστατεύεται η περιοχή από έντονες ανθρώπινες παρεμβάσεις, και τέτοια είναι προφανέστατα η διεξαγωγή ράλλυ αυτοκινήτου.
    2. Η προγραμματισμένη διαδρομή δεν είναι στα καμμένα, αλλά στα άκαυτα τμήματα του Δρυμού, στα οποία έχει καταφύγει και μεγάλος αριθμός ζώων (εελαφιών και άλλων) από τα καμμένα. Αλλά και στο ερώτημά σου (που αφορά τα καμμένα) η απάντηση είναι ότι, ναι, επειδή κάηκε το δάσος πρέπει να το απομονώσουμε. Έτσι θα προστατευτεί η φυσική αναγέννησή του (μιλάμε για περιοχές πευκόφυτες που αναγεννώνται μόνες τους, αν ο άνθρωπος κρατήσει την απαιτούμενη απόσταση, και δεν αρχίσει την οικοδόμηση, τη βόσκηση, τα ράλλυ...
    3. Δεν ισχυρίστηκε κανείς ότι εσύ και άλλοι που έχετε διάθεση να τρέχετε στα "υπέροχα δάση του Παρνασσού" για να παρακολουθείτε το Ακρόπολις καταπατάτε κάτι, με τη νομική έννοια του όρου (που αν και νομικός νομίζω ότι τη χρησιμοποιείς εσφαλμένα εδώ). Δεν πρόκειται για καταπάτηση κάποιας ιδιοκτησίας, αλλά για όχληση της φύσης. Και αυτή η όχληση είναι μεγάλη από το Ακρόπολις. Το γιατί γίνεται ανεκτή στα "υπέροχα δάση του Παρνασσού" που λες δεν το ξέρω - μήπως γιατί η συγκεκριμένη διαδρομή ήταν εκτός Εθνικού Δρυμού Παρνασσού;
    4. Το Ράλλυ Ακρόπολις δεν έχει ξαναγίνει ΠΟΤΕ στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας. Και ασχέτως της όχλησης που προκαλείται στη φύση, είναι και κάκιστο παράδειγμα, όταν λέμε στους επισκέπτες να σέβονται το Δρυμό, από την άλλη να επιτρέπεται να μπαίνουν αυτοκίνητα και να κάνουν παντιλίκια.
    5. Δε βλέπω πώς μπορεί να συνεισφέρει το ράλλυ στην ευαισθητοποίηση του κόσμου για την καταστροφή της Πάρνηθας. Κατ' αρχάς, όπως προανέφερα, η συγκεκριμένη διαδρομή είναι εκτός καμμένων. Αλλά επιπλέον, αν το καλοσκεφτείς, τα ράλλυ, και ειδικά τα εκτός ασφάλτου, είναι έκφανση της ίδιας κυριαρχικής νοοτροπίας για τη φύση που προκαλεί και τις φωτιές. Προσεγγίζουμε τη φύση όχι με σεβασμό και διάθεση κατανόησης, αλλά ως ντεκόρ για το χόμπυ μας, τη διαδρομή μας, το σπίτι μας. Ως ντεκόρ για το σπίτι του την προσεγγίζει ο καταπατητής δασικών εκτάσεων - ως ντεκόρ και οι συμμετέχοντες στο Ακρόπολις. Δε βλέπω λοιπόν πώς θα βοηθήσει το Ακρόπολις στην ευαισθητοποίηση του κοινού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. [Έστειλα ένα σχόλιο χτες αλλά το έφαγε η διαδικτυακή μαρμάγκα. Ξαναδοκιμάζω]

    μεγαλόστομες παπαριές τύπου...
    Χμμ, διακρίνω σαφείς επιρροές από το λεκτικό Σουφλιά.

    Πέρα από την πλάκα, έχεις απόλυτο δίκιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κι εκεί που λες ότι έχεις "συνηθίσει" να οι εκρήξεις.

    Χασοδίκη καλό είναι που θυμώνεις- αποφεύγεις την απόλυτη εξοικείωση.

    Καλό σου Σ/Κ
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. salvatore, σου απάντησε ο Σπύρος, επαρκώς νομίζω. Θα επιμείνω στο θέμα του παραδείγματος: ανεξάρτητα από το αν προκαλείται ζημιά στο οικοσύστημα ή όχι, η λογική "κάνουμε ράλι στην Πάρνηθα" την ώρα που παλεύουμε να πείσουμε τον κόσμο να μην ανεβαίνει άσκοπα στο βουνό, ε, πώς να το κάνουμε, μου φαίνεται λίγο παράλογη...

    π2, σαρακατσάνικες!

    Βάσσια, ευχαριστώ (καθυστερημένα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητέ Σπύρο,
    Δε ξέρω τι επαγγέλεσαι. Αναμένω να μου πεις. Φίλε Χασοδίκη. Πάντα συμφωνώ μαζί σου αλλά θεωρώ ότι με το ράλλυ γίνεστε υπερβολικοί. Αλλά μάλλον θα ξέρετε καλύτερα...
    Πλην όμως θέλω να ρωτήσω κάποια πράγματα για τον απομονοτισμό του δάσους.
    Ξαναδιάβασα πάλι το περίφημο άρθρο του Μάργαρη στα Νέα και πουθενά δεν αναφέρει ότι πρέπει να κλειστεί το δάσος που έχει απομείνει για να μην "ενοχλείται" η φύση. Ο καθηγητής πουθενά δεν αναφέρει ότι πρέπει να κλέισει ο Δρυμος. Αν δεν κάνω λάθος μιλά για τα καμμένα, και φρονεί ότι πρέπει να κλείσουν τη περιοχή γιανα αποτρέψουν τους μαθητευόμενους μάγους. Παρακαλεί δε να μην πάτε να αναδασώσεται πάλι....
    Θεωρώ ότι ο Χασοδίκης κάνει καλή δουλειά και με την παρουσία των προσπαθειών για την Πάρνηθα. Θεωρώ όμως ότι κάποια πράγματα αντιμετωπίζονται "ιεροεξεταστικά". Το WRC περνάει από 15-20 χώρες και από εθνικούς δρυμούς. Αμφιβάλλω αν δημιουργείται πρόβλημα στην Πάρνηθα από το πέρασμα και την εμφάνιση των θεατών για μια δυο μέρες. Αλλά άκουσα ότι ματαιώθηκε.. Οπότε τσάμπα μιλάμε.
    Συγνώμη και πάλι αλλά η επιχειρηματολογία του Σπύρου δε με έπεισε. Διακρίνω δε και μια λογική αντικομφορμισμού η οποία φαντάζομαι δεν συνάδει με την καθημερινότητά του. Γενικά συμπεραίνει πολλά αφεαυτού και άνευ οιασδήποτε λογικής. Δεν θέλω να αντιδικήσω απλά να επιχειρηματολογίσω κάτι που λατρεύω. Παρακαλώ μη με αποπέρνετε. Απλά δεν καταλαβαίνω πως "οχλώ" τη φύση. Θα μπορούσατε να γίνεται πιο κατανοητός???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φίλτατε salvatore

    Θα σου απαντήσω εν μέρει, ελπίζοντας να καλύψω και τον Σπύρο (για τον οποίο σε ενημερώνω ότι είναι δικηγόρος στο επάγγελμα, εθελοντής δασοπυροσβέστης και γνωρίζει τα της Πάρνηθας πάρα πολύ καλά).

    Είπα και στο προηγούμενο σχόλιό μου ότι το μεγάλο ζήτημα εν προκειμένω είναι όχι τόσο η (μικρή ή μεγάλη) ζημιά που πιθανόν να προκληθεί στο οικοσύστημα (πιθανόν και όχι), αλλά το παράδειγμα. Αν ήμασταν Γερμανία, π.χ., θα σου έλεγα ότι ίσως δεν τρέχει και τίποτα. Δεν είμαστε, όμως, είμαστε Ελλάδα, και σε κάθε στρέμμα που καίγεται ξέρεις ότι περιμένουν δέκα να πέσουν να το φάνε. Κάποιες κινήσεις έχουν και συμβολικό χαρακτήρα, πώς να το κάνουμε, και θεωρώ ότι η συγκεκριμένη ήταν εντελώς άστοχη, γι' αυτό και ασχολήθηκα με το θέμα.

    Και εν πάση περιπτώσει, δεν είπε κανείς να μη γίνει το ράλλυ. Αλλά τόσους χωματόδρομους έχει η χώρα μας, είναι ανάγκη να περάσει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ από το Βούντημα και τα Σκούρτα; Χάθηκε να πάει λίγο παραπέρα; Ας είναι και υπερβολική η προφύλαξη, αν θες (που προσωπικά πιστεύω ότι δεν είναι).

    Για τον κ. Μάργαρη θα ήθελα να αποφύγω να εκφέρω κρίσεις, θα πω μόνον ότι ο λόγος του δεν είναι και ευαγγέλιο: υπάρχουν και αντίθετες απόψεις. Αρκετά τεκμηριωμένες, θα έλεγα.

    Τέλος, να πω ότι "εμείς" δεν πήγαμε να αναδασώσουμε τίποτα. Περιοριζόμαστε να αφήσουμε το δάσος στην ησυχία του και -στο μέτρο του δυνατού- να το προφυλάξουμε από άλλους, που δεν θέλουν να το αφήσουν. Μη συγχέεις σοβαρές οικολογικές οργανώσεις με δημάρχους που θέλουν να κάνουν φιγούρα, ή με τον κ. ΥΠΕΧΩΔΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)