06 Φεβρουαρίου 2008

Άλαλα τα χείλη των ασεβών

Καθώς πλησιάζει η ώρα για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου εύχομαι η χάρη του Αγίου Πνεύματος να δώσει φώτιση στους εκλέκτορες, και παραθέτω ευλαβικά το παρακάτω απόσπασμα από το βιβλίο του Manuel Vázquez Montalbán "Ή Καίσαρ ή τίποτα", (Καστανιώτης, Αθήνα 2001, σε μετάφραση Κατερίνας Τζωρίδου), το οποίο έχω "πειράξει" ελάχιστα, όσο για να μη χαθεί ο αναγνώστης στο πλήθος των ονομάτων:

[Τόπος: Ρώμη, Βατικανό, Καπέλα Σιστίνα. Χρόνος: 11 Αυγούστου 1492. Κονκλάβιο για την ανάδειξη του διαδόχου του Πάπα Ιννοκέντιου του Η']

"Ο Ροδρίγος Βοργίας περιφέρεται ανάμεσα στους κουρασμένους καρδιναλίους, παρακολουθώντας με άγρυπνο μάτι την εξέλιξη της κατάστασης, καθώς δέσμες χαρτιών και βιβλία έχουν αναστατώσει το χώρο, αναστάτωση που είναι εμφανής και στα κουρασμένα πρόσωπα, ενώ τα κορμιά μένουν σωριασμένα στις θέσεις τους, αναζητώντας θαρρείς την αδύνατη οριζοντίωση του ύπνου. Έξαφνα ο Βοργίας διασχίζει την αίθουσα κατευθυνόμενος προς τον Ασκάνιο Σφόρτσα και του πετάει κατάμουτρα:
- Δεν πρόκειται να γίνεις πάπας. Είσαι δακτυλοδεικτούμενος ως εκπρόσωπος ξένων δυνάμεων, το ίδιο και ο Τζουλιάνο Ντέλα Ρόβερε, μόνο που αυτός εκπροσωπεί τις αντίθετες. Εγώ είμαι ο μοναδικός ουδέτερος υποψήφιος. Το Βατικανό έχει ανάγκη να γίνει ανεξάρτητο, ως μία πνευματική δύναμη έξω από τις διαμάχες για την ηγεμονία, δύναμη ικανή νά 'ρθει αντιμέτωπη με τον Τούρκο και το Ισλάμ. Μ' εφτά ψήφους μπήκες και μ' εφτά θα φύγεις. Έλα μαζί μου, Ασκάνιο, και θα γίνεις καγκελάριός μου, θ' αποκτήσεις τον πύργο του Νέπι, την επισκοπή του Έρλαου.
- Πόσα αποδίδει;
- Δέκα χιλιάδες.
- Θέλω ένα μοναστήρι στην Καταλονία.
- Το Ριπόλ, στις ίδιες τις ρίζες της ιστορίας της Καταλονίας.
- Και μέρος από τα δικά σου πλούτη.
- Ήδη κατευθύνονται προς το παλάτι σου τρία φορτία ασήμι.
- Τέσσερα.
- Τέσσερα. Πόσους ψήφους μπορείς να μου φέρεις;

Χαμηλώνει τα μάτια ο Σφόρτσα προσφέροντας τους οπαδούς του, και ο Βοργίας κινάει για τον καρδινάλιο Ορσίνι, στον οποίον περιορίζεται να πει:
- Τις πόλεις του Μοντιτσέλι και Σοριάνο, την επισκοπή της Καρθαγένης, τριάντα χιλιάδες.

Και, πλησιάζοντας το αυτί του καρδιναλίου Κολόνα ψιθυρίζει:
- Το μοναστήρι του Σουμπιάκο.

Και στον καρδινάλιο Παλαβιτσίνι:
- Την επισκοπή της Παμπλόνα.
- Και ένα ετήσιο εισόδημα;
- Και ένα ετήσιο εισόδημα.

Ο καρδινάλιος Τζουλιάνο Ντέλα Ρόβερε παρακολουθεί από απόσταση την εκστρατεία πειθούς του Βοργία, που τώρα ολοκληρώνει τη συμμαχία με τον νεαρότερο των καρδιναλίων, τον Ιωάννη Μέδικο. Τα χείλη του Κολόνα μουρμουρίζουν στο αυτί του Τζουλιάνο Ντέλα Ρόβερε:
- Τώρα πια εξαρτάται από την ψήφο του Γεράρδο.

Νάτος και ο γέρος ενενηντάρης καρδινάλιος που, κλεισμένος στον εαυτό του, μισοκοιμισμένος, δεν αντιλαμβάνεται ότι ο Ροδρίγος Βοργίας τον πλησιάζει με τον εναγκαλισμό ήδη έτοιμο.

- Αυτό το αρνησίθρησκο κάθαρμα, γόνος αρνησίθρησκης γενιάς, θα κάνει το δικό του. Κοίτα. Κοίτα αυτό το φαρμακερό φίδι πώς περιτριγυρίζει τον ηλικιωμένο σαλιάρη Γεράρδο. Πρέπει να τον εμποδίσουμε.

Προς τα κει ξεκινάει ο Ντέλα Ρόβερε, προσπαθώντας ν' αποφύγει την ήττα, τον προλαβαίνει όμως ο Ροδρίγος, κι όταν φτάνει ο Τζουλιάνο, διαπιστώνει ότι ο γέρος έχει ξυπνήσει και με τα μάτια ορθάνοιχτα ακούει τους ψιθύρους που βγαίνουν από τα χείλη του Βοργία:
- ...έξι χιλιάδες.

Κλείνει τις γροθιές και τα μάτια ο Ντέλα Ρόβερε, κι όταν τ' ανοίγει, τον ορίζοντα της αίθουσας καταλαμβάνει το ικανοποιημένο πρόσωπο του Ροδρίγου Βοργία, ο οποίος λαμβάνει συγχαρητήρια και χειροφιλήματα, ενώ οι υπεύθυνοι του πρωτοκόλλου περιφέρονται, και ο Λόπεθ δε Καρβαχάλ ανακοινώνει:
- Habemus papam.

Ο Ασκάνιο Σφόρτσα χαμογελάει αινιγματικά στον Ντελα Ρόβερε και πηγαίνει προς το μέρος του Βοργία, τελικά όμως ο νέος πάπας τους πλησιάζει πρώτος, αγνοεί τον Ασκάνιο, θαρρείς και τον έχει ήδη αγοράσει και δεν χρειάζεται να τον έχει κατά νου, και προκαλεί το χειροφίλημα και στη συνέχεια το αγκάλιασμα του Ντέλα Ρόβερε. Κι όταν τελειώνουν οι εναγκαλισμοί, ανταλλάσσονται ψίθυροι από στόμα σε αυτί. Λέει ο Τζουλιάνο Ντέλα Ρόβερε:
- Θέλω να ξέρεις ότι ψήφισα εσένα.
Ο Ροδρίγος Βοργίας απαντάει με απαλή φωνή:
- Το περίμενα, γι' αυτό και σου έχω κρατήσει το φρούριο της Όστια, την πρεσβεία της Αβινιόν κι έναν μισθό κληρικού στη Φλωρεντία.
- Ευχαριστώ, παναγιότατε."



(Περισσότερες πληροφορίες για το κονκλάβιο εδώ. Το blog του Οίκου των Βοργιών εδώ.)

Και για την αντιγραφή

Χασοδίκης

4 σχόλια:

  1. Ax βρε Χασοδίκη μου,
    είχατε απεργία σήμερα μου φαίνεται και ανέβασες ποστ. χαχαχα
    Λοιπόν μη νομίζεις ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν γίνονται παρόμοιες συζητήσεις με τους δικούς μας τους μαυροφερεμένους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν κατλαβαίνω τι σύνδεση επιχειρείς...
    Τέτοια πράγματα δε συμβαίνουν στην τίμια Εκκλησία μας. Μόνο στους αντίχριστους παπικούς...
    :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σπύρο,

    θου κύριε φυλακήν τω στόματί μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)