14 Φεβρουαρίου 2008

Στιγμιότυπα: Ειρηνοδικείο Αθηνών, ώρα 10 π.μ.

Το καλοκαίρι, μετά τις (πρώτες) πυρκαγιές, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εξέδωσε δελτίο τύπου όπου εγκαλούσε τα πολιτικά κόμματα, εν όψει των εκλογών, να πάρουν θέση για ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Αρχές Σεπτεμβρίου, ο ίδιος Δικηγορικός Σύλλογος επικεφαλής όλων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και σε συνεργασία με το ΤΕΕ, το ΓΕΩΤΕΕ, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, το Οικονομικό Επιμελητήριο, την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας και το ΕΜΠ, ανέλαβαν πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση των καμένων εκτάσεων και την προστασία των δασών.

Προχθές, ο Πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Παξινός, απέστειλε επιστολή στους συνυποψηφίους του στις προσεχείς εκλογές του Συλλόγου, στην οποία επεσήμανε ότι "ο σεβασμός στο περιβάλλον και ο πολιτισμός μας, απαιτεί τη διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα, χωρίς αφισορύπανση, όπως άλλωστε δεσμευθήκαμε".

Και σήμερα το πρωί, που επισκέφτηκα το Ειρηνοδικείο, δεν υπάρχει σχεδόν ούτε ένα τετραγωνικό εκατοστό τοίχου, τζαμαρίας ή άλλης επίπεδης (ή και καμπύλης) επιφάνειας όπου να μην έχει τοποθετηθεί αφίσα -με ευθύνη όλων των συνδυασμών, βεβαίως και του συνδυασμού του κ. Προέδρου, που δυο μέρες πριν απηύθηνε την έκκληση...

Και να πω ότι οι αφίσες έχουν πια, εν έτει 2008, την παραμικρή χρησιμότητα από άποψης προβολής των υποψηφίων;
Και να πω ότι δεν υπάρχουν άλλες δυνατότητες προβολής (μέσω e-mail, ιστοσελίδων, κινητών τηλεφώνων κλπ.);
Και να πω ότι αυτά τα σύγχρονα μέσα κοστίζουν περισσότερο από το αφισομάνι;

Για να μην πω για όοοοολο το υπόλοιπο χαρτοβασίλειο που καταφτάνει απρόσκλητο στα γραφεία μας υπό μορφήν "προσωπικών" επιστολών, φυλλαδίων, ντεμέκ περιοδικών, μέχρι και "πρακτικών οδηγιών συμπλήρωσης του βιβλίου εσόδων-εξόδων" (αλήθεια, ποιος πληρώνει για όλα αυτά τα θαυμαστά και για ποιον λόγο;). Και που, στις πλείστες των περιπτώσεων, καταλήγει όπως έρχεται στον κάλαθο της ανακύκλωσης (ας ελπίσουμε...).

Κάνε μια βόλτα στο κέντρο, Μοναδικέ μου Αναγνώστη, και θα δεις παντού αφίσες με φωτογραφίες δικηγόρων. Όλες της ίδιας (πεπαλαιωμένης) αισθητικής, όλες εξ ίσου άχρηστες, όλες εξαιρετικά ρυπογόνες. Πεταμένο χαρτί και πεταμένα λεφτά. Κι αν σε βγάλει ο δρόμος έξω από τα γραφεία του Συλλόγου τη Δευτέρα 25 του μηνός, ημέρα εκλογών, θα δεις το Τσίρκο Μεντράνο εν πλήρει δόξη και τιμή, στην πόρτα του "πρώτου επιστημονικού συλλόγου της χώρας".

Καλές οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες, αγαπητοί συνάδελφοι, αλλά όταν έρχεται η ώρα που πρέπει να κάνουμε εκείνο το λίγο, το ελάχιστο αλλά σημαντικό, που περνάει εντελώς από το χέρι μας

κάνουμε την πάπια.

Καλές κάλπες.

10 σχόλια:

  1. έλα καημένε τώρα, ααα... είσαι μυστήριος,... τίιναι τούτος ρεε...

    ΥΓ. στο διοικητικό πρωτοδικείο μου λέγαν οι γραμματείς, ότι η φετινή αφισορύπανση είναι πρωτοφανής. Μάλλον γιατί εξαντλήθηκαν οι επιφάνειες των άλλων "μεγάρων".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι εσύ στο Ειρηνοδικείο ήσουν το πρωί και δε βρεθήκαμε; Η πλάκα είναι ότι κι εμένα μου έκανε φοβερή εντύπωση η αφισορύπανση - είναι κι ο χώρος άθλιος και χτυπάει πολύ.
    Πρέπει πάντως να παραεχτώ ότι οι δύο βασικότεροι αντίπαλοι, ο Παξινός κι ο Βερβεσός, είναι οι λιγότερο ρυπογόνοι - ίσως βέβαια αυτό ισχύει επειδή έχουν μεγάλη αναγνωρισιμότητα και δεν το πολυχρειάζονται.
    Μου άρεσε και η εύστοχη αντιπαραβολή σου με τις παλαιότερες μεγαλοστομίες περί προστασίας του περιβάλλοντος.
    Όσο για το "τσίρκο Μεντράνο" στην Ακαδημίας, ειλικρινά αναρωτιέμαι αν παρατηρείται τέτοιο θέαμα σε άλλον επαγγελματικό σύλλογο της χώρας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σπύρο, αν δεν έχεις πάρει ακόμα το (ταχυδρομούμενο) προεκλογικό υλικό της παράταξης Βερβεσού, περίμενε να το πάρεις και θα αλλάξεις γνώμη.
    Φάκελλος δικογραφίας (με "αυτιά" και λαστιχάκι παρακαλώ), τυπωμένος και γεμάτος με φυλλάδια της παράταξης και των υποψηφίων σωτήρ...εεε, συμβούλων μας ήθελα να πω :)
    Έτσι με το μάτι, κόστος ένα ευρώ το τεμάχιο λίαν επιεικώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στη Θεσσαλονίκη ο Σύλλογος έλαβε επισήμως απόφαση απαγόρευσης αφισοκόλλησης στο δικαστικό μέγαρο.

    Πλην ολίγων εξαιρέσεων, αυτή τηρείται μέχρι σήμερα.

    Άλλο βέβαια το τι συμβαίνει στα κτίρια πέριξ του μεγάρου!

    Στις προηγούμενες εκλογές η κατάσταση ήταν απολύτως τραγική. Έφτασαν κάποιοι να κρεμάσουν από τον τελευταίο όροφο του κτιρίου σειρά αφισών, η οποία έφτανε μέχρι και 1-2 ορόφους πιο κάτω!

    Πάντως δεν αποφύγαμε τον απίστευτα μεγάλο αριθμό συνδυασμών: 14 ζωή νά 'χουν!!! Και δικαίωμα 24 σταυρών σε κάθε ψηφοφόρο! Αλλαγή του συστήματος τώρα!

    Νομικοί και επιστήμονες my ass!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το χάλι πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει. Πλήρης απαγόρευση αφισοκολλήσεων -και τέρμα. Υπάρχουν χιλιάδες άλλοι τρόποι ενημέρωσης του εκλογικού σώματος.

    Τη Δευτέρα των εκλογών θα κοιτάξω να πάρω φωτογραφική μηχανή μαζί μου -και μετά θα αναρτήσω φωτογραφίες, να μας καμαρώσει ο κόσμος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η κατάσταση είναι ίδια με τις φοιτητικές εκλογές στις οποίες οι σημερινοί υποψήφιοι σύμβουλοι διετέλεσαν υποψήφιοι και αφισοκολλητές και απέκτησαν την τεχνογνωσία: Όποια παράταξη κάλυπτε περισσότερο χώρο στους τοίχους και τις τζαμαρίες ώστε να νομίζεις ότι ζεις σε τρανς με τα τόσα χρώματα και φάτσες ημίαπάνωστηνάλλη, αυτή κέρδιζε τις εντυπώσεις. Γλιτώσαμε προς το παρόν τα τραπεζάκια στην Ακαδημίας με την Πέγκυ Ζήνα τσίτα το βόλιουμ.
    Και όταν όλα τελείωναν από τη σχηματισμένη χωματερή έλειπαν μόνο οι γλάροι.
    Ωστόσο σήμερα δεν μπορούσα να μην γελάω σαν το χάχα βλέποντας την αφίσα του Κανελόπουλου για ένα πάρτυ, στην οποία είναι καταπράσινος. Ο Green Goblin διαφημίζει αρακά. Τόσο πράσινος.

    Έχουμε επιτρέψει με οποιονδήποτε τρόπο στο ΔΣΑ τη διανομή των προσωπικών μας στοιχείων, τηλεφώνων κλπ σε όποιον ηλίθιο θέλει να με καλέσει για ποτό στο Κολωνάκι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. gsusΈχουμε επιτρέψει με οποιονδήποτε τρόπο στο ΔΣΑ τη διανομή των προσωπικών μας στοιχείων, τηλεφώνων κλπ σε όποιον ηλίθιο θέλει να με καλέσει για ποτό στο Κολωνάκι;

    όχι, και αυτό με εξοργίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. gsus, έχεις δίκιο για τον τρόπο απόκτησης του know-how, ωστόσο νισάφι πια. Κι άλλες μαλακίες κάναμε όταν ήμασταν φοιτητές, αλλά είχαμε και μια δικαιολογία (ότι ήμασταν φοιτητές).

    Όσο για τα τηλέφωνα: και εμένα με ενοχλούν. Άλλη υπερβολή αυτή, και επιπλέον, κύριοι υποψήφιοι, αν έρθουν όοοοοοολοι οι δικηγόροι που καλείτε στο πάρτυ σας, τι θα κάνετε; Θα φύγετε από το Baraonda να πάτε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας;
    Αλλά, προκειμένου να γλιτώσουμε την αφισορρύπανση, είμαι διατεθειμένος να τα ανεχτώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ σωστό το σχόλιο περί προσωπικών στοιχείων - κι εγώ το είχα σκεφτεί όταν με πρωτοπήραν τηλέφωνο σε πρόσφατες εκλογές, αλλά όλα συνηθίζονται τελικά...
    Μήπως να μαζευτούμε να το κάνουμε θέμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το ζήτημα είναι ότι τα στοιχεία μας τα δίνουμε ούτως ή άλλως στο σύλλογο κάθε χρόνο με τις δηλώσεις, και είναι αναρτημένα στο site...
    Δύσκολα θα ξεφύγουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)