30 Ιανουαρίου 2008

Ένα αντίο

Πάρνηθα, φωτο χασοδίκης


Έλαβα χτες από το WWF Ελλάς με e-mail το παρακάτω κείμενο, το οποίο αναδημοσιεύω αυτούσιο:

"Τιμή στον Γιώργο Ντούρο, τον ακέραιο δασάρχη που έφυγε νωρίς

Ο πρόωρος θάνατος του πρώην Δασάρχη Πάρνηθας και μέχρι πρότινος Διευθυντή Αισθητικών Δασών, Δρυμών και Θήρας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στερεί από την ελληνική κοινωνία έναν οραματιστή και βαθιά συνειδητοποιημένο αγωνιστή για την προστασία του περιβάλλοντος. Ο Γιώργος Ντούρος που έφυγε από κοντά μας στις 25 Ιανουαρίου περνάει στην ιστορία ως ο ακέραιος Δασάρχης (1988-1996) που αγωνίστηκε ενάντια στις πολλές πιέσεις για υποβάθμιση του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας και στη συνέχεια αντιστάθηκε σε παρόμοιες απειλές καταστροφής άλλων πολύ σημαντικών φυσικών βιοτόπων.

Αυτός ο κορυφαίος υπερασπιστής του δημόσιου συμφέροντος αποτέλεσε και θα συνεχίσει να αποτελεί υπόδειγμα αδιάφθορου δημοσίου υπαλλήλου που με προσωπικό κόστος υπηρετεί το κοινό καλό. Σε καιρούς γενικής σιωπηλής ηττοπάθειας απέναντι στη διαφθορά που μαστίζει τη δημόσια διοίκηση και την πολιτική ζωή της χώρας, ο Γιώργος Ντούρος και όλοι οι αδιάφθοροι δημόσιοι λειτουργοί αποτελούν φωτεινά παραδείγματα μιας ελπίδας που δεν έχει χαθεί.

Οι δέκα περιβαλλοντικές οργανώσεις που τιμούν τη μνήμη του Γιώργου Ντούρου εκφράζουν βαθιά και ειλικρινή συλλυπητήρια προς την οικογένειά του και προς όλους όσους είχε τιμήσει με τη φιλία και συνεργασία του."

(Το κείμενο υπογράφεται από τις οργανώσεις: Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Μεσόγειος S.O.S., MOm, Greenpeace, WWF Ελλάς).

------------------------------------------------------------------------------------------------

Είχα την τιμή να γνωρίσω τον Γιώργο Ντούρο σε κάποια περίσταση, και μου άφησε την εντύπωση ενός ανθρώπου νηφάλιου, συγκροτημένου και με βαθειά γνώση του αντικειμένου του. Την εντύπωση αυτή μου επιβεβαίωσαν έκτοτε πολλές φορές άνθρωποι που είχαν την τύχη να συνεργαστούν μαζί του.

Δεν έχω παρά να εκφράσω κι εγώ τη λύπη μου για τον χαμό αυτού του ανθρώπου που έφυγε πολύ νωρίς -και που, δυστυχώς, φεύγοντας θα πήρε μαζί του την εικόνα μιας Πάρνηθας καμμένης, και όχι καταπράσινης όπως την έζησε και όπως προσπάθησε να την διατηρήσει...

Καλό κατευόδιο

2 σχόλια:

  1. Ο Γιώργος Ντούρος άφησε εποχή στη Δασική Υπηρεσία και γενικότερα στους ασχολούμενους με την προστασία του δάσους, με το ήθος, την ικανότητα και την ενεργητικότητά του. Είναι μεγάλο κρίμα που βίωσε πριν το θάνατό του την πυρκαγιά της Πάρνηθας που αγάπησε. Στη μνήμη του χρωστάμε όλοι, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατευτεί και να αποκατασταθεί η Πάρνηθα και γενικότερα τα δάση της χώρας μας, που ύπέστησαν μεγάλο πλήγμα πέρυσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι κρίμα να χάνουμε τους άξιους και να μας μένουν οι φαύλοι! Ναι, του οφείλουμε να προστατεύσουμε τα δάση που αγάπησε (και μέσω αυτών όλα τα πλάσματα της γης!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)