03 Ιανουαρίου 2008

Στα μονοπάτια της Βάλια Κάλντα

Βωβούσα, Βάλια Κάλντα, νομός Ιωαννίνων, σχεδόν στα σύνορα με τον νομό Γρεβενών. Κάπου 450 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα. Εντυπώσεις, εικόνες, φωτογραφίες.

Δεν είναι ένας προορισμός για όλους, ούτε για όλες τις εποχές. Αν θες σαματά, πολυκοσμία, χλιδές, κλαμπάκια με δυνατή μουσική, ξενύχτια, γκόμενους/γκόμενες... πήγαινε κάπου αλλού! Εκεί είναι ησυχαστήριο: μέρος για να έρθεις κοντά στη φύση, να απομονωθείς, να ξεκουραστείς, να διαβάσεις, να φας καλά και να συμπληρώσεις τις ώρες ύπνου που σου λείπουν στην Αθήνα ή όπου αλλού ζεις.

Το πέτρινο τοξωτό γεφύρι της Βωβούσας


Διαδρομή: Αθήνα-Λαμία-Καρδίτσα-Τρίκαλα-Καλαμπάκα, κατόπιν το φοβερό και τρομερό πέρασμα της Κατάρας (όνομα και πράγμα), και μετά στροφή δεξιά στην τεχνητή λίμνη των πηγών του Αώου και άλλα 52 χιλιόμετρα ορεινού επαρχιακού δρόμου, με στροφές, ομίχλες, χιόνια και πάγο. Δύσκολο δρομολόγιο, καλό είναι να υπάρχουν δύο οδηγοί στο αυτοκίνητο. Το όλον, κάτι παραπάνω από εφτά ώρες (με συνετή οδήγηση, μία μεγάλη στάση και μερικές σύντομες για ξεμούδιασμα).


Τις μέρες που ήμασταν εκεί, οι ντόπιοι τις χαρακτήριζαν "καλοκαίρι": όπου καλοκαίρι σημαίνει ότι δεν χιόνιζε, δεν φύσαγε ιδιαίτερα και η θερμοκρασία εκυμαίνετο μεταξύ 3 και -3 βαθμών (τις μισές μέρες είχε και μια ωραία πρωινή λιακάδα). Με δυο λόγια, αν δεν το αντέχεις το κρύο, μην πας.

Καλοκαιρινή μέρα

Παρόλο που ο προορισμός θεωρείται χειμερινός, καταλληλότερη εποχή για να τον επισκεφτεί κανείς είναι μάλλον η άνοιξη, και μάλιστα προχωρημένη. Τέλη Δεκεμβρίου που πήγαμε εμείς είναι ρίσκο: αν χιονίσει (και μιλάμε να χιονίσει κανονικά, όχι δυο-τρεις ωρίτσες) είναι πολύ εύκολο να κλείσουν οι δρόμοι και να μην περνάει τίποτα, ούτε τζιπ, ούτε με αλυσίδες (που πάντα πρέπει να βρίσκονται στο αυτοκίνητο). Ο δε αποχιονισμός του οδικού δικτύου δεν νομίζω ότι περιλαμβάνει και τους χωματόδρομους (οι οποίοι είναι πολλοί και ενδιαφέροντες, γιατί οδηγούν μέσα στον Δρυμό).


Επιπλέον, ακόμα και με έναν ήπιο χειμώνα όπως ο φετινός μέχρι στιγμής, οι λίγες χιονοπτώσεις που έχουν πέσει στην περιοχή ήταν αρκετές για να ασπρίσουν τα πάντα, εκτός από τους ασφαλτόδρομους: σε πολλά σημεία το χιόνι έφτανε στη μέση της γάμπας ή και παραπάνω, αλλού ήταν παγωμένο και γλιστερό. Λόγω των συνθηκών αποφύγαμε να κάνουμε πολλές πεζοπορίες, μολονότι η περιοχή έχει υπέροχες φυσιολατρικές διαδρομές. Οι ντόπιοι μας απέτρεψαν από το να μπούμε στα μονοπάτια, λόγω του πάγου αλλά και της σηματοδότησης που αλλού είναι αραιή, αλλού ολίγον αλλοπρόσαλλη. Περιοριστήκαμε λοιπόν σε μία βόλτα μέχρι τα Σμιξώματα (το σημείο όπου ο Αώος σμίγει με το Αρκουδόρεμα), από άσφαλτο και χωματόδρομο, και αφήσαμε τα υπόλοιπα για κάποια άλλη φορά, με καλύτερες συνθήκες.

Σμιξώματα Αώου

Πινακίδες σήμανσης μονοπατιών (του Ε6, σε άσχετο σημείο!)


Χρηστικές πληροφορίες: Στην Καλαμπάκα φουλάρουμε το ρεζερβουάρ καλού κακού, διότι τα βενζινάδικα πιο πάνω είναι δυσεύρετα και καλόν είναι να μην το ρισκάρει κανείς. Για τις αλυσίδες τα είπαμε, επίσης τσιγάρα-σοκολάτες και λοιπά είδη περιπτερικής τα φέρνουμε μαζί μας (περίπτερο στη Βωβούσα δεν υπάρχει).

Τσούμα Οξιά, κοντά στη Λίμνη Πηγών Αώου


Εννοείται ζεστά ρούχα, σκούφο-γάντια-κασκόλ, τα καλά μας τα παπουτσάκια τα αφήνουμε σπίτι και παίρνουμε μαζί μας γερά μποτάκια με τρακτερωτές σόλες και ει δυνατόν αδιάβροχα. Γυαλιά ηλίου απαραίτητα. Ένα ζευγάρι ορειβατικές γκέτες είναι καλό να υπάρχει για πιο άνετο παιχνίδι με το χιόνι, ακόμα κι αν θέλουμε να παίξουμε μόνο χιονοπόλεμο. Τα κινητά κατά τόπους δεν πιάνουν, οπότε είμαστε διπλά προσεκτικοί τόσο στο αυτοκίνητο όσο και πεζοί. Όσοι θέλουν να δοκιμάσουν πεζοπορικές διαδρομές, απαραιτήτως χάρτη και πυξίδα ή GPS. Για τους πιο απαιτητικούς, τέτοια εποχή χρειάζεται πλήρης εξοπλισμός χειμερινού βουνού (πιολέ, κραμπόν) και ορειβατική εμπειρία.

Πανόραμα των κορυφών του Μιτσικελίου από το Φλαμπουράρι


Οπωσδήποτε μια επίσκεψη στο Κέντρο Ενημέρωσης του Εθνικού Δρυμού (στην έξοδο του χωριού της Βωβούσας προς Γρεβενά) για πληροφορίες σχετικά με την οικολογική αξία της περιοχής, τη σπάνια πανίδα (αρκούδες, λύκοι, λύγγες, βασιλαετοί κλπ.), καθώς και για φυλλάδια με προτεινόμενες διαδρομές και χάρτες.

Παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική


Περισσότερα ες αύριον.






(φωτογραφίες του χασοδίκη)

10 σχόλια:

  1. Καλή χρονιά χασοδίκη :))

    (βρήκα τί δουλειά θα κάνω, θ'ανοίξω περίπτερο στη Βωβούσα) :PPP

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλωσήρθες και Καλή Χρονιά!

    δε μου λες, τελικά κατάφερες να διασχίσεις το δρυμό ή είχε χιόνι και δεν πέρναγε; Γιατί ούτε εγώ τα είχα καταφέρει κι ας πήγα άνοιξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Νιόβη

    Μα τι επιχειρηματικό δαιμόνιο είναι αυτό :))))

    @Σπύρος

    Δεν προσπάθησα καν να μπω στον Δρυμό. Ο κοντινότερος χωματόδρομος είχε ένα μέτρο χιόνι και ήταν απροσπέλαστος, και για το Αρκουδόρεμα με είχαν προειδοποιήσει φίλοι ορειβάτες από εδώ να μην το επιχειρήσω χωρίς GPS...
    Θα έχω το νου μου για μελλοντικές εκδρομές συλλόγων, που συνήθως γίνονται προχωρημένη άνοιξη ή νωρίς το καλοκαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή χρονιά να έχεις και όμορφες διαδρομές!

    Με την ευκαιρία θα σου απευθύνω και δύο στίχους του Θανάση Παπακωνσταντίνου:

    Βάλια Κάλντα

    Το νερό στη Βάλια Κάλντα

    το φυλάγουν οι αγγέλοι.

    Μόνο τ' αγριμάκια πίνουν

    κι όποιος άτυχος δεν ξέρει.

    Το νερό στη Βάλια Κάλντα,

    άμα θα το πιείς σε πίνει,

    σ' αγγυλώνει και σ' αφήνει

    να παραμιλάς.

    Φέρνει από μακρυά

    λέξεις που δεν ξεχωρίζουν,

    ιστορίες που ανθίζουν

    κάτω από τη γη.


    360 χλμ

    Τα δάχτυλά μου σαν κισσός τύλιξαν το τιμόνι·

    η πέτρα του δαχτυλιδιού χάθηκε στο σκοτάδι.

    Τα εκκλησάκια στις στροφές κουνάν λευκό μαντήλι

    κι από τα μάτια τους κυλά το ταγκισμένο λάδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χασοδίκη μου καλησπέρα,
    Καμιά ένσταση δεν έχω να καταθέσω. Μόνο εξώδικη ομολογία για το πόσο ωραία είναι να είσαι κοντά στη φύση....
    Απόλαυσα τις φωτογραφίες σου...
    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ σου εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Δρυμός είναι κούκλα αλλά μόνο το καλοκαίρι, άντε και το φθινόπωρο. Το χειμώνα δεν λέει με τίποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σκύλε, απ' ό,τι κατάλαβα και τον χειμώνα ωραίος πρέπει να είναι, αλλά μόνο για αποφασισμένους πεζοπόρους-ορειβάτες.
    Για απλούς εκδρομείς είναι πράγματι απροσπέλαστος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Από τις πιο όμορφες περιοχές για επανένταξη στην φύση. NIEMANDSROSE το κομμάτι του Θανάση Π. έπαιζε repeatωδώς στο καταφύγιο της Βωβούσας. Οι ντόπιοι το λάτρεψαν κι αν τους επισκεφθείς ποτέ, που αξίζει ακριβώς όσο υποστηρίζει κι ο xasodikis, μην ξεχάσεις να τους το αφιερώσεις. ;) Καλές γιορτές σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)