20 Νοεμβρίου 2007

Το πλαστό το πασαπόρτι

Πήγα την περασμένη εβδομάδα να βγάλω καινούργιο διαβατήριο. Δεδομένου ότι τα παλιά καταργήθηκαν εν μία νυκτί, Μοναδικέ μου Αναγνώστη, και ότι δεν έχω νέου τύπου ταυτότητα, ήθελα από καιρό να ανανεώσω ένα από τα δύο, ώστε να μπορώ (αν προκύψει) να ταξιδέψω στο εξωτερικό.

Λόγω της εποχής, περίμενα ότι θα αντιμετωπίσω στίφη Νεοελλήνων που, εν όψει χριστουγεννιάτικου ρεβεγιόν στη Βιέννη/το Λονδίνο/τη Ρώμη θα έτρεχαν στα αστυνομικά τμήματα -βρέθηκα όμως μπροστά στην ευχάριστη έκπληξη μιας άδειας αίθουσας αναμονής, και εξυπηρετήθηκα μέσα σε λίγα λεπτά: αίτηση, φωτογραφίες, παράβολα (το όλον 76,40 ευρά), "περάστε την Παρασκευή να το παραλάβετε".

Τελικά το παρέλαβα σήμερα -και μόλις το είδα με πιάσανε τα γέλια. Στο εξώφυλλο, από τη μέσα μεριά, γκραβούρα: "Ο Περικλής αγορεύων από της Πνυκός – Perikles makes a speech in Pnyka". Και πιο μέσα, σε κάθε δισέλιδο, έντυπες παραστάσεις με κυκλαδικά ειδώλια, την Κνωσσό, το Δίσκο της Φαιστού, την αφή της Ολυμπιακής φλόγας, την (απαραίτητη) Βεργίνα, τη Μονή Σίμωνος Πέτρας, το Γιοφύρι της Άρτας και τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου (στην ίδια σελίδα τα δύο τελευταία -για να δείξουμε πόσο προοδεύσαμε βρε παιδί μου).

Υποτίθεται ότι το νέου τύπου πασαπόρτι ενσωματώνει πρωτοποριακές τεχνολογίες, βιομετρικά δεδομένα, ειδικό τσιπάκι ασφαλείας, διπλό διαφορικό, αυτόματο θερμοστάτη και επαναφορτιζόμενο δραπανοκατσάβιδο -λεπτομέρειες εδώ. Εμένα πάντως μου θύμισε κάτι παμπάλαιες αφίσες του ΕΟΤ, που τις βλέπουμε ακόμα να κρέμονται στους τοίχους δημοσίων υπηρεσιών (πριν την καμπάνια "Live your myth in Greece" με τα συρτάκια, τις αστακομακαρονάδες και τους χαμογελαστούς ταξιτζήδες).

Ως εκ της φύσεώς του, το διαβατήριο είναι ένα έγγραφο με περιορισμένη χρήση, αυτοί δε που συνήθως το ξεφυλλίζουν είναι υπάλληλοι που βλέπουν εκατοντάδες ίσως διαβατήρια την ημέρα και είναι μάλλον απίθανο να ξοδέψουν πάνω από μερικά δευτερόλεπτα για να θαυμάσουν την πολιτιστική μας κληρονομιά, τυπωμένη με σέπια αποχρώσεις πάνω σε γαλάζιες σελιδούλες με μέγεθος 12x8 εκατοστά.

Οπότε, δεν αντιλαμβάνομαι σε τι εξυπηρετεί όλο αυτό το artwork, Μοναδικέ μου Αναγνώστη. Για το οποίο -παρεμπιπτόντως- υποθέτω ότι πληρώνουμε και κάτι τις παραπάνω (το Ελληνικό Δημόσιο μας χρεώνει το βιβλιάριο 45 ευρώ). Εκτός αν πρόκειται για δαιμόνια στοχευμένη καμπάνια του Υπουργείου Τουρισμού, προκειμένου να δελεάσει τους υπαλλήλους στον έλεγχο διαβατηρίων απανταχού της γης να επισκεφτούν την όμορφη χώρα μας με το ένδοξο παρελθόν και το αβέβαιο μέλλον...

Σε χαιρετώ

Χασοδίκης


[βιντεοπαρουσίαση του νέου διαβατηρίου -ναι! ναι! και τέτοια διαθέτουμε- εδώ]

9 σχόλια:

  1. ayto poy entypwsiazei re mpagasa einai oti evgales kai metrhses me xaraka thn diastash 12x8, gia na eisai apolyta akrivhs.
    "o monadikos agnwstos anagnwsths sou"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στη Γερμανία κοστίζει 59 Ευρώ και τα παλιά πριν το Νοέμβριο του 2005 ισχύουν. Στην Ελλάδα τα χρεώνουν πανάκριβα και κατάργησαν σε μια νύχτα τα παλιά.

    Κλίκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμε Α'

    Ε βέβαια, τι μας πέρασες :)

    Ανώνυμε Β'

    Αν καταλαβαίνω καλά μάλιστα (τα γερμανικά μου είναι πολύ φτωχά) το διαβατήριο των 59 ευρώ ισχύει για 10 χρόνια (το δικό μας μόνο για πέντε, αλλά βέβαια είναι και υπερπαραγωγή...).

    Για να μην πούμε τι τράβηξαν οι Έλληνες της Γερμανίας (κυρίως) για να αντικαταστήσουν τα διαβατήριά τους στα προξενεία (και δεν ξέρω μήπως ακόμα τραβάνε...).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χασοδίκη ναι το Γερμανικό διαβατήριο ισχύει για 10 χρόνια και δεν ανανεώνεται. Επίσης αν ταξιδεύεις πολύ υπάρχει κι ένα με περισσότερες σελίδες που είναι πολύ πιο ακριβό. Για κάτω των 24 ετών είναι πιο φτηνό από 59 Ευρώ και για κατεπείγουσα διαδικασία έκδοσης (27 ώρες ή τρεις εργάσιμες)κοστίζει επίσης 30% ακριβότερα από τα 59 ευρώ.

    Στην ελβετία κοστίζει 250 ελβετικά φράγκα. (1 Ευρώ=1,5 φραγκα)Σκέτο φαρμακείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλά, μπήκα και είδα την παρουσίαση του διαβατηρίου (δουλειά δεν είχε ο διάολος...) και δηλώνω εντυπωσιασμένη και εθνικά υπερήφανη (μου άρεσε πολύ και η μουσική με το μμμμμμμ.... πολύ traditional, έδενε τέλεια). Επιπλέον, λέω, τώρα για τα Χριστούγεννα, να αγοράσω από ένα για κάθε αλλοδαπό συγγενή μου, αντί λευκώματος. Μεγάλη έμπνευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Fiona-eleni

    Με 6 ευρουλάκια παραπάνω στο τυλίγουνε και σε χρυσαφί χαρτί στολισμένο με περικεφαλαίες και κορδελίτσα Λεονάιντας.
    Ευκαιρία λέμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Exei epishs endiaferon oti tis dikes mou fwtografies tis gyrisan pisw giati den htan ka8ares..oi deyteres(alla 10 euros) tous aresan. sto diavathrio telika emfanizomai me maura matia kai mallia enw eimai kastanh k galanomata..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. angeliki

    Είναι για να μοιάζεις πιο πολύ με τις αρχαίες Ελληνίδες, που ως γνωστόν ήταν μελανούρια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)