19 Νοεμβρίου 2007

Στιγμιότυπα: Πειραιάς, σήμερα


Το Ειρηνοδικείο του Πειραιά βρίσκεται στην οδό Νικήτα, έναν στενό πεζόδρομο κάθετο στη Δημητρίου Γούναρη, τρία λεπτά με τα πόδια από τον σταθμό του Ηλεκτρικού.

Η σύντομη διαδρομή από τον σταθμό (που είναι από μόνος του αξιοθέατο) μέχρι το Ειρηνοδικείο προσφέρει προς τέρψιν των οφθαλμών του διαβάτη τα εξής: φύλλα παστού βακαλάου Ισλανδίας, φρέσκες τσιπούρες, καπνιστές ρέγγες, τσάι του βουνού, ρίγανη, ξύλα κανέλλας σε όλα τα μεγέθη, σφουγγάρια.

Μπαίνοντας στον πεζόδρομο της Νικήτα, συναντάς μακρά σειρά καταστημάτων, όπως: Εμπόριο πλαστικών ειδών "Παυλίδης" (χαλάκια, πατάκια, κουρελούδες όλων των μεγεθών και χρωμάτων, "ελαιόπανα-τραπεζομάνδηλα"), κηροπλαστείον Σιαδήμας (πλήρης συλλογή από κηροπήγια, μανουάλια και καντηλέρια, αραδιασμένα αστραφτερά έξω από το μαγαζί), κατάστημα παιχνιδιών-εποχιακών (πλαστικά έλατα, μπαλίτσες, γιρλάντες), εσώρουχα "Νέφη" ("3 κυλότες 3 ευρώ"), αποθήκη χαρτικών "Μπρόλιας" (χαρτιά υγείας και κουζίνας για κάθε γούστο και σε οικονομικές συσκευασίες). Κόσμος μπαίνει, κόσμος βγαίνει, ψωνίζει, κουβεντιάζει, μαλώνει. Ένα πολύχρωμο και πολύβουο παζάρι.

Έφτασα νωρίτερα και στάθηκα έξω από το Ειρηνοδικείο να κάνω ένα τσιγάρο και να χαζέψω το σούσουρο. Με πλησιάζει μικροκαμωμένος ηλικιωμένος κύριος, χαμογελαστός, με σακάκι-γραβάτα ατσαλάκωτα μεν, που όμως ήταν της μόδας όταν ο Νταλάρας έκανε τα πρώτα του βήματα στο πάλκο: "Πολύ καλημέρα σας καλέ μου κύριε! Ονομάζομαι Δ.Α. εκ Σαντορίνης. Μη φοβάστε, δεν θέλω να σας ζητήσω τίποτα. Εγώ ξέρετε μιλάω στον κόσμο για όλα αυτά τα θέματα που πρέπει να μας απασχολούν στην εποχή μας, όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας -δεν νομίζετε ότι πρέπει να μας προβληματίζουν; Ξέρετε όμως, η Εκκλησία έχει δώσει τις απαντήσεις! Να σας δώσω ένα φυλλάδιο...". Του χαμογελάω ευγενικά, του εύχομαι καλημέρα, νά 'ναι καλά, και τον ξεφορτώνομαι διακριτικά.

Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που ετούτη η δουλειά μου αρέσει, Μοναδικέ μου Αναγνώστη: η ποικιλία, οι αλλαγές παραστάσεων, η δυνατότητα για σουλάτσο μέσα στην πόλη, οι ευκαιρίες για παρατήρηση της πλούσιας κοινωνικής πανίδας που διαθέτει τούτο το ταλαίπωρο λεκανοπέδιο.

Αυτή η πόλη μας σκοτώνει σιγά-σιγά, μας εκνευρίζει, μας ταλαιπωρεί -αλλά, από την άλλη, μερικές φορές πόσο μας διασκεδάζει...

Σε χαιρετώ

Χασοδίκης


(φωτογραφία: Μ.Π.)

14 σχόλια:

  1. Η άλλη όψη του νομίσματος, μέσα στο Ειρηνοδικείο...

    Έχουμε συνεννοηθεί με τον συναδέλφο της άλλης πλευράς "για μια αναβολή".
    Παραθέτω στιχομυθία έδρας-δικηγόρων:
    -Ειρηνοδίκης: Η συντομότερη δικάσιμος είναι εννέα πρώτου δύο χιλιάδες εννιά.
    -Χασοδίκης κραυγάζων: ΠΟΣΟ;;;
    -Ειρηνοδίκης: Τι να σας κάνω κύριε συνήγορε, εσείς οι δικηγόροι πρέπει να πιέσετε να αλλάξουν αυτά τα πράγματα.
    -(Χασοδίκης σκεπτόμενος: κι αυτό εμείς πρέπει να το κάνουμε γμτκρτμ;)
    -Ειρηνοδίκης: Ο επόμενος!
    -Χασοδίκης ψιθυρίζων: Ωρε, θα μας σκοτώσουν οι πελάτες!

    Ταχεία απονομή της δικαιοσύνης; Χμμμμ...

    Σε τρεις μήνες οι δικηγορικοί σύλλογοι έχουν εκλογές.
    Ξανά χμμμμ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου έφτιαξες το κέφι για αρχή της εβδομάδας - θυμήθηκα και τις καταπληκτικές μυρωδιές που σου έρχονται όταν περνάς από κει (εγώ συνήθως καθ' οδόν για Γούναρη)
    Αλλά ξέχασες τα ναυτικά είδη... εμένα αυτά με φτιάχνουν περισσότερο απ' όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σωστός! Ναυτικά είδη συνήθως χαζεύω στους δρόμους γύρω από το Παπαστράτειο, όταν πηγαίνω στη GENERAL UNION. Άγκυρες, τιμόνια, τέτοια πράγματα... Στον πεζόδρομο, το μεγάλο σουξέ είναι τα μανουάλια και τα κωλόχαρτα :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εξαιρετικά γλαφυρη περίγραφη του Πειραια ,με την ιδιόμορφη ομορφια του.Κι ι πειραιωτες σα ν'ανηκουν σε αλλη ρατσα(πρωτα οι ιδιοι το υποστηρίζουν αυτο).
    Πριν ενα μηνα που βρεθηκα να βολταρω κυριακη πρωι σε καποια κεντρικη πλατεια αιστανθηκα σα να βρισκομουν σε ανατολιτικο γιουσουρουμ!Ενα αλλο χρωμα..
    Η τελευταια σου παραγραφος θα μπορουσε να χρησιμοποιηθει σαν περιληψη επιθεωρησης ή κακλύτερα μαυρης κομμωδιας:ο πιο διασκεδαστικος τροπος για να πεθανεις,μια βολτα στο λεκανοπεδιο της Αττικης!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν δεν σε πατήσει κανένα αυτοκίνητο, οπότε δεν το διασκεδάζεις και πολύ :-(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τέρμα το διάλειμα, τα κεφάλια μέσα...

    Χε,χε,χε...

    Ο αναγνώστης σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Nα σου πω....όταν ξαναπάς πάρε μου ξύλα κανέλας, τα μεγαλύτερα σε μέγεθος που θα βρεις, τα θέλω για διακόσμηση :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πάντως εγώ σα συνάδερφος Θεσσαλονίκης που κατεβαίνω Πειραιά, μ 'αρέσουν και τα βιομηχανικά στενάκια γύρω από το εργοστάσιο Παπαστράτου. Ετυχε να πάω για το σέρβις ενός μηχανήματος προς τα εκεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εκλογές ΔΣΑ: κάτι ανάμεσα σε ανέκδοτο, κοινωνική υποχρέωση, σύναξη για χάζι, reunion με συμφοιτητές και αφορμή για ούζα την Κυριακή το μεσημέρι.
    Κατά τα λοιπά, από τότε που έγινα δικηγόρος ακούω προεκλογικές υποσχέσεις για δημιουργία baby parking του ΔΣΑ και τώρα που έγινα και εγώ μαμά πολλές φορές έχω μπει στον πειρασμό να πάω μια μέρα στον Παξινό και να τον ρωτήσω ΠΟΣΟ μας δουλέυει αυτός και όλο το συμβούλιο.
    Τώρα θα μου πεις, "ο καθένας με τον πόνο του", και θα έχεις και δίκιο...

    Η συνάδελφος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 50-100μ πιο πέρα από το σημείο που αναφέρεις κάθε πρωί πανάκριβο, θωρακισμένο αυτοκίνητο μπαίνει παράνομα στο αντίθετο ρεύμα προκειμένου να προσεγγίσει στη ναυτιλιακή του γνωστός εφοπλιστής με τη βοήθεια φυσικά του παρευρισκόμενου δημοτικού αστυνόμου που κανένα 10λεπτο αργότερα, αλλάζει ύφος, φοράει τα γυαλιά του κ συντροφία με άλλον πάνε στην αγορά όπου μια φορά άκουσα να τους λέει κάποιος:
    "Πολύ καλημέρα σας καλοί μου κύριοι! Ονομάζομαι Χάσαν εκ Πακιστάν . Μη φοβάστε, δεν θέλω να σας ζητήσω τίποτα. Εγώ ξέρετε μιλάω στον κόσμο για όλα αυτά τα θέματα που πρέπει να μας απασχολούν στην εποχή μας, όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας -δεν νομίζετε ότι πρέπει να μας προβληματίζουν; Ξέρετε όμως δυστυχώς η αδικία δεν έχει δώσει τις απαντήσεις! Να σας δώσω ένα φυλλάδιο..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. niobh

    Πόσα κομμάτια θες;

    Στέλιο

    Συμφωνούν τα γούστα μας (δες και σχόλιο-απάντηση στον Σπύρο, λιγουλάκι πιο πάνω).

    συναδέλφισσα :)

    Δίκιο έχεις. Αυτή την ιστορία με το baby parking την ακούμε από την τελευταία θητεία Ρουπακιώτη, πάνε 6 χρόνια από τότε -μαζί με τις υποσχέσεις για το καινούργιο κτίριο του ΔΣΑ που θα παρέχει και χώρους συνεδριάσεων, γραφεία για την εξυπηρέτηση συναδέλφων από επαρχία και άλλα πρωτοποριακά...
    Ααααααχχχχ... Πάντως, εδώ που τα λέμε, καλά μας τα κάνουν: αφού τους ψηφίζουμε...

    irie

    Έγραψες :)))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ki ola ta parapanw giati ekatses na kaneis ena tsigaro...
    loipon prepei na arxiseis ta poyra. tha parathrhseis perissotera
    " o mnadikos agnwstos anagnwsths soy"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πάλι καλά που δεν μου πρότεινες να αρχίσω τις πίπες (με το συμπάθειο)
    :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Axx! τί καλός που είσαι! είπα κι εγώ τώρα θα με βρίσει κι αντί αυτού εσύ με ρώτησες πόσα κομμάτια θέλω....
    Τίποτα δε θέλω...να.. ο λόγος σου με χόρτασε :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)