07 Νοεμβρίου 2007

Ανοιχτή επιστολή



Προς
τον Κύριον Υπουργόν των Εσωτερικών, Δημοσίας Διοίκησης,
Αποκέντρωσης και Δημοσίας Τάξεως,
Καθηγητήν κ. Προκόπην Παυλόπουλον,
Ενταύθα

Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2007

Κύριε Καθηγητά

Σε δηλώσεις που κάνατε χτες στον Τύπο σχετικά με τα περιστατικά των Ζωνιανών, αναφέρατε μεταξύ άλλων τα εξής:
"Καθένας αντιλαμβάνεται ότι σε μια περιοχή που για τόσα χρόνια δεν παρενέβη η δικαιοσύνη και η αστυνομία να επιβάλει το νόμο και την τάξη, σε ποιον ανήκει αυτή η ευθύνη".
Επειδή εγώ είμαι βραδύστροφος και δεν αντιλαμβάνομαι σε ποιον ανήκει αυτή η ευθύνη, θα ήθελα να μας το διευκρινίζατε. Είμαι βέβαιος ότι, στα μαθήματα που παραδίδατε το πάλαι ποτέ στη Νομική Σχολή, θα συνηθίζατε να λέτε στους φοιτητές Σας αυτό που έλεγαν και σε εμάς οι καθηγητές μας, και που έχω ακούσει πλειστάκις να επαναλαμβάνουν συνάδελφοι της ηλικίας Σας: "Κύριοι, είμεθα νομικοί, οφείλουμε να ακριβολογούμε".

Εφόσον λοιπόν οφείλουμε να ακριβολογούμε, κύριε Καθηγητά, πείτε μας κι Εσείς ακριβώς σε ποιον ανήκει η ευθύνη, όχι με μισόλογα και υπονοούμενα, αλλά με ονόματα, διευθύνσεις και -ει δυνατόν- τηλέφωνα. Και επιτρέψτε μου να Σας θυμίσω, διότι πιθανόν να το λησμονείτε, ότι η παράταξη στην οποία ανήκετε κυβερνά τη χώρα από τον Μάρτιο του 2004, ήτοι τα τελευταία τρία χρόνια και οκτώ μήνες.

Διαβάζω ακόμη ότι, μιλώντας με τους δημοσιογράφους, σημειώσατε πως "δεν μπορεί τέσσερις τύποι με Καλάσνικωφ και είκοσι κατσαπλιάδες να κάνουν ρεζίλι το κράτος".
Συμφωνώ απολύτως μαζί Σας, κύριε Καθηγητά, αλλά μου γεννάται η εξής απορία: αφού το πρόβλημα είναι τόσο απλό, γιατί η κυβέρνηση την οποία κοσμείτε με την παρουσία Σας δεν το έλυσε τόσον καιρό;

Αλλά ας αφήσουμε το παρελθόν -ό,τι έγινε έγινε, δυστυχώς, και δεν ξεγίνεται. Ας δούμε τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα. Εφόσον λοιπόν το πρόβλημα είναι τέσσερις τύποι με Καλάσνικωφ και είκοσι κατσαπλιάδες, η λύση είναι απλή και εύκολη: Φορτώστε στο πρώτο βαπόρι τρεις-τέσσερις κλούβες ΜΑΤ/ΕΚΑΜ/ΥΜΕΤ/όπως διάολο τα έχετε βαπτίσει επί των ημερών της Νέας Διακυβέρνησης. Θα βρείτε άφθονους από αυτούς να κάθονται και να ξύνουν τα αρχ... χμμμ... ας κρατήσουμε ένα επίπεδο... τον καβάλο του παντελονιού τους σε πολλά σημεία της Αθήνας (στη Μπουμπουλίνας έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού, στα πέριξ της Πλατείας Συντάγματος, Ακαδημίας και Χαριλάου Τρικούπη γωνία). Εξοπλίστε τους με τις φυσούνες που ψεκάζουν χημικά στους διαδηλωτές φοιτητές, με τα χρωμοσφαιρίδια του κυρίου Πολύδωρα, με σφαίρες ντουμ ντουμ και με ό,τι άλλο κρίνετε σκόπιμο και βρείτε στις αποθήκες. Εάν το θεωρείτε αναγκαίο, ζητήστε από τον κ. Μεϊμαράκη να Σας συνδράμει με τεθωρακισμένα, υποβρύχια, ελικόπτερα Απάτσι, πυραύλους εδάφους-εδάφους -έχουμε μια πλήρη και ακριβοπληρωμένη συλλογή για να διαλέξετε.

Σε έναν, άντε δύο μήνες, περιμένουμε να μας πείτε ότι το πρόβλημα λύθηκε. Ότι τους περί ων ο λόγος είκοσι κατσαπλιάδες τους μπουζουριάσατε, τους αφοπλίσατε, τους φορτώσατε στην πλάτη και τα μισά κακουργήματα που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας, και ξεμπερδέψατε. Ότι φέρατε την Κρήτη πίσω στην Ευρώπη του 21ου αιώνα.

Εάν το πρόβλημα είναι τόσο απλό όσο λέτε, κύριε Καθηγητά, θα τα καταφέρετε. Εάν δεν τα καταφέρετε, τότε μπορεί να συμβαίνουν μόνον τρία πράγματα: είτε μας λέτε ψέματα (οπότε καλόν θα ήταν να πάτε σπίτι Σας), είτε είστε ανίκανος (οπότε καλόν θα ήταν να πάτε σπίτι Σας), είτε είστε συνένοχος (οπότε καλόν θα ήταν να πάτε, όχι σπίτι Σας, αλλά στα βουνά της Κρήτης να κάνετε παρέα στους κατσαπλιάδες). Μετρημένα κουκιά -ένα κι ένα κάνουν δύο.

Κύριε Καθηγητά, δεν είμαι ούτε ψώνιο ούτε αιθεροβάμων. Γνωρίζω ότι την επιστολή αυτή δεν θα τη διαβάσετε ποτέ και συνεπώς ποτέ δεν θα την απαντήσετε. Παρόλα αυτά, θεώρησα σκόπιμο να την γράψω. Αν όχι για άλλον λόγο, τουλάχιστον για να εκφράσω την απορία μου πώς Εσείς, ένας άνθρωπος μορφωμένος, δεν ντρέπεστε να βλέπετε τον εαυτό Σας στο γυαλί της τηλεόρασης να λέει τέτοιες σαχλαμάρες. Πώς μετά από αυτό αντέχετε να κοιτάζεστε στον καθρέφτη Σας κάθε πρωί. Και αυτήν την ερώτηση δεν είναι απαραίτητο να την απαντήσετε σε μένα, αλλά στον εαυτό Σας.

Σας χαιρετώ

Χασοδίκης

6 σχόλια:

  1. Για ακόμη μια φορά σωστός και καίριος συνάδελφε...
    Που εξαφανίστηκε άραγε εκείνος ο πανέξυνος καθηγητής του Συνταγματικού που για χάρη του γεμίζαμε ασφυκτικά τα αμφιθέταρα (ιδίως στις αλησμόνητες συν-παραδόσεις με τον Αλιβιζάτο)?
    Εκτός αν ήταν πάντα τόσο κάφρος και δεν τον είχαμε καταλάβει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οταν ανακατεύεσαι με τα πίτουρα αγαπητέ αυτά συμβαίνουν... Οσο για το επίδικο ζήτημα πάμε για ματαίωση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. συνάδελφε

    Δεν έχω άποψη, εγώ τελείωσα στην Κομοτηνή :)

    μέτοχε

    Έτσι όπως τα λες... Αφού όμως τον έφαγαν οι κότες, δεν έκανε κι αυτός λίγο τουμπεκί... Τι τις ήθελε τις δηλώσεις; Ας ρωτήσει τον Ρουσόπουλο, να του πει πώς γίνεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Προκόπης δεν έχει καμία, μα καμία επίγνωση της ιδιαίτερης κατάστασης που επικρατεί στα Ζωνιανά.

    Τα ίδια θα ξαναγίνουν, απλά τα κανάλια βρήκαν ευκαιρία να παίξουν λίγο με τα νούμερα.

    Το Σ/Κ έρχεται η εκλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, και το θέμα θα ξεχαστεί.

    Άλλωστε το θέμα το έχει ήδη λύσει ο Κακαουνάκης...

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ξέρετε τι μου τη δίνει με τον Προκόπη; Ότι μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης είναι αυτός που αναφέρεται περισσότερο στις ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Να ρωτήσω, λοιπόν, με τη σειρά μου τον υπουργό και, πάνω από όλα, καθηγητή συνταγματικού δικαίου:

    ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ, ΚΥΡΙΕ ΚΑΘΗΓΗΤΑ, ΤΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ "ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ";;;

    Ήμαρτον πια. Έλεος! Τι με νοιάζει ποιος φταίει για τις φωτιές, τις πλημμύρες, τους κατσαπλιάδες, την κομματικοποίηση του κράτους. Αν είσαι μάγκας, διόρθωσε τα. Αλλιώς, σπίτι σου!

    Να πω και το άλλο: αν ξαφνικά, κύριε καθηγητά, γινόσασταν μέλος μίας Ο.Ε., το ξέρετε ότι δεν θα μπορούσατε να πείτε "ααα, δεν φταίω εγώ για τα χρέη της εταιρίας, οι προηγούμενοι τα δημιούργησαν"; Κάτι ανάλογο είναι και το κυβερνητικό έργο.

    Υπάρχει και άλλη λύση, εκτός από την παραίτηση από το υπουργιλίκι. Παραίτηση από τη θέση του καθηγητή! Βεβαίως και ο καθένας έχει τη νομική του γνώμη, αλλά όταν αυτή είναι εξόφθαλμα λανθασμένη και ενίοτε αντίθετη στο Σύνταγμα, παρά το ότι προέρχεται από καθηγητή της Νομικής, τότε είναι να απορείς...

    Επίσης, μία παράκληση προς τον κύριο υπουργό: ας σταματήσει να υπογράφει τις εγκυκλίους του ως "Καθηγητής Προκόπιος Παυλόπουλος". Τα γραπτά μένουν και δεν θα είναι καλά για την (όποια) νομική υστεροφημία του.

    Υ.Γ.: Εν μέρει άσχετο, αλλά όταν το διάβασα σήμερα γέλασα με την καρδιά μου:

    "Ο κ. Σουφλιάς ανακοίνωσε τον τετραπλασιασμό του ανώτατου ορίου για τα περιβαλλοντικά πρόστιμα, το οποίο θα φτάσει τα 2.000.000 ευρώ από 500.000 ευρώ που είναι σήμερα. Η σχετική ρύθμιση θα ενσωματωθεί με τροπολογία στο νόμο για την κύρωση της σύμβασης του έργου Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα." (http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11411&subid=2&pubid=51296)

    Α ρε κατακαημένο 74§5 (εδ. β' & γ') του Συντάγματος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. doctor

    Έχεις δίκιο, έτσι θα γίνει. Το σημερινό μου σημείωμα είναι σχετικό με αυτό που λες, αν και με άλλη αφορμή.

    Αυτό για τον Κακαουνάκη δεν το πιάνω, μάλλον έχω χάσει επεισόδια. Αν δεν βαριέσαι, κάνε μού το λίγο πιο λιανά...


    nikos10

    Έτσι όπως τα λες. Αλλά δεν είναι θέμα μόνο του Προκόπη: συνολικά αυτή η κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν παρέα κοινωνικών σχολιαστών ("έχουμε το τάδε πρόβλημα"). Αντί να λύνουν προβλήματα, μας τα περιγράφουν (ή μας τα δημιουργούν).

    Όσο για το άρθρο 74 Σ, έχει προ πολλού καταργηθεί σιωπηρώς -και νά 'ταν το μόνο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)