26 Οκτωβρίου 2007

Κινεζικά πορτρέτα

Πραγματική "πολιτιστική απόβαση" στην Κίνα πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία η χώρα μας την περασμένη εβδομάδα.

Επικεφαλής της πολυμελούς αποστολής, που επισκέφτηκε την αχανή χώρα με σκοπό την περαιτέρω σύσφιγξη των ελληνοκινεζικών σχέσεων, ήταν ο Υπουργός Πολιτισμού αυτοπροσώπως, Μαρκήσιος Μισέλ Λιαπίς, Πρωθυπουργικός Εξάδελφος.

Σε βαρυσήμαντη ομιλία του, που έγινε στα κινεζικά των Μανδαρίνων με γαλλική προφορά, ο Υπουργός-Μαρκήσιος ανέδειξε τους ισχυρούς δεσμούς που ενώνουν από αρχαιοτάτων χρόνων τις δύο χώρες και τους δύο πολιτισμούς, όπως άλλωστε έχουν αποδείξει και οι σύγχρονες ιστορικές έρευνες του κ. Δημοσθένη Λιακόπουλου, δημοσιευμένες σε σειρά έγκυρων συγγραμμάτων.

Κεντρικό event της ελληνικής αποστολής: Η συναυλία του Σταμάτη Σπανουδάκη, Εθνικού μας Συνθέτη, ο οποίος ως γνωστόν έχει αναλάβει με απευθείας ανάθεση την παγκόσμια αντιπροσωπεία του brand "Μεγαλέξανδρος". Ο δημοφιλής Συνθέτης παρουσίασε το καινούργιο του ορατόριο με τίτλο "Μεγαλέξανδρος rulez motherfuckaz!", για συμφωνική ορχήστρα, χορωδία, μπουζούκι και κεμετζέ: ένα piéce που συνδυάζει το κύρος του κλασσικού με τη γοητεία του καινούργιου, βασισμένο σε μια δημιουργική αναδιάταξη των τεσσάρων γνωστών μελωδιών που έχει γράψει ο Συνθέτης τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια (και με τις οποίες έχει κάνει γύρω στους εβδομήντα δίσκους).

Τη διεύθυνση της ορχήστρας και της χορωδίας είχε ο Ισόβιος Διευθυντής Ορχήστρας της ΕΡΤ, μαέστρος Ανδρέας Πυλαρινός, με ανανεωμένο χτένισμα, ενώ ο ίδιος ο Συνθέτης κατά την προσφιλή του συνήθεια συμμετείχε στην εκτέλεση του έργου σαν απλός και ταπεινός ερμηνευτής, παίζοντας από οκτώ νότες σε ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα, μπουζούκι τρίχορδο, τετράχορδο και ιρλανδέζικο, και μισή ντουζίνα συνθεσάιζερ (από αυτά με τα πολλά κουμπάκια).

Συγκλονισμένο το ακροατήριο συμμετείχε με κατάνυξη στη μοναδική αυτή μουσική εμπειρία απαγγέλλοντας καντωνέζικα ποιήματα από την εποχή της Δυναστείας των Σβινγκ (13ος αιώνας).

Παρούσα στην ελληνική προσπάθεια και η τέως Υπουργός Τουρισμού, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, την οποία λατρεύουν οι Κινέζοι -είναι χαρακτηριστικό ότι το CD-single με τη μεγάλη της επιτυχία, "Live your Myth in Greece", βρίσκεται σταθερά στην κορυφή των κινεζικών τσαρτς, πολύ ψηλότερα από τις τελευταίες επιτυχίες της Σακίρα και του Ενρίκε Ιγκλέσιας.

Χορηγός επικοινωνίας της αποστολής ήταν φυσικά η ΕΡΤ, η οποία υπερίσχυσε του ανταγωνισμού των μεγάλων κινεζικών ΜΜΕ που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, και συγκεκριμένα του εβδομαδιαίου περιοδικού "Τσάι και Συμπάθεια" της Σαγκάης και της εφημερίδας "Ορυζωσπάστης του Γιανγκτσέ".

Ακολουθεί το αναλυτικό ρεπορτάζ στα κινεζικά:

2 σχόλια:

  1. αχαχαχαχα εισαι απίστευτος!!! Πραγματικά τέλειο!! ερώτηση: Το synth-τηλεφωνικό κέντρο είναι κινεζικής κατασκευής; Το midi σε ποιο δωμάτιο βρίσκεται; Όσο για τον Εθνικό συνθέτη-ευεργέτη Σταμάτη Σπανουδάκη θα πρότεινα να τον τιμήσει η Ελληνική πολιτεία επιτέλους με το κλειδί του sol... Επίσης περιμένω-ικετεύω τον κο. πρω8υπουργό να ανα8έσει απευθείας με το ιερό καθήκον-χρέος να rmxαριστεί ο εθνικός μας ύμνος, με τον μοναδικά απίστευτο & μαγικό συνθετικό λόγο του Μπετόβεν της Ελλάδος.. θα σταματήσω εδώ και θα σας παρακαλέσω-προτείνω ένα μίνι αφιέρωμα στον τρισμέγιστο συνθέτη.
    Σας ευχαριστώ αγαπητέ.
    m8.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ ευχαριστώ :)
    Το σύνθι-τηλεφωνικό κέντρο δεν ξέρω τι κατασκευής είναι, αλλά μάλλον όχι κινεζικής... Μου φαίνεται για πιο παλιό...

    Αφιέρωμα στον Εθνικό Συνθέτη;;; Ε όχι δα -απευθυνθείτε στον κ. Σπύρο Παπαδόπουλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)