09 Οκτωβρίου 2007

Νωπά - ντόπια

Από χθες το βράδυ, Μοναδικέ μου Αναγνώστη, αρχίσαμε να παρακολουθούμε ένα καινούργιο σήριαλ στην ελληνική τηλεόραση -με τίτλο "Το Μαρτύριο του Αρχιεπισκόπου" ή κάτι παρόμοιο.

Δεν ξέρω αν πρώτος ο Πρετεντέρης ή ο Ευαγγελάτος έσυρε το χορό -αλλά μπορώ να προβλέψω τη συνέχεια: αλλεπάλληλες εκπομπές με καλεσμένους χειρουργούς, ηπατολόγους, εντερολόγους, ενδοκρινολόγους, μικροβιολόγους, παθολόγους, ραδιολόγους και άλλους αναλόγους, στις οποίες θα αναλυθούν τα εξής θέματα: ποσοστά επιτυχίας των ηπατικών μεταμοσχεύσεων, περιθώρια σφάλματος της διάγνωσης με τις σύγχρονες απεικονιστικές μεθόδους, σχήματα χημειοθεραπείας σε περιπτώσεις μεταστατικών νεοπλασιών και ομοιότητες-διαφορές χειρουργικής επέμβασης και θεϊκής παρέμβασης.

Στο πάνελ του Πρετεντέρη ήταν καλεσμένοι επίσης -μεταξύ άλλων- ο Γιώργος Οικονομέας (προφανώς έκανε φροντιστήριο για να είναι προετοιμασμένος για τις δικές του εκπομπές), ο Παπαθεμελής (δεν κατάλαβα με ποια ιδιότητα) και ένας παπάς (απ' την Καρδίτσα ή όχι, αδιάφορον).


Ασχέτως της άποψης που μπορεί να έχουμε εγώ κι εσύ, Μοναδικέ μου Αναγνώστη, για τον δημόσιο βίο και την πολιτεία του Αρχιεπισκόπου, είναι αναμφίβολα εξοργιστική η προοπτική, από τούδε κι εφεξής, το συκώτι και τα έντερα του ανθρώπου Χριστόδουλου Παρασκευαΐδη να κρεμαστούν ανελέητα στα τσιγκέλια των τηλεοπτικών κρεοπωλείων.

Πολύ περισσότερο που, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, το μόνο δυνατό τέλος της δοκιμασίας του πλέον είναι το Οριστικό και Αμετάκλητο -αυτό που μας περιμένει όλους: όσοι έχουμε περάσει από αυτό το λούκι, όσοι έχουμε ζήσει με τον καρκίνο μέσα στο σπίτι μας, ξέρουμε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η μόνη ανθρώπινη ευχή για τον ασθενή είναι να έχει ένα γρήγορο και -κατά το δυνατόν- αξιοπρεπές τέλος...

Και σκέφτομαι ακόμα ότι στα επόμενα επεισόδια του σήριαλ θα παρακολουθήσουμε και τις περιπέτειες κάποιων κυρίων με μαύρα ράσα και σεβάσμιες γενειάδες, που ήδη από χθες το βράδυ ξενυχτούν και καταστρώνουν σχέδια για την Επόμενη Ημέρα... Στα άδυτα κάποιων επισκοπών καθ' άπασα την επικράτεια ακονίζονται κιόλας τα Ιερά Μαχαίρια.

Πότε θα βρέξει επιτέλους -να φύγει από πάνω μας αυτή η άθλια σκουριά, Μοναδικέ μου Αναγνώστη;

Σε χαιρετώ

Χασοδίκης

4 σχόλια:

  1. θυμαμαι εκεινες τις εποχες με τον Ανδρεα στο νοσοκομειο στο Λονδινο... εβγαιναν εκτακτες ειδησεις και η δημοσιογραφος με τρεμαμενο χερι απο τη σοβαρότητα του θεματος εδινε στο κοινό τα τελευταια νεα
    -Ο κυριος Παπανδρεου ζητησε να φαει, σολωμο, μικρα μπριος και γρανιτα. Συμφωνα με πληροφοριες μας οι γιατροί αρνήθηκαν στον πρωθυπουργο τη γρανιτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχεις απόλυτο δίκιο.
    Για τον Χριστόδουλο το μόνο που μπορεί να ευχηθεί κανείς, είναι ένα γρήγορο και ανώδυνο τέλος.
    Και για μας, καλή λευτεριά από τον κανιβαλισμό των τηλεπαραθύρων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν είναι τόσο απλό το πρόβλημα. Μάλλον καλύτερα: το πρόβλημα στην περίπτωση αυτή δεν είναι τα κοράκια των ΜΜΕ, αυτά δεν μπορούν να ζήσουν με άλλο τρόπο.

    Το πρόβλημα είναι η καταστρατήγηση και καταράκωση βασικών αξιών μέσω αυτής της προσέγγισης. Όπως είναι η προστασία των προσωπικών δεδομένων, το ιατρικό απόρρητο, η αξία θεσμών (όπως είναι αυτή της Παιδείας και της Θρησκείας) οι εκπρόσωποι των οποίων ξεφτιλίζονται εκθέτοντας τον εαυτό τους δημόσια λες και είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν είναι απαραίτητο να έχουν τουλάχιστον κριτική ικανότητα για να βρίσκονται σ' αυτές τις θέσεις!

    Και εκτός των άλλων η αποχαύνωση όσων μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ΜΜΕ, blogs και άλλων τύπων επικοινωνία, οι οποίοι δεν είναι πλέον ικανοί να διαβλέψουν το πολιτιστικό έλλειμα και να ανατάξουν την κατάσταση.

    Ο αναγνώστης σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ανώνυμε

    Η σχέση ανάμεσα στα κοράκια των ΜΜΕ και το καταναλωτικό τους κοινό είναι λίγο σαν τη σχέση του αυγού με την κότα: δεν είμαι σίγουρος αν αυτοί έχουν διαμορφώσει το κοινό τους (να αποζητά τα σκουπίδια) ή το αντίστροφο (αν δηλαδή προσφέρουν σκουπίδια επειδή εμείς τα ζητάμε).

    Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν διάφοροι τρόποι να χειριστεί κανείς επικοινωνιακά ένα θέμα -κι εδώ φαίνεται ότι επιλέγουμε μονίμως αυτόν που καταλήγει σε τσίρκο.

    Κατά τα άλλα, συμφωνώ ότι το πρόβλημα δεν είναι απλό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)