25 Σεπτεμβρίου 2007

Τόμπολα!

Την εβδομάδα που μας πέρασε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τα τηλεοπτικά παράθυρα ασχολήθηκαν κυρίως με την κούρσα της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ. Εμείς, Μοναδικέ μου Αναγνώστη, ας μείνουμε για την ώρα στο κυβερνητικό στρατόπεδο και ας δούμε τα αξιοσημείωτα των πρώτων ημερών της Νέας-Νέας Διακυβέρνησης.

Αφού κόπασαν οι σεμνοί και ταπεινοί πανηγυρισμοί του Καταλληλότερου Πρωθυπουργού και των πρωτοπαλίκαρών του για την εξασφάλιση της λαϊκής εντολής, που είναι πια νωπή, άπαχη και χοντροαλεσμένη, σε αντίθεση με την μπαγιατεμένη του 2004, η Νέα-Νέα Διακυβέρνηση μπήκε σε τροχιά επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων και έντασης του κυβερνητικού έργου (βλ. φωτό).

Ο Καταλληλότερος Πρωθυπουργός, προφανώς δύσπιστος προς το δόγμα "ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει", αντικατέστησε συνολικά δεκαέξι από τα σαράντα στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης. Αν και διατήρησε τα ίδια πρόσωπα στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, το εντατικό κάστινγκ έδωσε πολλά φρέσκα ονόματα για τις δεύτερες ερμηνείες, ενώ παραμένει σε εφεδρεία ένα ικανό απόθεμα γόνων γνωστών πολιτικών οικογενειών σε αναμονή του επόμενου ανασχηματισμού.

Από τις κινήσεις του κ. Καραμανλή ξεχώρισαν:

α) Η συγχώνευση των Υπουργείων Αιγαίου και Εμπορικής Ναυτιλίας και η τοποθέτηση του Γιώργου Βουλγαράκη στη θέση του Υπουργού. Αναμένονται με ενδιαφέρον οι επιδόσεις του κ. Βουλγαράκη στο εξόχως καλοκαιρινό αυτό Υπουργείο, μετά τα κατορθώματά του στο Δημοσίας Τάξεως αρχικά (όπου τα έκανε εντελώς μαντάρα) και στο Πολιτισμού κατόπιν (απ' όπου έφυγε με τις γνωστές δηλώσεις για τα καμμένα δεντράκια της Ολυμπίας στην καμπούρα του). Στο καινούργιο του πόστο ο συμπαθής πολιτικός θα έχει την ευκαιρία να τα κάνει -κυριολεκτικά- θάλασσα, αν και θα είναι ομολογουμένως δύσκολο να ξεπεράσει τον προκάτοχό του, κ. Κεφαλογιάννη.

β) Η μετακόμιση του Μιχάλη Λιάπη από το Υπουργείο Μεταφορών στο Πολιτισμού. Κρίνεται ως εξαιρετικά επιτυχημένη επιλογή, αφού ο ευγενής Μισέλ βαρυγκομούσε εμφανώς στο παλιό του μετερίζι, όπου ήταν αναγκασμένος εξ αντικειμένου να έρχεται σε επαφή με μουτζούρηδες μηχανοδηγούς και σκονισμένους εργοταξιάρχες, με κίνδυνο να λερώσει τις ολομέταξες γραβάτες του. Αντίθετα, η καινούργια του θέση είναι η καταλληλότερη για έναν άνθρωπο με εκλεπτυσμένο γούστο, αφού θα συγχρωτίζεται με ανθρώπους του πνεύματος και θα μπορεί να παρίσταται στα εγκαίνια όλων των εκθέσεων εικαστικών, βαρύ καθήκον που ωστόσο ταιριάζει γάντι με την ιδιοσυγκρασία και την προσωπικότητά του.

γ) Η τοποθέτηση του κ. Χηνοφώτη στο διευρυμένο Υπουργείο Εσωτερικών, σε θέση υφυπουργού αρμοδίου για τα θέματα δημοσίας τάξεως. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα τα καταφέρει ένας άνθρωπος που έχει συνηθίσει να του βαράνε προσοχές, να μην του αντιμιλάνε και -κατά τα τελευταία δεκαπέντε τουλάχιστον χρόνια- να του απευθύνονται με τη φράση "μάλιστα, διατάξτε", σε μία θέση όπου θα έχει να κάνει (μεταξύ άλλων) με ενοχλητικούς συνδικαλιστές και απρόβλεπτους "εχθρούς" (σε αντίθεση με τις ένοπλες δυνάμεις, όπου ο εχθρός είναι επί χάρτου και επομένως εξ ορισμού προβλέψιμος). Εύχομαι να κάνω λάθος, Μοναδικέ μου Αναγνώστη, αλλά προβλέπω να πέφτει ξύλο και των γονέων...

δ) Καμία αλλαγή στο ΥΠΕΧΩΔΕ, όπου συνεχίζει η ίδια τριάδα Σουφλιά-Καλογιάννη-Ξανθόπουλου. Γιατί όχι, το έργο της Νέας-Νέας Διακυβέρνησης στον τομέα του Περιβάλλοντος πρέπει να συνεχιστεί στους ίδιους γοργούς ρυθμούς, μετά τις τεράστιες επιτυχίες της πρώτης περίπουτετραετίας.

Προς το τέλος της εβδομάδας είχαμε και μία μίνι σφαγή των πρωτοτόκων: παραιτήθηκαν από τα καθήκοντά τους ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, κ. Φούρλας, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομίας, κ. Κουρής, και ο Πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, κ. Τσουπίδης. Όλοι επικαλέστηκαν προσωπικούς λόγους, οι οποίοι προφανώς προέκυψαν εντελώς ξαφνικά αμέσως μετά τις εκλογές. Και ο μεν κ. Φούρλας έπεσε θύμα της εξωφρενικής λογικής "παίρνουμε έναν άνθρωπο από τη δουλειά που ξέρει να κάνει καλά, και τον βάζουμε σε μία άλλη που δεν ξέρει". Η απομάκρυνση των άλλων δύο, όμως, θύμισε λίγο από "Νονό" (να φεύγουν από τη μέση αυτοί που ξέρουν πολλά): "Kouris and Tsoupidis are sleeping with the fish".

Η Δήλωση της Εβδομάδας: ερωτηθείς ο νέος Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Χρήστος Φώλιας, για το επερχόμενο κύμα ακρίβειας με πρόσχημα -όπως συνήθως- την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, απάντησε ως εξής (περίπου): Μόνος δρόμος για την προστασία του καταναλωτή είναι ο υγιής ανταγωνισμός. Και μόνο εχέγγυο για υγιή ανταγωνισμό, είναι ο ενημερωμένος καταναλωτής! Αυτό που δεν είπε, αλλά άφησε ασφαλώς να εννοηθεί, είναι ότι σε αυτό το υπέροχο τανγκό μεταξύ καταναλωτών και αγοράς, το κράτος δεν έχει κανέναν σκοπό να παρέμβει και να χαλάσει τη ρομαντική ατμόσφαιρα. Η δήλωση αυτή έρχεται σε συνέχεια παλιότερης ανάλογης του κ. Αλογοσκούφη, που είχε πει κάποτε ότι η ακρίβεια μάς φαίνεται περισσότερο, γιατί δεν μας φτάνουν τα λεφτά μας. Νέοι δρόμοι ανοίγουν στην πολιτική και οικονομική επιστήμη, Μοναδικέ μου Αναγνώστη -γι' αυτό μην τραβάς τα μαλλιά σου, να χαρείς.

Σε χαιρετώ

Χασοδίκης

4 σχόλια:

  1. nomizw pws tha prepei na uparhei kai anafora stin nea igesia tou Ypourgeiou Touristikis Anaptuksis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάλι σε φόρμα είσαι συνάδελφε...

    Εμένα πάλι μου λείπει η λακαρισμένη κόμη της Φάνης Πάλλη - Πετραλιά... είναι σοβαρό γιατρέ μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σπύρο
    Ε, δεν είναι και προς θάνατον, άλλωστε η Funny διαθέτει εγνωσμένη γοητεία... Καλόν είναι πάντως να μην ξεχνάς τα φάρμακά σου: τρεις δόσεις Ρουσόπουλο την ημέρα (πρωί-μεσημέρι-βράδυ μετά το φαγητό) για δέκα μέρες και θα γίνεις περδίκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. απολαυστικό Χασοδίκη!
    Η παράλειψη όμως είναι σοβαρή για τη Φάνη. Νομίζω ότι υπάρχει ομοφωνια σχολιαστών για ένα ειδικό πόστ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)