07 Σεπτεμβρίου 2007

Ασύμμετρα και ασυμμάζευτα

Μερικά δημοφιλή σενάρια "οργανωμένων σχεδίων" και "ασύμμετρων απειλών" που κυκλοφόρησαν στις στράτες και τις ρούγες, τόσο τις πραγματικές όσο και τις ψηφιακές...

* Των καταπατητών-οικοπεδοφάγων:
Σενάριο αληθοφανές, για την περιοχή της Αττικής (όπου υπάρχει πράγματι ενδιαφέρον να οικοπεδοποιηθούν δασικές εκτάσεις), αλλά σχεδόν εξωφρενικό για τις πιο πολλές περιοχές που κάηκαν (Πάρνωνας-Ταΰγετος-Γράμμος-Συκορράχη Έβρου-Ανδρίτσαινα και πάει λέγοντας...). Επιπλέον, από πού προκύπτει ότι τα (υπαρκτά) αυτά συμφέροντα, τα οποία είναι εξ ορισμού τοπικού χαρακτήρα, μπορεί να έχουν κεντρικό σχεδιασμό;

* Των κτηνοτρόφων:
Πριν 50 χρόνια, που η κτηνοτροφία ήταν πολύ πιο εκτεταμένη ως δραστηριότητα, δεν είχαμε τόσες πυρκαγιές. Σήμερα, που υπάρχουν λιγότεροι κτηνοτρόφοι και πολύ περισσότερες μεγάλες, οργανωμένες κτηνοτροφικές μονάδες, το σενάριο αυτό μάλλον αποδυναμώνεται (να το πω κομψά...).

* Των πυρομανών:
Πόσοι είναι πια αυτοί οι πυρομανείς; Και, σε τελική ανάλυση, πού κρύβονται το χειμώνα; (Η πυρομανία ως ψυχική διαταραχή με συγκεκριμένη τυπολογία δεν φαίνεται να παρουσιάζει έξαρση το καλοκαίρι, ούτε έχει καταγραφεί ιδιαίτερη προτίμηση των πυρομανών για τα δάση...).

* Των Τούρκων:
Σε περίοδο που η γειτόνισσα-και-φίλη χώρα αντιμετωπίζει σοβαρή πολιτειακή κρίση, και ενώ δεν υφίσταται ιδιαίτερη ένταση στα ελληνοτουρκικά (=τα συνηθισμένα), φαίνεται απίθανο να συνέλαβαν οι διαβολικοί εγκέφαλοί της ένα τέτοιο σατανικό σχέδιο.

* Των κατασκευαστών της Ιονίας Οδού (για να μειωθεί το κόστος της γης -σενάριο "αριστερής-εναλλακτικής" προσέγγισης):
Πιασάρικο -αλλά το κόστος της γης δεν το πληρώνουν οι κατασκευαστές, το πληρώνει το Κράτος μετά από απαλλοτρίωση. Η δε αξία της γης ορίζεται από τα δικαστήρια, με "τιμή εκκίνησης" την αντικειμενική αξία (ρωτήστε και κανέναν δικηγόρο, σύντροφοι). Επιπλέον, γιατί δεν υπήρξαν ανάλογα φαινόμενα στη γραμμή χάραξης της Εγνατίας ή της Αττικής Οδού;

* Των Γερμανών-επίδοξων επενδυτών σε χιονοδρομικά κέντρα στον Ταΰγετο, τον Πάρνωνα, τον Γράμμο:
...την ώρα που φυτοζωούν τα ήδη υπάρχοντα χιονοδρομικά και που ακόμη και οι Έλληνες λάτρεις του σκι -δε συζητάμε για τους Ευρωπαίους- προτιμούν το Μπάνσκο της Βουλγαρίας (που είναι πολύ φτηνότερο), και μετά από έναν χειμώνα σχεδόν χωρίς χιόνια, οι Γερμανοί επενδυτές (που φημίζονται για την ηλιθιότητά τους) κατέστρωσαν αυτό το διαβολικό σχέδιο... Gesundheit (=με τις υγείες σας!).

* Αγνώστων που είχαν στόχο τον τουρισμό της χώρας:
...και που θα ήταν πολύ ευκολότερο να βάλουν τρεις-τέσσερις βόμβες σε Μύκονο-Σαντορίνη-Ρόδο-Κρήτη (ή μήπως θα τους εμπόδιζαν οι πραίτωρες του Πολύδωρα;), όπως έχει γίνει στο παρελθόν (π.χ. στην Κωνσταντινούπολη) με εγγυημένο αποτέλεσμα, αντί να τρέχουν σε ρεματιές και ραχούλες με τα στουπιά... Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου.

* Άλλων αγνώστων που είχαν στόχο τις μονάδες της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη-Αλιβέρι-Λαύριο:
...και έβαλαν τις υπόλοιπες πυρκαγιές για αντιπερισπασμό. Χμμμ..... Μα η ΔΕΗ διαλύεται και από μόνη της, γιατί να παιδευτεί κανείς;


* Των ΠΑΣΟΚων:
...που θέλησαν να καταστρέψουν τη μισή χώρα για να αποδείξουν την ανικανότητα της κυβέρνησης, να κερδίσουν τις εκλογές -και μετά να βρεθούν με το αγγούρι της αποκατάστασης των ζημιών στο χέρι... Όσκαρ χυδαιότητας και πολιτικού δηλητηρίου (κάτι ανάλογο είχαν εμπνευστεί οι ναζί με την πυρκαγιά στο Ράιχσταγκ πριν από σχεδόν εβδομήντα χρόνια).

* Του "αντιεξουσιαστικού χώρου":
Μπα, αποκλείεται. Αυτοί το καλοκαίρι παραθερίζουν (μοιρασμένοι σε Ίο-Αστυπάλαια- Ανάφη-Σαμοθράκη) και τρέχουν σε αντιρατσιστικά, αντιφασιστικά, αντικαπιταλιστικά και γενικώς αντί- κάμπινγκ, πού καιρός...

* Των προαιώνιων εχθρών μας των Εβραίων:
Μα καλά, τόσους αιώνες εχθροί μας, τώρα το σκέφτηκαν;

Συγχώρεσέ με, Μοναδικέ μου Αναγνώστη, αλλά δεν θα καταπιαστώ με άλλα σενάρια (με εξωγήινους, ινδιάνους Τσερόκι, πράσινα άλογα και φαλακρά φιδάκια). Θα περιοριστώ σε μερικές επισημάνσεις, που γενικώς τείνουν να μας διαφεύγουν:

Πρώτον, εκτός από την Ελλάδα, φέτος κάηκε ολόκληρη η Μεσογειακή Λεκάνη -πολύ εκτεταμένες πυρκαγιές σε Ιταλία, Αλβανία, Πορτογαλία, λιγότερο σε Βουλγαρία, Ισπανία. Παντού οργανωμένα σχέδια και ασύμμετρες απειλές; Ένα ενιαίο σχέδιο; Ή μήπως ένας εξαιρετικά ζεστός χειμώνας, παρατεταμένη ανομβρία και ανθρώπινη αμέλεια;

Δεύτερον, η λέξη που αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι τα κυβερνητικά και λοιπά γαλάζια στελέχη: περιπτωσιολογία. Σιδεράδες με δισκοπρίονα, οξυγονοκολλητές, εβδομηντάχρονοι που καίνε ξερόχορτα και γραφικές γιαγιούλες που ανάβουν το φούρνο και καίνε τον Ταΰγετο (πολύ σατανικό αυτό το σχέδιο βρε παιδί μου, κοίτα να δεις τι σκαρφίστηκαν).

Τρίτον, τα μέχρι σήμερα γνωστά στατιστικά στοιχεία (του Ανακριτικού της Πυροσβεστικής) δείχνουν μικρό ποσοστό των πυρκαγιών να οφείλεται σε εκούσιους εμπρησμούς. Πολύ περισσότερες οφείλονται σε φυσικά αίτια (κεραυνούς, αυτοανάφλεξη), ανεξέλεγκτες χωματερές (πάνω από χίλιες σε ολόκληρη τη χώρα), ακούσιους εμπρησμούς (η γιαγιούλα που λέγαμε).

Τέταρτον, παρατήρηση-απορία: Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που εκδίδει καθημερινό δελτίο επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς, λογαριάζει και τους πιθανούς εμπρηστές στις μετρήσιμες παραμέτρους;

Συμπέρασμα του χασοδίκη: Θεωρώ βέβαιο ότι υπήρξαν και σκόπιμοι εμπρησμοί κατά το πρόσφατο Ολοκαύτωμα. Μέχρις όμως να υπάρξουν τουλάχιστον σαφείς ενδείξεις περί του αντιθέτου, θα πρέπει να δεχθούμε ότι: α) κανένα οργανωμένο σχέδιο δεν υπήρξε, β) οι περισσότερες πυρκαγιές οφείλονται σε συνήθη αίτια (φυσικά, χωματερές, αμέλεια), γ) η τεράστια έκταση της καταστροφής οφείλεται σε έλλειψη πρόληψης, κακό συντονισμό και αντίξοες καιρικές συνθήκες (με αυτή τη σειρά), δ) τα σενάρια περί δήθεν "ασύμμετρων απειλών" είναι απλή επικοινωνιακή τακτική αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, με τις ευλογίες του ίδιου του Πρωθυπουργού (που είπε ότι "δεν μπορεί να είναι σύμπτωση τόσες φωτιές κ.λπ.", ήδη από τη δεύτερη μέρα: άρα τι είναι; Είτε οργανωμένο σχέδιο, είτε θεϊκή παρέμβαση -και αφού η Δεξιά είναι "του Κυρίου", το τελευταίο αποκλείεται...).

Αν προκύψουν διαφορετικά στοιχεία από τις ανακρίσεις, πολύ ευχαρίστως να τα ακούσουμε -αλλά επίτρεψέ μου να αμφιβάλλω, Μοναδικέ μου Αναγνώστη. Στο μεταξύ, αν διερωτάσαι πού οφείλονται τα πολλαπλά μέτωπα, μία απάντηση υπάρχει εδώ. Και, αν έχεις χρόνο και διάθεση, ρίξε μια ματιά και εδώ -για την αγάπη μας για τις θεωρίες συνωμοσίας... Αν πάλι έχεις και άλλα σενάρια, που μου έχουν διαφύγει, μπορείς να μου τα στείλεις: Σκέφτομαι να οργανώσω διαγωνισμό με έπαθλο το "Χρυσό Στουπί" -ή μήπως το "Χρυσό Μούσι";

Σε χαιρετώ

Χασοδίκης

3 σχόλια:

  1. Φίλτατε χασοδίκη,
    εγώ θα αντιλέξω (με τον κίνδυνο να μου απονεμηθεί το "Χρυσό Στουπί" ή το "Χρυσό Μούσι" - προτιμώ το δεύτερο, θα είναι πιο εντυπωσιακό). Κατ' αρχήν ας βάλουμε κατά μέρος τα σημεία όπου συμφωνώ μαζί σου:
    1. Τα συγκεκριμένα σενάρια που ρητώς αναφέρεις (οικοπεδοφάγοι, Ιονία Οδός, ΠΑΣΟΚ, Εξάρχεια και αντιεξουσιαστικός χώρος, εβραϊκές συνομωσίες κλπ), πράγματι δεν ισχύουν και σωστά τα απορρίπτεις.
    2. Η "συνομωσιολογία" (ασχέτως της βασιμότητάς της) σαφώς εξυπηρετεί την κυβέρνηση για να αποσείσει τις ευθύνες της για την καταστροφή.
    3. Ο Έλληνας είναι πράγματι επιρρεπής στη συνομωσιολογία, και στην προκειμένη περίπτωση η συνομωσιολογία αποδυναμώνει και την προσπάθεια να εντοπιστούν και να διορθωθούν τα υπόλοιπα κακώς κείμενα που προκαλούν τις φωτιές (χωματερές, τσιγάρα, οικοπεδοφάγοι κλπ.)
    Σε τι διαφωνώ μαζί σου:
    1. Ο συνδυασμός πολλών διαφορετικών αιτίων (τοπικοί οικοπεδοφάγοι, χωματερές, σπινθήρες ΔΕΗ, γιαγιάδες που μαγείρευαν στον κήπο) δεν εξηγεί επαρκώς αυτό που συνέβη με τις πυρκαγιές που ξέσπασαν το διήμερο 24-25 Αυγούστου στην Ελλάδα, και ιδίως δεν εξηγεί:
    (α) το ότι ξέσπασαν 20 φωτιές τη νύχτα της 24 προς 25
    (β) ότι αυτές οι φωτιές ήταν συγκεντρωμένες στην Πελοπόννησο (8) την Αιτωλοακαρνανία/Θεσπρωτία (6) και την Κεντρική Στερεά (6), χωρίς να σημειωθεί καμία άλλη νυχτερινή φωτιά πουθενά στην Ελλάδα,
    (γ) ότι οι φωτιές σε Ταϋγετο και Πάρνωνα ξεκίνησαν σε μεγάλο υψόμετρο και
    (δ)ότι η φωτιά στη Μεγαλόπολη ξεκίνησε από τρεις ταυτόχρονες εστίες.
    2. Η εξήγηση που δίνεις για τις πολλαπλές φωτιές (μετάδοση με κάφτρες) αφορά ουσιαστικά νέες εστίες της ίδιας πυρκαγιάς, και σύμφωνα με το άρθρο που παραπέμπεις η μετάδοση της φωτιάς με αυτό τον τρόπο στην Ελλάδα δεν ξεπερνάει σε αποστάσεις το χιλιόμετρο, και συνήθως είναι στα 100-200 μέτρα. Αν όμως κοιτάξεις στο http://www.fireservice.gr/pyr/site/home/LC+Secondary+Menu/Nea+-+Anakinosis/2007/August/sinentefksi_typoy.csp θα δεις ότι οι 20 φωτιές που μπήκαν τη νύχτα της 24 προς 25, και ιδίως οι 8 φωτιές στην Πελοπόννησο, μπήκαν σε μεγάλη απόσταση, τόσο μεταξύ τους όσο και από τις φωτιές της προηγούμενης μέρας.
    3. Η εξήγηση ότι "φλέγεται όλη η Μεσόγειος" είναι κάπως απλουστευτική, γιατί δε κάθε χώρα υπάρχουν λόγοι, που περιλαμβάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις τον οργανωμένο εμπρησμό. Π.χ. στην Ιταλία οι πυρκαγιές περιορίζονται στη βόρεια ακτή της Σικελίας και στην απέναντί της ιταλική ακτή, και ακούγεται ευρέως ότι ευθύνεται η μαφία, που ελέγχει τον κατασκευαστικό τομέα και θέλει να χτίσει. Έχουν συλληφθεί μάλιστα και κάποιοι συνταξιούχοι που ομολόγησαν ότι τους πλήρωσε η μαφία για να βάλουν φωτιά (δίδαγμα για την περίπτωσή μας: ούτε οι συνταξιούχοι είναι πάντα αθώοι).
    4. Επομένως, κατά τη γνώμη μου αποδεικνύεται (δια της μεθόδου του αποκλεισμού, δηλ. ότι δε θα μπορούσε αλλιώς να έχει σημειωθεί τέτοια συχνότητα πυρκαγιών σε ασυνήθιστες ώρες) ότι υπήρχε οργανωμένο σχέδιο. Το τι οργανωμένο σχέδιο ήταν αυτό, μόνο να το εικάσουμε μπορούμε προφανώς, από κάποιες ενδείξεις. Εξ αρχής είπα ότι συμφωνώ με όσα "σενάρια" απέρριψες. Αλλά δεν τα εξέτασες όλα:
    (α) υπάρχει και το σενάριο, ότι οι ΗΠΑ θέλουν να ρίξουν τον Κωστάκη, για να αποτρέψουν την υλοποίηση των συμφωνιών που έκανε με τον Πούτιν για τους αγωγούς (Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης και κυρίως τον αγωγό φυσικού αερίου που συμφώνησαν στην Κων/πολη). Το σενάριο λέει ότι με Γιωργάκη πρωθυπουργό και Ντόρα αρχηγό της ΝΔ (αμφότερους γνωστούς για τη "στενή" σχέση τους με τις ΗΠΑ), οι αγωγοί "πνίγονται" χωρίς να ακουστεί κιχ.
    (β) Υπάρχει και το σενάριο των διεθνών τουριστικών συμφερόντων μεγάλης κλίμακας, που αποσκοπούν στη μετατροπή της "αναξιοποίητης" τουριστικά δυτικής Πελοποννήσου σε τεράστιο τουριστικό θέρετρο. Το σενάριο αυτό "κουμπώνει" και με το νέο εθνικό χωροταξικό σχέδιο που πέρασε ο Σουφλιάς και επιτρέπει δόμηση τύπου Ισπανίας / Τουρκίας στις παραλίες.
    Κατ' εμένα, και τα δύο αυτά σενάρια είναι πιθανά. Αποδείξεις δεν έχω, υπάρχουν όμως ενδείξεις:
    - για το σενάριο των αγωγών, τα δημοσιεύματα του "Βήματος" περί αμερικανικής δυασρέσκειας και "κινδύνου από την εκδίκηση των ισχυρών" (29.6.2007, επομένη της φωτιάς της Πάρνηθας), και οι δηλώσεις της Παπαρήγα περί "γεωπολιτικών συμφερόντων" και "ματωμένων δρόμων του πετρελαίου"
    - η χρήση προηγμένων μηχανισμών (με κινητά ως πυροκροτητές) που δε χρησιμοποιούνται από έλληνες οικοπεδοφάγους
    - οι συλλήψεις αρκετών μεταναστών εμπρηστών, που δείχνουν (όχι ότι "οι κακοί ξένοι μας καίνε γιατί μας μισούν", αλλά) ότι κάποιος τους στρατολόγησε για να μη φανεί ο ίδιος.

    Είπαμε, σενάρια που βασίζονται μόνο σε ενδείξεις... Αλλά τουλάχιστον εξηγούν κάπως τις 20 φωτιές σε μια νύχτa. Εσύ πώς τις εξηγείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επειδή είμαι υπ' ατμόν, θα απαντήσω εκτενώς τη Δευτέρα. Για την ώρα, απαντώ στο τελευταίο μόνο ερώτημα:

    Συνολικά, από Πέμπτη απόγευμα (που ξεκίνησε το κακό σε Ταΰγετο-Πάρνωνα) μέχρι Σάββατο απόγευμα μιλάμε για 290 -νομίζω- φωτιές σε όλη τη χώρα.

    Αν υποθέσουμε ότι από αυτές το 20 % οφείλεται σε εκούσιους εμπρησμούς (όπως λένε κατά μέσο όρο τα στοιχεία της Πυροσβεστικής), μιλάμε για περίπου 60 σκόπιμες πυρκαγιές.

    Είναι περισσότερες από 60 οι περιπτώσεις (με βάση τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ και τα στοιχεία που δίνει η Πυροσβεστική -δεν έχω άλλου τύπου ενημέρωση) στις οποίες να υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι οι πυρκαγιές ήταν σκόπιμες;

    Prima facie, απ' όσο θυμάμαι, όχι.
    Αφού λοιπόν δεχόμαστε ότι υπάρχουν και εμπρησμοί και εμπρηστές (και βέβαια δεν είμαστε αφελείς να πιστεύουμε ότι όλες οι φωτιές μπήκαν τυχαία...), μου φαίνεται πιο απλό να δεχτούμε ότι υπήρξε ένας συνδυασμός αιτίων: και οικοπεδοφάγοι, και κτηνοτρόφοι, και πυρομανείς, ενδεχομένως και αφιονισμένοι χούλιγκαν ή "πρασινοφρουροί"...
    ...αλλά όχι οργανωμένο σχέδιο.

    Για την Ιταλία: δες λίγο πιο προσεκτικά τον χάρτη (που προέρχεται από τη NASA): δεν περιορίζεται το φαινόμενο μόνο στη Σικελία και στην απέναντι ακτή -πιάνει όλη τη χώρα από τη Ρώμη και κάτω. Δες και την Αλβανία.

    Τα υπόλοιπα τη Δευτέρα.

    Καλό Σαββατοκύριακο (και μακριά από φωτιές)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ Χασοδίκη!
    λυπούμαι ειλικρινά που δεν εκτιμάς τον κίνδυνο όπως προέκυψε από τη γιαγιά που έβραζε κόλυβα. Εσύ κόλυβα προφάνώς δεν βράζεις και δεν ξέρεις!
    Πολύ καλή προσέγγιση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)