10 Δεκεμβρίου 2008

Ανδρός χαρακτήρ εκ λόγου γνωρίζεται

Ήταν αναπόφευκτο, από τη στιγμή που η κατάσταση ξέφυγε. Ήταν απλώς θέμα χρόνου να βρεθεί κάποιος που θα προτείνει να επέμβει ο Στρατός. Και βρέθηκε, χτες βράδυ ο Στέφανος Μάνος στην εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη. Ψύχραιμα και με σοβαρότατο ύφος.

Ας ξεχάσουμε για μια στιγμή τις πάμπολλες συνταγματικές, νομικές, πολιτικές και ιδεολογικές ενστάσεις.

Ας παρακάμψουμε το φιλοσοφικής φύσεως ερώτημα, ποια είναι τελικά η αποστολή του Στρατού: να αντιμετωπίζει τους εξωτερικούς εχθρούς της χώρας, ή αυτούς που η εκάστοτε κυβέρνηση αναγνωρίζει σαν εσωτερικούς εχθρούς;

Ας μην αναλογιστούμε, χάριν της οικονομίας της συζήτησης, σε πόσο επικίνδυνες ατραπούς μας βάζει μια τέτοια πρόταση.

Ας τα προσπεράσουμε όλα αυτά, και ας αναρωτηθούμε επί του πρακτέου:

Πρώτον, ποιος στρατός; Οι κληρωτοί (φαντάροι, κατά το κοινώς λεγόμενο); Τα παιδιά, τα αδέρφια, τα ξαδέρφια και οι φίλοι των διαδηλωτών θα τοποθετηθούν απέναντι στους διαδηλωτές;

Δεύτερον, με ποια προσόντα; Από πότε ο στρατός, ακόμα και το επαγγελματικό τμήμα του, εκπαιδεύεται στην αντιμετώπιση ταραχών σε αστικό περιβάλλον, σε μάχες εκ του συστάδην με αντιπάλους που βαστάνε καδρόνια και εκτοξεύουν μολότωφ;

Τρίτον, με τι εξοπλισμό; Ο στρατός δεν διαθέτει ούτε ασπίδες ούτε γκλομπ ούτε φυσούνες με δακρυγόνα. Με τα τζι-τρία θα κατέβει στους δρόμους; Με πολυβόλα; Με χειροβομβίδες; Με τι;

Δηλαδή πόση σκέψη χρειάζεται κανείς για να καταλάβει ότι αυτό το πράγμα απλώς δεν γίνεται; Ότι αν το επιχειρήσεις θα καταλήξεις να μαζεύεις πτώματα από τους δρόμους; Ότι οι κουκουλοφόροι θα βρεθούν από τη μια στιγμή στην άλλη με όπλα στα χέρια τους; Ότι το αποτέλεσμα θα είναι γαία πυρί μειχθήτω;

Μισό λεπτό; Ένα; Ενάμιση;

Και, για νά 'χουμε καλό ρώτημα, αν υποτεθεί ότι ούτε ο Στρατός καταφέρνει να ομαλοποιήσει την κατάσταση, η επόμενη πρόταση ποια θα είναι; Να κατέβουν τα τανκς; Να βομβαρδίσει το κέντρο της Αθήνας η αεροπορία; Να φωνάξουμε το ΝΑΤΟ;

Δηλαδή αυτήν την ώρα της κρίσης ο κύριος Μάνος το μόνο που κατάφερε να κάνει είναι να ανοίξει το κουτάκι με τις μαλακίες και να πετάξει την πρώτη που βρήκε εύκαιρη;

Ο οσιομάρτυρας του φιλελευθερισμού, και να τον χαίρονται αυτοί που πίνουν νερό στο όνομά του, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι το μόνο πράγμα που είναι απέραντο, αήττητο και απροσμέτρητο είναι η ανθρώπινη βλακεία.


.

17 σχόλια:

  1. Μάλλον την έννοια του Αμερικανικού National Guard είχε υπόψη ο άνθρωπος.
    Φυσικά(όπως άλλωστε και με την προοπτική του νεοφιλελεύθερου μοντέλου στην ελληνική πραγματικότητα)εξιδανίκευσε εφαρμογές εκτός τόπου και χωρίς ιστορικο-κοινωνική συνοχή.

    Θα σε δω την Κυριακή απ'το πρωί για bowling. Ύστερα baseball, στοιχήματα, καυγάς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Μάνος ήταν ανέκαθεν μεγάλος καραγκιόζης (με λίγες εκλάμψεις καλών ιδεών), αλλά αυτό το περί στρατιωτικής επέμβασης που βρήκε να ξεστομίσει (ο "φιλελεύθερος"...) ξεπερνάει ό,τι βλακεία έχει πει μέχρι σήμερα ως πολιτικός, γιατί εμπεριέχει και μεγάλη δόση ανευθυνότητας την ώρα μιας τέτοιας κρίσης.
    Και έχεις δίκιο ότι, πέρα από τους ιστορικούς / πολιτικούς συνειρμούς και τα συνταγματικά / νομικά προβλήματα, η πρακτική εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα κατέληγε σε τραγωδία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Αντιλεξικόν

    Αν είχε το αμερικανικό μοντέλο στο μυαλό του πάντως θα έπρεπε να θυμηθεί και το Waco.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άντε να πούμε ο καθένας το δικό του και ο κάθε Μάνος τις μ... του. Πόσες ακόμα θα ακούσουμε ακόμα;;

    Θα μείνω σε προηγούμενο σχόλιο του Χασοδίκη, ότι εμείς εδώ μπορούμε να λέμε ότι θέλουμε αλλά αυτοί που μέσα από την τηλεόραση "μιλάνε" σε χιλιάδες κόσμο, δεν έχουν υπευθυνότητα.

    Που είναι τα ορθώς σκεπτόμενα πολιτικά όντα, οεο???

    Πάλι σκέφτομαι τον Ρωχάμη και τους Αφους Παλαιοκώστα. Γιατί ρε γαμώτο??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. [...] να τον χαίρονται αυτοί που πίνουν νερό στο όνομά του [...]

    Μου πήρες τα λόγια απ' το στόμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από το www.kathimerini.gr:

    Στο γραπτό υπόμνημα του ενός κατηγορούμενου αναφέρονται τα ακόλουθα: «Δεχτήκαμε επίθεση από αναρχικούς και πυροβολήσαμε τρεις φορές. όπως έχουμε πληροφορηθεί οι νέοι αυτοί κατοικούν σε περιοχές των βορείων προαστίων αλλά συχνάζουνη στα Εξάρχεια και στα γήπεδα, όπου προκαλούν επεισόδια, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την ηλικία τους. Μάλιστα, ο θανών είχε αποβληθεί από τη Σχολή Μωραΐτη και άλλαζε συχνά σχολεία εξαιτίας αυτής της απρεπούς συμπεριφοράς του».

    Μα καλά δεν έχει ούτε τσίπα ο άνθρωπος; Ήταν των ΒΠ, σύχναζε στα Εξάρχεια, άλλαζε συχνά σχολεία άρα έπρεπε να τον σκοτώσουμε...

    Πάω για φαί, καφέ και ποτό στα Εξάρχεια, άλλαξα 3 φορές σχολείο λόγω μετακομίσεων. Δεν μένω στα ΒΠ και δεν πάω στο γήπεδο. Άρα πληρώ 2 από τα 4 κριτήρια. Μήπως είμαι εκτελεστέος??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μήπως, λόγω ηλικίας, άρχισε το Αλτσχάιμερ????? Δεν εξηγείται αλλιώς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @lykostistepas

    Κρατάω μια επιφύλαξη σε κάθε πληροφορία που εμφανίζεται, έστω κι αν προέρχεται από γενικά έγκυρη πηγή όπως η Καθημερινή. Αν είναι όμως έτσι διατυπωμένο, εντάξει, δεν έχω λόγια...

    @Μερόπη

    Λες; Με πρώτη ματιά δεν του φαίνεται πάντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συνάδερφε, από ό,τι πληροφορούμαι "αρμοδίως", οι καραβανάδες του Στρατού ανακάλεσαν άδειες και εξόδους στρατιωτών ΚΑΙ χθες ΚΑΙ σήμερα και ζήτησαν από τα φανταράκια να γυρίσουν άρον-άρον στα στρατόπεδά τους και ΜΕ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΕΞΟΔΑ, με την αιτιολογία ότι ισχύουν "αυξημένα μέτρα ασφαλείας", τη στιγμή που τα μόνιμα στελέχη και οι διοικητές των στρατοπέδων αυτών κοιμήθηκαν στα σπίτια τους και όχι μέσα στα στρατόπεδα. Τα φανταράκια θα πληρώσουν τη νύφη και την ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού? Είναι οι αναταραχές και πάλι μία αφορμή για καψώνι? Ντροπή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πραγματικά κορυφαία βλακεία αυτό που είπε ο Μάνος. Και το ακόμα χειρότερο είναι ότι υποτίθεται πως είναι και έμπειρος πολιτικός, όχι κάποιος που βγήκε στο δρόμο απερίσκεπτα και είπε ότι του κατέβει.

    Ωστόσο στο παρακάτω:

    "Πρώτον, ποιος στρατός; Οι κληρωτοί (φαντάροι, κατά το κοινώς λεγόμενο); Τα παιδιά, τα αδέρφια, τα ξαδέρφια και οι φίλοι των διαδηλωτών θα τοποθετηθούν απέναντι στους διαδηλωτές;"

    θα μου επιτρέψεις να σου πω ότι δεν έχεις ακριβώς δίκιο φίλε χασοδίκη.
    Η εντύπωση που έχω εγώ είναι ότι οι αστυνομικοί δεν είναι από άλλη χώρα ούτε από άλλη κοινωνία.

    Είναι ακριβώς το ίδιο: παιδιά, αδέρφια και ξαδέρφια των διαδηλωτών και όπως ίσως άμεσα να μπορούμε να αντιληφθούμε η θέση τους είναι εξαιρετικά δύσκολη σε τέτοιες περιπτώσεις.

    Απλά επειδή χτες και προχτές ανυσηχώντας για συγγενείς που έχουμε στην Αστυνομία και που είναι πραγματικά χρυσά παιδιά, κάποιοι απο μας πέρναμε τηλέφωνο να δούμε τι κάνουν και αν είναι καλά.

    Άπλα ως μία διαφορετική πτυχή ...

    Μανώλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θεωρούσα τον κ. Μάνο σοβαρό πρόσωπο. Αλλά από τη μια το θέμα των αμοιβών των συμβολαιογράφων και από την άλλη η επέμβαση του στρατού συνετέλεσαν, ώστε ο κ. Μάνος να απωλέσει και τα τελευταία ψήγματα σοβαρότητας, που του είχαν απομείνει.
    Αποτελεί την απόδειξη, ότι η συσσωρευμένη πολιτική εμπειρία ετών δεν σε κάνει απαραίτητα καλό πολιτικό ούτε καν σκεπτόμενο πολιτικό σε κρίσιμες καταστάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Στέλιος Μ.

    Όχι και καψώνι, συνάδελφε. "Παράπλευρη απώλεια" είναι ο τρέντυ όρος.

    @Μανώλης

    Σαφώς και έχεις δίκιο, ίσως δεν εξηγήθηκα καλά. Οι αστυνομικοί δεν είναι κάτι έξω από την κοινωνία, όπως δεν είναι έξω από την κοινωνία ούτε ο στρατός, αλλά η διαφορά είναι ότι πρώτον, οι αστυνομικοί πληρούν (θεωρητικά έστω) τις άλλες δύο προϋποθέσεις: εκπαίδευση και εξοπλισμός. Και δύτερον, έχουν ταχθεί σε αυτό το καθήκον, εν γνώσει ότι μπορεί να βρεθούν σε τέτοιες καταστάσεις και -υποτίθεται ότι- είναι προετοιμασμένοι να τις αντιμετωπίσουν έστω και δύσκολα, πράγμα που δεν ισχύει για τους κληρωτούς του στρατού (ούτε καν για τους μόνιμους).

    @Περιούσιος

    Έτσι. Και ακριβώς στις κρίσιμες καταστάσεις είναι που μετριέται η σοβαρότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ρε παιδιά, ο Μάνος είναι μπροστά!

    Όταν μιλάει για επέμβαση του στρατού, αναφέρεται συγκεκριμένα στην Πολεμική Αεροπορία και πιο συγκεκριμένα στην 112 Π.Μ. (Ελευσίνα) στην οποία υπάγονται τα γνωστά σε όλους μας κιτρινοκόκκινα Canadair.

    Σε πρώτη φάση θα γίνουν ρίψεις νερού οι οποίες αφενός θα διαλύσουν τα συγκεντρωμένα πλήθη κι αφετέρου θα καταστήσουν ανενεργό το σύστημα ανάφλεξης (στουπί) των μολότωφ.

    Στη συνέχεια θα ψεκάσουν (πάλι από αέρος) τις επίμαχες περιοχές με διάλυμα Prozac & Wellbutrin και οι ταραχές θα αποτελούν μια δυσάρεστη ανάμνηση.

    Απλά λίγη φαντασία χρειάζεται κι ο Στέφανος έχει αποδείξει ότι διαθέτει και όραμα και φαντασία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Στη συνέχεια θα ψεκάσουν (πάλι από αέρος) τις επίμαχες περιοχές με διάλυμα Prozac & Wellbutrin και οι ταραχές θα αποτελούν μια δυσάρεστη ανάμνηση.

    Και ευχάριστη, μη σου πω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Έχω την εντύπωση ότι ο Στ. Μάνος (του οποίου, αντίθετα με τον "Σπύρο", έχω διαβάσει και κάποιες σωστές, κατά τη γνώμη μου, απόψεις) τον τελευταίο καιρό «χάνει πεταλιές»... Πολλές πεταλιές.
    Ίσως από τη θλίψη του για το ξεσκέπασμα της αληθινής φύσης της "ελεύθερης" αγοράς...

    «Το γαρ πολύ της θλίψεως...»

    Όσο για τα λεγόμενα από τον "Λύκο της στέππας", μεταφέρω εδώ μιά φράση του "Σέργιου"{diadromes-epistrofes.blogspot.com}:

    «Και το να είσαι αξιοπρεπής στην τηλεοπτική γλώσσα ισοδυναμεί με ανυπαρξία.»

    Όπερ έδει δείξαι...

    α-α-ε
    Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Θα ήθελα, αν είναι εύκολο, να δω ακριβώς τι είπε ο Μάνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @Ανώνυμος

    Όταν έγραψα το ποστ δεν υπήρχε ακόμα, αλλά τώρα έχει αναρτηθεί απόσπασμα της εκπομπής στο YouTube. See for yourself!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)