08 Ιανουαρίου 2013

Το ένα χέρι νίβει τ' άλλο



Πρόσεξε τώρα πώς γίνονται οι σωστές, οι παστρικές οι δουλειές:

Στο τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 12 του άρθρου πέμπτου του Ν. 3845/2010 (Α' 65), όπως αυτό προστέθηκε με την παράγραφο 6 του άρθρου 4 του Ν. 3899/2010 (Α' 212) και τροποποιήθηκε με την παράγραφο 9 του άρθρου 3 της από 31.12.2011 Π.Ν.Π. (Α' 268), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο δεύτερο του Ν. 4047/2012 (Α' 31), αντί της ημερομηνίας "1.1.2013" τίθεται η ημερομηνία "1.1.2014".

Η διάταξη αυτή αποτελεί το άρθρο 22 μίας ακόμα (ω! της εκπλήξεως) πράξης νομοθετικού περιεχομένου που εκδόθηκε την τελευταία ημέρα του 2012, υποθέτω λίγο μετά που ο πρωθυπουργός άκουσε τα κάλαντα στο γραφείο του από καμιά χορωδία βρακοφόρων. Όπως αντιλαμβάνεσαι, αγαπητέ αναγνώστη, η διατύπωση της διάταξης είναι κάπως, αχέμ, αδιαφανής: το τάδε εδάφιο του άρθρου του νόμου που προστέθηκε και τροποποιήθηκε και κυρώθηκε και μια ημερομηνία αλλάζει και πιάσταυγόκαικούρευτο.

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να ξετυλίξουμε το κουβάρι από την αρχή. Η παράγραφος 12 του άρθρου 5 του Ν. 3845/2010 ρυθμίζει ένα διόλου ασήμαντο θεματάκι:

Επιβάλλεται ειδικός φόρος στις διαφημίσεις που προβάλλονται από την τηλεόραση. Ο συντελεστής του φόρου ορίζεται σε ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) επί της αξίας της διαφήμισης που υπολογίζουν τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.... 

(το πλήρες κείμενο εδώ, παραλείπω τη συνέχεια για λόγους συντομίας)

Η ισχύς αυτής της διάταξης επρόκειτο να αρχίσει από 1.7.2010, όπως προέβλεπε ο ίδιος νόμος στο άρθρο 7. Εντελώς στα μουλωχτά, με (μαντέψτε...) τροπολογία που προστέθηκε στον Ν. 3871/2010 (ο οποίος ψηφίστηκε στις 29.7.2010), και που την υπογράφει (μαντέψτε...) ο Γιώργος ο Παπακωνσταντίνου, η έναρξη της ισχύος της διάταξης αυτής μετατέθηκε... αναδρομικά για την 1η Οκτωβρίου 2010. Λεπτομέρεια: στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας δεν υπάρχει ούτε λέξη αναφορικά με την αλλαγή αυτή, καμία αιτιολόγηση, τίποτα απολύτως. Η τροπολογία αυτή τελικά προστέθηκε στον Ν. 3871 (που έχει τον τίτλο "Δημοσιονομική Διαχείριση και Ευθύνη", το αφήνω ασχολίαστο...) ως άρθρο 49-παράγραφος 5.

Στη συνέχεια, έρχεται ο νόμος 3899/2010 ("Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας", Δεκέμβριος), ο οποίος μεταφέρει την έναρξη της ισχύος της παραπάνω διάταξης κι άλλο πιο πίσω (άρθρο 4, παρ. 6): 1η Ιανουαρίου 2012. Και πάλι η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου δεν λέει κουβέντα σχετικά με την ρύθμιση αυτή (εδώ, σελ. 4). Και αυτόν τον νόμο, που ψηφίστηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος (αλίμονο...) τον εισηγείται, ποιος άλλος, ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Διάλειμμα και ανακεφαλαίωση: έχουμε έναν ειδικό φόρο επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων, που θεσπίζεται εν καιρώ μνημονίου, την ώρα που υποτίθεται ότι το υπουργείο Οικονομικών ψάχνει να μαζέψει έσοδα απ' όπου μπορεί. Και η εφαρμογή της διάταξης που θεσπίζει αυτόν τον φόρο έχει ήδη μετατεθεί δύο φορές, από 1.7.2010 σε 1.10.2010 και από 1.10.2010 σε 1.1.2012.

Συνεχίζουμε: Ο καιρός περνάει, ο Παπακωνσταντίνου ανασχηματίζεται, αναλαμβάνει ο Βενιζέλος, μετά η κυβέρνηση ΓΑΠ κλυδωνίζεται και αντικαθίσταται από την κυβέρνηση Παπαδήμου. Η οποία κυβέρνηση Παπαδήμου, την τελευταία μέρα του 2011 εκδίδει (μη μου πεις ότι δεν το περιμένεις:) πράξη νομοθετικού περιεχομένου, στο άρθρο 3 της οποίας κοτσάρει μια παράγραφο 9, με την οποία η επιβολή αυτού του φόρου αναβάλλεται ακόμα μία φορά, για την πρωτοχρονιά του 2013. Πριν μια βδομάδα δηλαδή. Εδώ δεν υπάρχει καν αιτιολογική έκθεση για να ψάξουμε μήπως τυχόν και αιτιολογείται με κάποιον τρόπο αυτή η (τρίτη κατά σειρά) αναβολή, ευτυχώς όμως οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου κάποια στιγμή έρχονται και στη Βουλή για να κυρωθούν, και η συγκεκριμένη κυρώθηκε ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου με τον Ν. 4047/2012. Ψάχνουμε λοιπόν την αιτιολογική έκθεση του νόμου αυτού, και τι βλέπουμε;

Τίποτα.

Όπως θα δεις εδώ (σελ. 6), και πάλι δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στο γιατί η κυβέρνηση, η οποία κατά τα άλλα απαιτεί αιματηρές θυσίες από όλους για τη σωτηρία της Πατρίδος, αναβάλλει για μία ακόμα φορά τη φορολόγηση των τηλεοπτικών διαφημίσεων.

Και κάπου εδώ έχουμε ξεμπλέξει το κουβάρι, κι έχουμε φτάσει στη διάταξη της πρώτης παραγράφου της ανάρτησης, η οποία (η διάταξη, όχι η ανάρτηση...) ξαναμαναμεταθέτει την επιβολή του φόρου αυτού, από την πρωτοχρονιά του 2013 στην πρωτοχρονιά του 2014.

Έλα λοπόν τώρα να συζητήσουμε για διαφάνεια και για χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, έλα να συζητήσουμε για το πώς θα βάλουμε όλοι πλάτη για να περάσει η χώρα τον κάβο, έλα και μίλα μου για ανάπτυξη, για νέο πολιτικό ήθος, για πολιτικούς με τεχνοκρατική αντίληψη όπως ο Παπακωνσταντίνου και για τεχνοκράτες με πολιτική αντίληψη όπως ο Παπαδήμος και ο Στουρνάρας, έλα να πούμε παραμύθια για τη διαπλοκή, μίλα μου για ανεξάρτητη ενημέρωση, για πολυφωνία, για αντικειμενικότητα, για αμεροληψία. Έλα να κουβεντιάσουμε για την εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη να μην γίνει καμιά μαλακία και φορολογηθούν οι μπίζνες των τηλεοπτικών σταθμών που φροντίζουν να υπηρετούν την κοινωνία προσφέροντας το ύψιστο αγαθό της Ενημέρωσης. Φαντάζεσαι να μας βρει καμιά τέτοια συμφορά;

Μην το φαντάζεσαι. Δεν πρόκειται. Έχουν γνώση οι φύλακες.


23 σχόλια:

  1. Ωραίος...
    Νομίζω ότι εκτός από την ερευνητική δημοσιογραφία, θα πρέπει να καθιερωθεί και ο κλάδος της ερευνητικής νομικής. Έτσι που τα κρύβουν τα χαϊρια τους μέσα σε παραπομπές, εδάφια και ανθυποπαραγράφους...
    Καλή Χρονιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ενα μεγαλο μπραβο στον συντακτη που ξεδιπλωσε το κουβαρι. Λεω τωρα εγω... δεν θα επρεπε να απαγοραυονται οι μνειες σε πραξεις νομοθετικου περιεχομενου? Γιατι να μην αναφερεται ρητα ποια αλλαγη γινεται και τι επηρεαζει? Αλλα πως θα δια-πλεκουν μετα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο κι από μένα στον συντάκτη. Από σήμερα γίνομαι κι εγω αναγνώστρια του ιστολογίου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αδελφάκι μου, είσαι "χρυσάφι" !
    Πως μου είχες ¨ξεφύγει" τοσο καιρό...
    Συνέχιζε να μας ξεστραβώνεις, γιατι απο την πολύ "νομιμότητα" του ΣτουρνοΣαμαρεϊκου και των προηγούμενων Τεχνοφασίστ, κοντέυουμε να πάμε για παρθενοράφή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Διαβάζεται σετάκι με το παρακάτω νομίζω:

    Προσωρινή (έως 31-12-2012) αναστολή της υποχρέωσης των αναδόχων δημοσίων έργων να προσκομίσουν φορολογική, ασφαλιστική ενημερότητα ή βεβαίωση οφειλής προκειμένου να προχωρήσει η πληρωμή τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν τους προλαβαίνουμε πλέον. Πρέπει να είσαι πάνω από το σάιτ του Εθνικού Τυπογραφείου 24/7 και να διαβάζεις τα ΦΕΚ ένα-ένα.

      Διαγραφή
  6. Αγαπητέ κύριε Χασοδίκη, καλή χρονιά με πολύ καλό και δυνατό άρθρο. Είσαι πραγματικά διαμάντι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ, ΟΠΩΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ
    ΝΟΜΙΖΩ ΩΣΤΟΣΟ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΚΑΙΡΟΥΣ ΠΟΥ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ
    ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΛΗΤΕΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΟΥ ΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΝΑ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΓΑ ΤΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΑΚΟΜΗ. ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΥΤΟ
    ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ Μ Ι Α Μ Ο Ν Ο ΠΟΙΝΗ ΑΞΙΖΕΙ. ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΙΣΟΒΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να με συμπαθάτε, αλλά προσωπικά είμαι κατά της λογικής της ζούγκλας. "Εμείς οι πολίτες", για αρχή, καλό θα ήταν να πάρουμε χαμπάρι τι συμβαίνει γύρω μας και να αντιληφθούμε ότι η πολιτική είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για να το αφήνουμε στα χέρια των πολιτικών. Κρεμάλες, προδότες και λοιπά αξεσουάρ, ας τα αφήσουμε κατά μέρος.

      Διαγραφή
  8. Λολ λολ. Κρίμα κρίμα ρε παιδί μου, τόσο κόπο έκαναν με το άρθρο του άρθρου στον νόμο του νόμου και πάλι έσκαψε κάποιος και το βρήκε :)

    Πάντως κ. Χασοδίκα μου θα πρέπει να παραδεχτείς ότι η αναβολή των φόρων μόνο, είναι η μισή δουλειά. Όλοι ξέρουμε ότι για να κάνει κάποιος σωστές και παστρικές δουλειές πρέπει να φροντίσει να δώσει και κανένα δανειάκι στα κανάλια πχ 98 εκατομμύρια λέω ένα τυχαίο νούμερο :)

    Αλήθεια ποιον "παστρικό" της κυβέρνησης έχουμε να ευχαριστούμε για αυτήν την νέα αναβολή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @λοιπούς

    Σας ευχαριστώ για τα σχόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Mέεεεεγκλα καταστάσεις!

    Η χώρα δεν θα περάσει τον κάβο (εκ του capo) Μαλέα, αλλά τον κάβο (σχοινί που δένουν τα καράβια γύρω από τον λαιμό της!

    Γέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Απορώ γιατί δε το καταργούν και το αναβάλλουν από χρόνο σε χρόνο...
    Μπράβο στο συντάκτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καταρχην συγχαρητήρια για το άρθρο και κατα δεύτερον , να θυμίσω ότι οι ίδιοι οι Βουλευτές, όχι μόνο έχουν καταστρατηγήσει αλλα δεν έχουν τηρήσει ΚΑΝ το Νόμο (μου διαφευγει ο αριθμός) για τη καλή θεσμοθέτηση. Υποτίθεται πως δεν θα ξαναψηφιζαν Νόμο με το γνωστό "και άλλες διατάξεις" ενω δεν θα δεχόντουσαν καν προς συζήτηση Νόμους που θα αφορούσαν διαφορετικά θεματολόγια , Υπουργεία κ.ο.κ. Αλλα ποιος θα τους ελέγξει;; Δεδομενου ότι η Βουλή "αυτοελέγχεται"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η αναβολή
    της αναβολής
    την αναβολή
    ω αναβολή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Θα συμφωνήσω απόλυτα με την ουσία της ανάρτησης, για την διαπλοκή και τον τρόπο που αυτή ελέγχεται/διαιωνίζεται, αλλά θα ήθελα να κάνω ένα γενικότερο σχόλιο: βρίσκω αδιανόητο τον τρόπο με τον οποίο συντάσσονται λεκτικά τα νομοσχέδια. Όταν ένα κείμενο Β αντικαθιστά το κείμενο Α, θα έπρεπε να ξαναγράφεται ΟΛΟΚΛΗΡΟ από την αρχή. Να μην υπάρχουν αηδίες του τύπου "στην περίπτωση ε της υποπαραγράφου ii της παραγράφου 3 αφαιρείται το σημείο στίξης" αλλά ο ενδιαφερόμενος να αντιμετωπίζει ένα πλήρες, ενιαίο, ξεκάθαρο κείμενο χωρίς αμφιβολίες για το τι ισχύει και που σκατά μπορείς να το βρεις.
    Θα μου πεις τι πάω και ζητάω...
    Την καλημέρα μου Χασοδίκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η παράγραφος 12 του άρθρου 5 του Ν. 3845/2010 λέει:
    12. Επιβάλλεται ειδικός φόρος στις διαφημίσεις που προβάλλονται από την τηλεόραση. Ο συντελεστής του φόρου ορίζεται σε ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) επί της αξίας της διαφήμισης που υπολογίζουν τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Ο φόρος βαρύνει άμεσα τη διαφημιζόμενη επιχείρηση ή τον διαφημιστή που μεσολαβεί και το τιμολόγιο εκδίδεται στο όνομά του. .....

    Γιατί άραγε έκοψες το: " Ο φόρος βαρύνει άμεσα τη διαφημιζόμενη επιχείρηση ή τον διαφημιστή που μεσολαβεί και το τιμολόγιο εκδίδεται στο όνομά του." ?????????



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. δεν ισχύει αυτό που θέλει να περάσει αυτός που έγραψε το κείμενο. Δηλαδή ο φόρος δεν πληρώνεται από το κανάλι αλλά από τον διαφημιζόμενο.
    Έστω ότι κάποιος κάνει διαφήμιση κόστους 1.000 ευρώ. To κανάλι φορολογείται για τα 1.000. Αν μπει ο φόρος του 20% ο διαφημιζόμενος θα πληρώσει 1.000+20%=1.200 ευρώ. Το κανάλι θα κρατήσει τα 1000 και θα αποδώσει τα 200. Στη συνέχεια θα φορολογηθεί ούτωσι άλλος για τα χίλια. Με λίγα λόγια το κανάλι ούτε θα χάσει ούτε θα κερδίσει αφού σε κάθε περιπτωση θα φορολογηθει για το ίδιο ποσό…...
    Είναι όπως και το ΦΠΑ ή το αγγελιόσημο στις εφημερίδες.
    Είναι προφανές ότι αυτός που το γραφεί ξέρει ότι λέει ψέματα και για αυτό κόβει την πρόταση εκεί που την κόβει…. Τι στο διάολο 3 σελίδες έγραψε 2 σειρές παραπάνω τον πείραξαν?
    Αν κάπου χάνει το κανάλι είναι ότι η διαφήμιση θα είναι 20% ακριβότερη για τον διαφημιζόμενο και μπορεί ο διαφημιζόμενος να επιλέξει να μην κάνει κάποια διαφήμιση ή να κάνει διαφημίσεις μικρότερου κόστους.
    Σε καμία περίπτωση όμως δεν έχει σχέση με τον φόρο των καναλιών όπως ισχυρίζεται το κείμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "...Αν κάπου χάνει το κανάλι είναι ότι η διαφήμιση θα είναι 20% ακριβότερη για τον διαφημιζόμενο και μπορεί ο διαφημιζόμενος να επιλέξει να μην κάνει κάποια διαφήμιση ή να κάνει διαφημίσεις μικρότερου κόστους."

      Αργείς λιγάκι αλλά τα πιάνεις, ε;

      Διαγραφή
  17. Γεια σας, Μήπως χρειάζεστε ένα δάνειο από τις πιο αξιόπιστες και αξιόπιστη εταιρεία
    στον κόσμο? αν ναι, τότε επικοινωνήστε μαζί μας τώρα για προσφέρουμε δάνειο σε όλους
    κατηγορίες αιτούντων να είναι εταιρείες ή για τη χρήση του προσωπικού. Προσφέρουμε
    δάνειο με επιτόκιο 3%, επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email:
    qmank011@gmail.com

    (1) Ονοματεπώνυμο
    (2) Πλήρης Διεύθυνση
    (3) Χώρα
    (4) Ηλικία
    (5) Επάγγελμα
    (6) Πείτε τον αριθμό τηλεφώνου
    (7) Φύλο:
    (8) Ποσό δανείου που απαιτείται:
    (9) Διάρκεια Δανείου

    Στείλτε μας email στο: qmank011@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Προσωπικές και επαγγελματικές ΔΑΝΕΙΟ ΠΡΟΣΦΟΡΑ. 3%.


    Γεια σας, Μήπως χρειάζεστε ένα δάνειο από τις πιο αξιόπιστες και αξιόπιστη εταιρεία
    στον κόσμο? αν ναι, τότε επικοινωνήστε μαζί μας τώρα για προσφέρουμε δάνειο σε όλους
    κατηγορίες αιτούντων να είναι εταιρείες ή για τη χρήση του προσωπικού. Προσφέρουμε
    δάνειο με επιτόκιο 3%, επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email:
    qmank011@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)