29 Οκτωβρίου 2012

Η στουρναρική συνιστώσα


Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, συνέχισε ο Γ. Στουρνάρας, η τρόικα εμμένει στο προαπαιτούμενο «ορθά κατά τη γνώμη μου», όπως εκτίμησε ο υπουργός, «αφού δεν θα ερχόταν κανένας επενδυτής αν έπρεπε η κάθε ιδιωτικοποίηση να περάσει από την Βουλή»

Τις προάλλες άκουσα σε κάποιο δελτίο ειδήσεων να γίνεται λόγος για την "πλευρά Στουρνάρα". Δεν έδωσα πολλή σημασία -προφανώς κάποιο ολίσθημα της γλώσσας του δαιμόνιου ρεπόρτερ. Μετά τη χτεσινή δήλωση του υπουργού, όμως, αναρωτιέμαι μήπως τελικά ο δαιμόνιος ρεπόρτερ κυριολεκτούσε.

Στη διαπραγμάτευση που υποτίθεται ότι γίνεται με την τρόικα ο Στουρνάρας δεν συμμετέχει σαν ουδέτερος παρατηρητής, ούτε σαν σπέσιαλ γκεστ. Συμμετέχει σαν υπουργός οικονομικών της χώρας και δουλειά του είναι να εκφράζει την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης. Γραμμή η οποία, υποτίθεται πάντα, καθορίζεται και από τα τρία κόμματα που συμμετέχουν σε αυτήν και τη στηρίζουν. Αν η κυβερνητική γραμμή είναι υπό διαμόρφωση, ασφαλώς ο Στουρνάρας δικαιούται να πει την άποψή του στο υπουργικό συμβούλιο, στον πρωθυπουργό, στους αρχηγούς των κυβερνητικών εταίρων -και μέχρι εκεί. Αυτό που σίγουρα δεν δικαιούται να κάνει είναι να παίρνει δημοσίως το μέρος της άλλης πλευράς, δηλαδή της τρόικας, διατυπώνοντας προσωπικές απόψεις για το ορθό ή το εσφαλμένο των αξιώσεών της. Αν αύριο η κυβέρνηση αποφασίσει να υιοθετήσει τη διαπραγματευτική γραμμή ότι ο ήλιος ανατέλλει από τη δύση, ο Στουρνάρας οφείλει είτε να υποστηρίξει αυτή τη γραμμή με όποιον τρόπο μπορεί, είτε να υποβάλλει την παραίτησή του αν δεν μπορεί. Και τις προσωπικές του απόψεις να τις κρατήσει για τον εαυτό του. Ειδεμή, δικαιούμαστε κι εμείς να αναρωτηθούμε από ποια πλευρά κάθεται ο κύριος υπουργός στο τραπέζι της περίφημης διαπραγμάτευσης.

Σε ένα δεύτερο, αλλά καθόλου δευτερεύον, επίπεδο, δεν μπορεί να μην παρατηρήσει κανείς με πόση άνεση ο (εξωκοινοβουλευτικός και τεχνοκράτης) κύριος υπουργός εκφράζει την αποστροφή του για τις διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου, πώς αντιμετωπίζει τον κορυφαίο (ξανά υποτίθεται) θεσμό της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας σαν μία ενόχληση, ένα δυσάρεστο γραφειοκρατικό εμπόδιο που πρέπει ει δυνατόν να παραμεριστεί εντελώς, ή εν πάση περιπτώσει να εξασφαλιστεί ότι θα έχει όσο γίνεται μικρότερη δυνατότητα ελέγχου της διαδικασίας "αξιοποίησης" της δημόσιας περιουσίας. Ωραία η καινούργια, τεχνοκρατική αντίληψη περί πολιτικής, μη μου πείτε. Και πάνω απ' όλα συνεπής με τις αρχές της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης -κατά το δίκαιο της Βόρειας Κορέας.


9 σχόλια:

  1. Ενοχλητικό πράγμα αυτές οι δημοκρατίες ρε παιδί μου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επειδή δεν το βλέπω να αναφέρεται, μόνο για Βενιζέλο και Παπακώ λένε, να θυμίσω ότι ήταν κι ο Στουρνάρας ανάμεσα σ' αυτούς που δεν μπορούσαν να βρουν τη λίστα ("των 1.991 ονομάτων"), οπότε δεν είχε τίποτα καλύτερο να κάνει από το να τη ζητήσει εκ νέου από το γαλλικό ΥπΟικ (στις 10 Οκτωβρίου, μαζί με τους οικονομικούς εισαγγελείς Πεπόνη & Μουζακίτη). Ο Βαξεβάνης είδα να το τονίζει στα βίντεο: "η λίστα έχει 2.059 ονόματα, όχι 1.991"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι μωρέ αλλά δεν θα χολοσκάσει κιόλας, γιατί αυτός έχει την άλλη τη λίστα, την καλή, με τα 54.000 ονόματα, και δεν μπορεί να κάθεται να ασχολείται με ψιλικά.

      Διαγραφή
  3. Στις ειδήσεις έγραφε λεζάντα "ο Στουρνάρας αφήνει ανοικτό παράθυρο κοινοβουλευτικού ελέγχου στις ιδιοτικοποιήσεις". Πάλι καλά δε λές, αλλά μην την αρπάξουμε τώρα με τα κρύα.
    Stournaras the man! ΝΔ rules (again!).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έλα βρε χασοδίκη πως κάνεις έτσι? Αφού η τροϊκα προφανώς ξέρει τι της γίνεται απλά είχαν κάνει λέει ένα λάθακι στους πολλαπλασιαστές του μοντέλου τους και τους βγήκε λίγο παραπάνω η ύφεση και μας πέθαναν λίγοι παραπάνω αλλά γίνονται αυτά, άνθρωποι είμαστε, γιατί να μην τους επικροτεί ο κ στουρνάρας?

    Και στην τροπολογία για τον εοπυ που καταψηφίστηκε χθες, είπε ότι δεν θα ανεχθεί (!) πολίτες 2 ταχυτήτων στην υγεία και θα την ξαναφέρει προς ψήφιση, μάλλον για να ψηφίσουν "σωστά" αυτήν την φορά, πράγμα που δείχνει άκρα δημοκρατική υγεία καθώς οι εξουσίες συνεργάζονται άψογα μεταξύ τους και βοηθά η μια την άλλη (η εκτελεστική επαναφέρει την νομοθετική στον ίσιο δρόμο)

    Και στην συνεδρίαση του πασοκ που δεν μας εκαναν τη χαρη να παίξουν live (τσάμπα πήγαν οι πίτσες τελικά ε?) είπε ο υπερασπιστής των θεσμών ότι δεν ήταν καλά συννενοημένη η ομάδα και δεν μετέδωσαν σωστό μήνυμα προς τα έξω, και αν δεν ψηφίσουν θα πάνε σπίτι τους μην αφήνοντας και πολλές αμφιβολίες ότι πράγματι οι βουλευτές ψηφίζουν κατά συνείδηση όπως λέει το σύνταγμα και δεν είναι τίποτα πρόβατα ή κοιτάνε το συμφέρον τους.

    Οπότε δεν βλέπω προς τι η υποτιμητική σύγκριση με β. κορέα αφού αυτοί νομίζουν ότι ο πρωθυπουργός τους είναι θεόσταλτος και ότι μιλάει με το θεό πράγμα ανήκουστο φυσικά πρώτον γιατί ο θεός είναι Έλληνας και άρα δεν μιλάει κορεάτικα και δεύτερον (και ειλικρινά ντρέπομαι λίγο που το λέω) ... επειδή μιλάει με τον δικό μας :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ προφανώς είσαι και στο τουίτερ ε; :))

      Διαγραφή
    2. Ναι σε ακολουθώ όπως και τα πιο πολλά blogs που διαβάζω, απλά βαριέμαι (ή δεν έχω χρόνο - πιο συχνό αυτό) να κάνω και εγώ κανένα post :)

      Διαγραφή
  5. Προσυπογράφω το κείμενό σου και την άποψη που "καταθέτεις", λέξη προς λέξη,πλην της φράσης:

    "...Αυτό που σίγουρα δεν δικαιούται να κάνει είναι να παίρνει δημοσίως το μέρος της άλλης πλευράς, δηλαδή της τρόικας, διατυπώνοντας προσωπικές απόψεις..."

    Θα ίσχυε αυτό, υπό την προϋπόθεση που βάζεις ότι την κυβερνητική γραμμή την διαμορφώνουν οι κυβερνητικοί εταίροι. Αυτό, όμως, γίνεται μόνο στη θεωρία...
    Στην πράξη, έχουμε διαπιστώσει ότι παρά τις κατά καιρούς κυβερνητικές φανφάρες και παρόλες περί διαπραγματεύσεων, το μόνο που γίνεται είναι η κυβέρνηση ενεργώντας ως φερέφωνο της τρόϊκας να αναμεταδίδει απλώς τις επιθυμίες και τις εντολές της τελευταίας.

    Με άλλα λόγια, για αυτόν ακριβώς τον λόγο επελέγη ο Στουρνάρας: για να μετουσιώνει (τυπικά και διαδικαστικά, μόνο) τις αξιώσεις της τρόϊκας σε νομοθετήματα και να τις δικαιολογεί, όσο περνάει από το χέρι του. Στα πλαίσια αυτού του ρόλου που του δόθηκε, όχι απλά επιτρέπεται να εκφράζει τέτοιες απόψεις, αλλά υποχρεούται, ώστε να φέρει σε πέρας το καταστροφικό του (προσωπική μου άποψη) έργο ή το "θεάρεστο" καθήκαν, κατά την άποψη του Σαμαρά, που τελευταίως φέρεται να συνομιλεί με τον Ύψιστο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι άλλα άμα τα γράψεις αυτά θα σε πούνε συνωμοσιολόγο και λόμπι της δραχμής. Ενώ στο επιχείρημα "αφού ρε φίλε είσαι με το μέρος μας, πώς παίρνεις δημοσίως το μέρος των αλλωνώνε;", ακόμα και τα πιο επιδέξια παπαγαλάκια του αλαφουζέικου ζορίζονται κάπως, και κάνουν πως δεν ακούνε.

      Διαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)