21 Μαρτίου 2012

Εν περιλήψει

Μερικές φορές ό,τι και να γράψουμε εμείς περισσεύει. Παραθέτω απόσπασμα από την ομιλία του βουλευτή Α' Πειραιώς του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρου Δρίτσα, από τη χτεσινή συνεδρίαση της Βουλής όπου ψηφίστηκε η δανειακή σύμβαση, το οποίο μιλάει από μόνο του (τα πρακτικά εδώ, στον τίτλο "Συνεδρίαση Ολομέλειας 20-3-2012 ΡΘ', Β' μέρος", σελ.180, μπολντ-ιτάλικ δικά μου):

Φτάνει στο τέλος αυτή η συνεδρίαση και νομίζω ότι διεκδικεί τα πρωτεία μιας από τις συνεδριάσεις, της οποίας αναδεικνύεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ο πολιτικός αμοραλισμός της συνεταιριστικής Κυβέρνησης και των δύο κομμάτων που τη στηρίζουν.

Είναι πάρα πολύ χαρακτηριστικό ότι -να μη μιλήσω για τη διαδικασία- μια δανειακή σύμβαση ιστορική κατά τους εμπνευστές της, σωτήρια επίσης κατά τους ίδιους, έρχεται να ψηφιστεί με μια συζήτηση ενός απογεύματος στη Βουλή και λίγων ωρών στην Επιτροπή, πολύ περισσότερο, όμως, σε μια συνεδρίαση σε απολύτως άδεια αίθουσα -τώρα γεμίζει σιγά-σιγά ενόψει της ονομαστικής ψηφοφορίας- στην οποία πήραν το λόγο πέραν των εισηγητών και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, είκοσι δύο Βουλευτές εκ των οποίων, κυρία Πρόεδρε, δύο μόνο Βουλευτές των κομμάτων που θα ψηφίσουν τη δανειακή σύμβαση. Ένθεν και ένθεν μίλησαν από ένας. Ντρέπονται; Φοβούνται; Δεν έχουν τι να πουν; Δεν τολμούν να υποστηρίξουν αυτή την ταφόπλακα σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας; Ή θεωρούν ότι είναι ρουτίνα; Τόσος αμοραλισμός πια υπάρχει; Μίλησαν ένας και ένας, κυρία Πρόεδρε, από τους είκοσι δύο Βουλευτές που πήραν το λόγο σήμερα στη σημερινή συνεδρίαση......

Έχουμε δανειακή σύμβαση ρύθμισης των συμφερόντων και εξασφάλισης των δανειστών και των τραπεζών. Ας μας το πει το οικονομικό επιτελείο, που έχει φύγει απ’ αυτήν την Αίθουσα, κυρία Πρόεδρε, εδώ και δύο ώρες. Ο εκπρόσωπος του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης, o υπεύθυνος για την εισήγηση αυτής της δανειακής σύμβασης, αυτού του σχεδίου νόμου, δεν είναι εδώ. Δεν χρειάζεται, θα περάσει, θα ψηφιστεί. Για ποιο λόγο να υπάρχει εδώ;....


Γιορτή της Δημοκρατίας, που θά 'λεγε και ο Βενιζέλος.


.

2 σχόλια:

  1. Να αντιλέξω λίγο ;
    Οι διαδικαστικές ενστάσεις των κομμάτων που επαναστατούν κατά των δανειακών συμβάσεων είναι γνωστές και χιλιοειπωμένες.
    Οι απαντήσεις στις ενστάσεις αυτές ,επίσης ( ότι η επιτάχυνση της διαδικασίας επιβάλλεται από την κρισιμότητα της κατάστασης και πάντως γίνεται κατ'εφαρμογή του συντάγματος και των νόμων ή έστω εντός των ορίων τους ).
    Προσωπικά με καλύπτουν οι δεύτερες.
    Ως προς το σχολιασμό που έκανε ο Δρίτσας σχετικά με τα άδεια κοινοβουλευτικά έδρανα και τη χλιαρή συμμετοχή των βουλευτών που ψήφισαν υπέρ της δανειακής σύμβασης , θα τον έκρινα τουλάχιστον ατυχή. Η συγκεκριμένη ψηφοφορία είχε όντως τυπικό χαρακτήρα , με την έννοια ότι η έκβαση της ήταν απολύτως αναμενόμενη- με δεδομένη την υπερψήφιση του μνημονίου 2 . Γενικότερα , όμως , η ..χαλαρή άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων είναι μάλλον ένα φαινόμενο που διαπερνά τις κοινοβουλευτικές ομάδες όλων των κομμάτων και σίγουρα δεν ενέσκηψε μόλις την εποχή του μνημονίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με ποια δικαιολογία ο εισηγητής (Βενιζέλος) απουσίαζε; Επειδή παραιτήθηκε, δεν ήταν παρών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)