14 Φεβρουαρίου 2011

Το αφεντικό τρελάθηκε

Πόση είναι η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου; Κανείς δεν ξέρει ακριβώς. Ενιαίο μητρώο ακινήτων δεν υπάρχει, ενιαίο περιουσιολόγιο δεν υπάρχει, κεντρική καταγραφή και διαχείριση δεν υπάρχει, τα δεδομένα συγκεντρώνονται αποσπασματικά από διάφορες υπηρεσίες, η καθεμιά από τις οποίες χρησιμοποιεί και διαφορετικό τρόπο καταγραφής, με αποτέλεσμα να μην μπορούν ούτε καν εκ των υστέρων να ενοποιηθούν τα δεδομένα.

Τι είδους ακίνητα περιλαμβάνει αυτή η περιουσία; Κάθε είδους: οικόπεδα, αγροτεμάχια, κτίρια, αλλά και λίμνες, ποταμούς, λόγγους, ραχούλες, ρουμάνια, δάση, κατσάβραχα, χαράδρες, βουνοκορφές. Πόσα από κάθε κατηγορία, πού βρίσκονται και σε τι κατάσταση, νομική και πραγματική, κανείς δεν ξέρει.

Ποια είναι η αξία αυτής της ακίνητης περιουσίας; Και πάλι, κανείς δεν ξέρει. Για πολλά από αυτά τα ακίνητα η αξία είναι μηδενική, για άλλα η συζήτηση δεν έχει καν νόημα εφόσον ο νόμος τα ορίζει ως εκτός συναλλαγής, για τα υπόλοιπα είναι αδύνατον να ξέρουμε εφόσον δεν ξέρουμε πόσα, πού και ποια είναι, κι εφόσον δεν έχουν βγει ποτέ στο παρελθόν στο σφυρί ώστε να έχουμε έστω μια ένδειξη του πόσο τα αποτιμά η αγορά.

Τα παραπάνω δεν τα βγάζω απ' την κοιλιά μου. Είναι η περίληψη των συμπερασμάτων σχετικής μελέτης του ΙΣΤΑΜΕ, βασισμένης σε στοιχεία της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, κι όποιος θέλει μπορεί να τα επαληθεύσει εδώ. Κι ωστόσο, με βάση αυτή τη μελέτη βγαίνουν διάφοροι δεξιά και αριστερά και λένε ότι η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου αποτιμάται χοντρικά στα 300 δις ευρώ (περίπου 272 δις, διορθώνουν όσοι θέλουν να παριστάνουν τους λεπτολόγους), τ' ακούει κι ο άλλος στην τηλεόραση και λέει δεν μπορεί, για να το λένε κάπως έτσι θά 'ναι, άντε να μην είναι 300 μια που στην Ελλάδα έχουμε την τάση να τα φουσκώνουμε τα νούμερα καταπώς μας βολεύει, άντε να είναι πες 200.

Δες τώρα πώς έχει προκύψει αυτό το νούμερο, για να καταλάβεις πάνω σε ποια βάση γίνεται η όλη συζήτηση:

"Χρησιμοποιώντας την πιο απλή μέθοδο, χωρίς να υπολογίζω επιπλέον κριτήρια και βάσει εκτιμήσεων αγοραίας αξίας που έχουν γίνει κατά καιρούς, υπολόγισα έναν μέσο όρο τιμής ανά τετραγωνικό μέτρο και Νομαρχία. Αυτόν τον μέσο όρο τον ανήγαγα ώστε να υπολογίσω συνολικές αξίες ανά Νομαρχία και την Επικράτεια". Τάδε έφη ο Προϊστάμενος της Επιτελικής Μονάδας Μητρώου της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (από την ίδια μελέτη).

Ναι, με αυτήν την εξαιρετικής επιστημονικής αξιοπιστίας μέθοδο προέκυψε το νούμερο, και πάνω σε αυτό το νούμερο πατάνε κυβέρνηση και τρόικα και συμφωνούν στην "αξιοποίηση" της περιουσίας του Δημοσίου, κι όχι μόνο, αλλά βάζουνε και στόχους, να εισπράξει λέει το Δημόσιο 50 ολόκληρα δις. Μέχρι το 2015. Ή τέλος πάντων, για να μη γινόμαστε μπακάληδες μια που η συζήτηση έχει κατά τα άλλα, αχέμ, επιστημονικό υπόβαθρο, να μην πούμε 50 δις, να πούμε ξερωγώ 25-30, μια που τα υπόλοιπα θα τα εισπράξει λέει "αξιοποιώντας" άλλες υποδομές, μερίδια συμμετοχής σε εταιρείες κλπ.

Και πες μου εσύ τώρα ότι αυτή τη συζήτηση μπορείς να την πάρεις στα σοβαρά.

Και πες μου εσύ τώρα ότι σοβαροί υποτίθεται οργανισμοί όπως το ΔΝΤ, η Κομισιόν και η ΕΚΤ πιάνονται από τέτοιου είδους δεδομένα και χαράζουν πολιτική πάνω σε αυτά, πολιτική η οποία υποτίθεται έχει σοβαρούς σκοπούς, πολιτική η οποία υποτίθεται θα βοηθήσει το ελληνικό Κράτος να μειώσει το έλλειμμα, το χρέος, το ο,τιδήποτε.

Και πες μου εσύ τώρα ότι αυτό το πράγμα λέγεται "αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας" και όχι ξεπούλημα κοψοχρονιά, ελάτε κυρίες, ό,τι πάρετε ένα κατοστάρικο.

Πες το μου εσύ, γιατί εγώ είμαι μπουμπούνας και δεν το καταλαβαίνω. Εγώ το μόνο που καταλαβαίνω είναι ότι οικονομική πολιτική, και πολιτική γενικότερα, μπορεί να γίνεται μόνο με βάση πραγματικά δεδομένα που προκύπτουν τεκμηριωμένα, με παραδεδεγμένη μεθοδολογία, και που δίνουν συμπεράσματα τα οποία μπορούν να ελεγχθούν. Κι ότι μέθοδοι του τύπου "τρεις το λάδι, τρεις το ξίδι" και "κοίτα πόσα μας λείπουν, να δω πόσα ζητάμε" δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται ούτε για να κουμαντάρει κανείς ψιλικατζίδικο, όχι ολόκληρο κράτος και μάλιστα εν μέσω κρίσης.

Αλλά πάλι μπορεί να κάνω και λάθος.


.

16 σχόλια:

  1. Ωραίος...
    Μάλλον βάζεις τα γυαλιά σε ολόκληρη την ελληνική δημοσιογραφία, που θα έπρεπε να είχε κάνει ακριβώς τη μικρή έρευνα που έκανες εσύ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aγαπητέ Χασοδίκα

    Η μέθοδος αποτίμησης που αναφέρεις είναι εδώ και χρόνια γνωστή στον θαυμαστό κόσμο των εργολάβων (πάσης φύσεως) με τα αρχικά ΜτΠ (με τον πούτσο, μετά συγχωρήσεως). Είναι η μέθοδος που ασκούν επίσης πολιτική οι εκάστοτε "ηγέτες" (όλων των χώρων εννοείται). Το ότι εσύ (και πολλοί από μας) δεν το καταλαβαίνουν μάλλον τους χαροποιεί

    Φιλικά
    Στάθης Δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. να πουληθεί η περιουσία των παπάδων και οι παπάδες επίσης σε ματσομένους άραβες σεΐχηδες να τους κάνουν γιουσουφάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποιά αξιοποίηση Χασοδίκα μου. Σε λίγο που θα μας επισκέπτεσαι θα πίνουμε καφέ στο νέο μαγαζί "Όλι Ρεν" με θέα το θερμαικό, που κάποτε λεγόταν -ατυχώς- Λευκός Πύργος!

    YG Τον Πρετετέρη τον ρώτησες πόσο παέι το μαγαζί; Τον Τράγκα; Την Μακρή; γιατί σε (ξανα)βρίσκω μετά από τόσους μήνες να είσαι εκτός γραμμής. Ισταμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και το πανηγύρι όλο μεγαλώνει... το κράτος δεν ξέρει τι ακίνητη περιουσία έχει, αλλά μπορεί να την υπολογίσει σε χρήμα (με τον αξιόπιστο τρόπο που αναφέρεις)... το κράτος δεν ξέρει τι πληρώνει και σε ποιους εργαζόμενους του (αλλά μπορεί να περικόψει μισθούς, τους οποίους κατά τα λοιπά δεν γνωρίζει)... το κράτος δεν γνωρίζει τι, πόσα και σε ποιους πληρώνει αγοράζοντας αγαθά και υπηρεσίες από αυτούς (αλλά μπορεί να μειώσει αυτές τις δαπάνες)... το κράτος δεν γνωρίζει ποιοι φορολογούμενοι δεν πληρώνουν τα δέοντα (αλλά θα πατάξει τη φοροδιαφυγή)... Οι πολίτες γνωρίζουν ότι το κράτος δεν γνωρίζει, αλλά πιστεύουν ακόμη ότι μπορεί να διορθωθούν τα πράγματα. Τελικά, η πίστη όλα τα μπορεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πάντως τόσα χρόνια γίνεται λόγος για ένα κρατικό περιουσιολόγιο και ένα οργανωμένο σύστημα καταγραφής του, αλλά τίποτα. Κάθε κυβέρνηση, τάχα θα καταγράψει την περιουσία, αλλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πάντως μετά και από τις σημερινές δηλώσεις ΓΑΠ ότι θα φέρει νόμο που θα απαγορεύει την πώληση δημόσιας γης (θα το περάσει και στο Σύνταγμα λέει...), εγώ ειλικρινά σκέφτομαι να το κλείσω το μπλογκ. Τι να σχολιάσεις πλέον, αυτή η κυβέρνηση ξεπερνάει κάθε φαντασία.

    ΥΓ: Βασικέ Μέτοχε, καλώς (ξανα)ήρθες! Πού ήσουνα χαμένος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Απουσίαζα σε μόνιμη ψυχανάλυση αγαπητέ. Επιστρέφω όμως γιατί η φαντασία σ' αυτήν την εξουσία θα με στείλει στο ψυχιατρείο. Και λέω να ακολουθήσω την ομαδική απόδραση μετά των φίλων μπλόγκερς. Άλλωστε ο μετά πολλών θάνατος ου θάνατος. Τι λες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έλα μωρέ, είναι 50 δις μπροστά και καμιά 250αριά από πίσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ χασοδίκη:
    Για περιπτώσεις όπου κάθε σχόλιο περιττεύει (όπως αυτή που λες), προτείνω αντί σχολίου το λινκ
    http://www.youtube.com/watch?v=zZpJDI2fsyU&feature=related
    Ειδικά στην όλη φαρσοκωμωδία που παίχτηκε με την ανακοίνωση της τρόικας περί 50 δις και τις "αντάρτικες" κυβερνητικές δηλώσεις, ταιριάζει γάντι. Αλλά νομίζω ότι μπορεί να έχει και πολλές άλλες χρήσεις ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. αγαπητέ Χασοδίκα,

    η μεθοδολογία που χρησιμοποίησε ο περί ου δεν είναι βασικά λανθασμένη. αυτού τού είδους οι παρεκτάσεις είναι αποδεκτές, κυρίως για ακίνητα όπου υπάρχει πλήθος ομοείδών.

    μεθοδολογική αδυναμία είναι σαφέστατα η αναγωγή στη χώρα για λόγους που, εάν υπάρχει ενδιαφέρον, μπορώ να αναλύσω.

    το βασικό "λάθος" είναι η παράλειψη αναφοράς του έυρους εκτίμησης, το οποιό εγώ το θέτω στα πολύ πρόχειρα στα +/- 30 δις ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μα αφού εδώ ξεκινάμε από την παραδοχή ότι δεν ξέρουμε αν υπάρχει πλήθος ομοειδών ή όχι!

    Αν έχεις όρεξη να αναλύσεις κάτι, θα προτιμούσα να μάθω πώς προκύπτει το εύρος εκτίμησης που λες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. καλε πως δεν υπάρχουν ομμοειδή, τόσες χώρες πουλιούντα.

    τα +/- 30 δις βγαίνουν με τον ίδιο τρόπο που βγάλαν τα 300 και τα 50. εμπειρικά. απλά το θεωρώ πολύ αστείο να βγάζει κανείς τέτοια νούμερα χωρίς να ορίζει και ένα εύρος διακύμανσης.

    αυτό θα μπορούσε να γίνει μετά από την εκτίμηση των 272 δις (να τ΄αφήσω;) ορίζοντας μια τιμή βάσης ανάλογα με τα πιο φτηνά κομμάτια που έχεις (π.χ. 1000 ευρώ/στρέμμα)και με κάποια διόρθωση ανάλογα με την σύνθεση του μίγματος. πιο κάτω δύσκολα θα πέσεις. αυτή είναι η αριστερή μπάντα του εύρους.

    αν θεωρήσεις ότι η τιμή που βγάζεις με σύγκριση σε όλη την χώρα είναι περίπου ο Μ.Ο. και ότι οι αξίες έχουν κανονική κατανομή για λόγους συμμετρίας γνωρίζεις και την δεξιά μπάντα του εύρους.

    έτσι έχεις μια πρώτη αλλά πολλή επισφαλή είκόνα. οι παραδοχές που κάναμε είναι άγνωστο εάν ισχύουν. απλώς κοιτάς την εκτίμηση σου και άμα έβγαλες αξία 272 δις και εύρος +/- 271 δις τότε το μοντέλλο σου είναι για τ΄ανάθεμα. αν το εύρος είναι μικρό ψάχνεις επιτακτικότερα.

    κοινώς τα αγαθά κόποις κτώνται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ρε παιδιά, να ρωτήσω κάτι; κοντεύει η ελλάδα να πεθάνει, γέρασε με τέτοια ιστορία, και 'δεν ξέρει τι έχει'! σε ποιους να τ'αφήσει;
    αν ένας σημίτης ήταν φίλος της, θα της έλεγε: παίχτα στο χρηματιστήριο!
    άν κανα καράτουρκος ήταν φίλος της, θα της έλεγε: έλα να σε μπιπ μπιπ να τα χαρώ εγώ!
    αν ένας παπατέτοιος ήταν φίλος της, θα της έλεγε: έλα να στα φάω για συχωροχάρτι!
    ε, τώρα, οι βόρειοι φίλοι μας λένε: τι έχεις μωρή; δώσε τίποτα πριν το φάνε τα σκουλήκια!
    τι έγινε λοιπόν; σάμπως έχει παιδιά να της συμπαρασταθούνε η γριά;
    λαμόγια έχει γύρω της, που τη γδύνουνε και την αφήνουνε πάντα 'να μην ξέρει τι έχει'....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το κακό είναι που δεν έμεινε κάνα ανεμόδαρτο ξερονήσι, καμμιά ζούγκλα απάτητη πια... Κάποτε πήγαινες εξερευνητής σε άγνωστους τόπους, έστηνες ένα φράχτη, έσφαζες όσους ιθαγενείς γλίτωναν από τη γρίππη και τη βλενόρροια, και έλυνες το στεγαστικό και οικονομικό σου πρόβλημα

    Τώρα πού να πας πια? Περιμένουμε το πρώτο διστημικό λεωφορείο με αδημονία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)