08 Φεβρουαρίου 2011

Όχι, δεν ψιχαλίζει

Είδα χτες βράδυ -το λίγο που άντεξα- ένα απόσπασμα από την "Ανατροπή" του Πρετεντέρη. Στο οποίο παρουσιάστηκαν τα ευρήματα της πρώτης μεγάλης πανελλαδικής έρευνας της GPO για το 2011 (εδώ, στο πάνω πάνω λινκ), μπλα μπλα, μεταξύ των οποίων και οι απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα "Με ποια από τις παρακάτω έννοιες θα χαρακτηρίζατε τη στάση σας απέναντι:" στην κυβέρνηση, τα κόμματα, τα συνδικάτα (μπλα μπλα), τα ΜΜΕ, όπου οι επιλογές των ερωτηθέντων ήταν οι εξής: ικανοποίηση, ελπίδα, ανοχή, απογοήτευση, θυμός.

Λοιπόν, σε ποσοστό 73 %, οι πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα εξέφρασαν απογοήτευση ή θυμό απέναντι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Δηλαδή οι τρεις στους τέσσερις. Ικανοποίηση και ελπίδα εξέφρασε μόλις ένα καχεκτικό 8,6 %, δηλαδή ούτε καν ο ένας στους δέκα.

Και βέβαια ο παρουσιαστής της εκπομπής και ο παρακαθήμενος Καψής έκαναν ένα γενικό σχόλιο του τύπου "πρέπει να προβληματιστούμε όλοι μας, και η έμφαση στο μας", αλλά τίποτα περισσότερο (όσο είδα εγώ -αν το σχολίασαν εκτενώς αργότερα δεν ξέρω, αλλά δεν φαντάζομαι κιόλας).

Κι αναρωτιέμαι ο αφελής, δηλαδή ρε Γιαννάκη, όταν ακούς ότι η κοινή γνώμη είναι οργισμένη ή απογοητευμένη με τα ΜΜΕ, σαν ποιον νομίζεις ότι εννοεί, αυτόν που γράφει τη στήλη με τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία; Δεν αντιλαμβάνεσαι ότι η μπάλα παίρνει κυρίως εσένα και μερικούς ομοίους σου, εσάς που γράφετε τα εντιτόριαλ και τα άρθρα γνώμης των εφημερίδων, εσάς που βγαίνετε στο γυαλί και στα ραδιόφωνα και σχολιάζετε επί παντός του επιστητού με ύφος χιλίων καρδιναλίων, εσάς ντε, τους κατόχους της Μίας, Απόλυτης και Αδιαμφισβήτητης αλήθειας; Διότι δεν λέω, καλά είναι να συζητάμε για την πλήρη απαξίωση του όλου πολιτικού συστήματος στα μάτια της κοινής γνώμης, αλλά μπας και θά 'πρεπε να ρίχνατε καμιά ματιά και στη δικιά σας την καμπούρα; Εκτός κι αν έχετε την εντύπωση, εσύ και οι όμοιοί σου, ότι απ' τη δικιά σας τη μεριά όλα καλώς καμωμένα τα έχετε, και φταίει το πόπολο που δεν καταλαβαίνει -σαν κάτι αποτυχημένους συγγραφείς που δεν τους διαβάζει ούτε η μάνα τους, κι αυτοί πιστεύουν ότι κάνουν υψηλή τέχνη που απευθύνεται σε λίγους κι εκλεκτούς. Αν είναι έτσι όμως, αν τις κάνετε τις έρευνες για να κρατάτε μετά απ' τα συμπεράσματα ό,τι σας βολεύει, τότε πεταμένα λεφτά.

Όταν η κοινή γνώμη ακούει για "ΜΜΕ" δεν κάθεται να σκεφτεί όλο το οικοδόμημα, καμιά τριανταριά-σαρανταριά ανθρώπους σκέφτεται ο καθένας, αυτούς που εκτίθενται στη βιτρίνα δηλαδή. Κι όταν κάνεις έρευνα, υποτίθεται, για να δεις τι γνώμη έχει ο κόσμος για τούτη τη βιτρίνα, και η έρευνα σου βγάζει ότι οι τρεις στους τέσσερις σε φτύνουν, ε τότε θα πρέπει να είσαι πολύ χοντρόπετσος για να νομίζεις ότι ψιχαλίζει.


.

7 σχόλια:

  1. Έχουν γεννηθεί με ενσωματωμένη ομπρέλα αυτοί, επίσης δεν έχουν συνείδηση για να καταλάβουν τι γίνεται.
    Εξαιρετικό και το ποστ για το φόβο!

    Υ.Γ. Περνώ χωρίς να σχολιάσω συνήθως (γιατί βαριέμαι να συνδέομαι στον μπλόγκερ :/ ), αλλά ο Πρετ και οι όμοιοί του με εξοργίζουν τόσο που δεν άντεξα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξέχασα το βασικότερο που ήθελα να πω.

    Κάποτε διαβάζοντας το 1984 μου έκανε εντύπωση το ότι υποχρεούνταν οι "πολίτες" να έχουν πάντα ανοιχτές τις τηλεοράσεις τους. Το έχουν τώρα καταφέρει χωρίς αυτή τη ρητή διαταγή τόσο καλά! :((

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Κι αναρωτιέμαι ο αφελής, δηλαδή ρε Γιαννάκη, όταν ακούς ότι η κοινή γνώμη είναι οργισμένη ή απογοητευμένη με τα ΜΜΕ, σαν ποιον νομίζεις ότι εννοεί....?"

    E, μα!!!!
    Μέχρι να πάρουν πρέφα και οι μεν (πολιτικοί) και οι δε (μουμουέδες) ότι το μόνο που τους σώζει είναι να φερθούν σωστά, μάλλον θα είναι πολύ αργά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έτσι, είναι. Η πλάκα πάντως είναι ότι τους χαμηλόμισθους δημοσιογράφους, οι έγκριτοι κι επώνυμοι τους θυμούνται μόνο όταν κατηγορείται ο κλάδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αφελείς ή προβοκατόρικες (όπως το βλέπει κανείς) ερωτήσεις : αν υποθέσουμε ότι ο Pretender-ης και οι συν αυτώ και όμοιοι του ξέρουν να φερθούν σωστά, μπορούν να φερθούν σωστά; Μήπως το τίμημα της σωστής συμπεριφοράς είναι να χάσουν όλα αυτά που κερδίζουν από τη μη σωστή συμπεριφορά; Μπορούν - να διαλέξουν - να απωλέσουν τους καρπούς της μη σωστής συμπεριφοράς, για να γίνουν σωστοί;

    ΥΓ : Αν αγαπητή μου κυρία ή αγαπητέ μου κύριε, αν είσαι τόσο απογοητευμένη/ος ή οργισμένη/ος από τα ΜΜΕ, κλείστην την (μπιπ) την τηλεόραση!!! Κουράστηκα να ακούω για την απογοήτευση σου και από την άλλη πλευρά να μου λες σε πρώτη ευκαιρία τι είπε (με περισπούδαστο ύφος βεβαίως βεβαίως) ο κάθε τηλεπρόβλητος δημοσιογράφος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αναρωτιέμαι βέβαια, αν θεωρήσουμε ότι η κοινή γνώμη είναι σύμφωνη με τα reality shows, γιατί αλλιώς, με βάση τους νόμους της αγοράς δεν θα προβαλλόταν στην ΤV, τότε γιατί ο οποιοσδήποτε Γιαννάκης θα έπρεπε να λάβει σοβαρά την κοινή γνώμη; Εκτός και αν ο Γιαννάκης ξέρει πως τα reality shows δεν έχουν πραγματική απήχηση, οπότε τότε τα ΜΜΕ πιθανότατα καταδικάζονται για αυτά και όχι για το Γιαννάκη. Χάος τελικά αυτή η κοινή γνώμη…
    (Όχι, δεν έχω σε εκτίμηση το Γιαννάκη, ούτε τα ΜΜΕ, αλλά ούτε και την κοινή γνώμη εδώ που έχουμε φτάσει…)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο Banksy το έχει πει με μια πολύ ωραία εικόνα
    http://www.artofthestate.co.uk/photos/banksy_tv_window.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)