25 Νοεμβρίου 2010

21 σκέψεις

1. Μια φορά κι έναν καιρό, την Ιρλανδία την έδειχναν με το δάχτυλο σαν παράδειγμα προς μίμηση: Τι ωραία χώρα, τι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, τι φιλόξενο επιχειρηματικό περιβάλλον, τι προσήλωση στην καινοτομία.

2. Ακόμη κι όταν ο Κέλτικος Τίγρης άρχισε να χάνει τα δόντια του, ακόμη και τότε παράδειγμα ήταν: τι υπεύθυνος λαός, τι αποφασιστικότητα, πήραν μόνοι τους τα αναγκαία διαρθρωτικά μέτρα. Ματώνουν, αλλά με δική τους απόφαση και αποφεύγοντας τη μέγγενη της όποιας τρόικας.

3. Αμ' έλα που δεν την απέφυγαν.

4. Κι άντε να πείσεις τώρα τους Ιρλανδούς ότι είναι λογικό που ο καλύτερος μαθητής της τάξης και ο χειρότερος σκράπας (εμείς δηλαδή -να μην ξεχνιόμαστε) έχουν την ίδια αντιμετώπιση μόλις στραβώσει η δουλειά.

5. Μα τι συγκρίνεις τώρα! φωνάζουν οι Σοφολογιότατοι από τη γαλαρία. Τι σχέση έχουν τα προβλήματα των Ιρλανδών με τα δικά μας;

6. Έλα ντε. Κι αφού τα προβλήματα δεν έχουν σχέση, πώς γίνεται η συνταγή για την αντιμετώπισή τους να περιλαμβάνει μερικά βασικά υλικά απαράλλαχτα: περικοπές αποδοχών των εργαζομένων, αύξηση φορολογίας, μείωση κοινωνικών δαπανών.

7. Είσαι άσχετος! επιμένουν οι Σοφολογιότατοι. Θα δεις, σε τρία, το πολύ τέσσερα τέρμινα, οι Ιρλανδοί θα έχουν ξελασπώσει.

8. Όπερ έδει δείξαι -στο μεταξύ, βλέπε ανωτέρω υπ' αριθ. 4.

9. Όταν οι ευρωπαίοι εταίροι μας μας ετοίμασαν τον Μηχανισμό Στήριξης, δεν το έκαναν από φιλευσπλαχνία ούτε από αλληλέγγυο διάθεση. Το έκαναν γιατί φοβήθηκαν ότι η μικρή και ασήμαντη Ελλάς θα μπορούσε να γίνει η αρχή μιας φοβερής χιονοστιβάδας που θα κατάπινε την ευρωζώνη.

10. Σκέφτηκαν πως, αν έστελναν το ένα γουρουνάκι, το πιο ευάλωτο, στον πάγκο του χασάπη, τα υπόλοιπα γουρουνάκια (PIGS) μπορεί να αφήνονταν στην ησυχία τους.

11. Όμως τρώγοντας έρχεται η όρεξη. Πριν καλά καλά χωνέψουν το ελληνικό γουρουνάκι, οι Αγορές, αυτός ο αδηφάγος ευφημισμός, έβαλαν στο στόχαστρο το δεύτερο.

12. Και τώρα τα άλλα γουρουνάκια περιμένουν τη σειρά τους.

13. Θα το έχετε πιστεύω ακουστά, η Ιβηρική χερσόνησος φημίζεται για τα χοιρινά της.

14. Ιερή αγανάκτηση καταλαμβάνει τους Σοφολογιότατους: "Η Πορτογαλία δεν πάσχει από στεγαστική φούσκα, ο χρηματοπιστωτικός της τομέας έχει ικανοποιητική κεφαλαιακή επάρκεια" (Χέρμαν Βαν Ρομπάι, πρόεδρος της Ε.Ε.).

15. "Εχουμε έσοδα σύμφωνα με αυτά που είχαν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό, έναν χρηματοοικονομικό τομέα που απέδειξε ότι ήταν σταθερός και που συνεχίζει να είναι και που βρίσκεται σε διαδικασία επιταχυμένης μεταρρύθμισης. Ολα αυτά διασφαλίζουν ότι δεν θα επηρεαστούμε όπως άλλες χώρες" (Έλενα Σαλγάδο, υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας).

16. Μόνο που κάτι τέτοια τα έχουμε ξανακούσει.

17. Ας περιμένουμε λοιπόν να δούμε πόσα απίδια βάνει ο σάκος. Πόσα κράτη-μέλη μπορεί να στηρίξει ο ευρωπαϊκός υπερμηχανισμός στήριξης των 700 δις ευρώ.

18. Το ίδιο ερώτημα αλλιώς: στα πόσα καίγεται;

19. Το σύστημα ήδη δουλεύει στα όρια της αντοχής του. Απ' όσο καταλαβαίνω, μία λάθος κίνηση από οποιονδήποτε παίχτη μπορεί να το τινάξει στον αέρα. Ή να οδηγήσει σε ένα ξέσπασμα κοινωνικής βίας με απρόβλεπτες διαστάσεις και συνέπειες.

20. Ή μπορεί και να μη γίνει τίποτε, να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας και μετά business as usual. Όπερ έδει δείξαι, αλλά δεν θα πόνταρα σε αυτήν την πιθανότητα.

21. Μια χιονοστιβάδα είναι εντυπωσιακό θέαμα, όσο την κοιτάς από απόσταση. Όταν καταλάβεις ότι βρίσκεσαι στο διάβα της, όμως, παραλύεις από τον τρόμο. Αλλά τότε είναι αργά.


.

19 σχόλια:

  1. Ν' αφήσεις τα κοτσινίγιας μου ήσυχα, καλά;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το θέμα είναι ότι η χιονοστιβάδα δεν κάνει διακρίσεις και τελικά θα παρασύρει μαζί και τους λύκους και τα λοιπά αρπακτικά που επιβουλεύονται τα "γουρουνάκια" της ευρωζώνης, αν η Μέρκελ και οι αυλικοί της δεν ανοίξουν λίγο τα μάτια τους να κοιτάξουν μπροστά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τό'χεις το αγγλικό, νεσπά?

    Για κοίτα εδώ: http://www.bloomberg.com/news/2010-11-23/bust-is-better-than-a-bailout-for-irish-patient-matthew-lynn.html

    Παρακαλώ προσοχή: στο Bloomberg δημοσιεύθηκε το άρθρο όχι, όπου νά'ναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν δεν το εχετε πετυχει καπου, κ. Χασοδίκη μας, αξίζει τον κόπο να ρίξετε μια ματιά εδω: http://dotsub.com/view/48d6f8a0-8c29-4339-9950-8b9af28d3091 και θα γίνετε σοφότερος! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Rodia: Πράγματι, πολύ 'επιμορφωτικό' το βίντεο. ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αλήθεια υπάρχει περίπτωση το εξωτικό τέρας των αγορών να χαρτάσει χοιρινό ακόμη και αφότου έχει καταβροχθίσει όλα τα γουρουνάκια; Ή μήπως τότε, πεινασμένο ακόμη, αρχίσει να στρέφετει στα μοσχάρια π.χ. Γερμανία;

    Ο μηχανισμός διάσωσης πολύ απλά δεν διασώζει τους προσφεύγοντες και θα σκάσει στα μούτρα των εμπνευστών του όταν το τσουνάμι χτυπήσει τις ιβηρικές ακτές (μμμ κάτι διάβασα ότι ανέβηκαν τα επιτόκια της Πορτογαλίας ΚΑΙ της Ισπανίας, άρα μάλλον έχει αρχίσει να γλείφει τις ιβηρικές ακτές!).

    Η Γερμανία πάντως συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα... μήπως σήμερα υπερεκτιμά την οικονομική της μηχανή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 13. Θα το έχετε πιστεύω ακουστά, η Ιβηρική χερσόνησος φημίζεται για τα χοιρινά της.

    Το καλύτερο όλων!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εξαιρετικό το ποστ, και φοβάμαι ότι από τη χιονοστιβάδα μόλις που ακούμε τους πρώτους τριγμούς ακόμα...
    Ως προς το ερώτημα, γιατί συμβαίνουν όλα αυτά, να συστήσω και πάλι <a href="http://techiechan.com/?p=701>αυτό</a> το αρθράκι, και ιδίως το γράφημα της κατανομής του πλούτου κατά τον 20ο αιώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. φοβάμαι πως το πείραμα του ευρώ δεν θα εξελιχθεί καλά και τα ινδικά χοιρίδια θα πεθάνουν όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Darthiir, ό,τι πεις!

    Κροτ, το θέμα είναι ότι δεν εμπιστεύομαι ούτε και αυτούς που προτείνουν ανεπιφύλακτα τη στάση πληρωμών (είτε για μας, είτε για τους Ιρλανδούς). Θέλω να πω, δεν νομίζω ότι τους πήρε ο πόνος για την πάρτη μας, εικάζω ότι έχουν άλλου είδους υστεροβουλία.

    Ροδιά, ωραίο!

    ESKARINA, ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω πώς σκέφτονται οι πολιτικές ηγεσίες -και αν σκέφτονται. Αν πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο αφαίμαξης του πλούτου από τις λαϊκές τάξεις προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, που λέει και η σ. Αλέκα, μου φαίνεται απίθανο να πιστεύουν ότι θα περάσει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο χωρίς ακραίες αντιδράσεις (βλέποντας την Ελλάδα, βέβαια, μπορεί και να το πιστεύουν πιο εύκολα). Αν όχι, τότε μιλάμε για απόλυτη έλλειψη πολιτικής οξυδέρκειας. Τι να πω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σπύρο, ξέχασες να κλείσεις τα εισαγωγικά στο λίνκι και μπάζει ρεύμα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εξαιρετικό άρθρο. Τρώγοντας έρχεται η όρεξη. Το πρότυπο του Σιμίτη, σήμερα μας τρομάζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χασοδίκη συγγνώμη αν πούντιασες :)
    Ορίστε λοιπόν το λινκ που έλεγα. Ελπίζω να βγει σωστά αυτή τη φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μια και τον ανέφερε ο Σπύρος, να προτείνω κι εγώ ενθέρμως όλα τα άρθρα του techie chan. Έχει μάλιστα κι ένα, το TEOTWAYKI, που δίνει ένα ρεαλιστικό σενάριο του τι θα σήμαινε στάση πληρωμών (εν συντομία, να μην μπορούμε να εισάγουμε ούτε φάρμακα).
    Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, μπορείς να πεις, αλλά εγώ νομίζω ότι αν αρχίσουν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να μπαίνουν στον "μηχανισμό στήριξης", θα περιέλθουν σε τόσο μεγάλη κρίση νομιμοποίησης (που έχουν έτσι κι άλλιως ήδη σ'ένα βαθμό - αρκεί να κοιτάξει κανείς τα ποσοστά αποχής στις εκλογές) που θα αναγκαστούν ν'αλλάξουν πολιτική. Ή απλώς προσπαθώ να είμαι αισιόδοξη για να μην απελπιστώ εντελώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φαντάζομαι θα έχεις πετύχει αυτή την ανάλυση για τα γουρουνάκια.


    Δεν ξέρω τι έγινε, αλλά θα ορκιζόμουν ότι αυτό το σχόλιο το ξανάγραψα, το είδα δημοσιευμένο και μετά εξαφανίστηκε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Immortalite, όχι, δεν το είχα δει. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κάτι γίνεται με τα σχόλια. Στο e-mail μου έλαβα αυτό, το οποίο όμως για κάποιον λόγο δεν εμφανίζεται στο ποστ. Το παραθέτω:
    ----------------------
    Ο/Η Ιmmortalité άφησε ένα νέο σχόλιο για την ανάρτησή σας "21 σκέψεις":

    Και φαντάζομαι ότι θα άκουσες τα μαντάτα της Ουγγαρίας. Έτσι να μπαίνουμε σε σειρά...

    Μπορείς να μου πεις γιατί δεν δουλεύει το feed; έχει σταματήσει στο ταξίδι σου στην Αργεντινή. Για πολύ καιρό νόμιζα ότι έμεινες για πάντα εκεί...
    ---------

    Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό, ιδίως αν σκεφτείς ότι δεν έχω πάει ποτέ στην Αργεντινή :))
    Ειλικρινά, δεν έχω ιδέα τι γίνεται με τα feed, όπως και με τα εξαφανιζόμενα σχόλια :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κοίτα τώρα να δεις πώς μπορείς να γίνεις ρεζίλι: Το feed έχει σταματήσει στο σχόλιο που μιλάει για ταξιδιωτικές ανταποκρίσεις. Έλα όμως που η κύρια ανάρτηση (που είναι άσχετη με τα ταξίδια) γράφει πάνω πάνω "πριν μου πεις για την Αργεντινή"; Αν στη συνάρτηση προσθέσεις και την ώρα που γράφω έχεις το ρεζιλίκι σίγουρο! :)

    Όντως κάτι συμβαίνει με τα σχόλια. Και το προηγούμενο το είχα γράψει δύο φορές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)