29 Μαΐου 2009

Στιγμιότυπα: Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου, σήμερα

Μετακόμισε πριν λίγες μέρες, από ένα θλιβερό και τρισάθλιο δίπατο της οδού Σπύρου Λούη σε ολοκαίνουργιο κτίριο στην Πεντέλης. Ισόγειο και τρεις όροφοι, με τις εφημερίδες ακόμα κολλημένες στις τζαμόπορτες και τη μυρωδιά από τις μπογιές ακόμα έντονη. Αυτόματο ασανσέρ χωρητικότητας δώδεκα ατόμων. Ανεβαίνω στον τρίτο, ο προθάλαμος των γραφείων έχει επιφάνεια περίπου όση είχαν όλα τα γραφεία μαζί στο παλιό κτίριο.

Ωραία, σκέφτομαι. Πρόοδος. Πολιτισμός. Για πάμε και παραμέσα.

Παραμέσα, μπαίνω στη Γραμματεία. Μια ευχάριστη δροσιά από τα διακριτικά κλιματιστικά.

- Να ρωτήσω: δυο αγωγές τακτικής διαδικασίας έχω, εδώ τις καταθέτω;
- Ναι, περάστε στη συνάδελφο στο βάθος.

Περνάω στη συνάδελφο στο βάθος.

- Τι διαδικασία;
- Τακτική.
- Τις θέλετε και τις δύο μαζί, την ίδια μέρα;
- Μάλιστα.
- 19 Μαρτίου 2012.
- .....
(σιγή)
Συγγνώμη, είπατε δύο χιλιάδες ΔΩΔΕΚΑ;;;;
- .....
Έχω και συντομότερη δικάσιμο, το Γενάρη, αλλά μόνο για τη μία. Αν τις θέλετε και τις δύο μαζί...
- Το Γενάρη του δύο χιλιάδες ΔΩΔΕΚΑ:;;;
- .....

Μια βαθιά μελαγχολία με κατακλύζει και το μυαλό μου γεμίζει αυτοστιγμεί με ζοφερές σκέψεις για τη ματαιότητα των ανθρωπίνων πραγμάτων, ένα τίποτα είμαστε, τούτη η γης που την πατούμε όλοι μέσα θε να μπούμε και τα λοιπά. Η γραμματέας με κοιτάζει με κατανόηση.

- Ξέρετε, μπορεί από το φθινόπωρο, ΑΝ ανοίξει και δεύτερη αίθουσα, και ΑΝ έρθουν καινούργιοι ειρηνοδίκες, και ΑΝ προσληφθεί νέο προσωπικό, ΙΣΩΣ να ανοίξει και δεύτερο πινάκιο και να δίνουμε πιο σύντομα δικασίμους. Ίσως. Μπορεί. Ενδεχομένως. Αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο.
- .....
- Μήπως θέλετε να τις αφήσετε, να τις καταθέσετε το ΣεπτέμβρηΟκτώβρη;

Και πώς διάβολο θα το εξηγήσω αυτό στους πελάτες, μου λέτε; Τι να τους πω ακριβώς, που με παίρνουν τρεις φορές τη βδομάδα, "τι έγινε κύριε Χασοδίκη, την καταθέσατε την αγωγή;" "μέχρι τέλος της εβδομάδας θα πάω"; Τι να τους πω; Ότι μου είπαν στο Ειρηνοδικείο πως, αν μέχρι το Σεπτέμβρη ο ήλιος βγαίνει από τη δύση, πιθανόν να μπορούν να μου δώσουν συντομότερη δικάσιμο, οπότε είπα "άσε μωρέ, τι Μάρτιος του δώδεκα, τι Απρίλιος του δώδεκα, ας περιμένω μπας και γίνει το δώδεκα έντεκα";

Και τα απανωτά εγκεφαλικά που θα πάθουν; Πώς θα τα κουβαλάω στη συνείδησή μου μετά;

Κοντολογίς, εν έτει 2009, αυτή είναι η εικόνα της ελληνικής Δικαιοσύνης. Εν πάση περιπτώσει, ένα μέρος της εικόνας. Τι άλλο να προσθέσει κανείς, τι να σχολιάσει και για ποιο λόγο; Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να δώσει συγχαρητήρια στη Νέα Διακυβέρνηση, που έχτισε πάνω στο έργο που είχε παραλάβει από τους προκατόχους της και έναν ξεχαρβαλωμένο μηχανισμό τον έκανε εντελώς-τελείως βίδες. Οι "αναγκαίες μεταρρυθμίσεις" που λέει ο Καταλληλότερος, αυτές που μας γλίτωσαν "από τις αγκυλώσεις του χτες", ορίστε, με σάρκα και οστά ενώπιον σας, Πεντέλης 14 στο Μαρούσι. Με τις υγείες μας.




ΥΓ: Σαν πικάντικη λεπτομέρεια, να προσθέσω ότι ναι μεν το Ειρηνοδικείο μετακόμισε, αλλά τα τηλέφωνά του ακόμα δεν έχουν συνδεθεί/μεταφερθεί, και κανείς δεν είναι σίγουρος αν θα εξακολουθήσουν να είναι τα ίδια ή θ' αλλάξουν. Επίσης, η μία αίθουσα ακροατηρίου δεν έχει επιπλωθεί ακόμα -κοινώς, δεν έχει έδρα! Αλλά μπροστά στο κρύο ντους του 2012, αυτά είναι παρωνυχίδες...


.

18 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Χασοδίκη, με σώσζεις ! Διότι τη Δευτέρα δικάζω και εγώ μια αγωγή στο Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου, και εννοείται οτι θα πήγαινα στο παλιό.

    Παρεπιμπτόντως, την αγωγή, που δικάζω τη Δευτέρα, είχα καταθέσει τον Οκτώβριο του 2006 (εγκεφαλικό και για μένα τότε η ημερομηνία) και μάλιστα όταν είπα στον πελάτη μου τη δικάσιμο, μου απάντησε : "Ωραία και τους κάναμε τα μούτρα κρέας τωρα με την αγωγή, μέχρι τότε ποιος ζει ποιος πεθαίνει"!

    Τουλάχιστον τώρα, θα παθαίνουμε τα εγκεφαλικά σε κλιματιζόμενο χώρο !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να προσθέσω και άλλες δύο παραμέτρους?
    1. Όταν θα πεις στον πελάτη "2012", θα σε πληρώσει το 2012 (μη σου πω και το 2013). Εσύ στο μεταξύ θα έχεις διαβάσει, θα έχεις γράψει, θα έχεις πάει να καταθέσεις και θα έχεις επιδώσει ΔΩΡΕΑΝ.
    2. Το γεγονός ότι τα καινούρια κτίρια δεν συνοδεύονται από ανάλογες υπηρεσίες έχει εξήγηση: οι κατασκευές έχουν ωραίες μίζες από τους εργολάβους, οι διορισμοί Ειρηνοδικών μόνο έξοδα έχουν.

    Με τις υγείες μας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για τη "συντομότερη" διαδικασία των αυτοκινήτων δίνουν δικασίμους τον Ιούνιο του 2011! Αναρωτιέμαι πόσο δύσκολο είναι να αντιληφθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης ότι είναι αδύνατο μία (μία, μόνο μία!) Ειρηνοδίκης να χειριστεί όλες αυτές τις υποθέσεις, τη στιγμή που μόνο στο Δήμο Αμαρουσίου έχουν έδρα χίλιες-δυο εταιρείες. Χασοδίκη, δοκίμασες αίτηση προτίμησης;Επικίνδυνη αποστολή, αλλά μερικές φορές πετυχαίνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Athena, άκου και το άλλο ωραίο: έκανε παράσταση διαμαρτυρίας ο ΔΣΑ, πήγε επιθεωρητής στο Ειρηνοδικείο, έφριξε, και έδωσε εντολή να μη δίνονται προτιμήσεις! Καλό;

    (πλας μικροδιαφορά Μάιο του 10, όχι τώρα, τον περασμένο μήνα...)

    ESKARINA, κατάλαβες πού είναι, έτσι; Άλλα 7-8 λεπτά με τα πόδια από το παλιό.

    Συνάδελφε, άσε, ας μην το πιάσουμε αυτό το θέμα καλύτερα #$%^@&&!*(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. έλα μωρέ Χασοδίκη, μέχρι το 2012 μπορεί να έχεις πιάσει το Λόττο και να γλιτώσεις και τη δικάσιμο και όλα! Πώς κάνεις έτσι πια?

    Πάντως όλα τα μοντέρνα στο Μαρούσι τα πάνε. Το ΙΚΑ Αμαρουσίου είναι ένα σούπερ ντούπερ κτήριο (επίσης στην πεντέλης αν δεν απατώμαι), η ΔΟΥ Αμαρουσίου ομοίως (στην Αγ. Κωνσταντίνου, να πάτε να το δείτε, έχει κι ωραίο κεραμμυδί χρωματάκι!), για να μη μιλήσω για το ΥΠΕΠΘ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μου το είχαν πει, Χασοδίκη... στο τέλος, φοβήθηκα ότι αν γινόταν δεκτή η αίτηση προτίμησης, θα με κατηγορούσαν για συμμετοχή στο παραδικαστικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και μετά σου λένε επιτάχυνση της Δικαιοσύνης!!! Πώς θα γίνει επιτάχυνση, χωρίς επαρκή αριθμό δικαστών, δικαστικών υπαλλήλων, αλλά και κτιριακής υποδομής??? Εδώ έφτιαξαν κτίριο, αλλά από Δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους πάπαλα!!!
    Το άλλο πού το πας??? Προσδιορίζουν στο Εφετείο Κακουργημάτων 25-30 κακουργήματα σε μια δικάσιμο!!! Πώς θα γίνουν αυτά? Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε??? Και φυσικά δεν θα γίνουν. Ούτε σε μια, ούτε σε δυο δικασίμους. Οι περισσότερες υποθέσεις θα αναβληθούν, οι διάδικοι και οι μάρτυρες (αυτοί κυρίως) θα αγανακτήσουν, οι δικηγόροι και οι Δικαστές θα φτάσουν στα όρια της αντοχής τους. Και η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα καλά κρατεί!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. διότι σε αυτή την χώρα πάντα κάνουμε ένα βήμα μπρός και 2 πίσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χασοδίκη, μην είσαι αχάριστος. Σκέψου τι τόκους υπερημερίας θα βγάλεις ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Επίτηδες το κάνουν, για να περιοριστεί η δικομανία των Ελλήνων.
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Γιάννης

    Τόκοι... Άκουσα κάποτε το εξής αμίμητο από έναν "αρχαίο" δικηγόρο στη Σάμο, όταν ζήτησε ο αντίδικος (ο ενάγων) αναβολή: "Μια σύντομη (ημερομηνία), τρέχουν οι τόκοι"...

    Τώρα, για το θέμα των προσδιορισμών του αγίου ποτέ, δεν ξέρω αν φταίει μόνο η έλλειψη προσωπικού. Μου φαίνεται ότι τα πινάκια φορτώνονται με υποθέσεις που δεν έπρεπε να φτάνουν στο ακροατήριο. Άμα δικάζουν διοικητικές κατ' ουσίαν παραβάσεις, απαλλοτριώσεις κλπ. που να βρουν ημέρες να προσδιορίσουν τις σοβαρές. Επιπλέον κατατίθενται πολλές αγωγές που είναι απορριπτέες από το νερό ή προφανώς άδικες (κατά παράβαση του κώδικα δικηγόρων) ίσως γιατί οι δικηγόροι είναι πολλοί και η πελατεία λίγη. Για να μη σχολιάσω ότι θεωρούμε δεδομένη την πρώτη αναβολή, διπλασιάζοντας έτσι, το λιγότερο, το "χώρο" που καταλαμβάνει η αγωγή στα πινάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εχω την εντυπωση οτι καπου τοσο πρεπει να περιμενεις για να κανεις εγχειρηση καρδιας η να σε δει νευροχειρουργος στο ΙΚΑ (καλα μη βαρατε). Η θα πρπει οι ανθρωποι να ειναι αγαπημενοι και να μην κανουν αγωγες η να λυνουν τις διαφορες τους εκτος δικαστηριου ( σε μια παρτιδα σκακι π.χ.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αχ, τι τραβάτε κι'εσείς οι χασοδίκαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @Μερόπη

    Επιτάχυνση; Χα!

    @Γιάννης

    Πρόκειται για αγωγές κατά της ΑΣΠΙΣ, και όχι από τροχαία. Η εταιρεία μάλλον πάει για λουκέτο, οπότε ποιοι τόκοι και ποιο κεφάλαιο...

    @NesCartesius

    Εν πάση περιπτώσει, τρία χρόνια για διαφορά αρμοδιότητας Ειρηνοδικείου (που δεν δικάζει ούτε απαλλοτριώσεις ούτε άλλα παρεμφερή) είναι υπερβολικά υπερβολικό, όπως και να το δει κανείς...

    @Δύτης των Νιπτήρων

    Κι αν δεν περιοριστεί η δικομανία, θα περιοριστούν αναπόφευκτα οι Έλληνες (δια του θανάτου εν επιδικία).

    @Espectador

    "Να λύνουν τις διαφορές τους εκτός δικαστηρίου";;; Και ήρθες να το πεις αυτό ΣΕ ΜΠΛΟΓΚ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ;;;
    :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Στη θέση σου θα απαντούσα ότι δεν μπορώ εκείνη τη μέρα, γιατί περιμένω τον υδραυλικό. Πάλι δεν θα έκανες δουλειά, αλλά τουλάχιστον θα το διασκέδαζες.

    Μα είναι δυνατόν;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μπαμπάκη μου καλά τα λες, αλλά ξέρεις τι γίνεται: από το σοκ, σου κόβεται κάθε διάθεση για ευφυολογήματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Την δευτέρα δίκασα την πρώτη αγωγή που είχα καταθέσει στην καρριέρα μου πριν από τέσσερα χρόνια στο Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου. Ελλάς το μεγαλείο σου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Για να γνωρίζετε συνάδελφοι, τακτική δίνουν Οκτώβριο του '13, αυτοκίνητα Γενάρη του '12, εργατικά Ιούνιο του ' 11 και μικροδιαφορές σε ένα χρόνο. Η κατάσταση είναι φρικτή εκεί, η γραφειοκρατία τεράστια, όλα γίνονται στο χέρι, οι γραμματείς είναι 3 από 6 που ήταν και τα έχουν παίξει! Το κράτος δεν τους δίνει ούτε ύλη, ούτε καν χαρτί υγείας!!!! Μόνο από τη φιλοτιμία τους υφίσταται η υπηρεσία αυτή. Το ότι δεν υπάρχουν δικαστές δεν είναι αλήθεια, είναι περισσότεροι από τους γραμματείς, που βγάζουν όλη τη δουλειά. Εκείνοι έρχονται μόνο όταν έχουν ακροατήριο. Α, την προηγούμενη εβδομάδα που πήγα, ούτε το αιρκοντίσιον δούλευε, είχαν γεμίσει το πάτωμα με φακέλους για να μην γλυστρίσουν! Φωτοτυπικό υπάρχει σε δύο στενά από το Ειρηνοδικείο και είναι αργός ο φωτοτύπης, σαν χελώνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)