11 Μαρτίου 2009

Dura lex

"Δίκιο είναι ο νόμος του λαού της ΑΕΚ".

Τάδε έφη ένας κάποιος κύριος Χατζηχρήστος, φερόμενος ως πρόεδρος της ερασιτεχνικής ΑΕΚ και αναφερόμενος στην προσπάθεια που κάνει η ομάδα να ξαναφτιάξει γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Για να μην ξεχνιόμαστε, η ΑΕΚ είχε γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά το γκρέμισε στο άψε σβήσε γιατί κάποιος πονηρός πρόεδρος της ΠΑΕ θεώρησε ότι με αυτόν τον τρόπο θα ανάγκαζε την Πολιτεία να σκύψει πάνω στο πρόβλημα της ιστορικής ομάδας. Με άλλα λόγια, άφησε την ομάδα άστεγη, ώστε να μπορεί μετά να κατηγορεί το κράτος που δεν επιτρέπει στο σύμβολο της προσφυγιάς να αποκτήσει τη δική του στέγη!

Και καλά το σκέφτηκε, η Πολιτεία -στo πρόσωπο της τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Βάσως Παπανδρέου- έσπευσε να βοηθήσει με τη γνωστή μέθοδο της τροπολογίας: άλλαξε τους όρους δόμησης στη Νέα Φιλαδέλφεια, τρώγοντας κι ένα κομματάκι του άλσους, προκειμένου να γίνει καινούργιο γήπεδο ευρωπαϊκών προδιαγραφών -στην πραγματικότητα, για να γίνει κι ένα εμπορικό υπερκέντρο από δίπλα, ώστε να καταστεί ελκυστική η επένδυση.

Μόνο που το γλυκό χάλασε όταν αντέδρασε η τοπική κοινωνία, μαζί με τον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας, που κατάλαβε ότι το φαραωνικό πρότζεκτ θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής, κυρίως λόγω της τεράστιας αύξησης του κυκλοφοριακού φόρτου. Προσφυγή στο ΣτΕ, τα σχέδια πάγωσαν, η διοίκηση της ΑΕΚ στο μεταξύ άλλαξε κανα-δυό φορές, κάτι ακούστηκε για τα Άνω Λιόσια, τελικά όμως όλα ξαναγυρνάν εκεί απ' όπου ξεκίνησαν.

Καταπώς φαίνεται, ο Δήμος άλλαξε στάση και πλέον επιθυμεί τη δημιουργία νέου γηπέδου στην περιοχή. Υποτίθεται, στη λογική των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αυτό όμως μένει να το δούμε όταν θα σφίξουν τα γάλατα. Προβλέπω ότι θα έχουμε επανάληψη της ιστορίας του Ελαιώνα, με τον Δήμαρχο Νέας Φιλαδέλφειας του αύριο να γίνεται ο Κακλαμάνης του σήμερα και τον Πρετεντέρη να ξιφουλκεί κατά των ανάλγητων δικαστών του ΣτΕ και των γνωστών αντιδραστικών τάχα-ευαίσθητων πολιτών που εμποδίζουν την πρόοδο.

"Δίκιο είναι ο νόμος του λαού της ΑΕΚ", είπε ο κύριος Χατζηχρήστος, μάλλον ανάποδα ήθελε να το πει, "νόμος είναι το δίκιο του λαού της ΑΕΚ". Ο λαός της ΑΕΚ και η επιχείρηση ΑΕΚ, όλα μπερδεύονται γλυκά, το δίκιο του ενός είναι το συμφέρον της άλλης, κι όποιον δεν το καταλαβαίνει τον περιμένει δημόσια διαπόμπευση κατά τα πρότυπα που τέθηκαν προσφάτως με την υπόθεση της Διπλής Ανάπλασης. You know the drill.

Δόξα τω δικεφάλω, προηγούμενο υπάρχει: χαριστικές ρυθμίσεις χρεών, άρθρα 44, αλλαγές κανονισμών, γήπεδα χάρισμα. Όχι μόνο για την ΑΕΚ, αλλά και για τον ΠΑΟΚ, τον Ολυμπιακό, τον Άρη, τη Λάρισα. Μαλακίες μας λέγανε οι καθηγητές μας στη Νομική, ότι τάχα "δεν υπάρχει ισότης εν τη παρανομία". Πώς δεν υπάρχει -για τις ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες, υπάρχει και παραϋπάρχει.

Νόμος είναι το δίκιο του λαού της ΑΕΚ. Θα το τυπώσω με μεγάλα γράμματα, θα το κάνω κορνίζα και θα το κρεμάσω πάνω από το γραφείο μου.


.

8 σχόλια:

  1. έτσι θα κάνεις χρυσές δουλειές με τους Αεκτζήδες πελάτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ασχέτως κυρίου Χατζηχρήστου, παραγραφής χρεών κτλ, θα μπορούσε να ανατρέξει ο γραφών σε αναλογές περιπτώσεις δημιουργίας σύγχρονων γηπέδων με εμπορικές εγκαταστάσεις και τα οφέλη που μπορεί να έχουν για την γύρω περιοχή. Αντί να ζητάμε την καθόλου ανάπτυξη γιατί δεν ζητάμε την ήπια ανάπτυξη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωχ, πρέπει να μάθουμε νέους νόμους, δηλαδή; Δεν μας έφταναν οι υπόλοιποι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βρε Ανώνυμε, αφού οι ενδιαφερόμενοι ΝΟΜΙΜΩΣ αντιδρούν στην ανάπτυξη, σε ποιά ήπια και σε ποιά καθόλου ανάπτυξη αναφέρεσαι; Οι εργολάβοι και οι αγνώστου παιδείας μπαλλαδόροι φέρνουν την ανάπτυξη με την υπολοίηση των δικών τους στενών συμφερόντων;! Είπαμε "κολλημένος με την μπάλλα", αλλά όσο δεν βλάπτει τη σκέψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμε, δεν είμαι εγώ που ζητάω την καθόλου ανάπτυξη, ούτε και κανένας άλλος. Πες μου όμως εσύ μία περίπτωση όπου τα προτεινόμενα σχέδια εμπίπτουν στον ορισμό "ήπια ανάπτυξη". Ο Ελαιώνας μήπως; Τα πρώτα σχέδια για τη Φιλαδέλφεια; Δεν χρησιμοποίησα τυχαία τον όρο "φαραωνικά πρότζεκτ", για τέτοια μιλάμε.

    Σε μορφές ήπιας ανάπτυξης εγώ προσωπικά δεν θα είχα καμία αντίρρηση. Αλλά δυστυχώς, δεν μπορούμε να κάνουμε συζήτηση παρά μόνο επί υπαρκτών σχεδίων, διότι εξάλλου αυτά είναι που εξετάζει και το ΣτΕ: αυτά που υποβλήθηκαν, όχι όποια θα μπορούσαν τυχόν να εφαρμοστούν, οπότε ή τα δέχεται ή τα απορρίπτει ως έχουν.

    Το γεγονός ότι συνήθως τα απορρίπτει, νομίζω ότι θα έπρεπε να μας προβληματίζει κάπως ως προς την ποιότητα των σχεδίων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κάποτε ήμουνα ΑΕΚ αλλά πλέον δεν με απαχολεί η "πορεία" της. Όσον αφορά την μαλακία του Γρανίτσα με το γήπεδο, δυστυχώς υπάρχει το προηγούμενο με το γήπεδο του ΟΣΦΠ, που χτίστηκε σαν Ολυμπιακό έργο, και εκεί πατάει κα ιο ΠΑΟ για το δικό του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο Πρετεντέρης ξαναχτυπά! Σήμερα αποφάσισε να κρίνει την απόφαση του ΣΤΕ καθώς και τα κίνητρά του. Άντε και πρόεδρος του Αρείου Πάγου, προφανώς θεωρεί πως έχει τα προσόντα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artId=259163

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έχει σκυλιάσει ο άνθρωπος λέμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)