12 Μαρτίου 2008

Ελλάς Ελλήνων Εισαγγελέων

"Το δικαίωμα της απεργίας των δικηγόρων οριοθετείται αφ' ενός από το δικαίωμα του κοινωνικού συνόλου στην ακώλυτη απόλαυση του κοινωνικού αγαθού της πρόσβασης στη Δικαιοσύνη και αφ' ετέρου από την αποτροπή τής διακινδύνευσης να οδηγηθεί σωρεία υποθέσεων σε παραγραφή, με αποτέλεσμα να αφεθούν ελεύθεροι επικίνδυνοι εγκληματίες, να βυθιστεί η χώρα στο σκότος της εγκληματικότητας, να προκληθούν ζημιές σε δημόσιες εγκαταστάσεις και, τέλος, να προκληθούν ζημιές στους πολίτες και ειδικότερα στους επαγγελματίες, για τους οποίους, όπως είναι αυτονόητο, δεν θα είναι πλέον ανεύθυνοι για την καταβολή αποζημιώσεων οι κηρύξαντες την απεργία και οι απεργοί δικηγόροι.

Αυτά ανεξάρτητα του γεγονότος ότι, ως ακραίες συμπεριφορές, εκδηλώνουν έλλειψη κοινωνικής αλληλεγγύης, η ύπαρξη της οποίας αποτελεί βασική προϋπόθεση για την πρόοδο αλλά και την επιβίωση των κοινωνιών.

Αναμφιβόλως αναφαίρετο είναι το δικαίωμα της απεργίας των εργαζομένων, το οποίο προστατεύεται από το Σύνταγμα, αν όμως είναι αναφαίρετο το δικαίωμα της απεργίας μεμονωμένων ομάδων ή τάξεων, είναι εξίσου αναφαίρετο το δικαίωμα του κοινωνικού συνόλου να μπορεί να ικανοποιεί τις βασικές του ανάγκες και να απολαμβάνει των κοινωνικών αγαθών, τα οποία είναι υποχρεωμένοι να προσφέρουν σε αυτό οι δημόσιοι λειτουργοί, άμισθοι (όπως οι δικηγόροι) και έμμισθοι.

Ζήτω το Έθνος
Ζήτω ο Στρατός
Ζήτω τα Καινούργια μας Έπιπλα©"

Αντισυνταγματάρχης Γ. Σανιδάς
Εισαγγελέας Αρείου Πάγου


Σημείωσις: Εις περίπτωσιν απεργίας ετέρων επαγγελματικών ομάδων, αντικαταστήσατε τα έντονα τυπογραφικά στοιχεία (βαρβαριστί βολδ) με τα εκάστοτε προσήκοντα και πολυγραφήσατε το απόσπασμα οσάκις είναι απαραίτητο.



© Τζίμης Πανούσης


.

9 σχόλια:

  1. Δεν αντιλαμβάνομαι τον παραλληλισμό των εργαζομένων (ή όχι και τόσο εργαζομένων!) στην ΔΕΗ με τους δικηγόρους. Πέρα από το νομικό κομμάτι, ότι δεν τελούμε σε σχέση εξηρτημένης εργασίας κ.λπ., υπάρχει και το κατά την γνώμη μου ουσιαστικώτατο: αν θέλουμε να είμαστε και να λεγώμαστε δημόσιοι λειτουργοί, να έχουμε, τρομάρα μας, ειδική δωσιδικία κ.λπ., πρέπει να φερώμαστε ως τέτοιοι. Δεν απεργεί ο Θεός, δεν απεργεί ο Πρωθυπουργός, δεν απεργούν ("απέχουν") και οι δικηγόροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ασχέτως του παραλληλισμού με τους δικηγόρους που πράγματι είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση, το θέμα είναι η ουσία των όσων έγραψε ο κ. Σανιδάς σε σχέση με την απεργία της ΔΕΗ. Και η ουσία τους είναι απαράδεκτη: δε μπορεί να αντιπαραθέτει στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας κάποιο ασαφές (και άγνωστο στο Σύνταγμα) "δικαίωμα του κοινωνικού συνόλου" να απολαύσει τα αγαθά που προσφέρουν οι απεργοί. Και όσο για τους συνταγματικούς περιορισμούς της απεργίας σε δημόσιες και κοινωφελείς υπηρεσίες/επιχειρήσεις που επικαλείται ο Σανιδάς, στο τελευταίο του εδάφιο το άρθρο 23 καθιστά απόλυτα σαφές ότι οι συγκεκριμένοι περιορισμοί δεν μπορούν να ακυρώνουν το δικαίωμα της απεργίας. Που σημαίνει ότι εννοεί προβλέψεις για προσωπικό ασφαλείας, ειδικά ωράρια κλπ., αλλά ΟΧΙ περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας. Άντε γιατί παράγινε το κακό με μερικούς δικαστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χμμμ... Ίσως να το παραέκανα κρυπτικό το κείμενο... Εν πάση περιπτώσει, ο παραλληλισμός με τους δικηγόρους είναι μια προσπάθεια να καταδειχθεί ότι το σκεπτικό Σανιδά, που παρατίθεται στο link στην αρχή του κειμένου, μπορεί κάλλιστα με μικρές μετατροπές να επεκταθεί σε πλείστες όσες κοινωνικές/επαγγελματικές ομάδες (γιατρούς, νοσοκόμους, καθηγητές, αρτοποιούς και πάει λέγοντας). Οπότε, ναι μεν δικαίωμα στην απεργία, αλλά μην ενοχλείτε και το κοινωνικό σύνολο διότι αλλιώς το καταχράσθε το δικαίωμα.

    Σημειωτέον ότι τα αποσπάσματα από το κείμενο του Σανιδά που χρησιμοποιώ είναι εντελώς αχρείαστα στην παραγγελία που έκανε μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, οπότε εύλογα διερωτάται κανείς γιατί τα συμπεριέλαβε.

    Όσο για την κατακλείδα σου, θα έλεγα ότι το "δεν απεργεί ο θεός" είναι θέμα πίστης, το "δεν απεργεί ο πρωθυπουργός" θέμα αντίληψης για την πραγματικότητα :) και το "δεν απεργούν/απέχουν οι δικηγόροι" θέμα νομικό, που νομίζω ότι έχει λυθεί (π.χ. 349 ΚΠΔ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διέταξε, λοιπόν, ο κύριος Σανιδάς έρευνα από δύο πλευρές: και αν οι απεργοί δεν διαθέτουν το απαραίτητο και νόμιμο προσωπικό ασφαλείας και αν η διοίκηση της ΔΕΗ κατεβάζει σκοπίμως το διακόπτη. Ορθώς. Νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να λάβει θέση για το ζήτημα.

    Την ίδια στιγμή, όμως, παίρνει σαφή θέση ο ίδιος ο εισαγγελέας υπέρ της διοίκησης και κατά των απεργών. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. Από πού κι ως πού; Αφού δεν διεξάγει ο ίδιος την έρευνα.

    Και μία απορία: όλα αυτά περιλαμβάνονται στην ίδια την παραγγελία της έρευνας; Γιατί τότε δεν χρειαζόταν να δοθεί η σχετική εντολή. Ας έκλεινε ο ίδιος ο κύριος Σανιδάς τους απεργούς στη φυλακή και ας τους καταδίκαζε να αποζημιώσουν τους ζημιωθέντες.

    Πότε, αλήθεια, συνταξιοδοτείται ο κύριος εισαγγελέας; Ειλικρινά ανυπομονώ...

    @ Συνιστολόγιο
    Αγαπητέ φίλε, δεν γνωρίζω την ηλικία σου, ιδίως αν είσαι από τους πριν το 1993 ή τους μετά.
    Ξέρω, όμως, ότι εγώ, πληρώνοντας επί χρόνια κάποια λιγότερα χρήματα από τους πριν το 1993, θα λαμβάνω στο τέλος μισή κύρια σύνταξη, ύψους 450 € περίπου! Και είμαι δικηγόρος, όχι ανειδίκευτος εργάτης (και φυσικά δεν έχω τίποτε με τους εργάτες).
    Τώρα μαθαίνω ότι με το νέο ασφαλιστικό θα δημιουργηθεί και νέα κατηγορία ασφαλισμένων (οι μετά το 2008), η οποία θα απολαμβάνει ακόμη λιγότερα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
    Αυτό μου αρκεί με το παραπάνω για να απέχω για όσο αντέξω από τα δικαστήρια. Μακάρι, μάλιστα, να υπάρξει κάποτε αληθινή αποχή, δηλαδή κλείδωμα των γραφείων.
    Είμαστε συλλειτουργοί της δικαιοσύνης, αλλά δεν είμαστε και δικαστές. Έχουμε κάθε δικαίωμα στην απεργία και καλά θα κάνουμε (κατά την ταπεινή μου γνώμη) να το ασκήσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. nikos10

    Και όχι μόνον ο κ. Εισαγγελέας δίνει γραμμή στην έρευνα που διέταξε, αλλά επίσης κάνει και τα εξής:

    α) Χαρακτηρίζει τις απεργίες "ακραίες συμπεριφορές" που "εκδηλώνουν έλλειψη κοινωνικής αλληλεγγύης".

    β) Παριστάνει τον αυτόκλητο νομικό σύμβουλο των ζημιωθέντων επαγγελματιών, τους οποίους εμμέσως πλην σαφώς παρακινεί να εγείρουν αξιώσεις κατά των απεργών.

    Και γ) Εισάγει καινοφανείς θεωρίες στο δίκαιο του συνδικαλισμού, λέγοντας εμμέσως ότι οι εργαζόμενοι έχουν υποχρέωση να ελέγξουν τη νομιμότητα των αποφάσεων που έλαβαν οι συνδικαλιστικοί τους φορείς, αλλιώς μπορεί να είναι υπόλογοι για αποζημιώσεις. Και μάλιστα αναφερόμενος σε μία απεργία που δεν έχει κηρυχθεί παράνομη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγω ρε συναδελφοι να ρωτησω κατι:

    Για καποια φαση παρακολουθουσα το παραδικαστικο. Αρχισα λοιπον να σχηματιζω την εντυπωση οτι τελικα λεγεται (ή θα επρεπε να λεγεται) ετσι γιατι οι εμπλεκομενοι ειναι μονο δικαστικοι. Συνεχισα σκεπτομενος οτι "τι διαολο, ολοι σε αυτη την κοινωνια ειμαστε σκαρτοι (δικαστες, αστυνομοι, δικηγοροι κτλ) ΠΛΗΝ εισαγγελεων; Κανεις εισαγγελεας δεν εχει κανει καμμια μα καμμια κουτσουκελα; Δεν το εψαξα πολυ ειναι η αληθεια η μαυρη αλλα εχω το νου μου στο δικαστικο κ' οντως μεχρι τωρα, εισαγγελεις τιποτα. Δλδ οοοολοι αυτοι που αρχειοθετουν μηνυσεις κτλ καμνουν καλα τη δουλεια τους; Συναδελφοι ειμαστε, να μην αναφερω τον κομβικο ρολο εισαγγελεων στην ποινικη διαδικασια.

    Το ανωτερω το λεω προς επιρρωσιν του Ελλάς Ελλήνων Εισαγγελέων κ' θυμιζω τα βελη του (ανεκδιηγητου) ΥπΔικ κατα του "κρατους των δικαστων". Προφανως προτιμα το "κρατος των εισαγγελεων".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμε, απάντηση στην απορία σου δεν υπάρχει. Την τελευταία παράγραφο του σχολίου σου την προσυπογράφω πλήρως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Άκουγα ερπύστριες το πρωί και μένω στο Γαλάτσι και όχι στο Πεντάγωνο.

    Είδα και το "πουλί" του Χασοδίκη (εννοώ στο ποστ βεβαίως βεβαίως!!!) και το ανακοινωθέν του MDF (Σανίδα Βρεγμένη) και έτσι ... διέκοψα το διάβασμά μου!

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "Γεια σου κυρ εισαγγελέα με τη βίλα την ωραία". Το αυθαιρετάκι στο πόρτο Γερμενό και το σκάνδαλο αγοράς είναι κατάλοιπο της μεταπολίτευσης μήπως?

    Θα συγκεντρωθώ και εγώ στα απομνημονεύματα του Στέλιου μου φαίνεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)