05 Φεβρουαρίου 2008

Και κάτι δικηγορικό...

...που δεν αφορά μόνο δικηγόρους. Αφού όμως πιάσαμε -θέλοντας και μη- το κεφάλαιο "αστυνομία", να κάνουμε και μια μικρή αναφορά σε ένα πρόσφατο περιστατικό που έγινε την Κυριακή, 27 Ιανουαρίου, και το κατάπιε η επικοινωνιακή μαρμάγκα.

Το θέμα έχει ως εξής: την περασμένη Κυριακή, πέντε δικηγόροι-μέλη της Ομάδας Δικηγόρων για τα Δικαιώματα των Προσφύγων επισκέφτηκαν το κτίριο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής (το και "αλλοδαπάδικο" καλούμενο), στην οδό Πέτρου Ράλλη. Εκεί απευθύνονται όσοι θέλουν να ζητήσουν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας, αλλά η διαδικασία δεν είναι και τόσο απλή: πρέπει πρώτα να πάνε κάποια Κυριακή για να κλείσουν "ραντεβού" με την αρμόδια υπηρεσία -και βέβαια να ξαναπάνε την ημέρα του ραντεβού για να υποβάλλουν την αίτηση με τα σχετικά δικαιολογητικά.

Όπως καταλαβαίνεις, Μοναδικέ μου Αναγνώστη, κάθε Κυριακή δημιουργούνται ουρές χιλίων και βάλε ατόμων, που ξεροσταλιάζουν με τις ώρες για να εξυπηρετηθούν τελικά καμιά τρακοσαριά, που παίρνουν το "μαγικό χαρτάκι" με εντελώς αυθαίρετα κριτήρια, όπως λένε οι γνωρίζοντες.

Φρονίμως ποιούντες οι αρμόδιοι της Αστυνομίας, έχουν προβλέψει η είσοδος της υπηρεσίας να είναι από πίσω (με το συμπάθειο), στην οδό Σαλαμίνας, ώστε να μη φαίνεται η ουρά του αίσχους από την Πέτρου Ράλλη.

Οι συνάδελφοι λοιπόν που πήγαν εκεί την περασμένη Κυριακή είχαν την φαεινή ιδέα να τραβήξουν φωτογραφίες από όσα έβλεπαν. Τι το ήθελαν; Οι πραίτωρες-φρουροί της υπηρεσίας εξαγριώθηκαν, επιτέθηκαν στους δικηγόρους, ζήτησαν τις ταυτότητές τους για έλεγχο (ενώ βέβαια οι ίδιοι δεν έφεραν διακριτικά στις στολές τους, όπως καταγγέλλουν οι δικηγόροι), και ένας εξ αυτών, προφανώς ο πιο βαρύμαγκας, άρπαξε από τα μαλλιά μια συνάδελφο, την έσυρε επί πολλά μέτρα και της ζητούσε να του παραδώσει τη φωτογραφική μηχανή.

Η είδηση και η καταγγελία της Ομάδας δημοσιεύτηκε στον Τύπο, ο Συνασπισμός εξέδωσε ανακοίνωση διαμαρτυρίας και ο βουλευτής Φώτης Κουβέλης κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή προς τον αρμόδιο Υπουργό Προκόπη Παυλόπουλο (που τυχαίνει να είναι και δικηγόρος). Υποθέτω ότι ακόμη περιμένει την απάντηση... Όσο για τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, διαβάζω ότι εξέδωσε κι' αυτός κάποια ανακοίνωση διαμαρτυρίας, δεν τη βλέπω όμως στο site του, ούτε την είδα τοιχοκολλημένη στα γραφεία: Ίσως γιατί οι "αλλοδαπάδες" θεωρούνται κατώτερο δικηγορικό είδος, είμαστε και σε προεκλογική περίοδο, ποιος να ασχολείται τώρα...

Για να μην παρεξηγηθώ, Μοναδικέ μου Αναγνώστη, διευκρινίζω το εξής: δεν θεωρώ πως οι δικηγόροι δικαιούνται καλύτερης μεταχείρισης των μη δικηγόρων, από τους αστυνομικούς ή από οποιαδήποτε άλλη αρχή. Είναι όμως γεγονός πως η συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία αντιμετωπίζεται συνήθως με περισσότερη προσοχή, ακριβώς γιατί τα μέλη της γνωρίζουν -κατά τεκμήριο- τα δικαιώματά τους και μπορούν να "τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί" τον κάθε αρκουδόμαγκα.

Όταν λοιπόν οι πραίτωρες νιώθουν αρκετά ασύδοτοι ώστε να προπηλακίζουν δικηγόρους, προφανώς χωρίς φόβο τιμωρίας, αναρωτιέμαι τι άλλο μπορούν να κάνουν στους υπολοίπους. Και ξαναθυμάμαι ιστορίες με ζαρντινιέρες που γρονθοκοπούν φοιτητές, όπλα που εκπυρσοκροτούν κατά τύχη -τύχη αγαθή για τον οπλοφόρο, όχι και τόσο αγαθή γι' αυτόν που τρώει τη σφαίρα κατάστηθα-, προσαχθέντες για εξακρίβωση που καταλήγουν στην εντατική, και πάει λέγοντας...

Μήπως έχω άδικο;

Σε χαιρετώ

Χασοδίκης


(Φωτογραφίες από το site της "Ελευθεροτυπίας")

25 σχόλια:

  1. Ακόμη δεν έχεις καταλάβει ότι οι υποψήφιοι του ΔΣΑ ασχολούνται μόνο με τα πάρτυ στα διάφορα μπαρ και με το ποιος θα έχει την πιο ξανθιά σύμβουλο?
    Σιγά μην ασχοληθούν με το αλλοδαποδικηγόρους ή με τους "συνεργάτες" των 700 € ή με τις μαμάδες - δικηγόρους...
    Όταν πριν λίγες μέρες πέτυχα τον Παξινό και τον ρώτησα τι γίνεται με τις εξαγγελίες του ΔΣΑ περί παιδικού σταθμού (my ass), μου είπε ότι το έψαξαν το θέμα αλλά ανακάλυψαν ότι για να πάρουν άδεια για παιδικό σταθμό χρειάζονται εξειδικευμένο προσωπικό και κτίριο με ειδικές προδιαγραφές, και γι'αυτό τα παράτησαν!!!
    Έχουμε τον μεγαλύτερο επιστημονικό σύλλογο της χώρας, τον χρυσοπληρώνουμε και δεν έχουμε καμία υποστήριξη σε τίποτα.
    Όλες οι συμβάσεις εμμίσθων υποχρεωτικά υποβάλλονται στον ΔΣΑ για έγκριση. Και ο ΔΣΑ εγκρίνει συμβάσεις με μηνιαία αμοιβή 650 €!Τι ψάχνεις τώρα...

    (Η συνάδελφος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για ακόμη φορά διαβάζω για αυθαίρετα βίαιες συμπεριφορές των «οργάνων της τάξης». Αυτό που μου κάνει εντύπωση δεν είναι το θράσος των αστυνομικών να επιτεθούν σε πρόσωπα που γνωρίζουν τα δικαιώματα τους, αλλά η απουσία υποστηρίξεις των προσώπων αυτών από τον ίδιο τους τον κλάδο, και εννοώ θεσμικά.
    Και για μια ακόμη φορά μέσο του ανεΠΡΟΚΟΠουΗ, υπουργού θα ακούσουμε ότι «η κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη θα κάνει την δουλεία της, και αν αποδειχθεί ότι έσφαλε κάποιος, αυτός θα τιμωρηθεί», και άλλα τέτοια κουραφέξαλα.
    Συγχαρητήρια για την επιλογή και την προσέγγιση του θέματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απαράδεκτο περιστατικό, που, δυστυχώς, δεν είναι το μόνο.

    Οι δικηγόροι που επικουρούν νομικά τους μετανάστες - και αναφέρομαι κυρίως σε αυτούς που το κάνουν δωρεάν, ως μέλη διαφόρων "legal teams" - τυγχάνουν αρκετές φορές κακής μεταχείρισης από την Αστυνομία. Και πράγματι, όταν κρατικά όργανα αισθάνονται την άνεση να φέρονται έτσι σε επιστήμονες-ελεγκτές τής νομιμότητας, σκεφτείτε τι θα έκαναν σε έναν τυχαίο πολίτη χωρίς νομικές γνώσεις και χωρίς "τίτλο" ή, ακόμα περισσότερο, σε έναν μετανάστη.

    Αυταρχισμός και ασυδοσία σε όλο του το μεγαλείο.

    Όσο τα πειθαρχικά σώματα των διαφόρων Σωμάτων απαρτίζονται από μέλη των ίδιων των Σωμάτων αυτών, τέτοια θα γίνονται. Μόνο με ανεξάρτητους και αξιόπιστους μηχανισμούς ελέγχου θα παταχθούν παρόμοια φαινόμενα. Ο καθένας πρέπει να αισθάνεται δυνάμει ελεγχόμενος, υπό διαδικασίες διαφανείς και έγκυρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @συνάδελφος

    Έλα ντε -τι ψάχνω τώρα;

    @πίκος-απίκος

    Ευχαριστώ για τα συγχαρητήρια, καταπώς φαίνεται ο Προκόπης ακόμη ούτε αυτό δεν έχει προκόψει να πει.

    @netpen

    Συμφωνώ με την τελευταία διαπίστωση. Εδώ όμως έχουμε πάει κι ένα βήμα παραπέρα: δεν μπορείς να ελέγξεις κανέναν, γιατί δεν ξέρεις ποιον να ελέγξεις! Τι να πάνε να πούνε οι προπηλακισθέντες συνάδελφοι, "μας χτυπούσε ένας ψηλός κατσαρομάλλης"; Ωραία αυτή η πατέντα των "ειδικών φρουρών" -και ειδικοί, και χωρίς διακριτικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σκέψου να υπήρχε ένα αξιόπιστο και προσβάσιμο πειθαρχικό όργανο. Έστω, με την περιγραφή και την ώρα υπηρεσίας δεν θα μπορούσε να βγάλει άκρη; Τόσοι μάρτυρες υπήρξαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δίκιο έχεις, κι άλλωστε όποιος θέλει να βρει άκρη, βρίσκει (κι όποιος δεν θέλει να ζυμώσει...). Απλά ήθελα να επιμείνω στο γεγονός ότι μιλάμε πια για θεσμοθετημένη ασυδοσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλά τους κάνανε και τους έδειραν. Πήγαν για να βρουν πελάτες και μας το παίζουν ότι πήγαν για ανθρώπινα δικαιώματα. Ρε δε μας χ..... Υπάρχουν οι δικηγόροι που ασχολούνται με αλλοδαπούς, με συμβασιούχους, με με και λυμαίνονται συγκεκριμένες ομάδες. Το σωστό θα ήταν να καταθέσουν ένα αίτημα να συγκροτηθεί μια επιτροπή να πάνε κι όχι βγάζουν φωτογραφίας. Εγώ αν ήμουν πρόεδρος θα τους έστελνα στο πειθαρχικό για τις μακίστικες μεθόδους τους. Έπρεπε να φάνε κι άλλες γιατί πήγαν εξωθεσμικά και αντιθεσμικά. Ποιός τους νομιμοποίησε να πάνε να βγάλουν φωτογραφίες ποιόν εκπροσωπούν εκτός από το μαλακισμένο μυαλό τους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμε, έχεις ένα δίκιο στο ότι υπάρχουν και δικηγόροι που λυμαίνονται τέτοιες ευάλωτες ομάδες. Γι' αυτό κι εγώ εστίασα στους δικηγόρους των οργανωμένων legal teams, των ομάδων δωρεάν νομικής βοήθειας. Αυτοί όντως κόπτονται για τα δικαιώματα και την εν γένει κατάσταση των αλλοδαπών, θυσιάζοντας αμισθί τον χρόνο και τον κόπο τους και βιώνοντας από πάνω τέτοιου είδους καταστάσεις. Τέτοιοι ήταν εν προκειμένω. Γι' αυτό και η κακομεταχείριση αφορούσε στο ότι έβγαζαν φωτογραφίες (για το αρχείο των πελατών τους, λες εσύ;).

    Σε κάθε περίπτωση, το "καλά κάναν και τους έδειραν", το "έπρεπε να φάνε κι άλλες", το ποιός νομιμοποιεί κάποιον να ...νοιάζεται κλπ είναι ωμός τραμπουκισμός, τέτοιος ακριβώς που εκδηλώθηκε κι εκεί, κατά την είδηση. Με τη νοοτροπία σου πλάθεις ακριβώς τους δικηγόρους που στηλιτεύεις, μη αφήνοντας περιθώριο - νοητικά και πρακτικά - για τους υπόλοιπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμε

    Πρώτα απ' όλα το ύφος του σχολίου σου δεν συνάδει με το ύφος του ιστολογίου, και αν το είχα δει νωρίτερα θα το έκοβα (δεν το κόβω τώρα γιατί ήδη απάντησε ο netpen). Πες ό,τι έχεις να πεις, αλλά σε παρακαλώ πιο κόσμια.

    Δεύτερον, από πότε χρειάζεται νομιμοποίηση κάποιος για να τραβάει φωτογραφίες; Και, εν πάση περιπτώσει, αν κάποιος δικαιούνταν να διαμαρτυρηθεί γι' αυτό ήταν οι ίδιοι οι αλλοδαποί, και ασφαλώς όχι οι φρουροί. Δηλαδή αν εγώ πάω αύριο στο ΙΚΑ, π.χ., και βρω μια ουρά πεντακοσίων μέτρων, και θελήσω να τη φωτογραφήσω, δικαιούται να έρθει ο φρουρός ή ο διευθυντής του υποκαταστήματος και να με πλακώσει στο ξύλο;

    Και τρίτον, το σχόλιό σου είναι στρεψοδικία: το θέμα μας εδώ είναι η αστυνομική ασυδοσία, και η άποψη "καλά έκαναν και τους έδειραν", όταν μιλάμε για αστυνομικούς, είναι αντιδημοκρατική και απαράδεκτη. Στους εν λόγω κυρίους η κοινωνία έχει εμπιστευθεί κάποια εξουσία για να την ασκούν μέσα στα όρια που διαγράφει ο νόμος, και όχι όπως γουστάρουν οι ίδιοι. Αλίμονό μας αν τα όρια της εξουσίας των αστυνομικών συστέλλονται και διαστέλλονται ανάλογα με το ποιους έχουν απέναντί τους κάθε φορά.

    Και τέλος, να σε ενημερώσω ότι στους δικηγόρους "που λυμαίνονται τους μετανάστες", όπως λες, και που όντως υπάρχουν (καμία σχέση βέβαια με αυτούς που ενεπλάκησαν στο επεισόδιο), οι αστυνομικοί βαράνε προσοχές. Και ξέρω πολύ καλά τι λέω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το θέμα μας είναι ότι πήγαν αντιθεσμικά. Να βγάλουν φωτογραφίες αλλά σαν απλοί πολίτες κι όχι σαν δικηγόροι και να μην εμφανίζονται σαν ομάδα δικηγόρων.

    Από κει και πέρα αυθαιρετούσαν και ορθά αντιμετωπίστηκαν αυθαίρετα. Εγώ αν ήμουν Πρόεδρος θα τους παρέπεμπα στο πειθαρχικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Επίσης είναι ζήτημα αν επιτρέπεται να βγάζει κάποιος φωτογραφίες κατά το δοκούν αντικειμένων που ανήκουν σε κάποιον και ανθρώπων.

    Π.χ. γιατί στα μουσεία δεν επιτρέπεται? Είναι μεγάλο το θέμα και δε θα έλεγα ελαφρά τη καρδία ότι ο καθένας μπορεί να φωτογραφίζει νόμιμα ότι θέλει, όποιον θέλει και όποτε θέλει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητέ Ανώνυμε

    Τι θα πει "αντιθεσμικά"; Αν εγώ με πέντε φίλους μου αποφασίσουμε να αυτο-ονομαστούμε "Ομάδα για την Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων του Σκατζόχοιρου", κανείς δεν μπορεί να μας το απαγορεύσει, και ο νόμος μάς αναγνωρίζει (υπό κάποιες προϋποθέσεις, βεβαίως) σαν υποκείμενο δικαίου, ακόμη και χωρίς να έχουμε νομική προσωπικότητα (π.χ. σωματείου), σαν απλή ένωση προσώπων. Οι εν λόγω είχαν κάθε δικαίωμα να εμφανίζονται σαν "Ομάδα Δικηγόρων" -δεν ξέρω αν έχουν συστήσει και σωματείο, αλλά δεν έχει σημασία. Και, σε τελική ανάλυση, οι δικηγόροι δεν είμαστε απλοί πολίτες; Πρέπει να το δηλώνουμε κιόλας;

    Εσύ δηλαδή με ποια κατηγορία θα τους παρέπεμπες στο πειθαρχικό (υποθέτω ότι είσαι δικηγόρος); Γιατί εγώ δεν βλέπω κανένα πειθαρχικό παράπτωμα. Όσο για τον Σύλλογό μας, καλό θα ήταν να έχει ασχοληθεί ο ίδιος με την κατάσταση στις υπηρεσίες αλλοδαπών, που ήταν απαράδεκτη ήδη από το 2003 τόσο για τους αλλοδαπούς όσο και για τους δικηγόρους. Αλλά είπαμε, οι "αλλοδαπάδες" είναι κατώτερο είδος.

    Σου επαναλαμβάνω ότι γνωρίζω καλά πρόσωπα και πράγματα στον χώρο, γιατί δούλευα αρκετά με υποθέσεις αλλοδαπών για μία τριετία.

    "Από κει και πέρα αυθαιρετούσαν και ορθά αντιμετωπίστηκαν αυθαίρετα": η αστυνομία δεν έχει κανένα δικαίωμα να "αντιμετωπίζει αυθαίρετα" οποιονδήποτε. Η εξουσία των οργάνων Δημοσίας Τάξης ορίζεται από το νόμο -κάθε υπέρβαση συνιστά κατάχρηση και τιμωρείται.

    Ο παραλληλισμός με τα μουσεία είναι άστοχος. Στον χώρο του Αλλοδαπών δεν έχω δει πινακίδα "απαγορεύεται η φωτογράφηση", και επιπλέον οι δικηγόροι φωτογράφιζαν την ουρά και όχι τις εγκαταστάσεις. Αν οι παρόντες αλλοδαποί δεν ήθελαν να φωτογραφηθούν, θα μπορούσαν να το πουν οι ίδιοι -εκτός πια αν νομίζεις ότι οι αστυνομικοί νοιάστηκαν για τα προσωπικά τους δεδομένα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δε θα είχα αντίρρηση να υπάρχει επιτροπή επίσημα Από το ΔΣΑ που να ασχολείται με τις υπηρεσίες των αλλοδαπών.
    Επίσης δε θα είχα αντίρρηση να τους είχε στείλει ο ΔΣΑ τους ίδιους να μπουν μέσα να πουν καλημέρα στον Διοικητή σαν επιτροπή και να ζητήσουν ένα ραντεβού για να κουβεντιάσουν το πρόβλημα εντός μιας βδομάδας το πολύ. Αυτοί πήγαν σαν τα γελάδια, εμφανίστηκαν ως δικηγόροι χωρίς να εκπροσωπούν δικηγόρους παρά μόνο τον εαυτό τους. Πως εμφανίστηκαν σαν δικηγόροι. Τους έστειλε ο Σύλλογος? Είχαν εντολέα μαζί τους ή σχετική εντολή έστω κι αν ο πελάτης δεν ήταν μαζί? Υποθέτω πως όχι. Εμένα προσωπικά τέτοιες μέθοδοι δε μου αρέσουν. Η κατηγορία που θα τους έστελνα είναι απλή. Δε συνάδει με την αξιοπρέπεια του δικηγόρου να κάνει αυτά που έκαναν αυτοί. Θα τρώγανε μια επίπληξη και μετά θα τους έλεγα θέλετε επιτροπές η στήριξη? Βεβαίως αλλά με τους όρους που προέγραψα. Δηλ. συντεταγμένα και θεσμικά κατόπιν αποφάσεως του ΔΣΑ.

    Τώρα αμφισβητώ ότι η αστυνομία ήταν αυθαίρετη. Αυτό το ισχυρίζεστε εσείς. Η αστυνομία επιβάλλει την τάξη. Με αυτό που έκαναν προκαλούσαν και αντέδρασαν. Όσο για τη φωτογράφηση έχω επιφύλαξη για το νόμιμο η το παράνομο εν όψει και του σκοπού που υπηρετούσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. "στους δικηγόρους "που λυμαίνονται τους μετανάστες", όπως λες, και που όντως υπάρχουν (καμία σχέση βέβαια με αυτούς που ενεπλάκησαν στο επεισόδιο), οι αστυνομικοί βαράνε προσοχές"

    Ακριβώς έτσι.

    Ανώνυμε, εμφανίζονταν σαν ομάδα δικηγόρων, γιατί ήταν ομάδα δικηγόρων, που φωτογράφιζαν για έναν συγκεκριμένο λόγο, μέσα στα νόμιμα πλαίσια του λειτουργήματός τους (διάβασε τον Κώδικα περί Δικηγόρων). Δεν ήταν γιαπωνέζοι τουρίστες.

    Εν πάση περιπτώσει, είναι μάταιο να μιλάμε με βάση τους ορισμούς που δίνει ο καθένας μας για το "θεσμικό" και το "αντιθεσμικό". Είναι προδήλως διαφορετικοί. Υπάρχουν, ευτυχώς, νόμοι και δικαϊκές αρχές που κείνται πάνω από τις υποκειμενικές αξιολογήσεις οποιουδήποτε (σκέψου: δεν χρειάζεται να συμφωνήσουμε, τα έχουν λύσει άλλοι πριν από εμάς).

    Εκείνο, όμως, το "αυθαιρετούσαν και ορθά αντιμετωπίστηκαν αυθαιρετα", αναφερόμενο σε εκπροσώπους εφαρμογής τού νόμου, είναι ανατριχιαστικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμε, αν θεωρείς στ' αλήθεια ότι "η αστυνομία επιβάλλει την τάξη" τραβώντας από τα μαλλιά και ξυλοφορτώνοντας τον οποιονδήποτε (όχι έναν που απλώς τραβούσε φωτογραφίες, αλλά και τον πλέον απεχθή δολοφόνο ακόμη), τότε τσάμπα χάνουμε την ώρα μας συζητώντας το θέμα...

    Κατά τα λοιπά, με κάλυψε ο netpen και δεν υπάρχει λόγος να επαναλάβω τα ίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. (update)
    Η δραστηριοποίηση των δικηγόρων σε θέματα δικαιωμάτων - και η δραστηριοποίηση οποιουδήποτε πολίτη, αλλά πολλώ μάλλον των πρώτων, καθώς συνιστά και κατά νόμο αποστολή τους με βάση τον Κώδικα περί Δικηγόρων - δεν τελεί υπό την έγκριση οποιουδήποτε. Ούτε προϋποθέτει διαδικασίες μέσω ΔΣΑ, ούτε γίνεται κατόπιν ...ραντεβού, ούτε προϋποθέτει τα σέβη προς τον Διοικητή.

    Αν η συμπεριφορά των δικηγόρων ήταν αξιόποινη, ας ακολουθούνταν οι νόμιμες διαδικασίες, χωρίς τραμπουκισμούς. Και τι αξιόποινη; Άραγε αντέδρασε κανένας αλλοδαπός στη φωτογράφηση; Αυτό ήταν το θέμα; Πόσο πιθανό το βρίσκεις; Κατά τα λοιπά υπάρχει ελευθερία, συν ένα εύλογο ενδιαφέρον για τη φωτογράφηση.

    "Δε συνάδει με την αξιοπρέπεια του δικηγόρου να κάνει αυτά που έκαναν αυτοί". Και προφανώς συνάδει με την αξιοπρέπεια του αστυνομικού να φέρεται όπως φέρθηκαν οι συγκεκριμένοι.

    Ωραίο κι αυτό το δογματικό "η αστυνομία επιβάλλει την τάξη". Να πετάξω κι εγώ ένα "οι δικηγόροι υπηρετούν τη Δικαιοσύνη" να δούμε πώς θα βγάλουμε άκρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το πρόβλημά σας είναι το πως φέρθηκαν οι αστυνομικοί κι εμένα το πως φέρθηκαν οι δικηγόροι. Θεωρώ ότι φέρθηκαν λάθος και όχι μόνο δεν τους αξίζει καμιά υποστήριξη αλλά έπρεπε να τους δέρνουν ακόμη. Τους λόγους τους έγραψα. Εμένα αυτοί οι Κύριοι σαν δικηγόρο δε με εκπροσωπούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ε, αφού είναι έτσι, πήγαινε κάνε τους μια πειθαρχική αναφορά στο σύλλογο.

    Ότι θα άκουγα από δικηγόρο την τοποθέτηση "έπρεπε να τους δέρνουν ακόμη", δεν το φανταζόμουνα... Σε αυτή τη βάση, είναι προφανώς άσκοπο να συνεχίσουμε το διάλογο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μα, αγαπητέ xasodiki, γιατί σου κόλλησε ότι ο Ανώνυμος είναι δικηγόρος; Είναι προφανές ότι δεν είναι (και δεν εννοώ την έλλειψη "συναδελφικής αλληλεγγύης").

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Από τα συμφραζόμενα, και επειδή λέει "εμένα αυτοί οι κύριοι σαν δικηγόρο δεν με εκπροσωπούν".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ε όχι αγαπητέ μου, απειλές εδώ πέρα δεν ανέχομαι, και μάλιστα ανώνυμες. Αρκετά το συζητήσαμε, η άποψή σου καταγράφηκε, αρκεί. Σε παρακαλώ να μην επανέλθεις, γιατί δεν μου αρέσει καθόλου να σβήνω σχόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αν ήταν δικηγόρος θα έπρεπε να διαγραφεί ο ίδιος για την άποψή του να δέρνεται ο οποιοσδήποτε (παρανομεί ή όχι). Αρνούμαι να πιστέψω ότι άτομο που εκφέρει τέτοιες απόψεις και που αποδέχεται ως a priori νόμιμη κάθε ενέργεια των αστυνομικών (ή οποιουδήποτε) έλαβε νομική παιδεία.

    (Είχα να πω και για την απειλή, αλλά καλά κάνεις και το κλείνεις το θέμα)

    Την καλησπέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Την επόμενη φορά που θα ξαναγίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει η αστυνομία να τους προσφέρει κρουασάν και καφέ και να τους παρακαλέσει ευγενικά να φύγουν.

    Για να τους δείρει πάει να πει ότι τους είπε να φύγουν και δεν έφευγαν. Οπότε καλά τις φάγανε και θα πρέπει να είναι κι ευχαριστημένοι που δεν τους πήγαν στον εισαγγελέα για αντίσταση κατά της αρχής.

    Η Ελευθεροτυπία ασχολήθηκε με το θέμα? Αλλού δεν το είδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Λοιπόν ανώνυμε ξέρεις τι λέω; Έχεις δίκιο.

    Μόνο που ο εισαγγελέας που λες είναι ημίμετρο -υπάρχει άλλη λύση, πολύ πιο απλή, δοκιμασμένη και οριστική.

    Σε ανάλογη περίπτωση στο μέλλον, οι φρουροί θα πρέπει να πυροβολούν τους παρείσακτους μόλις δουν το ασπράδι των ματιών τους.

    Καλός δικηγόρος είναι μόνο ο νεκρός δικηγόρος.

    Χαζομάρα μου που δεν το σκέφτηκα νωρίτερα...

    Τούτων λεχθέντων, και μια που το θέμα έχει πια εξαντληθεί (η υπομονή μου επίσης) κηρύσσω τη συζήτηση περατωμένη και κλείνω τα σχόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή