17 Οκτωβρίου 2007

Βραχυκύκλωμα



«Στην υπόθεση του επιχειρηματία Μπολέτση μού τηλεφώνησε να συναντηθούμε στο σπίτι του. Με υποδέχτηκε φορώντας μια ρόμπα και μου είπε ευθέως "δεν θα συνεργαστώ σε αυτή την υπόθεση με το γραφείο σας". Εκνευρίστηκα και έφυγα. Μετά από λίγες μέρες ενημερώθηκα ότι ο κατηγορούμενος δεν κρατήθηκε. Εμαθα ότι είχε αναλάβει το γραφείο Μαντούβαλου και εκ των υστέρων ότι βρέθηκαν χρήματα κατατεθειμένα σε λογαριασμό του δικαστή από συνεργάτη του συγκεκριμένου δικηγορικού γραφείου» .

(Απόσπασμα από την κατάθεση του Αλ. Κούγια στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, στη δίκη για το παραδικαστικό κύκλωμα -το ρεπορτάζ εδώ).

Το έχει ξανααφηγηθεί αυτό το περιστατικό ο κ. Κούγιας, όταν η υπόθεση δικαζόταν σε πρώτο βαθμό στο Κακουργοδικείο του Μάκη-Ρόυ Μπην ("Ο νόμος δυτικά του Πέκος-Κακουργήματα και κρύα μπύρα").

Ένα πράγμα μου έκανε εντύπωση και τότε, εξακολουθεί να μου κάνει και τώρα -και δεν θυμάμαι αν ερωτήθηκε ποτέ γι' αυτό ο κ. Κούγιας.

Άντε καλά, ο Καλούσης τον πήρε τηλέφωνο βραδιάτικα και του είπε να συναντηθούν στο σπίτι του.


Ο κ. Κούγιας γιατί πήγε;

Στην υπόθεση Μπολέτση, ο Καλούσης ήταν ανακριτής και ο Κούγιας συνήγορος υπεράσπισης. Οι ανακριτές δεν είναι άστεγοι: έχουν γραφεία, τηλέφωνα και γραμματείες. Και η ανακριτική διαδικασία ρυθμίζεται (διεξοδικά θα έλεγα) από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Ο οποίος, απ' όσο θυμάμαι, δεν προβλέπει συναντήσεις ανακριτή-συνηγόρων σε κατοικίες, καφενεία, ταβέρνες ή ξενοδοχεία ημιδιαμονής.

Αν ήταν κανένας άπειρος συνάδελφος, θα έλεγα ότι "ψάρωσε" και δεν θέλησε να αρνηθεί την πρόσκληση. Ο κ. Κούγιας όμως είναι παλιά καραβάνα στις ανακρίσεις: Γιατί δεν είπε στον Καλούση "κύριε ανακριτά, προτιμώ να περάσω αύριο από το γραφείο σας, αν έχετε χρόνο";

Και -αν θέλουμε να το πάμε λίγο παραπέρα- όταν άνοιξε η μοιραία πόρτα και τον είδε με τη ρόμπα, γιατί δεν του είπε "α, κύριε ανακριτά, βλέπω ότι διέκοψα την ανάπαυσή σας, λυπάμαι. Να πηγαίνω, θα σας τηλεφωνήσω αύριο στο γραφείο σας -να, πάρτε και αυτά τα φοντανάκια που σας έφερα";

Θα μου πεις, Μοναδικέ μου Αναγνώστη, ότι κολλάω στις λεπτομέρειες... Τι να πω -μπορεί και νά 'χεις δίκιο...

Σε χαιρετώ

Χασοδίκης

2 σχόλια:

  1. Η δικαιοσύνη νοσεί βαρέως. Κι εμένα μου έκανε εντύπωση αυτό και νόμιζα ότι έγινε λάθος στην Ελευθεροτυπία. Νόμιζα ότι ο Μπολέτσης κάλεσε τον Κούγια και του είπε αυτό που του είπε. Από που κι ως που ένας ανακριτής λέει σε ένα δικηγόρο ότι δε συνεργάζεται μαζί του?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξάκτινε

    Προφανώς, ο τρόπος που τίθεται το θέμα (συνεργάζομαι-δεν συνεργάζομαι) είναι εξωθεσμικός και (όπως θα έλεγε και ο Καρπετόπουλος) νταλαβεριτζίδικος.

    Γεννιέται βέβαια και μια άλλη απορία: γιατί να τον καλέσει τον Κούγια ο Καλούσης (in the first place, που λέμε) να του το πει;

    Εδώ βάζω τελεία: ας περιμένουμε να δούμε τι θα πει το δικαστήριο (το κανονικό, όχι του Μάκη), γιατί βέβαια ο Καλούσης αρνείται εξ ολοκλήρου το (φερόμενο ως) συμβάν, κι ας βγάλουμε τα συμπεράσματά μας.

    Η Δικαιοσύνη όντως νοσεί βαριά -αλλά εδώ έχουμε ένα σύμπτωμα μόνο, και αν θες τη γνώμη μου όχι το βαρύτερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)