23 Οκτωβρίου 2007

Πρωτοβρόχια

Σήμερα, Μοναδικέ μου Αναγνώστη, θα ασχοληθούμε με ένα ζήτημα που απασχολεί τον ελληνισμό από την εποχή του Περικλή μέχρι και τις ημέρες μας. Ένα τεράστιο φιλοσοφικό πρόβλημα, που έχει σπαζοκεφαλιάσει τις κορυφαίες διάνοιες του τόπου από τον Πλάτωνα μέχρι τον Κορνήλιο Καστοριάδη. Έναν γρίφο που οι συντονισμένες προσπάθειες αιώνων δεν έχουν καταφέρει να λύσουν:
Το ξεβούλωμα των φρεατίων απορροής των ομβρίων υδάτων.

Επειδή το να κάνει κανείς κριτική είναι εύκολο, αλλά το να προτείνει λύσεις δύσκολο, το πτωχό πλην τίμιο τούτο ιστολόγιο καταθέτει με αίσθημα ευθύνης για την κοινωνία τις προτάσεις του για το θέμα στον δημόσιο διάλογο. Ξεκινάμε:

Πρόταση πρώτη (η θεσμική)
Με απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ συστήνεται τριμελής ειδική επιτροπή αποτελούμενη από πέντε-έξι ειδικούς (σύστημα Βαμβακούλα). Η επιτροπή συνεδριάζει επί εξάμηνο (ορίζεται ειδική αποζημίωση ύψους 1.532 ευρώ για κάθε μέλος ανά συνεδρίαση), ακούγοντας τις γνώμες και ειδικών εμπειρογνωμώνων από χώρες του εξωτερικού. Στο τέλος του εξαμήνου συντάσσει έκθεση δεκαπέντε σημείων με τις προτάσεις της, την οποία η κυβέρνηση προωθεί στους κοινωνικούς εταίρους και τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων για δημόσια διαβούλευση. Αφού ολοκληρωθεί η τρίμηνη διαδικασία, τα πορίσματα του διαλόγου υποβάλλονται στη συνδιάσκεψη των πολιτικών αρχηγών, που συγκαλεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του. Οι αποφάσεις της συνδιάσκεψης ενσωματώνονται σε νομοσχέδιο που ψηφίζεται από τη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Ένα μικρό μειονέκτημα της συγκεκριμένης πρότασης είναι ότι στο μεταξύ θα έχει πλημμυρίσει το Μοσχάτο και θα πρέπει να οργανωθεί η μετεγκατάσταση των κατοίκων στην κορυφογραμμή του Υμηττού.


Πρόταση δεύτερη (η χριστιανική)
Με τροπολογία στο νομοσχέδιο "Σύσταση Ενιαίου Φορέα Ελέγχου της κουράς των προβάτων και άλλες διατάξεις", που ψηφίζεται μαύρη νύχτα, η μέριμνα των φρεατίων μεταβιβάζεται στην Αρχιεπισκοπή. Η τελευταία αναθέτει το έργο στην ΜΚΟ της Εκκλησίας "Αλληλεγγύη", που αμέσως οργανώνει τηλεμαραθώνιο για να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα κονδύλια. Την επίβλεψη των εργασιών αναλαμβάνουν μοναχοί της Μονής Εσφιγμένου υπό την υψηλή εποπτεία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.
Η πρόταση αυτή παρουσιάζει το πλεονέκτημα ότι λύνει το πρόβλημα της διασποράς των αρμοδιοτήτων που υπάρχει σήμερα: εφόσον οι ελπίδες μας να μην πλημμυρίσουμε έχουν εναποτεθεί από τους αρμόδιους φορείς στον θεό, είναι συνετό και ευλαβές να αναλάβει ο τελευταίος και την διοικητική μέριμνα του πράγματος.

Πρόταση τρίτη (η αναπτυξιακή)
Ιδρύεται κρατική εταιρεία με την επωνυμία "Εταιρεία Διαχείρισης των Φρεατίων Απορροής Ομβρίων Υδάτων - Ε.ΔΙΑ.ΦΡ.Α.Ο.Υ. Α.Ε." και διακριτικό τίτλο "Ο Φαταούλας". Η εταιρεία εισάγεται στο Χρηματιστήριο, το Δημόσιο διατηρεί το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών και το μάνατζμεντ, ενώ μεταβιβάζει το 49 % των μετοχών σε θεσμικούς επενδυτές. Με κοινή υπουργική απόφαση των συναρμοδίων υπουργών, το έργο εντάσσεται στο πρώτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης που θα βρεθεί εύκαιρο και συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι τεράστιο, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και η κυβέρνηση αποφασίζει την περαιτέρω αποκρατικοποίηση της εταιρείας. Στην πορεία, βέβαια, η Ε.Ε. επιβάλλει υπέρογκα πρόστιμα γιατί διαπιστώνει ότι μέρος των κονδυλίων έχει διατεθεί για άσχετους σκοπούς, η εταιρεία πτωχεύει και η κυβέρνηση την πουλάει για ένα κομμάτι ψωμί στον πρώτο λαθρέμπορο πετρελαίου που εκδηλώνει ενδιαφέρον. Καθιερώνονται διόδια στην είσοδο των φρεατίων και δεν ξαναπέφτει μέσα ούτε γόπα.


Πρόταση τέταρτη (η τουριστική)
Δεν λαμβάνεται απολύτως κανένα μέτρο. Ο ΟΑΣΑ δρομολογεί (πιλοτικά) μπατώ-μους στο νότιο τμήμα του Κηφισού και στην Καλλιρρόης, αλλά και γόνδολες στη Χαμοστέρνας και στην περιοχή Κολωνού-Σεπολίων. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών οι συνοικίες αυτές μετονομάζονται σε "Νέα Βενετία" (κατά το Νέα Ελβετία). Η Αθήνα αποκτά ένα ακόμη θέλγητρο για τους ξένους τουρίστες, που μπορούν να απολαμβάνουν τη βαρκάδα τους στη Χαμοστέρνας χαζεύοντας τους πυροσβέστες που προσπαθούν να απεγκλωβίσουν μισοπνιγμένους οδηγούς.

Οι προτάσεις κατατέθηκαν, τον λόγο πλέον έχει ο κυρίαρχος λαός. Μοναδικέ μου Αναγνώστη, περιμένω τις απόψεις σου. Κλίνω ευλαβικά το γόνυ και σε χαιρετώ

Χασοδίκης

9 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Χασοδίκη, πιστεύω ότι αμελείς την διττή διάσταση του ζητήματος: η διαχειριση φρεατίων είναι αναπόσπαστη της διαχείρισης απορριμάτων, ειδικά από την στιγμή που τα τελευταία, σε επίδειξη πολιτισμού, ο μέσος Έλληνας τα πετάει κάτω (aka χάμω) και με την πρώτη βροχή αυτά καταλήγουν να φρακάρουν και όσα φρεάτια είχε τύχει να είναι ανοιχτά.

    Αντίσταση ΤΩΡΑ στις προτάσεις δημιουργίας ΧΥΤΑ - είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε τη Νέα Βενετία!!! ;^)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εμενα αυτο το μπατω-μους, κατι μου εκανε... κατι σκιρτησε μεσα μου.
    Θελω μπατω-μους!!!

    Η αληθεια ειναι πως αυτη η πολη, απο τα αρχαια χρονια ειχε πολλους ποταμους και παραποταμους.
    Εχω μια διαισθηση για το τι τα προκαλει ολα αυτα...
    Οι νυμφες του νερου οι Ναιαδες, βουλωνουν τα φρεατια για να επιστρεψει η Αθηνα στα ποταμια της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. mpampaki

    Ναι, σύμφωνοι, το πρόβλημα τελικά ανάγεται (και) στην έλλειψη παιδείας όλων μας... Δεν αντιλέγω...

    ΑΛΛΑ, έχω σιχαθεί κάθε χρόνο να διαβάζω αυτό το ρεπορτάζ, και να ακούω να τσακώνονται η νομαρχία με τον δήμο, ο δήμος με το ΥΠΕΧΩΔΕ, το ΥΠΕΧΩΔΕ με την περιφέρεια και πάει λέγοντας... "Εμείς έχουμε αρμοδιότητα μέχρι τη γωνία της οδού Αναλγησίας, από τη Λεωφόρο Υπεκφυγής και πέρα είναι δική σας ευθύνη"

    Αμάν πια!

    alepouda

    Εγώ πάλι θέλω μια άλσα μους (πού τη θυμήθηκα;)
    Έτσι και τσακώσω καμιά Ναϊάδα στην Ευελπίδων να στουμπώνει τις σχάρες, θα της τσακίσω τα παΐδια να της πεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλό θα ήταν να καθιερωθεί ένα ένσημο (φρεατόσημο) των 2 € σε κάθε αίτηση πολιτών προς το Δημόσιο, χαρτόσημο 10% στους λογαριασμούς υδάτων & αποχέτευσης και να αυξηθεί ο ΦΠΑ πεντ-έξι μοναδούλες για να χρηματοδοτηθούν οι λύσεις που προτείνεις (είτε επιτροπές είτε εταιρίες του δημοσίου), που κατά τ' άλλα με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο - εννοείται!

    Απλά φίλε μου, επίτρεψέ μου αυτή τη φιλική παρατήρηση, όταν προτείνεις κάτι, μην το πετάς στον αέρα (σαν γενικές εξαγγελίες προεκλογικής περιόδου) αλλά να είσαι έτοιμος να τις υποστηρίξεις. Μια αναλογιστική μελέτη εννοείται ότι θα πρέπει να έχει προηγηθεί ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. gallos

    Τη μελέτη που λες την έχω ήδη παραγγείλει στον Άκη, που έχει το φωτοτυπικό εδώ απέναντι από το γραφείο.

    Θα μου πεις ότι ο Άκης δεν είναι οικονομολόγος -αλλά μήπως και οι άλλοι που είναι τις φκιάνουν καλύτερες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. στην Ευελπιδων δε ξερω...
    αμα θες Ναιαδα, να πας στην Ομονοια μπροστα στο Metropolis εχει κατι υπονόμους,
    ριξε μια ματια κάτω απο τις σχαρες... εκει μαζευονται και ετοιμαζουν τα χθονιε βουλωτικές ασύμετρες* απειλές τους

    *Για να μην ξεχνιομαστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. τις χθόνιες βουλωτικες και ασύμετρες απειλες τους, ηθελα να πω
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μόνη Εσφιγμένου αρχηκλώσσα σλαβοκουμουνίας! Αυτού Ζητωτές Παλαμά
    πρόδοσαν Ελληνισμό στον σλαβομονγολισμό με ανατολίτηκη δαιμονία
    ησυχασμο και έσφαξαν αριστοκρατία Θεσσαλονίκης να ιδρυσουν
    οβσηνα σλαβοκουμουνιάς! Εστησαν σπιούνο σφετεριστή Καντακουζινό
    με σλαβομονγολικά στρατεύματα, αξανοίγοντας θηρες δια τουρκοκρατία.
    Τοήνβης έδειξε ότι η Ζηλωτή φορολογία έπιεσε αγρότες Μικράς Ασίας
    να ασπασθούν τους Τούρκους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)