10 Οκτωβρίου 2007

Το αυγό του φιδιού


"Εφτασαν στις 7 μ.μ. με μηχανάκια χωρίς πινακίδες", μας λέει η κ. Βασιλική. "Τους προειδοποίησαν απειλώντας: 'Βρωμοπακιστανοί, θά 'ρθουμε το βράδυ και θα σας γ....'. Ηρθαν μετά τις 11 το βράδυ. Ολόκληρος στρατός. Φορούσαν στρατιωτικά, μαύρα ρούχα και μπότες, κρατούσαν μαχαίρια, ξύλα, σίδερα. Αρχισαν να πετάνε πέτρες στα σπίτια, να σπάνε. Οι τέσσερις Πακιστανοί που ήταν μέσα ξέφυγαν από την ταράτσα, τους έκρυψα στο σπίτι μου να μην τους σκοτώσουν. Προχθές ξαναήρθαν, τρεις φορές αυτή την εβδομάδα". (πηγή: Ελευθεροτυπία 9/10/07).

Έτσι απλά, λοιπόν, κάτι λεβέντες κουραδόμαγκες και (προφανώς) Ελληνάρες αποφάσισαν να καθαρίσουν την πόλη μας από τα μελαμψά μιάσματα.

Έτσι απλά συγκρότησαν στρατό και ξεκίνησαν οργανωμένες επιθέσεις με στόχο καμιά σαρανταριά μεροκαματιάρηδες που μένουν σε παραπήγματα.

Όχι, Μοναδικέ μου Αναγνώστη, όλα αυτά δεν γίνονται στη Γερμανία ούτε στον Αμερικάνικο Νότο. Γίνονται στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη -δέκα λεπτά από την Ομόνοια.

Δεν μπορώ να μην σκέφτομαι ότι, αν προχτές το βράδυ είχαν μαζευτεί καμιά σαρανταριά κουκουλοφόροι στο Κολωνάκι και είχαν σπάσει τη βιτρίνα κανενός κοσμηματοπωλείου, σήμερα θα είχαν τοποθετηθεί πρωί-πρωί στην πλατεία του Άη Διονύση δυο κλούβες γεμάτες ΜΑΤατζήδες -και οι περαστικοί θα είχαν την ευχαρίστηση να χαζεύουν τις φαιοπράσινες στολές τους, το αθλητικό τους παράστημα και τον εξεζητημένο τους εξοπλισμό.

Δεν μπορώ να μην σκέφτομαι ότι όλο τον χειμώνα ο Συνασπισμός εγκαλούνταν από τον κ. Πολύδωρα -και όχι μόνο- γιατί δεν έπαιρνε επαρκείς (κατά τη γνώμη τους) αποστάσεις από τις πράξεις βίας των κουκουλοφόρων.

Τώρα, πλήρης σιωπή. Η παραπάνω είδηση αξιώθηκε τη μισή σελίδα 53 της χθεσινής "Ελευθεροτυπίας" -και αυτό ήταν όλο.

"Αφού δεν έχετε σπασμένα χέρια, πόδια, τι μήνυση να κάνεις;": Αυτήν την απάντηση έλαβε ο πρόεδρος της Πακιστανικής κοινότητας, Τζαβέντ Ασλάμ, όταν πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα του Ρέντη να καταγγείλει το γεγονός.

Μήπως έχει κάτι να πει επ' αυτού ο αξιότιμος -και διευρυμένος πλέον- Υπουργός των Εσωτερικών, ο καλοχτενισμένος καθηγητής κ. Παυλόπουλος;

Μήπως ο Υφυπουργός-αρμόδιος για θέματα Δημοσίας Τάξεως, ο ευθυτενής κ. Χηνοφώτης;

Ίσως ο κ. Γιώργος Ιωακειμίδης, Δήμαρχος Ρέντη, που εκλέγεται συνεχώς από το 1994 με μεγάλα ποσοστά, υποστηριζόμενος τόσο από ΠΑΣΟΚ όσο και από Συνασπισμό;

Κι ο κωλόκαιρος, Μοναδικέ μου Αναγνώστη, εξακολουθεί να μη θέλει να βρέξει -και η σκουριά στην καμπούρα μας εξακολουθεί να αυξάνεται.

Σε χαιρετώ

Χασοδίκης


(φωτογραφία από την ταινία "American History X")

6 σχόλια:

  1. Το ότι βρέθηκαν σαράντα κάφροι ρατσιστές να κάνουν τέτοιους τραμπουκισμούς εναντίον μεταναστών είναι οπωσδήποτε μια κακή είδηση, αλλά δεν τη βρίσκω ιδιαίτερα ανησυχητική, αν σκεφτεί κανείς το μικρό αριθμό τους και τη συχνότητα τέτοιων επιθέσεων στην Ελλάδα και το συγκρίνει με αντίστοιχα φαινόμενα στις χώρες της Ευρώπης.
    Αυτό που βρίσκω εξαιρετικά ανησυχητικό είναι η αδιάφορη έως εχθρική στάση του αρμόδιου αστυνομικού διοικητή στον οποίο απευθύνθηκαν οι μετανάστες. Γιατί βέβαια δε χρειάζονται τραυματισμοί για να κινητοποιηθεί η αστυνομία - και οι απειλές και οι φθορές ξένης ιδιοκτησίας μια χαρά αδικήματα είναι, και μπορούσε να κινηθεί, να τους ψάξει και να τους μαζέψει. Αντιθέτως με αυτή την αδιαφορία (που προδίδει φοβάμαι μια ενδόμυχη επιδοκιμασία του περιστατικού), αυτά τα τομάρια μπορεί να αποθρασυνθούν, και την επόμενη φορά να έρθουν περισσότεροι, με πολύ χειρότερα αποτελέσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι μπάτσοι ποτέ δεν τα έσπασαν με αυτά τα ανθρωποειδή.

    Σημασία πάντως δεν έχει αν είναι λίγοι ή πολλοί. Σημασία έχει ότι κανείς δεν ενοχλείται από αυτούς. Εκεί είναι το αυγό του φιδιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βρε Σπύρο, και στις χώρες της Ευρώπης που λες, υποθέτω ότι αυτά τα φαινόμενα δεν έγιναν μαζικά αμέσως. Κάποτε έγινε η αρχή και, εφόσον δεν υπήρξε αντίδραση της κοινωνίας ή (ακόμα χειρότερα) η αντίδραση μπορεί και να ήταν σιωπηρώς επιδοκιμαστική, σιγά σιγά γενικεύτηκαν.

    Εδώ ξεκινήσαμε με έναν πειραγμένο που βγήκε στους δρόμους με ένα πιστόλι και άρχισε να πυροβολεί μαύρους, τώρα έχουμε ομάδες κρούσης στου Ρέντη και αύριο... τι;

    Μην ξεχνάμε ότι το ξενοφοβικό ΛΑΟΣ έγινε πλέον κοινοβουλευτική δύναμη και ο Βορίδης βουλευτής... Και όντως, το αυγό του φιδιού είναι αυτό που λέει ο aggelos: ότι κανείς δεν φαίνεται να ενοχλείται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χμ... Δεν ξέρω πόσοι ενοχλούνται, ελπίζω πολλοί. Και πράγματι θα ήθελα και μια καταδικαστική δήλωση από τον αρμόδιο υπουργό και τα κόμματα - και μια αστυνομία πιο πρόθυμη να διερευνήσει το θέμα και να συλλάβει τους δράστες. Αλλά αν ως "ενόχληση" εννοείτε ότι θα θέλατε να πάρει το θέμα μεγάλη δημοσιότητα, να γίνουν πρωτοσέλιδα και εκπομπές κλπ., τότε θα διαφωνήσω:
    Νομίζω ότι είναι λάθος να μεγαλοποιούμε ορισμένα πράγματα, έστω και καταγγέλλοντάς τα. Γιατί η δημοσιότητα (έστω αρνητική) είναι θείο δώρο για τέτοια άτομα, και είναι ο μόνος τρόπος να γίνουν χιλιάδες, από λίγες δεκάδες που είναι σήμερα. Για να δώσω μια αναλογία, να θυμίσω ότι και ο Καρατζαφέρης στο ξεκίνημά του ήταν ένας περιφερειακός μικροκαναλάρχης και μπας κλας λαϊκιστής βουλευτής. Φούσκωσε κυρίως χάρη στη συνεχή προβολή του (υπό το κάλυμμα της καταγγελίας/ προειδοποίησης για την ακροδεξιά κλπ.), μεταξύ 2000-2004 από το MEGA και άλλα φιλοκυβερνητικά τότε κανάλια, που βέβαια σκόπευαν να αποδυναμώσουν τη ΝΔ με τη δημιουργία ακροδεξιού κοινοβουλευτικού κόμματος.
    Εν ολίγοις, μερικές φορές η καταγγελία τέτοιων φαινομένων καταντάει αυτοεκπληρούμενη προφητεία.
    Στην Ελλάδα το φαινόμενο του οργανωμένου σε ομάδες βίαιου ρατσισμού είναι εξαιρετικά περιορισμένο για ευρωπαϊκή χώρα, κι αυτό παρ' ότι η χώρα εδώ και μια δεκαπενταετία βιώνει ένα εξαιρετικά έντονο μεταναστευτικό κύμα. Ο σαλεμένος που πήρε το πιστόλι μια νύχτα και σκότωνε μετανάστες, δεν είναι δείγμα οργανωμένου ρατσισμού, και πάντως το περιστατικό συνέβη το 1999. Νομίζω ότι ο αριθμός των οργανωμένων ρατσιστικών / φασιστοειδών στοιχείων παραμένει σταθερός στις λίγες δεκάδες, όπως δείχνουν κάποιες κατά καιρούς πορείες και συγκρούσεις τους με "αναρχικούς αντιφασίστες" - όπου μάλιστα τις τρώνε κι όλας. Δε νομίζω ότι συνιστούν σοβαρή απειλή - αλλά φοβάμαι ότι αν αρχίσουμε να την αντιμετωπίζουμε ως τέτοια, μπορεί και να τη βιώσουμε εν τέλει ως τέτοια: το πρόβλημα της αυτοεκπληρούμενης προφητείας που προανέφερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σπύρο

    Η καταγγελία τέτοιων φαινομένων είναι απαραίτητη. Αλίμονο αν αρχίσουμε να τα αντιμετωπίζουμε με νοοτροπία "έλα μωρέ, δεν έγινε και τίποτα".

    Ασφαλώς ως καταγγελία δεν εννοώ να γίνει το θέμα reality στα κανάλια. Θα μου έφτανε να πάρει θέση π.χ. ο Δήμαρχος Ταύρου, ή να εγκατασταθεί για μερικές μέρες εκεί μια κλούβα ΜΑΤατζήδων από αυτούς που ξύνονται ολημερίς στην Ακαδημίας, λίγο πιο κάτω από τα γραφεία του ΔΣΑ.

    Από εκεί και πέρα, μπορεί τα κρούσματα οργανωμένης ρατσιστικής βίας να είναι πράγματι περιορισμένα (και ευτυχώς), και μακάρι να μην επεκταθούν -αλλά τα κρούσματα ρατσιστικής/ξενόφοβης συμπεριφοράς είναι πολλά και καθημερινά. Όσο για πολιτικές ενσωμάτωσης, εκπαίδευση της κοινωνίας κ.τ.λ., ας μη συζητήσουμε καλύτερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Mην είσαι σίγουρος για το παιχνίδι που παίζεται πίσω απο την πλάτη σου. Δεν ξέρεις τον Τζαβέντ Ασλάν (τι καθίκι είναι)! Δεν δικαιολογώ πράξεις βίας αλλά ο συγκεκριμένος σίγουρα είναι πράκτορας των Τουρκο -Πακιστανο -Σαουδαράβων στην Ελλάδα και μόνο προβλήματα θέλει να δημιουργήσει. Αλλωστε ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ εκμεταλλεύεται α)τους συμπατριώτες του, β) Την μαλακία - ραθυμία - Βλακεία των εισήμων φορέων του Ελληνικού Κράτους. Άλλο ένα παράσιτο που με γελοίους χειρισμούς τον κάναμε ...ΜΑΓΚΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)