13 Σεπτεμβρίου 2007

Στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα (μέρος Βου)

Για το αποτέλεσμα των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής υπάρχουν διάφορα πιθανά και απίθανα σενάρια. Όπως όλα δείχνουν, Μοναδικέ μου Αναγνώστη, η επόμενη Βουλή θα είναι πεντακομματική (και οι περισσότεροι φαίνεται να το επιθυμούν κιόλας, ασχέτως του ότι πέμπτο κόμμα θα είναι το ΛΑΟΣ!).

Με βάση τα επικρατέστερα σενάρια, από την ερχόμενη Δευτέρα Πρωθυπουργός της χώρας θα είναι είτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, είτε ο Γεώργιος Παπανδρέου.

Όποιος από τους δύο χάσει τις εκλογές, πολύ δύσκολα θα παραμείνει στην αρχηγία του κόμματός του. Ο νυν Πρωθυπουργός θα χρεωθεί τα πολλά λάθη της Νέας Διακυβέρνησης, την λανθασμένη επιλογή του χρόνου των εκλογών, τις πυρκαγιές, τα ομόλογα και ίσως και το προπατορικό αμάρτημα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα χρεωθεί μια δεύτερη ήττα, και την αδυναμία του να κεφαλαιοποιήσει τη δυσαρέσκεια του κόσμου από τις αποτυχημένες επιλογές και τις λοιπές αδυναμίες της κυβέρνησης.

Και στα δύο κόμματα εξουσίας υπάρχουν δελφίνοι οι οποίοι προετοιμάζονται μεθοδικά για την επόμενη ημέρα και περιμένουν τους σημερινούς αρχηγούς να πέσουν σαν ώριμα σύκα.

Αν χάσει ο Κωστάκης, επικρατέστερος νέος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας είναι... η Ντόρα Μπακογιάννη.

Αν χάσει ο Γιωργάκης, επικρατέστερος νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είναι... ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

Η Ντόρα Μπακογιάννη είναι η πολιτικός που, μεταξύ άλλων κατορθωμάτων, συμπεριέλαβε στην έννοια της "ασύμμετρης απειλής" τις... κλιματικές αλλαγές (!), ανοίγοντας νέους δρόμους στην πολιτική σκέψη.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος είναι ο πολιτικός από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ που χαίρει της δεδηλωμένης εκτίμησης του Μέγιστου Νομάρχη Πανίκα Ψωμιάδη.

Αν κερδίσει η ΝΔ, στις επόμενες εκλογές (του 2011, ή όποτε γίνουν εν πάση περιπτώσει), θα έχει συμπληρώσει δύο κυβερνητικές θητείες -και είναι στατιστικώς απίθανο να κερδίσει και τρίτη συνεχόμενη φορά.

Αν κερδίσει το ΠΑΣΟΚ, οι υπάρχοντες δελφίνοι θα προσπαθήσουν να σαμποτάρουν την κυβερνητική ατζέντα του Γιωργάκη, ώστε να χάσει τις επόμενες εκλογές και να ανοίξει ο δρόμος και γι' αυτούς -πριν τους πάρουν τα χρόνια.

Στην πρώτη περίπτωση, πιθανότερος μεθεπόμενος Πρωθυπουργός της Ελλάδας θα είναι... ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

Στη δεύτερη περίπτωση, πιθανότερος μεθεπόμενος Πρωθυπουργός της Ελλάδας θα είναι.... η Ντόρα Μπακογιάννη.

Μοναδικέ μου Αναγνώστη; ΜΟΝΑΔΙΚΕ ΜΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ; Αχ, με τρόμαξες. Έλα, σύνελθε, πιες λίγο νερό και πάρε δυο βαθιές ανάσες -ακόμα δεν άκουσες το χειρότερο.

Αν σε αυτήν την εξίσωση υπάρχει το ενδεχόμενο να προστεθεί και άλλος συντελεστής, αυτός που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες είναι... ο Γιώργος Καρατζαφέρης!

Νομίζω, Μοναδικέ μου Αναγνώστη, ότι ήρθε πια το πλήρωμα του χρόνου να καταστρώσουμε κι εμείς ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα με ορίζοντα τριετίας, ή το πολύ τετραετίας, μεγαλόπνοο,

συγκροτημένο,

συστηματικό,

στο τέλος του οποίου ο στόχος θα είναι...


...η μετανάστευση από τη χώρα!

Ποιος είπε ότι στις Δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα;

Σε χαιρετώ

Χασοδίκης

4 σχόλια:

  1. μετανάστευση! αυτη ειναι λύση!! (όποιος και αν μεταναστεύση καλύτερα θα 'ναι, είτε οι πολίτες είτε οι πολιτικοί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Νίκο, η αλήθεια είναι ότι το πολιτικό μέλλον αλλά και παρόν αυτής της χώρας σε κάνει να απογοητεύεσαι, να μην ελπίζεις και να μην πιστεύεις ότι θα αλλάξει κάτι, ότι έχει σημασία να ψηφίσεις. Πάντως το καλύτερο σενάριο από αυτά που αρίθμησες, είνια αυτό με Πρωθυπουργό τον Καρατζαφέρη, γιατί τότε υπουργός Παιδείας μπορεί να είναι η Έφη Σαρρή. Θα γελάμε τουλάχιστον με αυτά που θα λέει και θα ξεχνιόμαστε. Έχω σκεφτεί κι εγώ τη λύση της μετανάστευσης αλλά κατά βάθος, όσο κι αν απελπίζομαι, τον αγαπάω αυτό τον τόπο και δεν δέχομαι να σταματήσω να παλεύω για όσα περισσότερα μπορώ.

    Λάζαρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ φίλε..

    Θα διαφωνήσω οτι η μετανάστευση είναι λύση..Δεν γίνεται να σας εκδιώξουν απο την χώρα μερικοί αποτυχημένοι (με την πολιτική ασχολούνται ως επι το πλείστον αργόσχολοι και όσοι είναι ανίκανοι να διαπρέψουν στον τομέα τους).Η φυγή δεν είναι λύση.Δεν είναι λύση γιατί ακόμα και με αυτούς τους ανόητους που δυσκολεύουν τη ζωή μας,η ζωή στην Ελλάδα είναι γλυκιά(όσο πουθενά αλλού).Λύση λοιπόν είναι να προσπαθούμε να χαιρόμαστε τη ζωή μας,και να ψηφίζουμε τους πιο άξιους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λάζαρε και Κυριάκο

    Εντάξει... προφανώς υπερβάλλω, προφανώς δεν θεωρώ λύση τη μετανάστευση...

    Κι εγώ τον αγαπάω τον τόπο μου (αν κι αυτό δεν είναι απόλυτο κριτήριο: θα μπορούσα να αγαπήσω κι άλλους τόπους) και δεν είμαι διατεθειμένος να τον εγκαταλείψω αμαχητί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)