20 Ιανουαρίου 2012

Τσιγκολελέτα

Απαντώντας σε σχετικές ρωτήσεις πριν από λίγη ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Π. Καψής σημείωσε πως «εφ΄όσον υπάρξει συμφωνία των κοινωνικών εταίρων θα τη δούμε και θα αποτελέσει βασική παράμετρο για την θέση που θα λάβει στη συνέχεια η κυβέρνηση». Τάδε έφη ο κυβερνητικός απρόσωπος τη Δευτέρα.

Η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις αποφάσεις των κοινωνικών εταίρων, υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης την Παρασκευή.

Υπογράμμισε ότι συζητήθηκαν όλα τα θέματα, ενώ αναφερόμενος στο ζήτημα των μισθών του ιδιωτικού τομέα, είπε ότι το μείζον ζήτημα είναι η ανταγωνιστικότητα. Σε ορισμένους κλάδους μπορεί η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας να περνά και μέσα από μειώσεις μισθών και σε άλλους όχι. «Σε άλλες περιπτώσεις η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μπορεί να συνδέεται με την εργασιακή ειρήνη», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας επισημαίνοντας ότι το όλο θέμα είναι ζήτημα των κοινωνικών εταίρων. Την Πέμπτη.

Αυτή είναι η κυβέρνηση του σοβαρού και τεχνοκράτη πρωθυπουργού, που λέει τα πράγματα σταράτα και με το όνομά τους αποφεύγοντας τις ασάφειες και τα ήξεις αφίξεις. Τη Δευτέρα σου λέει "ας αποφασίσουν οι κοινωνικοί εταίροι, κι αν η απόφαση μας αρέσει θα τη σεβαστούμε, αν πάλι δεν μας αρέσει θα κάνουμε ό,τι γουστάρουμε". Την Παρασκευή σου λέει "ας αποφασίσουν οι κοινωνικοί εταίροι κι εμείς θα σεβαστούμε την απόφασή τους". Και κάπου ενδιάμεσα, σου πετάει και κάτι φιλοσοφικά περί εργασιακής ειρήνης, του τύπου τρία πουλάκια κάθονται, που πρέπει να τα μελετήσουν μια ντουζίνα οιωνοσκόποι προκειμένου να καταλήξουν στο ότι η κυβέρνηση τελικά δεν δεσμεύεται για τίποτα, ακόμα κι όταν δεσμεύεται.

Και παράλληλα αφήνει να σέρνεται και μια φημολογία περί έκδοσης πράξης νομοθετικού περιεχομένου (εδώ η τεχνοκρατική αντίληψη κάνει ένα άλμα στο χρόνο και συναντά τη λογική των μεταξικών αναγκαστικών νόμων), διότι εν πάση περιπτώσει καλός είναι ο κοινωνικός διάλογος και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις προστατεύει και το Σύνταγμα, αλλά να μην ξεχνιόμαστε, η μόνη κόκκινη γραμμή είναι η σωτηρία της χώρας, στο όνομα της οποίας η κυβέρνηση του τεχνοκράτη πρωθυπουργού δεν έχει κανένα πρόβλημα να χορεύει θεσμική τσιγκολελέτα αφήνοντας (κατά το δημοσιογραφικό κλισέ) όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Αυτή είναι η σύγχρονη, τεχνοκρατική πολιτική πρακτική, που θα μας απομακρύνει από τις στρεβλώσεις του παρελθόντος και θα οδηγήσει επιτέλους τη χώρα μας σε ασφαλή νέρα και απάνεμα λιμάνια. Αμήν.


.

3 σχόλια:

  1. Εγώ όχι :), μερικοί που είχαν πιάσει τα λιβανιστήρια δεν ξέρω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω οτι δεν είχαν πιάσει άδικα τα λιβανιστήρια πάντως μερικοί όπως λες! Αυτό αποδεικνύεται εύκολα διαβάζοντας κανείς τη συνάντηση που αναφέρεται στην τελευταια παράγραφο του link (της Πέμπτης) που παραθέτεις.
    Άσε που έχω μια υποψία πως κ εσύ (έστω κ ασυνείδητα) δείχνεις μια κατανόηση σε όσους λιβάνιζαν. Αν όχι τότε γιατι κλείνεις το post σου με "αμήν"?!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)